Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Bewegingsonscherpte in je voordeel gebruiken

zondag 5 februari 2023, 15:30 door | 3.358x gelezen | 2 reacties

Normaal proberen we alle vormen van beweging te voorkomen. Snelle sluitertijden, beeldstabilisatie, en statief worden gebruikt om de gevreesde bewegingsonscherpte in in beeld te laten komen. Maar wat als je dat nu bewust doet? De techniek heeft zelfs een naam: ICM fotografie.

Wanneer een foto ook maar het geringste spoor van bewegingsonscherpte heeft, wordt het als mislukt beschouwd. Sommigen overwegen een foto dan nog te repareren door allerlei 'slimme' software erop los te laten. Maar als er veel beweging in zit dan is het vaak voer voor de prullenbak.

Nando scherpe foto voorbeeld

Dit is wat we vaak willen, wat de regel is. Een scherpe foto, met alle beweging bevroren, zelfs als het onderwerp veel beweegt.

Bewust gebruik maken van beweging


Toch wordt bewegingsonscherpte meer in een foto toegepast dan je in eerste instantie zou verwachten. Denk maar aan lange sluitertijden met de beweging van water of wolken. Of sterrensporen fotograferen, waar ik een hele cursus voor heb gemaakt. Voor deze foto's maken we gebruik van bewegingsonscherpte.

Nando sterrensporen voorbeeld

Een sterrenspoor is in feite een foto met bewegingsonscherpte. De sterren bewegen, en die beweging leidt tot de sterrensporen.


Nando lange sluitertijden techniek voorbeeld

Maak je foto's met lange sluitertijden? Dan maak je dus bewust gebruik van bewegingsonscherpte.

Ook de actiefotograaf of sportfotograaf kan bewegingsonscherpte in de foto gebruiken. Dan heet het panning waarbij de camera meebeweegt met het bewegende onderwerp. Het idee is dat dit bewegende onderwerp zo scherp mogelijk in beeld is en de achtergrond het gevoel van beweging geeft.

Nando panning voorbeeld

Panning is het volgen van de beweging met een relatief lange sluitertijd. Je probeert het onderwerp scherp te houden, terwijl de beweging in de achtergrond en omgeving zichtbaar is. De foto wordt er dynamischer door.

Met opzet de camera bewegen


Wat als je nu de camera gaat bewegen zonder dat je onderwerp in beweging is? Dan gebruik je Intentional Camera Movement (ICM), een techniek die door sommige fotografen tot kunst verheven is.

Een goed voorbeeld is het werk van Olga Karlovac. Andere fotografen zijn bijvoorbeeld Alan Brown en Andrew S Gray.

Nando icm eenvoudige beweging

Dit is niet zomaar een verticale beweging tijdens het belichten, maar een combinatie van verschillende bewegingen tijdens een enkele belichting.

Mocht je denken dat het simpelweg bewegen van de camera voldoende is voor ICM fotografie, dan heb je het mis. Normaal gesproken let je op compositie, beeldopbouw, contrast en kleur. Met Intentional Camera Movement komt er nog een extra dimensie bij: beweging. Willekeurig bewegen levert zelden een goed resultaat op.

Nando icm techniek 2

Een complexe beweging tijdens het belichten, waar goed over nagedacht is. Er waren meerdere pogingen nodig om het naar wens te krijgen.

Ik zie regelmatig ICM fotografie voorbij komen, met name op social media, en in veel gevallen slaat het de plank volledig mis. De beweging is ondoordacht, willekeurig. Er is geen rekening gehouden met richting, contrast en onderwerp.

Dat laat al zien dat goede ICM fotografie moeilijker kan zijn dan een gewoon scherpe foto maken.

Nando icm techniek 4

Een horizontale beweging waarbij gezorgd is dat de kustlijn toch herkenbaar blijft.

Nadat ik prachtige Intentional Camera Movement foto's gezien had, ben ik met deze techniek gaan experimenteren (ik schreef eerder al over dit voornemen). Ik kan alleen maar bevestigen wat ik geschreven heb. Het is verschrikkelijk moeilijk om goede resultaten te behalen.

Tegelijkertijd is het ook verschrikkelijk leuk en uitdagend. Welke richting moet je beweging? Hoeveel moet je bewegen? Hoe snel moet de beweging zijn? Hoe lang moet je belichten?

Nando icm techniek

Je moet de juiste combinatie van beweging, snelheid en sluitertijd vinden.

Je moet er van houden, dat is zeker. Maar als het goed uitgevoerd is, zijn het fantastische beelden. Het zijn bijna schilderijen, en zo beschouw ik het ook. Het is schilderen met de camera.

Wat vind jij van Intentional Camera Movement? Heb je het al eens geprobeerd of verafschuw je dit soort kunstzinnige uitingen? Vertel het ons in een reactie onder dit bericht.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

2 reacties

  1. rob
    rob schreef op dinsdag 7 februari 2023 om 15:00  | reageer

    Hoi Nando, ik weet nog steeds niet wat ik er van moet denken, ik heb verschillende foto's gezien, de meeste vind ik echt niet mooi, maar gelukkig is dat een kwestie van smaak ( zal ik wel niet hebben), maar die van Olga Karlovac, ja, dat is super om te zien en ik denk ook super moeilijk te maken. Ik denk dat ik het toch een keer ga proberen ( als ik genoeg lef heb verzameld) Dank weer voor je uitleg ej

  2. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 14 februari 2023 om 14:24  | reageer

    Dank je voor je reactie, Rob.
    Het is inderdaad een kwestie van smaak - en daarover valt niet te twisten. Olga Karlovac maakt zeker prachtig werk, maar stedelijke beelden is toch heel anders dan natuur, merk ik. Als al meer van stedelijk houdt, zal dat sowieso meer aanspreken.
    Probeer het eens uit, en geef niet te snel op. Ik merk dat oefening nodig is. Want het is heel moeilijk. Moeilijker dan een camera gewoon stil houden vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.749 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord