Nando Harmsen

Overstappen op de Mac Studio of toch niet? Deel 1

vrijdag 29 juli 2022, 15:30 door | 2.167x gelezen | 14 reacties

Ik gebruik al vele jaren een Windows computer naar tevredenheid. Waarom geen Apple? Simpel, omdat het te duur is. Maar met de Mac Studio is er misschien een omslagpunt gekomen.

In dit artikel wil ik mijn gedachten en overweging delen over het wel of niet overstappen van Windows naar Apple.

Een computer is een stuk gereedschap. Het stelt mij in staat om mijn foto's op te slaan, te beheren en natuurlijk te bewerken. Ik schrijf mijn artikelen, mijn blog, en het stelt me in staat om over het wereld wijde web te surfen.

Software gebruik is onafhankelijk van het besturingssysteem


Voor deze doeleinden gebruik ik software. Adobe Lightroom Classic, Photoshop, Premiere Pro Google Chrome, Microsoft Word en Excel, en nog een heel setje andere software.

Het maakt daarbij niet veel uit welk besturingssysteem mijn computer heeft. De software werkt onafhankelijk daarvan op dezelfde manier.

Nando Lightroom bewerken

Adobe Lightroom Classic. Of je nu op Apple of Windows werkt, het programma doet hetzelfde.

In feite maakt het mij niet uit of ik Windows gebruik of Apple, zo lang de software maar werkt. Windows heeft zijn tekortkomingen, Apple heeft zijn tekortkomingen. Windows heeft zijn sterke punten, net als Apple dat heeft.

Hoewel, fans van het ene of andere merk zullen allerlei argumenten hebben om voor het een of ander te 'moeten' kiezen.

Een belangrijke factor: de kosten


Enkele jaren geleden ging ik een nieuwe computer kopen. Na bijna zeven jaar op een (zelf gebouwde) Windows desktop computer gewerkt te hebben, wilde ik upgraden. Snellere processor, meer RAM, een SSD schijf, en noem maar op.

Dat werd een Dell XPS laptop met onder andere een i9 processor, 32 gigabyte RAM, een 1 terabyte SSD en de snelle Thunderbolt aansluiting. En die computer werkt als een zonnetje.

Nando werkplek

Mijn werkplek, met de Dell XPS aan een docking station. De laptop gaat alleen mee op sommige reizen, of als ik een presentatie moet geven.

Waarom een Dell XPS laptop? Omdat een Apple Macbook Pro met vergelijkbare specificaties toen bijna het dubbele moest kosten. Ik heb het helemaal uitgezocht, vergeleken en uiteindelijk besloten dat dit het meerbedrag absoluut niet waard was.

De Mac Studio


Met de komst van de M1 processor en de Mac Studio lijkt de keuze voor een Apple computer nu interessanter te worden. Zeker als je de snelheid nodig hebt voor je werk, is de aantrekkingskracht voor deze Apple groot geworden. Bovendien, niet geheel onbelangrijk, de kosten zijn relatief gunstig.

Nando macstudio op bureau

De Mac Studio, met een kaartlezer en aansluitingen voorop. Wel zo handig.

Er zijn heel wat mogelijkheden, uiteraard. In principe kun grofweg vanaf 2.400 euro een Mac Studio hebben. Dit is zonder monitor, maar ja, ik heb al een goede Eizo.

Bovendien heb ik een DAS systeem in gebruik met in totaal 24 terabyte aan opslag die via Thunderbolt op mijn computer is aangesloten.

Dit alles betekent dat ik in principe voor een redelijke basis Mac Studio kan gaan. Ik zou dan kiezen voor de Apple M1 Max met 10‑core CPU, 24‑core GPU en 16‑core Neural Engine, 32 GB RAM, en een 1 TB SSD.

Nando macstudio achterzijde

De aansluiting mogelijkheden van de Mac Studio zijn voor mij heel beslissend in een keuze

Hiermee heb ik flink wat snelheidswinst gekregen, als ik de verslagen en reviews mag geloven. Bovendien is de hoeveelheid hitte die door de computer geproduceerd wordt lager dan mijn Dell XPS, die bij hard werken toch wel warm wordt de nodige ventilatie vereist.

Wat verwacht ik


Voor normaal gebruik, tekstverwerking, simpele fotobewerking en het beheer in Lightroom Classic, en natuurlijk het surfen op internet, is die snelheid totaal niet van belang.

Het wordt echter anders, of dat verwacht ik, bij het importeren en exporteren van foto's in Lightroom Classic en complexere bewerkingen in Photoshop.

Nando premiere pro

Een programma als Adobe Premiere Pro vereist wat van een computer. Ik verwacht dat de Mac Studio hierin beter moet presteren dan mijn Dell XPS

Maar de meeste winst hoop ik dan te behalen bij het werken met 4K beeldmateriaal in Adobe Premiere Pro. Op een of andere manier heeft mijn Dell XPS i9 daar moeite mee. Ik verwacht van de Max Studio dat deze hier veel beter in presteert.

Waarom Mac Studio en geen Macbook Pro?


Dit is een andere vraag waar ik over nadenk. Hoewel, ik ken het antwoord misschien al. Waarom een desktop computer en geen laptop, zeker omdat ik die nu ook gebruik?

Daar heb ik een paar redenen voor gevonden. Ten eerste, de Mac Studio heeft meer aansluitingen waardoor ik geen aparte dongles nodig heb, of een docking station. Ik sluit alles direct op de Mac Studio aan.

Nando macbook pro

Het is leuk, zo'n Macbook Pro. Maar het kost dan ook aanzienlijk meer.

Ten tweede, ik heb dus een Dell XPS laptop 'over'. Voor die paar keer dat ik op reis een laptop nodig heb, is die XPS perfect. Net als voor de presentaties die ik door het jaar heen geef. Ten derde, een Macbook Pro is met dezelfde specificaties maar liefst 1000 euro duurder dan de Mac Studio.

Wat vind jij?


Ik ben oprecht ge´nteresseerd in jouw mening. Die mening is natuurlijk (deels) gebaseerd op het fan zijn van Apple of niet.

Ondanks dat, wat zou een argument zijn om voor de Mac Studio te gaan, of een Macbook Pro, of gewoon bij Windows blijven en wachten tot de nieuwe generatie processoren? Misschien zie ik wel een optie over het hoofd.

Nando macstudio macbook pro

Kiezen kan lastig zijn. Zeker als het om zoveel geld gaat. Misschien kan jij helpen met die keuze.

Ik stel het op prijs als je je mening wilt geven onder dit bericht. Wat is een verstandige keuze? Ik zal je verder op de hoogte houden van de beslissing als het uiteindelijk zover is om een keuze te maken. Hopelijk zal die ook helpen als jij zelf op zoek gaat naar een nieuwe of andere computer.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

14 reacties

 1. Willem Hegeman
  Willem Hegeman schreef op dinsdag 2 augustus 2022 om 10:10

  Mac studio, geen twijfel. Wel investeren in dure camera’s en lenzen, dus waarom niet in een goede computer??
  Mijn opa ging altijd met paard en wagen, en dat ging best goed. Maar ik heb gehoord dat er ook traktoren zijn!!😜

 2. RAWShooter
  RAWShooter schreef op dinsdag 2 augustus 2022 om 10:33

  Als je alleen maar kijkt naar kosten in termen van aanschaf, dan is een Mac duur. Kijk je naar de echte kosten, dus naar de afschrijving, dan is een Mac ineens veel goedkoper. Want na x jaren gebruik levert een Mac altijd nog geld op. Dat snappen Windows gebruikers niet, want hun hardware is na 4-5 jaar gewoon op en kan naar de stort. Je noemt ook niet voor niets geen optie om je Dell te verkopen, want die levert nu al vrijwel niets meer op. Er zijn legio voorbeelden van. Mijn iMac uit 2009 kostte 1500 euro, met extra RAM 1700. Heb ik 10 jaar mee gewerkt en verkocht voor 250 euro. Dat is dus 145 euro per jaar aan kosten. Voor een Mac met ingebouwd (zeer goed) scherm.
  Overigens heb ik nu een Mac Mini met M1 processor en dat is echt een aanrader.

 3. Gert
  Gert schreef op dinsdag 2 augustus 2022 om 11:01

  In ruim 40 jaar fotografie is er ontzettend veel veranderd. Met de komst van de nieuwe M1 processoren heeft Apple een aantal hele mooie ontwikkelingen doorgemaakt.

  De SOC (system on a chip) is een hele mooie ontwikkeling. Geen bottleneck meer tussen de processor en het interne geheugen en de opslag (SSD). Dat zorgt voor een enorme voorsprong met oudere modellen computers. Wat je wel heel goed in de gaten moet houden bij Apple is het aantal poorten wat je beschikbaar hebt op je computer. Minimaal drie of hoger is geen overbodige luxe.

  Zelf draai ik nog steeds met een Macbook Pro 16 inch met Intel i9 en vier Thunderbolt poorten, wat voor mij ruim voldoende is. Met een dock achter de computer aangesloten kan ik een extern 4K scherm aansluiten, meerdere externe harddisks met USB3.1 aansluiting, twee SSD drives met USB-C 3.2 aansluiting, ethernet poort voor het netwerk en audio. Voorlopig is massaal opslaan op hele grote SSD drives nog niet betaalbaar. Voor Lightroom gebruik ik een Samsung T7 1TB SSD drive en voor video editing een Samsung T7 2TB SSD drive. Externe drives zijn er voor opslag van foto en video materiaal.

  Niet alle software is nog geoptimaliseerd voor M1 processoren. Dan moet je op 1 core draaien met Rosetta. Geen ramp, want veel software (voornamelijk plugins) draait meer dan prima. Maar toch....en dat is ook de reden waarom ik nog op Intel draai. Zodra alles over is kan ik gaan switchen, dat zal waarschijnlijk ergens in 2023 gebeuren.

  In 2008 ben ik begonnen met een Mac Pro. Die staat nu ergens bij een verzamelaar in Friesland te knorren. De Mac Pro was een enorme stroom verbruiker, vergeleken met waar ik nu mee werk en met een M1 of M2 Macbook Pro 16 inch zal dat gebruik nog verder dalen, terwijl ik niet hoef in te boeten op snelheid.

  Apple is inderdaad duurder dan een PC. Maar maak niet de vergissing om een goedkopere PC te vergelijken met een veel duurdere Mac. Stabiliteit was destijds een belangrijk punt van aandacht. Met de komst van nieuwe hardware en Windows versies is daar ook veel in verbeterd.

  Apple computers zijn sterk in bouw, maar niet onverwoestbaar. Net als bij een PC zuinig zijn op je spullen en je hebt lekker lang plezier van je hardware. Schroom niet om eens de deksel van de computer te halen om met een kwastje stof te verwijderen uit ventilatoren.

  De keuze tussen Apple of PC is voor iedereen een persoonlijke keuze. Ik heb mijn keuze gemaakt voor Apple computers en hardware. Het werkt super samen met alles waarmee ik werk. Vrouw en dochters zijn inmiddels ook allemaal om naar een kleine Macbook. In het verleden was ik nog wel eens urenlang bezig met Windows herstel en updates. Die tijd is voorbij.

  Waar ik persoonlijk heel nieuwsgierig naar ben is welke alternatieven we in de toekomst aangeboden krijgen om onze harde schijven te vervangen. We kunnen discussiëren over Apple prijzen, maar SSD drives aanschaffen om mijn harddisks te vervangen is nog net ietsje pittiger.

 4. Pixeldude
  Pixeldude schreef op dinsdag 2 augustus 2022 om 11:14

  Zoals Nando al zei Mac en Windows gebruikers vinden altijd wel een 'absoluut' voordeel van hun gekozen 'beste' systeem. Wel, het gros kent gewoonweg het andere systeem niet. Hoe er dan over oordelen? Je zou al een dubbele aanschaf moeten maken, dus van de twee, met identieke of toch zeer vergelijkbare prestaties om objectief te kunnen oordelen. Ik denk dat slechts een uitzonderlijk groepje dat kan en doet, zoals o.a. Tweakers. De rest, die praten en schrijven er maar op los.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.635 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord