De Sportfotobijbel naar de drukker! Actie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Nando Harmsen

Kies liever het geschikte objectief in plaats van het beste objectief

maandag 14 maart 2022, 20:20 door | 4.849x gelezen | 19 reacties

Tijdens de reis naar de Lofoten raakte ik in gesprek met een deelnemer over apparatuur. Dit leidde tot een inzicht dat ik in principe wel wist, maar wat ik feitelijk negeerde.

De uitkomst van die discussie was dat het kiezen van een objectief bepaald moet worden voor het gebruik daarvan. In dit artikel leg ik uit wat ik bedoel.

Nando fototas lofoten

De fototas die mee ging naar Lofoten. De vrije ruimte was voor een appel en een extra paar dunne handschoentjes.

We kwamen op dit onderwerp toen ik mijn mening uitte over de compacte fototas die de deelnemer bij zich droeg. Daarin zaten twee camera's, drie objectieven, en een filterset. Dat was heel anders vergeleken met mijn enorme fototas.

Het verschil zat niet alleen in de grootte van de fototas, maar ook het gewicht. Ik droeg maar liefst 10 kilogram bij me, de deelnemer misschien 5 kilogram. Ik moet toegeven dat dit deels kwam doordat ik ook een drone met accu's in de tas had, maar toch.

Nando gepakt voor lofoten

Alles wat ik nodig had voor twee weken reizen op Lofoten. Een duffelbag met kleding, tandenborstel, statief, en al wat nog meer, de fototas, en een laptop tas.

Wat had ik meegenomen? Een Canon EOS R5, een 24-70mm en een 16-35mm objectief, beiden met f/2.8. En een 100-400mm objectief. Dat zijn grote en zware objectieven, die voor landschapsfotografie niet altijd nodig zijn.

Als ik kijk naar landschapsfotografie, dan wordt in negen van de tien gevallen gekozen voor een grote scherptediepte. Daarvoor is geen f/2.8 nodig. Een objectief met een lensopening van f/4 of zelfs een gevarieerde lensopening tussen de f/3.5 en f/5.6 is meer dan genoeg.

Nando gimsoy strand

Avond op het strand van GimsÝy. Waarom zou je hier een f/2.8 objectief voor nodig hebben?

Die extra stop licht die door het objectief komt is ook van minder belang. Vaak fotografeer je vanaf statief, dus de sluitertijd maakt niet uit. Kortom, een f/2.8 is helemaal niet nodig. Waarom zou je dan als landschapsfotograaf kiezen voor een objectief met een grote lensopening?

Misschien levert een f/2.8 objectief een fantastische kwaliteit, maar daar zit ook een prijskaartje aan. De kwaliteit van objectieven met een minder grote lensopening zijn vaak meer dan voldoende voor ons als fotograaf. Het verschil zien we alleen in het laboratorium onder de microscoop.

Nando haukland strand

Sneeuwstorm op het strand van Haukland. Het is belangrijker om wat bescherming tegen de sneeuw te hebben, dan een lichtgevoelig objectief.

Er is nog een ander voordeel aan de 'kleinere' objectieven, iets dat ik eerder al ter sprake bracht: het gewicht. Je hoeft minder kilo's mee te dragen, het is compacter en nodigt dus eerder uit om je apparatuur mee te nemen. Allemaal voordelen.

Je zou dit nog zelfs verder kunnen doorvoeren tot de camera. Een landschapsfotograaf heeft in mijn ogen niet per se een grote full frame nodig.

Bijvoorbeeld de Fujifilm camera's met een 1,5x cropsensor zijn uitermate geschikt voor landschappen te fotograferen. Het is namelijk makkelijker om hele grote scherptedieptes te bereiken dankzij die kleinere sensor.

Dit bij elkaar opgeteld levert een kleinere camera op, kleinere objectieven, zonder dat je in moet leveren op kwaliteit. Vooral voor de fotograaf die veel reist of veel onderweg is kan dit een goede reden zijn om heel bewust te gaan kiezen.

Nando austnessfjorden

Voor een grote scherptediepte is een camera met een cropsensor misschien wel handiger dan een fullframe.

Uiteraard geldt dit ook voor andere fotografietakken. Kies wijs en kijk verder dan alleen maar de beste kwaliteit. Dit is een valkuil waar ondergetekende ook vaak voor lijkt te vallen.

Het gesprek heeft me in ieder geval ertoe gezet om mijn eigen set landschapsfotografie apparatuur onder de loep te nemen. Wie weet kan ook jij je voordeel eruit halen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

19 reacties

 1. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op maandag 14 maart 2022 om 22:52

  Nando, ik lees graag jouw artikelen en ben het lang niet altijd met je eens. Maar nu wel met hetgeen je in dit artikel schrijft.

 2. RAWshooter
  RAWshooter schreef op dinsdag 15 maart 2022 om 10:35

  Eindelijk iemand die zelf met grote zooi rondloopt en zich afvraagt waarom. Het is gewoon macho om met een FF en dikke toeters te lopen sjouwen. Bij vrijwel elke foto zie je vervolgens dat f5.6 of f8 nodig was, omdat je anders geen scherpte in de hoeken krijgt, etc.
  De waarheid is dat je dat grote glasoppervlak dan gewoon niet gebruikt.
  Neem een factor 1.5 of 2 cropcamera, schroef er een goede “consumentenlens” op en je maakt topfoto’s. Hoe kleiner de sensor, hoe lichter de set. Met wat vaste brandpuntlenzen ben je dan heelt mobiel. En dan kun je toch eens op f1.8 (of nog groter) werken zonder dat gezeur over vage hoekjes.

 3. Rob Van Bever
  Rob Van Bever schreef op dinsdag 15 maart 2022 om 10:38

  Beste, volledig eens met wat je schrijft maar … misschien is m43 nog interessanter dan crop 1.5 als reisuitrusting? Ik heb in ieder geval de overstap gemaakt en ben zeer tevreden. Uitrusting bestaat uit 2 body’s, 12-100, 100-400 en 60 macro en daarmee heb ik alles …

 4. Mac
  Mac schreef op dinsdag 15 maart 2022 om 10:55

  @RAWshooter,
  Dat je met f5,6 of f8 schiet, wil niet zeggen dat een f2,8 lens niet het beste is voor jou op dat moment.
  Voor wat Nando beschrijft heb je inderdaad die lenzen niet nodig. Maar iemand die dieren sport etc fotografeerd heeft vaak wel baat bij f2,8.
  En als je reist en je wilt meer fotograferen dan alleen landschappen, zal je toch vaker de f2,8 lens meenemen, omdat je ook binnnen kan fotograferen (en je niet overal een statief kan gebruiken)
  En dat is de strekking van het verhaal, je moet een geschikte lens kiezen, en dat hoeft niet de duurste, lichtsterkste etc te zijn, maar het kan het wel zijn.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.253 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord