Geri van den Boom

Je foto's publiceren op een eigen website

dinsdag 16 februari 2010, 22:21 door | 27.824x gelezen | 27 reacties

Mijn kennis en gevoel voor design is gegroeid tijdens mijn opleiding aan de Grafische School. Vooral mijn tekenleraar heeft hier invloed op gehad, wanneer een ontwerp van mij niet naar zijn zin was zei hij: 'Mevrouw, dit is esthetisch onverantwoord!'. Op het internet bezoek ik regelmatig websites van andere fotografen en dan bezig ik dezelfde woorden als mijn tekenleraar. Met een combinatie van afschuw en verbazing kijk ik dan naar de gebruikte typografie, lay-out en de erin geplakte gallery.

Steeds meer amateur en professionele fotografen kiezen ervoor om hun werk te publiceren en zelfs te verkopen via een eigen website. Wanneer je zoveel moeite doet om prachtige foto's te maken, kies er dan ook voor om deze mooi te presenteren op het internet. Kijk eens hoe andere fotografen dit aanpakken. Hieronder mijn persoonlijke Top 3 van websites van bekende Nederlandse fotografen.

1. Koos Breukel

Koos Breukel


2. Erwin Olaf

Erwin Olaf


3. Klaas Slot

Klaas Slot


Webhosting
Wanneer je jezelf totaal niet wil verdiepen in het opzetten van een eigen website en er toch één wil hebben, kan je kiezen voor een hostingbedrijf die webruimte en een CMS levert. In Nederland is dit bijvoorbeeld overweg.com, dit bedrijf heeft een content management systeem ontwikkelt waarbinnen je een fotogalerie kan onderhouden en diverse pagina's kan aanmaken. De voorbeelden op de website van dit bedrijf laten echter zien dat het design weinig varieert, een soort van eenheidsworst. Zelf vindt ik de kwaliteit bij het buitenlandse photoshelter.com en creativemotiondesign.com beter en ze bieden meer opties.

Kies je voor dit soort van webhosting dan kunnen de kosten per jaar best pittig zijn. Terwijl het niet zo moeilijk is om zelf een domeinnaam en webhosting aan te vragen om vervolgens een cms te uploaden. Gemiddeld kost dit dertig euro per jaar en er zijn hostingbedrijven die voor dat bedrag zelfs één gigabyte webruimte leveren.

Je moet wel een beetje moeite doen om je te verdiepen in ftp, diverse content management systemen of HTML, zo een kleine moeite kan resulteren in een mooi visitekaartje op het internet.

Flash
Wil je mooie effecten, muziek en animatie in je website dan kan je kiezen voor een dynamische Flash website. Middels zogenaamde XML bestanden kan je de inhoud van zo een website samenstellen, hier heb je echter wel een tekstverwerker voor nodig als Notepad ++.

Een nadeel van dit soort van websites is dat ze niet zo SEO vriendelijk zijn, dat wil zeggen dat zoekmachines als Google er moeite mee hebben. Hierdoor kan de vindbaarheid van je website voor al die zoekende en surfende mensen op het internet nogal tegenvallen.
Wil je jezelf toch oriënteren op het gebied van Flash websites dan kan ik je de website activeden.net aanraden. Diverse webdesigners bieden daar hun werk aan en je kan bij problemen ook aan hen ondersteuning vragen.

Photoblog
Een andere optie voor de fotograaf is om een photoblog te maken. Met het systeem Pixelpost kan je een photoblog of portfolio samenstellen en het geheel uitbreiden met diverse 'addons'. Er is een ruime keuze uit diverse templates en wanneer je een beetje bekend bent met HTML kan je ook nog diverse pagina's aanmaken.

Wordpress
De keus voor mijn eigen website is gevallen op het gratis te downloaden Wordpress, het meest bekende weblog systeem. Speciaal voor fotografen zijn er diverse gratis of premium thema's te verkrijgen en het is geheel naar eigen wens in te richten. Je kan pagina's aanmaken, een weblog bijhouden, een gallery toevoegen en nog veel meer. Zelfs mensen die weinig van het 'bouwen' van een website weten kunnen dit systeem eenvoudig installeren en bijhouden.

Hieronder vind je een aantal links met fotografie templates voor Wordpress:
- 10 wordpress designs voor fotogaleries
- Wordpress thema's voor fotografen
- De beste portfolio en fotogalerie templates

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Geri van den Boom

Over de auteur

Geri heeft een grafische opleiding genoten en is daarna in de fotohandel terecht gekomen. Daarna heeft ze in een foto vaklab en een tijdje als zelfstandig bruidsfotograaf gewerkt. Met ruim 15 jaar ervaring en haar opleiding reportage fotografie aan de Fotovakschool heeft Geri dus meer dan voldoende te vertellen.

27 reacties

 1. PSpotter
  PSpotter schreef op dinsdag 16 februari 2010 om 22:53

  Geri, dan ben ik heel benieuwd hoe (on)verantwoord je mijn website beleefd. Als je erop in wilt gaan, ik kan alle (opbouwende) kritiek hebben hoor ...
  Ik val volledig in de categorie hobbyist.

 2. Edwin
  Profiel  Edwin schreef op dinsdag 16 februari 2010 om 23:06

  Naast mijn portfolio zet ik ook altijd mijn foto's op Flickr, maar daar komen ze vaak niet echt tot hun recht. Daarom had ik ook altijd een portfolio site bij Smugmug. Sinds begin dit jaar mijn eigen foto site in wordpress gemaakt: vannuil.com. Nu ben ik veel flexibeler wat en hoe ik het op mijn site zet, ook omdat het meteen een blog is en een koppeling met twitter heeft.

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 16 februari 2010 om 23:14

  Grafisch gezien zijn dit prima websites die waarschijnlijk m.b.v. designers tot stand zijn gekomen. Vormgeving is ook een andere discipline dan fotografie. De website van Erwin Olaf (en z'n werk) heeft duidelijk mijn voorkeur. Wat de websites gemeen hebben is het ontbreken van kleurelementen en daardoor wat somber ogen. Kwestie van smaak misschien...

 4. Casper de Graaf
  Profiel  Casper de Graaf schreef op dinsdag 16 februari 2010 om 23:22

  Interessant artikel, ben momenteel mijn horizon aan het verbreden en vooral met Flash. Kwam onlangs Flashmoto tegen, een Flash CMS die alom geprezen wordt. De templates die je daarbij kan kopen zijn werkelijk geweldig (niet allemaal). Zie bijvoorbeeld deze.

  Daarnaast biedt Antagonist erg veel voor weinig geld als je een goede host zoekt. Zonder reclame te maken overigens, maar zit er zelf ook en het bevalt uitstekend met snelle service.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.637 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord