100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Geri van den Boom

Je foto's publiceren op een eigen website

dinsdag 16 februari 2010, 22:21 door | 28.662x gelezen | 27 reacties

Mijn kennis en gevoel voor design is gegroeid tijdens mijn opleiding aan de Grafische School. Vooral mijn tekenleraar heeft hier invloed op gehad, wanneer een ontwerp van mij niet naar zijn zin was zei hij: 'Mevrouw, dit is esthetisch onverantwoord!'. Op het internet bezoek ik regelmatig websites van andere fotografen en dan bezig ik dezelfde woorden als mijn tekenleraar. Met een combinatie van afschuw en verbazing kijk ik dan naar de gebruikte typografie, lay-out en de erin geplakte gallery.

Steeds meer amateur en professionele fotografen kiezen ervoor om hun werk te publiceren en zelfs te verkopen via een eigen website. Wanneer je zoveel moeite doet om prachtige foto's te maken, kies er dan ook voor om deze mooi te presenteren op het internet. Kijk eens hoe andere fotografen dit aanpakken. Hieronder mijn persoonlijke Top 3 van websites van bekende Nederlandse fotografen.

1. Koos Breukel

Koos Breukel


2. Erwin Olaf

Erwin Olaf


3. Klaas Slot

Klaas Slot


Webhosting
Wanneer je jezelf totaal niet wil verdiepen in het opzetten van een eigen website en er toch één wil hebben, kan je kiezen voor een hostingbedrijf die webruimte en een CMS levert. In Nederland is dit bijvoorbeeld overweg.com, dit bedrijf heeft een content management systeem ontwikkelt waarbinnen je een fotogalerie kan onderhouden en diverse pagina's kan aanmaken. De voorbeelden op de website van dit bedrijf laten echter zien dat het design weinig varieert, een soort van eenheidsworst. Zelf vindt ik de kwaliteit bij het buitenlandse photoshelter.com en creativemotiondesign.com beter en ze bieden meer opties.

Kies je voor dit soort van webhosting dan kunnen de kosten per jaar best pittig zijn. Terwijl het niet zo moeilijk is om zelf een domeinnaam en webhosting aan te vragen om vervolgens een cms te uploaden. Gemiddeld kost dit dertig euro per jaar en er zijn hostingbedrijven die voor dat bedrag zelfs één gigabyte webruimte leveren.

Je moet wel een beetje moeite doen om je te verdiepen in ftp, diverse content management systemen of HTML, zo een kleine moeite kan resulteren in een mooi visitekaartje op het internet.

Flash
Wil je mooie effecten, muziek en animatie in je website dan kan je kiezen voor een dynamische Flash website. Middels zogenaamde XML bestanden kan je de inhoud van zo een website samenstellen, hier heb je echter wel een tekstverwerker voor nodig als Notepad ++.

Een nadeel van dit soort van websites is dat ze niet zo SEO vriendelijk zijn, dat wil zeggen dat zoekmachines als Google er moeite mee hebben. Hierdoor kan de vindbaarheid van je website voor al die zoekende en surfende mensen op het internet nogal tegenvallen.
Wil je jezelf toch oriënteren op het gebied van Flash websites dan kan ik je de website activeden.net aanraden. Diverse webdesigners bieden daar hun werk aan en je kan bij problemen ook aan hen ondersteuning vragen.

Photoblog
Een andere optie voor de fotograaf is om een photoblog te maken. Met het systeem Pixelpost kan je een photoblog of portfolio samenstellen en het geheel uitbreiden met diverse 'addons'. Er is een ruime keuze uit diverse templates en wanneer je een beetje bekend bent met HTML kan je ook nog diverse pagina's aanmaken.

Wordpress
De keus voor mijn eigen website is gevallen op het gratis te downloaden Wordpress, het meest bekende weblog systeem. Speciaal voor fotografen zijn er diverse gratis of premium thema's te verkrijgen en het is geheel naar eigen wens in te richten. Je kan pagina's aanmaken, een weblog bijhouden, een gallery toevoegen en nog veel meer. Zelfs mensen die weinig van het 'bouwen' van een website weten kunnen dit systeem eenvoudig installeren en bijhouden.

Hieronder vind je een aantal links met fotografie templates voor Wordpress:
- 10 wordpress designs voor fotogaleries
- Wordpress thema's voor fotografen
- De beste portfolio en fotogalerie templates

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Geri van den Boom

Over de auteur

Geri heeft een grafische opleiding genoten en is daarna in de fotohandel terecht gekomen. Daarna heeft ze in een foto vaklab en een tijdje als zelfstandig bruidsfotograaf gewerkt. Met ruim 15 jaar ervaring en haar opleiding reportage fotografie aan de Fotovakschool heeft Geri dus meer dan voldoende te vertellen.

27 reacties

  1. PSpotter
    PSpotter schreef op dinsdag 16 februari 2010 om 22:53  | reageer

    Geri, dan ben ik heel benieuwd hoe (on)verantwoord je mijn website beleefd. Als je erop in wilt gaan, ik kan alle (opbouwende) kritiek hebben hoor ...
    Ik val volledig in de categorie hobbyist.

  2. Edwin
    Profiel  Edwin schreef op dinsdag 16 februari 2010 om 23:06  | reageer

    Naast mijn portfolio zet ik ook altijd mijn foto's op Flickr, maar daar komen ze vaak niet echt tot hun recht. Daarom had ik ook altijd een portfolio site bij Smugmug. Sinds begin dit jaar mijn eigen foto site in wordpress gemaakt: vannuil.com. Nu ben ik veel flexibeler wat en hoe ik het op mijn site zet, ook omdat het meteen een blog is en een koppeling met twitter heeft.

  3. tonv
    Profiel tonv schreef op dinsdag 16 februari 2010 om 23:14  | reageer

    Grafisch gezien zijn dit prima websites die waarschijnlijk m.b.v. designers tot stand zijn gekomen. Vormgeving is ook een andere discipline dan fotografie. De website van Erwin Olaf (en z'n werk) heeft duidelijk mijn voorkeur. Wat de websites gemeen hebben is het ontbreken van kleurelementen en daardoor wat somber ogen. Kwestie van smaak misschien...

  4. Casper de Graaf
    Profiel  Casper de Graaf schreef op dinsdag 16 februari 2010 om 23:22  | reageer

    Interessant artikel, ben momenteel mijn horizon aan het verbreden en vooral met Flash. Kwam onlangs Flashmoto tegen, een Flash CMS die alom geprezen wordt. De templates die je daarbij kan kopen zijn werkelijk geweldig (niet allemaal). Zie bijvoorbeeld deze.

    Daarnaast biedt Antagonist erg veel voor weinig geld als je een goede host zoekt. Zonder reclame te maken overigens, maar zit er zelf ook en het bevalt uitstekend met snelle service.

  5. mmmfotografie
    mmmfotografie schreef op dinsdag 16 februari 2010 om 23:54  | reageer

    Ik ben niet zo'n fan van Flash ondanks ik er in het jaar 1996 nog anders overdacht omdat de computers en browser nog niet krachtig genoeg waren om animaties en "fancy" menu's te tonen. Ondertussen kunnen wij bijna alles scripten en zelf video's worden nu gestandaardiseerd in de browsers.

    Ik gebruik een heel standaard pakket met de naam Coppermine en het is eenvoudig met leuke plug-ins uit te breiden maar het is niet echt visitekaartje maar meer een werkpaard en je kunt er best veel mee.

    Marcel
    http://www.mmmfotografie.nl

  6. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 17 februari 2010 om 07:33  | reageer

    @PSpotter: mag ik mijn mening eens kijken? Ik was.. (heb niet geteld, maar veel te veel) klikken verder voor ik eindelijk je foto's zag... persoonlijk haak ik dan al gauw af.

    Verder is hij wel lekker strak en functioneel, waar ik wel van houd.
    Misschien wel iet TE vierkant naar mijn smaak, maar dat is echt smaak.

  7. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 17 februari 2010 om 07:36  | reageer

    Ik vind trouwens die site van Koos Breukel zwaar ongebruikersvriendelijk met kleine icoontjes die niks zeggen... design is leuk, maar ik vind functionaliteit en gebruikersgemak bij een goede website nog veel belangrijker.

  8. Laura
    Laura schreef op woensdag 17 februari 2010 om 08:09  | reageer

    Moeilijke afwegingen ook altijd vrolijk Ook ik startte met Wordpress. Maar geen een thema deed aan mijn eisen en zelf ben ik niet zo goed in css-en en php-en. Uiteindelijk vond ik iemand die mijn website gratis wilde bouwen voor zijn portfolio, lucky me!

    Hij is helemaal in HTML, en qua onderhoud is dat wel meer werk (ga binnenkort even zitten om er meer foto's op te zetten, net terug uit Suriname), maar ik ben er nog steeds erg tevreden mee.

    Qua SEO heb ik er alleen nog niet veel bijzonders meegedaan. 1. het is nog steeds een uit de hand gelopen hobby. 2. ik wilde het eigenlijk meer omdat ik op straat kaartjes kon geven als ik aan het fotograferen was, ipv mensen naar mijn Flickr-account te verwijzen.

    Laura
    lauravlaanderen.nl
    www.flickr.com/photos/lauravl81

  9. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 17 februari 2010 om 09:29  | reageer

    Hey Laura,

    Mooie site en mooie foto's! Vooral je spontane portret foto's zijn top!

  10. Henk Hulshof
    Profiel Henk Hulshof schreef op woensdag 17 februari 2010 om 13:07  | reageer

    Dit is voor mij een heel interessante post! vrolijk
    (al zie ik nu even door de bomen het bos niet meer knipoog)
    Zoals Johannes ook al noemt vind ik de functionaliteit nog belangrijker dan het design. Ik vind niets irritanter dan een site waarbij je op elke foto moet klikken om het te openen en daarna weer op een kruisje moet klikken om het te sluiten, en dan de volgende.
    Het moet voor mij scrolbaar zijn met de pijltjestoetsen van het toetsenbord, of evt. met slideshows.
    Design kan je concept natuurlijk versterken, maar is ook weer heel persoonlijk. Het moet denk ik aansluiten bij wat je verkoopt.

  11. Rob
    Profiel Rob schreef op woensdag 17 februari 2010 om 13:41  | reageer

    Vorig jaar juni heb ik voor Photofacts een artikel geschreven over (Viewbook.com.

    Inmiddels is Viewbook.com verder ontwikkeld en kun je er onder nu gehele websites mee bouwen (incl. video bijvoorbeeld). Het belangrijkste is echter nog steeds het online plaatsen van je "portfolio". Ook kun je je portfolio snel omzetten in "gadgets" om ze op die manier weer te gebruiken op netwerksites als Facebook en LinkedIn. Enkele verdere voordelen zijn de Lightroom plugin voor het uploaden van foto's en dat je site goed bereikbaar is vanaf mobiel internet (iPhone). Ook aan SEO en koppeling met Google Analytics is gedacht.

    Uiteindelijk gaat het wel om een betaalde service maar in een gratis proefperiode kun je kijken of het wellicht voor jou geschikt is. Voordeel van betaald is wel dat ze blijven doorontwikkelen en je altijd snel geholpen zult worden bij eventuele vragen/problemen.

    Mijn eigen (eenvoudige) Viewbook site kun je bekijken via www.robsniekers.nl

  12. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 17 februari 2010 om 13:44  | reageer

    "Ook aan SEO is gedacht"

    Dan vind ik het wel heel vreemd dat je gallery in flash is... google zal nooit je afbeeldingen echt goed kunnen vinden.

  13. gast schreef op woensdag 17 februari 2010 om 15:00  | reageer

    leuk deze aandacht voor website`s
    ben druk bezig om een site te bouwen voor de www.fotoclubgemert.nl
    en je kunt met weinig kennis van html toch veel doen in Dreamweaver


    grt Frank

  14. jurgen
    jurgen schreef op woensdag 17 februari 2010 om 15:00  | reageer

    Hey, interessante post. Ikzelf heb mijn site helemaal op maat laten maken door statik.be. Niet goedkoop, maar hij is wel zoals ik hem wil en er zit een CMS aan vast, zodat ik zonder probleem tekst en beelden aanpas. Graag jullie mening over jurgendoom.be

    Tx!
    Jürgen

  15. Marcel Wiegerinck
    Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op woensdag 17 februari 2010 om 17:13  | reageer

    Ik gebruik ook Wordpress en dat bevalt me uitstekend http://www.besie.com draaid op Wordpress en ook mijn blog http://www.marcelwiegerinck.nl maakt gebruik van Wordpress en als je een beetje googled zijn er genoeg gave themes te vinden. Mocht dit het niet zijn kun je ook een template of theme laten maken.
    Groeten Marcel.

  16. gast schreef op woensdag 17 februari 2010 om 18:10  | reageer

    Interessant artikel. Ben me op dit moment ook aan het oriënteren op het maken van een website. Op dit moment heb ik alleen nog een simpele fotoblog, maar wil me nu professioneler gaan profileren. Als freelancer vind ik het belangrijk dat de site overzichtelijk is, je portfolio erg makkelijk bereikbaar, zo niet direct zichtbaar is, het persoonlijk is en natuurlijk moeten je contactgegevens altijd makkelijk te vinden zijn. Ik merk dat bedrijven absoluut geen tijd hebben om je site door te spitten en zelfs contactgegevens worden makkelijk over het hoofd gezien.

    De site van Laura hier vind ik een mooi voorbeeld, mooie layout en persoonlijk. Een fotoblog wil ik sowieso geïntegreerd bijhouden, omdat een portfolio statisch moet zijn vind ik en vooral persoonlijke contacten met de fotoblog toch op de hoogte kunnen blijven waar je op dit moment mee bezig bent! Ik mis in het artikel trouwens wel iets over css/html-editors en dergelijke om zelf een website te maken(niet te verwarren met het design).
    http://fotohvr.blogspot.com

  17. Geri
    Profiel Geri schreef op woensdag 17 februari 2010 om 19:06  | reageer

    Ik moet zeggen de CMS Flashmoto ziet er interesaant uit, je persoonlijke smaak speelt natuurlijk ook een rol in het het design. Zelf ben ik ook nog met de template software Artisteer aan de slag gegaan, de resultaten vielen niet tegen. Ik heb voor mijn eigen website verschillende systemen geprobeerd, maar ben toch op Wordpress uitgekomen.

  18. Geri
    Profiel Geri schreef op woensdag 17 februari 2010 om 19:24  | reageer

    Bij deze het antwoord op de reactie van PSpotter. Ten eerste ik ben geen liefhebber van intro's. Je gebruikt verschillende manieren om je foto's te presenteren (JAlbum ?)ik hou van uniformiteit binnen een website, niet te veel poespas en trucjes. De kleuren vind ik goed gekozen. Waarom drie kaders en vier kleuren om grotere introductie foto's en in je blog ? (schaduw, grijs en lichtgrijs) De navigatie vindt ik een beetje los staan in het design het "zweeft" ergens links en maakt geen onderdeel uit van de pagina. De contact pagina is een mix van typografie en staat niet in balans. Naar mijn mening nog een beetje werk eraan verrichten.

  19. Sander
    Sander schreef op woensdag 17 februari 2010 om 20:50  | reageer

    @PSpotter: ik vind je site lekker overzichtelijk, helaas kan ik dat niet zeggen van de "top 3". De website van Klaas Slot vind ik ronduit amateuristisch en ook de andere twee zijn totaal niet gebruiksvriendelijk en onoverzichtelijk.

    Ik zou jullie willen aanraden om je eens te verdiepen in HTML, natuurlijk is CMS mooi makkelijk maar ook erg beperkt en wat basiskennis van HTML is altijd mooi meegenomen en niet moeilijk om te begrijpen (HTML is een lekker makkelijke "programmeertaal"knipoog. Zeker met de komst van HTML 5 wordt Flash een zinkend schip en kan je alles makkelijk in één en dezelfde broncode integreren.

    Voor wat interactie met de gebruiker en een bepaalde manier van presenteren van je foto's is JavaScript natuurlijk ook de moeite waard om eens naar te kijken, al kan ik me voor stellen dat dit voor sommige wat te ver zal gaan, maar op internet is, met wat basiskennis van HTML, ook veel kant-en-klare JavaScript code te vinden.

  20. Geri
    Profiel Geri schreef op woensdag 17 februari 2010 om 22:21  | reageer

    HTML kan je ook gebruiken binnen een CMS als Wordpress, ik vindt het echter een verouderde vorm van websites bouwen met de nodige beperkingen in tegenstelling tot PHP. Wanneer je echter met HTML aan de slag gaat zou ik wel gebruik maken van CSS stylesheets. Bij mijn persoonlijke top 3 heb ik alleen geselecteerd op design, niet op gebruiksvriendelijkheid en techniek. Maar iedere dag kom ik weer mooiere webdesigns tegen, die deze van hun plaats verstoten.

  21. Alrik
    Profiel Alrik schreef op donderdag 18 februari 2010 om 18:12  | reageer

    Hallo, Alrik van Viewbook.com hier. Ik ben van mening dat als je nu als fotograaf zelf voor je portfoliowebsite met HTML aan de slag gaat, dat dat net zoiets is als zelf een trui breien. Wil je bij mensen top of mind blijven als 'die bijzondere fotograaf', dan is het slim om jezelf en je werk geregeld onder de aandacht te brengen en zul je je portfolio's regelmatig moeten verversen om deze mensen niet te vervelen. Het updaten van je portfoliowebsites wil je dan rap kunnen doen. En dan is een automated batch uploader die gelijk de images naar drie formaten voor web resized wel handig. Even de volgorde van je foto's met drag en drop aanpassen en hoppa.

    Ik adviseer ook om verder te kijken dan alleen je portfolio website. Denk ook aan specifieke online presentaties van werk aan (potentiele) opdrachtgevers, portfolio embeds in je blog, op facebook en links van je recentste werk in Twitter droppen.

    @Johannes Klapwijk; Wat vindbaarheid in zoekmachines betreft, tekst in hlml wordt het best geïndexeerd, vandaar dat ons platform ook html gebaseerd is, maar met flash componenten daarin. Flash maakt het mogelijk om albums (via share opties) te embedden ook in blogs, facebook e.a.

    Een nadeel van flash is idd dat de foto's niet los in Google tonen, maar een groot voordeel van je website op een platform als die van ons is dat de individuele websites als onderdeel van dit grote platform hoger in google en yahoo ranken dan websites die los van een groter geheel draaien. Niet voor niets dat toppers als garetfieldsells.com, giesenleenders.com, markusklinko-indrani.com en vele anderen met http://www.viewbook.com werken. knipoog

  22. EdC
    Profiel EdC schreef op donderdag 18 februari 2010 om 21:40  | reageer

    Waarom zelf een website ontwerpen? Fotografen kunnen zich opwinden over 'amateurs' die op hun vak duiken. Zouden designers dat niet ook kunnen zeggen over fotografen? Misschien komt er dan ook eens wat meer variatie in de presentaties. De etalages van fotogarfen gaan naar mijn smaak wel erg veel op elkaar lijken.

  23. Arno
    Profiel  Arno schreef op vrijdag 19 februari 2010 om 00:08  | reageer

    Zelf ontwerpen of kunnen ontwerpen is vaak het beste, of een bevriende kennis... vrolijk

    @alrik: Websites gebouwd met systemen zoals viewbook van lijken ook allemaal op elkaar en zijn ook verre van flexibel in de structuur en daardoor niet allemaal even origineel. De combinatie HTML en Flash zegt eigenlijk al genoeg. Vindbaarheid in google heeft niet alleen met HTML te maken dat is pure onzin.

  24. Peter
    Peter schreef op vrijdag 19 februari 2010 om 01:33  | reageer

    Een aantal jaren geleden wist ik nagenoeg niets van computers, laat staan het bouwen van een website. Je kunt het vak fotografie goed beheersen, maar als je niets weet van de digitale wereld, wordt het wel wat moeilijk. Ik zeg niet dat design niet belangrijk is (verre van dat). Je moet ook (helaas) met roeien met de riemen die je hebt.

  25. tonv
    Profiel tonv schreef op vrijdag 19 februari 2010 om 01:38  | reageer

    Een fotograaf is per defintie geen vormgever en kan vaak beter van z'n eigen website afblijven. Het is natuurlijk leuk om aan je eigen site te priegelen maar een professional inhuren loont vaak de moeite omdat je website dan meer uitstraling krijgt. Potentiele opdachtgevers onderscheiden dat waardoor je meer kans hebt op de competitieve markt.

  26. rien
    rien schreef op vrijdag 19 februari 2010 om 09:38  | reageer

    Het belangrijkste voor een fotograaf om zich te onderscheiden is natuurlijk zijn werk zelf. Een website dient dit werk in eerste instantie goed helder weer te geven, en daarvoor hoeft de website niet perse heel onderscheidend te zijn. Groot beeld, goede selecties, consistentie en ruimte geven aan het werk lijken mij o.a. belangrijke eigenschappen van een goede portfolio. Je kunt veel geld uitgeven aan een ontwerper (en bouwer) voor je website, als je het je kunt veroorloven, anders zijn er genoeg alternatieven waarmee je zelf mooie sites kunt maken. Ook zie je steeds meer de combinatie: een grafisch ontwerper ontwerpt een site (eigenlijk een huisstijltje) die vervolgens geimplementeerd wordt in bijvoorbeeld Viewbook.com of Photoshelter.com. Feit is dat de internet services / techniek niet stil staat en er komen steed nieuwe en completere oplossingen.

  27. Arvid de Windt
    Profiel  Arvid de Windt schreef op maandag 6 september 2010 om 06:57  | reageer

    Ik vind het altijd leuk om een eigen site te hebben en niet zoals een ander. Daarom laat ik het zelf ontwerpen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.287 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord