Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Nachtfotografie tip: bokeh ringen gebruiken

donderdag 23 december 2021, 23:46 door | 3.197x gelezen | 2 reacties

Het kan heel leuk zijn om 's-avonds portretten te fotograferen. Een flitser in combinatie van een hele kleine scherptediepte kan bovendien nog iets extra leuks opleveren: bokeh ringen.

Het geeft je portret een extra sfeervolle uitstraling. Hoe je foto eruit komt te zien is uniek, want elk objectief geeft weer een andere uitstraling.

Ik heb er al eens over geschreven, bokeh. Het is een term die niets meer dan het uiterlijk van de onscherpte in een foto betekent. Vergelijk het met het boeket van onscherpte. Wil je er meer over lezen, bekijk dan mijn artikel over bokeh.

Bokeh

Bokeh ringen zijn lichten die onsherp in beeld zijn. De vorm, grootte, en uitstraling hangt onder andere af van je objectief, hoe onscherp je achtergrond lichten zijn, en je diafragma natuurlijk.

Door een kleine scherptediepte te gebruiken is het dus mogelijk om de achtergrond en voorgrond onscherp in beeld te krijgen. Diafragma f/2.8, of een grotere lensopening is daarbij zeker aan te raden.

Heb je lichtjes in de voor- en achtergrond, dan zullen die veranderen in grote ronde cirkels, of ballen, of ringen... het je het ook wilt noemen. Dit zijn de bokeh ringen.

Nando wendy

Wendy in Utrecht, met in de achtergrond de bokeh ringen.

Ga je een portret fotograferen, zoek een plek op waarbij er lichten in de achtergrond zijn. Kies dan de grootst mogelijke lensopening en zoek een mooie compositie waarbij de ontstane bokeh ringen in de achtergrond een mooie vlakvulling met je model vormen.

Je hoeft je net te beperken tot portretfoto's, natuurlijk. Zo lang je een onderwerp in de voorgrond hebt, en de lichten in de achtergrond, kun je deze bokeh ringen gebruiken in je compositie. Eventueel kun je ook nog gebruik maken van multi-exposure (meervoudige belichtingen) als je camera die optie biedt.


De Nachtfotobijbel, met 101 tips voor noeste nachtfotografie


Deze tip maakt deel uit van het boek De Landschapsbijbel, waarin ik 101 tips geef voor noeste nachtfotografie. Het boek, vol prachtige foto's, geeft je alle informatie die je nodig hebt om je eigen fantastische avond- en nachtfoto's te gaan maken.

Nachtfotobijbel


Heb je de Nachtfotobijbel nog niet? Bestel deze dan via de bestelpagina en koop het het boek los, of in met aantrekkelijke korting in combinatie met een lidmaatschap voor Photofacts Academy.

Wist je dat ik ook een cursus nachtfotografie heb gemaakt? Bekijk deze op Photofacts Academy.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

2 reacties

 1. Mac
  Mac schreef op maandag 27 december 2021 om 08:19  | reageer

  En als je kitcherig wilt doen, dan gebruik je kartonnetjes om vormpjes aan je bokeh te geven

 2. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 28 december 2021 om 10:02  | reageer

  @Mac:
  Een goede suggestie. Je verandert de uitstraling van de onscherpte, en dus de bokeh, zoals je zelf vertelt.
  Dank je voor de aanvulling.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Nachtfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.036 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord