Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Overstappen op de Mac Studio of toch niet? Deel 1

vrijdag 29 juli 2022, 15:30 door | 4.045x gelezen | 14 reacties

Ik gebruik al vele jaren een Windows computer naar tevredenheid. Waarom geen Apple? Simpel, omdat het te duur is. Maar met de Mac Studio is er misschien een omslagpunt gekomen.

In dit artikel wil ik mijn gedachten en overweging delen over het wel of niet overstappen van Windows naar Apple.

Een computer is een stuk gereedschap. Het stelt mij in staat om mijn foto's op te slaan, te beheren en natuurlijk te bewerken. Ik schrijf mijn artikelen, mijn blog, en het stelt me in staat om over het wereld wijde web te surfen.

Software gebruik is onafhankelijk van het besturingssysteem


Voor deze doeleinden gebruik ik software. Adobe Lightroom Classic, Photoshop, Premiere Pro Google Chrome, Microsoft Word en Excel, en nog een heel setje andere software.

Het maakt daarbij niet veel uit welk besturingssysteem mijn computer heeft. De software werkt onafhankelijk daarvan op dezelfde manier.

Nando Lightroom bewerken

Adobe Lightroom Classic. Of je nu op Apple of Windows werkt, het programma doet hetzelfde.

In feite maakt het mij niet uit of ik Windows gebruik of Apple, zo lang de software maar werkt. Windows heeft zijn tekortkomingen, Apple heeft zijn tekortkomingen. Windows heeft zijn sterke punten, net als Apple dat heeft.

Hoewel, fans van het ene of andere merk zullen allerlei argumenten hebben om voor het een of ander te 'moeten' kiezen.

Een belangrijke factor: de kosten


Enkele jaren geleden ging ik een nieuwe computer kopen. Na bijna zeven jaar op een (zelf gebouwde) Windows desktop computer gewerkt te hebben, wilde ik upgraden. Snellere processor, meer RAM, een SSD schijf, en noem maar op.

Dat werd een Dell XPS laptop met onder andere een i9 processor, 32 gigabyte RAM, een 1 terabyte SSD en de snelle Thunderbolt aansluiting. En die computer werkt als een zonnetje.

Nando werkplek

Mijn werkplek, met de Dell XPS aan een docking station. De laptop gaat alleen mee op sommige reizen, of als ik een presentatie moet geven.

Waarom een Dell XPS laptop? Omdat een Apple Macbook Pro met vergelijkbare specificaties toen bijna het dubbele moest kosten. Ik heb het helemaal uitgezocht, vergeleken en uiteindelijk besloten dat dit het meerbedrag absoluut niet waard was.

De Mac Studio


Met de komst van de M1 processor en de Mac Studio lijkt de keuze voor een Apple computer nu interessanter te worden. Zeker als je de snelheid nodig hebt voor je werk, is de aantrekkingskracht voor deze Apple groot geworden. Bovendien, niet geheel onbelangrijk, de kosten zijn relatief gunstig.

Nando macstudio op bureau

De Mac Studio, met een kaartlezer en aansluitingen voorop. Wel zo handig.

Er zijn heel wat mogelijkheden, uiteraard. In principe kun grofweg vanaf 2.400 euro een Mac Studio hebben. Dit is zonder monitor, maar ja, ik heb al een goede Eizo.

Bovendien heb ik een DAS systeem in gebruik met in totaal 24 terabyte aan opslag die via Thunderbolt op mijn computer is aangesloten.

Dit alles betekent dat ik in principe voor een redelijke basis Mac Studio kan gaan. Ik zou dan kiezen voor de Apple M1 Max met 10‑core CPU, 24‑core GPU en 16‑core Neural Engine, 32 GB RAM, en een 1 TB SSD.

Nando macstudio achterzijde

De aansluiting mogelijkheden van de Mac Studio zijn voor mij heel beslissend in een keuze

Hiermee heb ik flink wat snelheidswinst gekregen, als ik de verslagen en reviews mag geloven. Bovendien is de hoeveelheid hitte die door de computer geproduceerd wordt lager dan mijn Dell XPS, die bij hard werken toch wel warm wordt de nodige ventilatie vereist.

Wat verwacht ik


Voor normaal gebruik, tekstverwerking, simpele fotobewerking en het beheer in Lightroom Classic, en natuurlijk het surfen op internet, is die snelheid totaal niet van belang.

Het wordt echter anders, of dat verwacht ik, bij het importeren en exporteren van foto's in Lightroom Classic en complexere bewerkingen in Photoshop.

Nando premiere pro

Een programma als Adobe Premiere Pro vereist wat van een computer. Ik verwacht dat de Mac Studio hierin beter moet presteren dan mijn Dell XPS

Maar de meeste winst hoop ik dan te behalen bij het werken met 4K beeldmateriaal in Adobe Premiere Pro. Op een of andere manier heeft mijn Dell XPS i9 daar moeite mee. Ik verwacht van de Max Studio dat deze hier veel beter in presteert.

Waarom Mac Studio en geen Macbook Pro?


Dit is een andere vraag waar ik over nadenk. Hoewel, ik ken het antwoord misschien al. Waarom een desktop computer en geen laptop, zeker omdat ik die nu ook gebruik?

Daar heb ik een paar redenen voor gevonden. Ten eerste, de Mac Studio heeft meer aansluitingen waardoor ik geen aparte dongles nodig heb, of een docking station. Ik sluit alles direct op de Mac Studio aan.

Nando macbook pro

Het is leuk, zo'n Macbook Pro. Maar het kost dan ook aanzienlijk meer.

Ten tweede, ik heb dus een Dell XPS laptop 'over'. Voor die paar keer dat ik op reis een laptop nodig heb, is die XPS perfect. Net als voor de presentaties die ik door het jaar heen geef. Ten derde, een Macbook Pro is met dezelfde specificaties maar liefst 1000 euro duurder dan de Mac Studio.

Wat vind jij?


Ik ben oprecht geïnteresseerd in jouw mening. Die mening is natuurlijk (deels) gebaseerd op het fan zijn van Apple of niet.

Ondanks dat, wat zou een argument zijn om voor de Mac Studio te gaan, of een Macbook Pro, of gewoon bij Windows blijven en wachten tot de nieuwe generatie processoren? Misschien zie ik wel een optie over het hoofd.

Nando macstudio macbook pro

Kiezen kan lastig zijn. Zeker als het om zoveel geld gaat. Misschien kan jij helpen met die keuze.

Ik stel het op prijs als je je mening wilt geven onder dit bericht. Wat is een verstandige keuze? Ik zal je verder op de hoogte houden van de beslissing als het uiteindelijk zover is om een keuze te maken. Hopelijk zal die ook helpen als jij zelf op zoek gaat naar een nieuwe of andere computer.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

14 reacties

  1. Willem Hegeman
    Willem Hegeman schreef op dinsdag 2 augustus 2022 om 10:10  | reageer

    Mac studio, geen twijfel. Wel investeren in dure camera’s en lenzen, dus waarom niet in een goede computer??
    Mijn opa ging altijd met paard en wagen, en dat ging best goed. Maar ik heb gehoord dat er ook traktoren zijn!!😜

  2. RAWShooter
    RAWShooter schreef op dinsdag 2 augustus 2022 om 10:33  | reageer

    Als je alleen maar kijkt naar kosten in termen van aanschaf, dan is een Mac duur. Kijk je naar de echte kosten, dus naar de afschrijving, dan is een Mac ineens veel goedkoper. Want na x jaren gebruik levert een Mac altijd nog geld op. Dat snappen Windows gebruikers niet, want hun hardware is na 4-5 jaar gewoon op en kan naar de stort. Je noemt ook niet voor niets geen optie om je Dell te verkopen, want die levert nu al vrijwel niets meer op. Er zijn legio voorbeelden van. Mijn iMac uit 2009 kostte 1500 euro, met extra RAM 1700. Heb ik 10 jaar mee gewerkt en verkocht voor 250 euro. Dat is dus 145 euro per jaar aan kosten. Voor een Mac met ingebouwd (zeer goed) scherm.
    Overigens heb ik nu een Mac Mini met M1 processor en dat is echt een aanrader.

  3. Gert
    Gert schreef op dinsdag 2 augustus 2022 om 11:01  | reageer

    In ruim 40 jaar fotografie is er ontzettend veel veranderd. Met de komst van de nieuwe M1 processoren heeft Apple een aantal hele mooie ontwikkelingen doorgemaakt.

    De SOC (system on a chip) is een hele mooie ontwikkeling. Geen bottleneck meer tussen de processor en het interne geheugen en de opslag (SSD). Dat zorgt voor een enorme voorsprong met oudere modellen computers. Wat je wel heel goed in de gaten moet houden bij Apple is het aantal poorten wat je beschikbaar hebt op je computer. Minimaal drie of hoger is geen overbodige luxe.

    Zelf draai ik nog steeds met een Macbook Pro 16 inch met Intel i9 en vier Thunderbolt poorten, wat voor mij ruim voldoende is. Met een dock achter de computer aangesloten kan ik een extern 4K scherm aansluiten, meerdere externe harddisks met USB3.1 aansluiting, twee SSD drives met USB-C 3.2 aansluiting, ethernet poort voor het netwerk en audio. Voorlopig is massaal opslaan op hele grote SSD drives nog niet betaalbaar. Voor Lightroom gebruik ik een Samsung T7 1TB SSD drive en voor video editing een Samsung T7 2TB SSD drive. Externe drives zijn er voor opslag van foto en video materiaal.

    Niet alle software is nog geoptimaliseerd voor M1 processoren. Dan moet je op 1 core draaien met Rosetta. Geen ramp, want veel software (voornamelijk plugins) draait meer dan prima. Maar toch....en dat is ook de reden waarom ik nog op Intel draai. Zodra alles over is kan ik gaan switchen, dat zal waarschijnlijk ergens in 2023 gebeuren.

    In 2008 ben ik begonnen met een Mac Pro. Die staat nu ergens bij een verzamelaar in Friesland te knorren. De Mac Pro was een enorme stroom verbruiker, vergeleken met waar ik nu mee werk en met een M1 of M2 Macbook Pro 16 inch zal dat gebruik nog verder dalen, terwijl ik niet hoef in te boeten op snelheid.

    Apple is inderdaad duurder dan een PC. Maar maak niet de vergissing om een goedkopere PC te vergelijken met een veel duurdere Mac. Stabiliteit was destijds een belangrijk punt van aandacht. Met de komst van nieuwe hardware en Windows versies is daar ook veel in verbeterd.

    Apple computers zijn sterk in bouw, maar niet onverwoestbaar. Net als bij een PC zuinig zijn op je spullen en je hebt lekker lang plezier van je hardware. Schroom niet om eens de deksel van de computer te halen om met een kwastje stof te verwijderen uit ventilatoren.

    De keuze tussen Apple of PC is voor iedereen een persoonlijke keuze. Ik heb mijn keuze gemaakt voor Apple computers en hardware. Het werkt super samen met alles waarmee ik werk. Vrouw en dochters zijn inmiddels ook allemaal om naar een kleine Macbook. In het verleden was ik nog wel eens urenlang bezig met Windows herstel en updates. Die tijd is voorbij.

    Waar ik persoonlijk heel nieuwsgierig naar ben is welke alternatieven we in de toekomst aangeboden krijgen om onze harde schijven te vervangen. We kunnen discussiëren over Apple prijzen, maar SSD drives aanschaffen om mijn harddisks te vervangen is nog net ietsje pittiger.

  4. Pixeldude
    Pixeldude schreef op dinsdag 2 augustus 2022 om 11:14  | reageer

    Zoals Nando al zei Mac en Windows gebruikers vinden altijd wel een 'absoluut' voordeel van hun gekozen 'beste' systeem. Wel, het gros kent gewoonweg het andere systeem niet. Hoe er dan over oordelen? Je zou al een dubbele aanschaf moeten maken, dus van de twee, met identieke of toch zeer vergelijkbare prestaties om objectief te kunnen oordelen. Ik denk dat slechts een uitzonderlijk groepje dat kan en doet, zoals o.a. Tweakers. De rest, die praten en schrijven er maar op los.

  5. Wil
    Wil schreef op dinsdag 2 augustus 2022 om 11:24  | reageer

    Beide systemen hebben hun voordelen en nadelen. Het grootste nadeel van de Mac vind ik het OS en de beperkingen van upgrade. Mijn MacBook van 2009 kan ik dus niet meer upgraden met een OS waardoor ik het Adobe pakket en vele andere zelfs standaard Apple software niet meer kan gebruiken. Terwijl mijn Windows desktop uit 2007 nog heb kunnen voorzien van Windows 10 waardoor alle software nog te gebruiken was. De grafische kwaliteit van de Mac is natuurlijk in basis beter dan bij de Windows machines maar dat is meer afhankelijk van de hardware en randapparatuur die je er aankoppelt. Nog een nadeel voor als je overstapt van Windows naar Mac is dat je huidige software niet meer te gebruiken is maar dat is Visa Versa. Wat ik merk dat veel mensen overstappen naar een Mac maar dat ze er helemaal niet mee kunnen werken. Het simpel verkleinen van een foto en mee sturen in een mail gaat bij de meeste fout behalve bij degene die al jaren de nodige kennis hebben opgedaan. Kort samengevat de Mac is niet zo makkelijk als wordt beweerd. Het Windows systeem heeft zeker ook nadelen. Hier geldt vooral dat je vooruit moet kijken maar dat je niet luk raak alles moet installeren. Vanwege het feit dat de Windows gebruikersmarkt vele malen groter is wordt er vaak veel gratis software aangeboden maar helaas ook vaak met allerlei onderliggende programmaatjes die je niet wilt en die wel je systeem verlagen. Kortom heel bewust installeren en regelmatig op schonen. Mijn Mac book uit 2009 ligt nu werkeloos naast mij en mijn desktop uit 2007 heb ik laatst aan iemand gegeven met een hele kleine beurs die er nog steeds veel plezier aan heeft. Dus ja uiteindelijk blijft het je persoonlijke keuze want met beide systemen kun je wat je wilt omdat ze allebei even goed zijn.

  6. Rob vant Zelfde
    Rob van't Zelfde schreef op dinsdag 2 augustus 2022 om 11:57  | reageer

    Als fotograaf werk ik nog steeds met een Mac Pro uit 2009. Ik heb hem wel behoorlijk opgevoerd. Processor 3,46 GHZ, 6 Core Intel Xeon, geheugen 32 GB, Videokaart Radon RX580 8GB.
    vier SSD schijven intern van 1TB per schijf. Eizo Monitor. Deze Mac Pro is nog steeds heel snel.
    De volgende wordt een Mac Studio M1 chip, of nog even wachten op de M2 chip Mac. Zo lang gaat een Mac mee.

  7. Gert
    Gert schreef op dinsdag 2 augustus 2022 om 12:08  | reageer

    De essentie is volgens mij dat je naast de aanschaf van je camera ook geld investeert in een voor jou goed werkend systeem en daarmee aan de slag gaat en daar zo lang mogelijk van blijft profiteren.

    Uiteraard wel met het besef dat vroeg of laat elk computer, operating systeem en software pakket een update zal krijgen, wat mogelijk weer geld gaat kosten. Dat is bij camera's niet veel anders.

  8. gast schreef op dinsdag 2 augustus 2022 om 12:15  | reageer

    Altijd met Windows gewerkt en de Apple computers waren wel handig, maar een beetje saai omdat het gewoon werkte; dat sleutelen en hobbyen aan pc's vond ik fijn. In 2008 kwam Apple met de iMac alles in een beeldscherm verwerkt. Toen zei ik: "Nu is het ook voor mij geschikt!" De 24 inch iMac werkt nog steeds naar behoren, ondanks de verouderde software. Later een 27 inch aangeschaft en later nog een. Heerlijk stil voor mijn neus, prachtig beeld en het werkt doorgaans uitstekend. Duur? Misschien in aanschaf, maar iets vergelijkbaars in prestaties en duurzaamheid is wellicht duurder. Door intensivering van mijn fotografiehobby is het werken met Adobe Lightroom Classic (abonnement) een prettige bijkomstigheid op de Mac. Met de Macbook Air, iPad en iPhone is het samenwerken met de Mac software heel prettig.

  9. Rik
    Rik schreef op dinsdag 2 augustus 2022 om 14:47  | reageer

    Eerder had ik een dual boot met Windows en Linux, op een standaard Windows-pc. Verbazingwekkend hoeveel beter de grafische eigenschappen worden benut onder Linux, t.o.v. Windows. Alsof het in Windows voorzien wordt van een waasje.

    De huidige Apple OS is gebaseerd op hetzelfde platform als Linux (BSD). Niet moeilijk om je dan voor te stellen dat je met betaalbare apparatuur opeens een veel beter beeld krijgt, en nog sneller verwerkt ook!

    Zelf gebruik ik sinds december 2021 een Mac Mini (M1), met er aan gekoppeld twee Eizo monitors en een Synology NAS. Zeker over de verwachte gebruiksduur gemeten is het geheel stukken goedkoper dan een Windows-pc, en een ontzettend goed beeld met snelle verwerking.

    Een aanrader!

  10. Pixeldude
    Pixeldude schreef op dinsdag 2 augustus 2022 om 15:55  | reageer

    Ik gebruik een XP-PEN Artist 22R PRO bewerkingsscherm, en daardoor wordt de schermkwaliteit van de PC of laptop minder belangrijk.
    Mijn laptop is een Windows Surface 3 1872i7 aanraakscherm, met 32ram, 1 Terra SSD ... en daar ben ik uiterst tevreden mee. Mijn ervaring met Mac? Zero, nul, noppes en wil me daarom ook niet uitspreken over wat nu beter of slechter is.

  11. Dhr. Willem J. Steen
    Dhr. Willem J. Steen schreef op donderdag 4 augustus 2022 om 11:14  | reageer

    Ik heb wel de Mac Studio gekocht!
    Met 32 GPU, 64 GB en ! Tb harde schijf.
    Na 3 maanden wachten is hij eindelijk thuis.
    Eerst de programma’s installeren,.
    Ik heb mijn 27 inch. iMac er nog naast staan dus kan precies zien wat ik allemaal moet doen.
    Bij het installeren van LaCie Manager begint het al, ik krijg een melding dat ik naar de veilige modus moet voor aanpassingen? Ik besluit om de LaCie helpdesk te bellen, gaat keurig geen enkel probleem en het is een bekend probleem. Apple heeft de software erg afgeschermd zeggen ze en daarom gaat het iets omslachtiger.
    Aangekomen bij Adobe zelfde probleem. De man van LaCie had dit al voorspeldQ!
    Echter zo vriendelijke en voorspoedig als het bij LaCie ging zo moeilijk gaat het bij Adobe. Alleen Chatten in het Engels, bij deze technische termen voor mij lastig.
    Als het uiteindelijk toch geluk is begint de ellende pas goed.
    Het blijkt (achteraf) dat iets in mijn Catalogus van LRC corrupt is. Ik krijg een foutmelding over “Users” en dat ik als beheerder geen rechten heb om veranderingen aan te brengen.

    Ik zal het kort houden, na contact met de Support van Apple (zeer vriendelijk in het Nederlands en 7 dagen bereikbaar) hebben we het even aan de praat gekregen , ik heb 3x een compleet nieuwe installatie gedaan . Ik nog regelmatig dezelfde foutmelding gekregen in Lightroom Classic.
    Uiteindelijk een afspraak gemaakt in de AppleStore, de filmpjes van de schermopname laten zien en besloten om de Studio in te leveren.
    Ik ben naar huis gegaan met in 14 inch MacBook Pro .

    Het probleem van Adobe bleef komen en de oplossing was achteraf simpel. Een nieuwe catalogus aan maken en daarin mijn oude importeren. Advies van een medewerker van Apple support.
    Conclusie ik had mijn MacStudio kunnen houden.

  12. Nando
    Profiel Nando schreef op donderdag 4 augustus 2022 om 11:37  | reageer

    Dank je wel voor de gedachten en meningen, ik stel ze allemaal op prijs. Ik schrijf snel een vervolg op dit bericht en neem daar jullie argumenten in mee. Voor nu wil ik nog even snel reageren op elke reacties.

    @Willem Hegeman:
    Waar baseer jij op dat investeren in een goed systeem altijd Apple moet zijn? Je doet het voorkomen dat Windows niet goed zou zijn? Dat is een vreemde aanname.

    @RAWShooter:
    Ik kan hetzelfde rekensommetje maken voor mijn vorige (zelf samengestelde en gebouwde) Windows computer. Ik heb daar 1200 euro aan uitgegeven en als ik me goed herinner een jaar of acht mee gedaan. Dat is 150 euro per jaar.
    Overigens, de reden die je noemt om mijn huidige Dell niet te verkopen klopt niet. Dat is een verkeerde aanname van je.

    @Gert:
    Het kan interessant zijn om te lezen wat ooit was als het aankomt op Windows of Apple. Maar zoals je zegt is dat tegenwoordig niet meer van toepassing. Het gaat mij om wat nu is, en niet om wat ooit was.

    @Rik:
    Als je een waasje had met je Windows/Lunix systeem, is er volgens mij iets anders mis. Een goed beeldscherm is al een belangrijke factor. Mijn beeld is net zo goed als de eerste de beste Mac, daar ben ik zeker van.

    @Dhr. Willem J. Steen:
    Een nieuw besturingssysteem betekent natuurlijk dat je even een nieuw leerproces door moet lopen. Dat is logisch, en het heeft weinig te maken met het merk of type computer. Ik werk met beiden (meestal Windows, soms Mac) en ze hebben beiden hun voor en nadelen.

  13. MacBigfoot
    Profiel MacBigfoot schreef op donderdag 11 augustus 2022 om 00:51  | reageer

    Wat ik niet begrijp zijn twee dingen:
    Waarom wordt er vaak voor een laptop (in verhouding tot een desktop toch al duurder) gekozen?
    Waarom vergelijk je een laptop überhaupt met een desktop?

    Voor fotobewerking, dat zeg je terecht, heb je een goede kwaliteit beeldscherm nodig, doorgaans een groter extern beeldscherm dan de laptop heeft. En omdat je dan toch vastzit aan die externe monitor, volstaat een verhoudingsgewijs goedkopere desktop.

    Voor presentaties heb je tegenwoordig zelfs niet eens meer nodig dan een smartphone, mits je de presentatie voorbereid op de … … desktop.
    En in die paar gevallen die er over blijven, heb je daar echt een dure laptop voor over? Ik niet, ik neem op vakantie liever een tablet mee. Zoals gezegd, bewerking doe je op een goed beeldscherm, buitenshuis (bedenk daarbij ook dat het omgevingslicht verstorend kan werken) is voor snel ff wat publiceren voor mij.

    En software?
    Het meeste is tegenwoordig op abonnementsbasis. Zelfs MS-Office: of je nu op een Mac werkt of onder windows: het abonnement werkt op beide.

    Blijft over het besturingssysteem.
    De een houdt niet van de beperkingen die Apple oplegt, de ander kan niet tegen het geknutsel om alle instellingen goed te krijgen bij windows.
    Zelf zweer ik al sinds jaar en dan bij Apple: heb je meer van Apple in huis, dan is het een prachtig ecosysteem: een keer inloggen met je Apple-ID en je hebt er geen omkijken meer naar. Ik hoef me nooit me onderhoud of instellingen of wat dan ook bezig te houden, dat gebeurt allemaal netjes op de achtergrond.

  14. Nando
    Profiel Nando schreef op donderdag 11 augustus 2022 om 11:05  | reageer

    @MacBigfoot:
    Je moet begrijpen dat een laptop meer is dan alleen voor presentatie of fotobewerking. Wat dacht je van schrijven? Dat doe ik niet op een tablet of smartphone. Daar wil ik een fatsoenlijk toetsenbord voor hebben.
    Voor de rest, dank je voor je opinie. Heel waardevol.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.812 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord