Elja Trum

Je laptop als een groot cameradisplay gebruiken

zondag 23 maart 2008, 20:02 door | 68.639x gelezen | 27 reacties

En van de redenen voor de aanschaf van mijn nieuwe MacBook is de mogelijkheid om zo de laptop als groot cameradisplay te kunnen gebruiken tijdens studioshoots. Dit wordt ook wel 'Tethered Shooting' genoemd; je maakt een foto waarna deze direct via een kabel (of zelfs draadloos) naar je computer wordt gestuurd. Op de computer wordt het bestand in groot formaat weergeven. Met een laptop is het natuurlijk een stuk eenvoudiger om zoiets te doen dan met een vaste computer.

Draadloos tethered shooting
Draadloos zou de mooiste optie zijn, maar heeft wel wat nadelen. In de eerste plaats zijn de wifi modules van zowel Canon als Nikon belachelijk duur. Wat mij betreft zouden draadloze wifi mogelijkheden inmiddels wel standaard mogen worden in professionele DSLR's.

Een alternatief is het gebruik van een Eye-fi kaartje. Dit SD geheugenkaartje met ruimte voor 2 gigabyte beschikt ook over ingebouwde wifi. Een interessante optie dus. Met behulp van een SD-naar-CF adapter kan de Eye-fi toch gebruikt worden in een doorsnee spiegelreflex. Helaas kopieert de Eye-fi geen RAW bestanden, maar je kunt dus wel een Jpeg bestand laten overzetten.

Eye-fi schijnt bezig te zijn met de ontwikkeling van een CF variant die ook RAW bestanden kan kopieren. Het wachten daarop lijkt me dus de moeite waard.

Software
Er is verschillende software beschikbaar die bruikbaar is voor tethered shooting. Pakketten als Capture One en Bibble Labs. Gelukkig kan het ook gedeeltelijk met Lightroom. Lightroom kan actief een map in de gaten houden en deze foto's inladen. Je hebt dan nog wel software nodig die de bestanden van je camera kopieert naar je computer.

Bij Canon camera's wordt dergelijk software echter gewoon meegeleverd en waarschijnlijk doet Nikon hetzelfde. Canon EOS Utility wordt gratis meegeleverd bij elke digitale spiegelreflex van Canon en doet precies wat je wilt. Sluit je camera via een USB kabel aan op je computer en start het programma. Kies vervolgens 'Camera settings/remote schooting'.

EOS Utility


Er opent nu een venster waarop de instellingen van je camera af te lezen en te wijzigen zijn. Onder het menu item File -> Preferences kun je een extra venster met instellingen openen. Onder 'Destination folder' kun je instellen waar je de foto's weg wilt laten schrijven. Loop ook nog even door de andere instellingen, er staan best wat handige dingetjes tussen.

Wanneer je nu een foto (vanaf je camera of via de knop in het programma) wordt deze direct weggeschreven in de folder die je aangegeven hebt.

Lightroom
Auto Import onder LightroomStart nu ook het programma Photoshop Lightroom. Ik ga er vanuit dat je de laatste versie (1.3.1) hebt. Bij bijvoorbeeld 1.1 zitten de instellingen die we moeten doen namelijk nog onder 'Preferences' verstopt. Selecteer File -> Auto import -> Auto Import settings.

In het venster wat verschijnt kun je een zogenaamde 'Watched folder' instellen. Een map die Lightroom in de gaten moet houden. Nadat je de juiste folder hebt gekozen vink je onder File -> Auto Import nog even Enable Auto Import aan.

Wanneer je nu een foto maakt met je camera wordt deze direct ingeladen in Lightroom. Dat kan overigens wel een paar seconden duren. Haal indien gewenst alle overige Lightroom vensters weg zodat alleen je foto in beeld staat. Tijdens een shoot kun je zo nu en dan een blik werpen op je laptop om te kijken of de foto bijvoorbeeld wel echt scherp is. Bovendien geeft het je model ook een idee van waar je mee bezig bent. Let er wel op dat het niet teveel gaat afleiden.

Werkt het fijn?
Dat is de vraag waar ik zelf nog mee zit. Volgende week gaan we met de fotoclub weer modellen fotograferen, dus dan ga ik gelijk het tethered shooting in de praktijk proberen. Ik ben best benieuwd of het bevalt. De USB kabel lijkt me best nog wel in de weg kunnen zitten. Daarbij moet ik oppassen mijn laptop niet van de tafel te trekken. De komende week ga ik dus nog even op zoek naar een USB verlengkabel van een meter of vijf tien.

Een draadloze versie lijkt me in elk geval prettiger, want vastzitten aan een draadje zal me best wel eens goed kunnen storen. Momenteel stoor ik me zelfs al aan een draagband om een camera, dus zo'n USB kabel lijkt me ook lastig.

Mijn ervaringen hiermee volgen dus binnenkort. Ik ben natuurlijk wel al benieuwd naar jullie ervaringen en eventuele tips en trucs!

Tethered shooting
Tethered shooting op mijn MacBook getest


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

27 reacties

 1. Reinoud
  Reinoud schreef op zondag 23 maart 2008 om 20:28

  Het gaat ook prima met de eye-fi. Als je in RAW+JPG schiet worden de JPG's naar je computer gestuurd. In de eye-fi manager kun je een folder instellen, en (helaas) maakt hij daar per dag een nieuwe onder. Die moet je dus even met Lightroom selecteren en dan werkt het allemaal prima.
  (De RAW's copieer ik dan later op de normale manier)

 2. Reinoud
  Reinoud schreef op zondag 23 maart 2008 om 20:30

  Overigens heeft de Eye-fi nog wel een paar andere nadelen:
  - de wifi ontvangst is zoals te verwachte redelijk beperkt. Je moet wel een basestation in de buurt hebben
  - het is mij niet gelukt om hem te laten verbinden met een 'ad hoc' wireless netwerk. Dat wil dus zeggen dat je op locatie niet met alleen je laptop een draadloos netwerk kunt maken, maar dat je minimaal een basestation nodig hebt.

 3. Nikonlover
  Nikonlover schreef op zondag 23 maart 2008 om 20:46

  leuke gadged, maar absoluut niet meer dan dat.
  Lijkt me niet echt praktisch. Foto gemaakt en dan heel de tijd op en neer lopen van je model naar je laptop. Misschien wel handig voor een testfoto om te kijken of de belichting bevalt, maar verder....

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 23 maart 2008 om 20:52

  @Nikonlover; Waarom op en neer lopen, die laptop zet je natuurlijk in het zicht. Net als normaal een blik werpen op je display kun je nu even kijken naar je laptop scherm.

  @Reinoud; Bedankt voor de info over de Eye-fi. Ik heb op het punt gestaan er een te bestellen, maar wacht toch nog even op een verbeterde CF versie met meer mogelijkheden (zoals RAW bestanden).

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.323 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord