Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Maico Barneveld

Mensen fotograferen; culturen, ogen en spontaniteit

vrijdag 8 november 2013, 23:53 door | 8.992x gelezen | 2 reacties

Het fotograferen van mensen is in de basis een combinatie van allerlei compositie technieken. Denk hierbij aan de regel van derden, high key belichting, de juiste scherpte diepte en ga zo maar door. Voor sommige culturen staat het nemen van iemands foto gelijk aan het stelen van die persoon zijn of haar ziel. Het is daarom verstandig om je te verdiepen in de cultuur voordat je lukraak een foto neemt van iemand.

Dit zorgt er echter wel weer voor dat je meer geposeerde foto's krijgt in tegenstelling tot het spontaan fotograferen. Een klein uitstapje hierin is dat sommige culturen ook niet willen dat je foto's neemt van heilige plaatsen omdat dan de spiritualiteit meegenomen wordt van de heilige plek. Zo kan je om de Uluru Rock vrij foto's nemen behalve op een aantal specifieke plekken. Verdiep je daarom eerst in de cultuur.

Aboriginal vrouw

Een portret vertelt een verhaal en jij als fotograaf weet welk verhaal je wilt vertellen. Het maakt niet uit of je jezelf bezighoudt met straatfotografie, een spontaan moment tijdens een evenement vastlegt of formele portretten maakt: er zal altijd iets zijn waarover jij een verhaal wilt vertellen door middel van een foto.

De ogen


Een geslaagde foto van iemand wordt vaak bepaald door de ogen. Op negen van de tien foto's is dit het geval. Zelfs als de persoon in kwestie je niet aankijkt – wat voor heel veel spontante foto's geldt – moeten de ogen nog steeds haarscherp zijn.

Een goede spreker maakt altijd oogcontact om een verbinding tot stand te brengen met zijn publiek of gesprekspartner en dat is net zozeer van toepassing op fotografie als op verbale communicatie.

Spontaan en vluchtig


Veel mensen hebben last van cameravrees; ze vinden het niet erg om gefotografeerd te worden – dat is weer een totaal ander probleem – maar het maakt hen gewoon nerveus. Als je op een feestje of een bijeenkomst fotografeert, kun je de spanning proberen te verlichten door te zeggen dat poseren en/of naar de camera kijken niet nodig is. Je ziet de feestgangers dan ontspannen en meer genieten en jij kan je concentreren op het vastleggen van dat ene bijzondere moment.

Dit soort spontane fotografie stelt mensen op hun gemak en biedt tevens ruime mogelijkheden om memorabele momentopnames te maken. Dat kan een blik of een lach zijn, maar het is hoe dan ook een perfecte sfeerimpressie. Het is ook een soort fotografie die je op straat of op reis zou kunnen beoefenen; het vereeuwigen van het snel voorbijgaande moment waarop iets de aandacht van jouw trekt.

Naarmate je meer oefent, merk je dat je oog steeds meer afgestemd raakt op het herkennen van taferelen die zich lenen voor bijzondere foto's -reacties en uitdrukkingen van mensen, het effect van schaduw, kleur en vormen – en dat je steeds beter snelle composities kan maken.

De belangrijkste factoren om te onthouden zijn: stel scherp op de ogen; kies de oriëntatie zo dat het tafereel erdoor wordt ondersteund; zet het onderwerp niet in het midden; en ga zo dichtbij mogelijk. Hoe meer foto's je maakt, des te beter wordt je.

Portretfotografie1000x400

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Maico Barneveld

Over de auteur

Maico Barneveld schrijft voor onder andere de Fotoblogger waar hij ook eigenaar van is. Hij werkt als web en accountmanager voor CEWE COLOR. Maico is te volgen op Google+ waar hij veel eigen foto's publiceert. Bovenal is hij een echte hobby-fotograaf die vanuit een amateurs perspectief mensen wil inspireren.

2 reacties

  1. Renata
    Renata schreef op dinsdag 12 november 2013 om 20:17  | reageer

    Hallo Maico,

    In het artikel hier boven schrijf je over de belangrijkste factoren van mensen fotograferen ...

    En daar één van snap ik niet zo goed...."kies de oriëntatie zo,dat de tafereel erdoor wordt ondersteund". Zou je het misschien voor mij in Jip en Janneke taal kunnen uitleggen.

    Alvast erg bedankt,
    Groetjes Renata

  2. maico1979
    Profiel maico1979 schreef op woensdag 13 november 2013 om 12:02  | reageer

    Hoi Renata,

    Bedankt voor je reactie.
    Ik bedoel te zeggen dat je de oriëntatie het beste zo kan benaderen dat het tafereel (alles rondom je onderwerp) je onderwerp versterkt. Zo krijg je de ruimte om een compleet beeld van de sfeer waarin je de foto neemt vast te leggen.

    In een voorbeeld gegoten:

    Stel je wilt een geliefde op de foto voor de Eiffeltoren in Parijs nemen. Je staat dan direct voor de Eiffeltoren en niet aan de overkant van de Seine bij Palais de Chaillot. Dan kan je op meerdere manieren een foto nemen die allen zijn charmes hebben, maar ik ligt er twee uit.

    1. De standaard manier is je kijkt door de zoeker en je ziet de persoon in kwestie in het midden staan van je foto. Wat je dan zal krijgen is een mooi gecentreerde foto van je geliefde maar je mist hoogstwaarschijnlijk het merendeel van de omgeving en sfeer. Want je hebt wellicht een klein deel van de Eiffeltoren en de aanwezige mensen op de foto staan.

    2 Een andere manier is door terwijl je door de zoeker (of liveview) te kijken rondom je geliefde te lopen. Op deze manier blijft je focus bij het onderwerp maar kan je wel meer omgeving proberen vast te leggen. Ga bijvoorbeeld eens door de knieën en neem de foto naar omhoog toe, of probeer de regel van derde toe te passen door je geliefde uit het centrum van de foto te halen.

    Je zal zien dat je bij de eerste foto een mooie foto hebt, maar dat je waarschijnlijk bij de tweede foto een mooiere foto hebt door dat je de sfeer van de omgeving ook hebt meegenomen.

    Op deze link kan je meer lezen over hoe je de compositie kan versterken.

    Ik hoop dat ik je vraag naar tevredenheid hebt beantwoord.

    Mvg,
    Maico Barneveld

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.747 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord