Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Kies altijd het juiste standpunt voor je foto - less is more

zondag 8 januari 2023, 14:07 door | 2.423x gelezen | 3 reacties

Wanneer iets mooi is, dan wil je daar natuurlijk zoveel mogelijk van op de foto. Dat heeft een nadeel want je hebt de kans om dan ook storende elementen in beeld te krijgen. Soms is dat iets kleins, soms is dat groot zodat het de foto verpest. Het juiste standpunt kan de oplossing zijn.

Het is eenvoudig om storende elementen in je foto te krijgen. Neem een groothoek, en fotografeer zoveel mogelijk van het landschap. Het maakt niet uit of het een stedelijk landschap is, of een natuurlijk landschap.

Zo trof ik in het Franse Bastide dorp Cordes-sur-Ciel een plekje dat een mooi beeld zou kunnen opleveren. Zoals zo vaak in dit soort pitoreske dorpjes, staan de auto's altijd weer in de weg. In dit geval was er zelfs een hele parkeerplaats.

Nando standpunt kiezen

Een snelle overzichtsfoto ter illustratie zodat je een idee hebt hoe de situatie ter plekke was.

Het huisje op de voorgrond, met daarachter de muren en de kerktoren leek me een mooi onderwerp. Maar er was een parkeerplaats vol moet auto's, een parkeerzuil en een verkeersbord. Dat alles in beeld levert natuurlijk niet het meest aantrekkelijk plaatje op.

Ik heb gedaan wat ik altijd doe, rondkijken en de plek vanuit meerdere posities bekijken. Wat levert het op als ik links ga staan, of rechts? Hoe valt een laag standpunt uit, of juist een hoog? Ik kon zelfs op muurtjes gaan staan voor een echt hoog standpunt.

Nando standpunt kiezen 2

Dit was al een beter standpunt. Maar toch nog een auto, de parkeerzuil en nu de paaltjes in beeld. Bovendien is de compositie uit balans. Dat moet dus anders.

Het dient vermeld te worden dat ik mijn Fujifilm X100t bij me had, met een vast objectief dat een beeldhoek heeft van ongeveer 35mm op fullframe. Hiermee had ik de beperking dat ik niet kon inzoomen of uitzoomen.

In dit soort gevallen is het goed om het idee los te laten dat je alles in beeld moet hebben. Less is more omvat die gedachte perfect. Alles in beeld is niet altijd de beste foto, en juist het kritisch kijken naar wat je wel en wat je niet in beeld meeneemt kan een betere foto opleveren.

Nando standpunt kiezen 3

Door een deel van het gebouwtje in beeld te nemen is de foto veel meer in balans gekomen. Bovendien heb ik geen enkel storend element meer in beeld.

Uiteindelijk ben ik dichterbij gaan staan om alle storende elementen buiten beeld te houden. Ik heb minder in beeld, maar de foto is er alleen maar beter van geworden.

Bovendien heb ik nu gebruik gemaakt van de lijnen van de daken en gevels om een prettige kijklijn te krijgen. Alles leidt de foto in, en er is balans ontstaan. De compositie is beter.

Tref jij jezelf ook wel eens in een dergelijke situatie? Het enige wat je moet doen is goed kijken en kritisch zijn over wat je in beeld brengt. Een zoomlens of ander brandpunt kan ook helpen, maar het is niet het belangrijkste. Het juiste standpunt des te meer.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

3 reacties

 1. B.
  B. schreef op dinsdag 10 januari 2023 om 12:41  | reageer

  Altijd nuttige artikelen.
  Hier heb je echt wat aan.

 2. Peter
  Peter schreef op dinsdag 10 januari 2023 om 15:15  | reageer

  Dank je wel. Ik zelf zou de foto rechtzetten (perspectief rechttrekken)

 3. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 10 januari 2023 om 15:24  | reageer

  @Peter:
  Dat is inderdaad een optie. Het ging nu voornamelijk om de manier van in beeld brengen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.167 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord