Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Frank Doorhof

Modellen voor je fotoshoot; de juiste foto's kiezen

vrijdag 4 september 2020, 14:41 door | 3.427x gelezen | 2 reacties

Ik ben het type fotograaf dat zelf de foto's wil uitzoeken. Ik let toch vaak op andere dingen dan het model. Je ontkomt er echter soms niet aan dat de klant of het model toch zelf een selectie wil maken. En in sommige gevallen is dat ook normaal.

Maar hoe zorg je er nu voor dat ze geen echt slechte foto's kiezen? Bijvoorbeeld die waar je net de focus niet goed hebt.

Lightroom op Smartphone

Foto's selecteren in Lightroom Mobile

Wat ik zelf doe is alles wat niet acceptabel is direct te verwijderen gedurende de sessie of net erna. Daarna hernoem ik alle foto's waardoor ze weer netjes oplopend zijn van nummer.

Op deze manier geef ik mijn klant een flink aantal opties die allemaal goed zijn, en ik voorkom dat ik de vraag krijg waar 'nummer 77' is gebleven.

Werk met een contract


Verder zou ik er altijd op aandringen dat je werkt met een contract. Dit kan een heel simpel A4-tje zijn met wat kernzinnen.

Een van de belangrijkste dingen om op te nemen is voor mij absoluut dat er niet aan mijn foto's gesleuteld mag worden. Ik doe dat voor het model, maar niet iemand anders.

Ik gebruik de app Easy Release op de iPad, waarvan ik de tekst heb aangepast. Ik heb ook een tekst voor de workshops en beiden in het Engels en Nederlands.

Slechte compositie


Een paar jaar terug vroeg een model me om haar portfolio te bekijken en wat ik van de fotografen vond. Bij een foto had ik de opmerking dat het licht erg mooi was, maar dat de fotograaf toch echt aan zijn compositie moest gaan werken, want dat was echt slecht.

Tot mijn verbazing was het een foto die ikzelf gemaakt had. Huh? Tja, het model vond haar gezicht zo mooi op die ene foto en dus had ze die maar zelf gecropped. Ik denk niet dat ik hoef uit te leggen dat haar compositie talenten niet echt goed waren.

Sindsdien staat de regel redelijk prominent in het contract.

Werken met modellen is super, maar om alles vlot te laten verlopen moet je zorgen voor een goed plan. Stem van tevoren de sessie goed met elkaar af, zodat iedereen weet wat ze mee moeten nemen en moeten doen.

Volg dan gewoon de stappen die ik in deze artikelen genoemd heb. Ik hoop dat je er wat uithaalt, waardoor jouw sessie ook soepeler loopt.

Lees ook de eerdere delen:

» Modellen voor je fotoshoot; gratis of TFP?
» Modellen voor je fotoshoot; wat is je eigen niveau?
» Modellen voor je fotoshoot; de juiste foto's kiezen


Cursus Fotoshoot onder Controle


Meer goede tips over modelfotografie? Bekijk mijn cursus Fotoshoot onder Controle op Photofacts Academy. Hierin laat ik je zien hoe je succesvol fotoshoots kunt organiseren en uitvoeren.
Frank Doorhof

Over de auteur

Frank Doorhof blogt dagelijks in het Engels op zijn website en geeft wekelijks workshops model fotografie in zijn studio in Emmeloord, maar ook op locatie in binnen en buitenland. Van beginners tot gevorderde, iedereen kan bij Frank terecht. Ook voor specifieke 1 op 1 workshops, of maatwerk voor groepen.

2 reacties

 1. Gerard van der Meeren
  Gerard van der Meeren schreef op woensdag 9 september 2020 om 16:39  | reageer

  Heel goed advies Frank.
  Ik ben een groot bewonderaar van jou fantastische foto's.

 2. Frank Doorhof
  Frank Doorhof schreef op woensdag 9 september 2020 om 16:54  | reageer

  Dank je wel. Graag gedaan.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.122 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord