Kies niet altijd het laagste standpunt voor je landschapsfoto
maandag 28 oktober 2024, 21:42 door Nando Harmsen | 2.462x gelezen | 11 reactiesIk zie landschapsfotografen vaak een laag standpunt innemen. Te vaak, want in veel gevallen is het een verkeerde keuze. Tijdens mijn masterclass aan de Opaalkust heb ik hier enkele voorbeelden van gemaakt. Ik deel er een van.
Elk jaar ga ik in het voorjaar en najaar naar de Opaalkust om de masterclass lange sluitertijd te geven. Ook in 2025 zal deze masterclass plaatsvinden. Eén ding zie ik elke editie weer gebeuren: fotograferen vanuit een extreem laag standpunt.
Het idee is simpel en niet eens onlogisch. Door laag bij de grond te fotograferen ben je in staat om de voorgrond groot en gedetailleerd in beeld te brengen. Het kan diepte door perspectief geven. Je hebt er een extreme groothoek voor nodig. De resultaten kunnen verrassend zijn... Of ze vallen tegen.
Hoe mooi een laag standpunt ook kan zijn, het werkt niet altijd. Ik durf zelfs te zeggen, vaker niet dan wel. Je hebt iets duidelijk herkenbaars nodig in de achtergrond, of er moet een geschikt hoogteverschil zijn. Heb je dat niet, dan zie je niets meer dan de voorgrond.
Vooral aan het strand zal een hoger standpunt vaak betere resultaten opleveren. De reden is simpel: je kijkt neer op het landschap. Hierdoor worden lijnen en patronen in het zand veel beter zichtbaar. Bovendien is de kans kleiner dat je de horizon in het midden krijgt.
Zoals je in de voorbeelden ziet, een laag standpunt laat de ribbels in de voorgrond groot in beeld komen. De klif op de achtergrond steekt mooi boven de horizon uit. Echter, de lijnen van alle ribbels vallen weg omdat je scheerlings over het zand heen fotografeert.
Het interessante deel van het zand neemt een heel smal deel van de foto in beslag. Daardoor krijg je vaak ook veel lucht in beeld, en het risico is er dat de horizon altijd in het midden valt. Door hoger te gaan staan kantel je de camera omlaag. Hierdoor gebeuren er twee dingen.
De horizon verschuift naar boven en het zand krijgt meer ruimte in de foto. Lijnen, patronen, en reflecties worden veel beter zichtbaar. De foto krijgt er meer diepte door, en er is meer te zien.
Dat wil niet zeggen dat een laag standpunt fout is. Er zijn situaties dat dit heel goed werkt, ook aan een vlak strand. Maar voorkom de neiging om standaard een laag standpunt in te nemen. Doe het alleen als het meerwaarde voor je foto oplevert.
101 Tips voor Creatieve Composities
Wil je meer weten over hoe je de perfecte compositie kunt krijgen in je foto's? Lees er alles over in ons boek de Compositiebijbel. Van snapshot naar wow-factor: ontdek de kunst van sterke composities.
Bekijk de Compositiebijbel
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
11 reacties
-
Donald Willemsen schreef op dinsdag 29 oktober 2024 om 10:56 | reageer
Het standpunt is voor mij veelal het probleem. Ik heb dat nog eens ontdekt toen ik met straatfotografie bezig was. De mensen kwamen van onderaf gefotografeerd op de foto. Soms kan dat een.mooie foto opleveren, maar om de hele serie zo te krijgen, vind ik niet tof. Hoe dat komt? Ik zit buiten op straat voornamelijk in een rolstoel om me te kunnen verplaatsen. Dan heb je dus een laag standpunt. Staand fotograferen gaat alleen als ik ergens tegenaan kan gaan staan. Zo los stilstaan gaat niet omdat ik dan altijd bewegingsonscherpte heb. Voor een groot deel kan ik dat wel opvangen met een monopod. Een tripod zou nog beter zijn. Maar zie je me rond rijden in een rolstoel en dan ook nog een tripod meesbouwen?
Ik kan meestal niet het standpunt innemen dat ik zou willen. Als ik dan foto's publiceer krijg ik soms bakken (terechte) kritiek over me heen, zo van: had je niet beter een beetje hoger gaan staan, of had je had je niet beter een stapje naar links/rechts kunnen zetten, of als je plat op je buik deze foto had gemaakt was de foto veel beter en meer van dat soort opmerkingen. Niemand weet onder welke omstandigheden een foto is gemaakt, maar toch meent men goede bedoelde adviezen te moeten geven.
Soms wordt ik daar zo moe van. Mijn mobiliteit is van dien aard dat ik niet zomaar op een rots kan klimmen om het beste shot te maken of zelfs maar een stapje naar voren/achteren, links/rechts te zetten. Telkens weer te moeten uitleggen wat mijn omstandigheden van het moment waren. Er zijn tal van plaatsen die omwille van mijn mobiliteit onbereikbaar zijn om het mooiste shot te maken.
En toch, toch ben ik in staat mooie foto's te maken ondanks mijn beperkte mogelijkheden een goed standpunt in te nemen.
Een foto is meer dan alleen een beetje hoger/lager, links/rechts. Een foto heeft ook vlakverdeling, kleuren, beeldopbouw en niet te vergeten sfeer. Deze elementen bepalen mee of het een mooie/goede foto is of juist niet.
Ik denk dat de kijker naar een foto zich zou moeten afvragen: wat heeft de fotograaf bewogen om de foto te maken zoals die is in plaats van 'ik zou een stapje naar links/rechts hebben gezet.' -
PixelDude schreef op dinsdag 29 oktober 2024 om 11:02 | reageer
Ik neem dan best een reus mee op reis? Of huur ik beter een helikopter? Met mijn drone mag ik niet overal vliegen.
Hoe verhoog je je standpunt ... tot welke hoogte. -
Marcel Govaerts schreef op dinsdag 29 oktober 2024 om 12:14 | reageer
Ik vind de derde foto het mooist en waarom: er is meer detail in het gedeelte tussen de ribbels en de klip op de achtergrond. Dit vormt een verbinding tussen de voor- en de achtergrond. Bovendien wordt de lucht kleiner in hoogte, waaruit een zekere rust uitstraalt die afsteekt tegen de dynamiek van de voorgrond. Maar, in dit landschap moet de voorgrond domineren en niet de lucht.
-
margot schreef op dinsdag 29 oktober 2024 om 13:34 | reageer
Goed artikel, Nando. We moeten gewoon goed kijken hoe het landschap het beste kan worden gefotografeerd, maar een wat hoger standpunt is meestal beter dan vlakbij de grond.
-
richard de valk schreef op woensdag 30 oktober 2024 om 12:58 | reageer
Een mooie foto zoals met die clif op de achtergrond zou volgens mij meer diamiek hebben met een stukje van de zee erbij ik zou graag zien waar die prachtige ribbels in het zand door ontstaan??
-
richard de valk schreef op woensdag 30 oktober 2024 om 13:10 | reageer
Dat is zonde dat je niet overal mag vliegen met je drone, maar je standpunt verhoog je makkelijk door je armen boven je hoofd te houden de zogenaamde vogel perspectief ?? en dan is het altijd maar hopen dat het een goede foto is, zo niet kan je een camera met een kantelbare scherm overwegen, dat zit ik op dit moment ook te overwegen, omdat ik door mijn herseninfarct halfzijdig verlamd ben tot mijn grote ergernis, je kan helemaal niks en je wilt zoveel ??????
-
gast schreef op woensdag 30 oktober 2024 om 13:17 | reageer
Beste Donald daar heb ik helaas ook last van. Maar als je een foto publiceert vertel dan er gelijk bij hoe en wat, de mensen kunnen het niet ruiken/weten met wat voorn problemen/mankemente de maker mee te maken heeft
-
-
Martin Carels schreef op woensdag 30 oktober 2024 om 18:37 | reageer
Sommigen kijken zoooo technisch naar een foto dat ze soms achteraf niet weten wat eigenlijk op de foto stond!
-
Philippe Demeyere schreef op donderdag 31 oktober 2024 om 07:13 | reageer
Als de lijn op de voorgrond voor mij belangen zijn dan laat ik het horizon zoals hij is, zichtbaar of niet.
-
Philippe Demeyere schreef op donderdag 31 oktober 2024 om 07:22 | reageer
Martin, ik geef je groot gelijk, ik ben jaren lid geweest van foto clubs en heb het verlaat voor deze redden.
Ik laat nu mijn inspiratie werken en als een foto goed is voor mij is dan is het doel bereikt. Wat de anderen van denken laat mij volledig koud.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Lange sluitertijden aan de Opaalkust
door Nando Harmsen
-
De invloed van positie en perspectief op compositie
door Nando Harmsen
-
Speel met perspectief om lijnen te beinvloeden
door Nando Harmsen
-
Een centrale en symmetrische compositie is belangrijker dan je denkt
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.635 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.