Monitoren voor fotografen
zaterdag 5 juli 2014, 23:48 door Elja Trum | 57.918x gelezen | 26 reactiesAls fotograaf bekijk en bewerk je foto's voornamelijk op een monitor. Je wilt dus een goede monitor hebben zodat je jouw foto's goed kunt beoordelen en op de juiste manier kunt nabewerken. Maar welke monitor moet je dan kopen? In dit artikel een aantal opties.
Eizo
Uiteraard is dat erg afhankelijk van je budget. Er zijn namelijk prachtige beeldschermen te koop voor bedragen waarvoor je ook een leuk autootje kunt kopen. Het mooiste scherm dat ik zelf gezien heb was een 34 inch Eizo monitor met 4K resolutie.
Deze stond in 2013 op de Professional Imaging beurs en het beeld was echt indrukwekkend. Helaas moest je wel 16.000 euro meenemen voordat je deze monitor mee naar huis kon nemen.
Eizo is overigens ook echt mijn favoriete merk als het op monitors aankomt. Stel dat je zo'n 2.000 euro over zou hebben voor een echt goede monitor dan zou ik een 27 inch Eizo Color Graphic aanraden. Puur naar specs gekeken kun je voor bijna een kwart van het geld ook al een 27 inch kopen die 'vergelijkbaar' zou zijn.
In de praktijk is er echter een groot verschil tussen een dergelijke Eizo en een monitor die vele malen goedkoper is. De kleuren worden op de Eizo echt mooier getoond en ook is de afwijking over het gehele scherm gezien minimaal.
Dell
Tweeduizend euro is erg veel geld. Dat snap ik ook. Vandaar ook dat ik zelf, toen ik een paar jaar geleden vond dat ik wel aan een iets groter scherm toe was, besloot over te stappen van mijn 24 inch Eizo Color Graphic naar een 30 inch Dell.
Dell maakt namelijk uitstekende monitoren. De Dell Ultrasharp lijn biedt veel kwaliteit voor een prima prijs. Voor nog geen 500 euro heb je al een Dell Ultrasharp 27 inch. Dat zijn prima monitoren met gewoon een erg goede prijs/prestatie verhouding.
Een 30 inch Dell is met zo'n 900 euro direct een stukje duurder. Eigenlijk krijg je hiervoor voornamelijk een paar centimeter extra ruimte. De resolutie van deze monitor is bijna gelijk aan een 27 inch monitor. In plaats van 2560x1440 heb je dan 2560x1600 pixels. Lekker, maar verhoudingsgewijs best dure extra pixels.
Schermformaat
Als je nu op zoek bent naar een nieuwe monitor; waar moet je dan op letten? In eerste instantie het schermformaat. In mijn ogen in een 24 inch monitor het minimale dat je als fotograaf moet hebben om een beetje lekker beeld te kunnen bewerken.
Heb je echter een klein beetje meer te besteden, ga dan voor een 27 inch (of nog groter). Bij een 27 inch monitor is je beeldscherm zo groot dat je comfortabel twee vensters naast elkaar open kunt hebben staan terwijl je op beide een website op een goede resolutie kunt bekijken.
Dit is een resolutie waarop je daardoor gewoon erg lekker en efficient kunt werken. Ook je foto's kun je zo lekker beoordelen en bij het bewerken is er meer dan genoeg ruimte om naast je foto ook wat werkbalken in beeld te hebben.
Schermresolutie
De resolutie bij een monitor is erg belangrijk. Let hierbij goed op! Er zijn ook 27 inch schermen te koop die verrassend goedkoop zijn. Dit zijn meestal full HD monitoren met een resolutie van 1920x1080 pixels.
Zo'n HD resolutie klinkt heel wat, maar het stelt weinig voor. Op een 24 inch monitor gaat een HD resolutie nog best (al is 1920x1200 beter), maar op een 27 inch heb je minimaal een resolutie van 2560x1440 nodig. Ga niet voor minder!
Schermtype
Er bestaan verschillende type schermen. Zogenoemde TN-panelen zijn voor fotografen minder geschikt; deze schermen zijn echter wel goedkoper en voor de gemiddelde thuisgebruiker of gamer prima. Als fotograaf wil je echter een IPS paneel. Dit zorgt voor kleurechte resultaten.
Er zijn ook nieuwere technieken zoals OLED en IGZO. Deze panelen vind je vaak in duurder monitoren en bieden vaak nog betere beeldkwaliteit. Waarschijnlijk een uitstekende keuzes, maar ik heb er verder nog geen persoonlijke ervaring mee.
Kleurruimte
Fabrikanten geven vaak aan dat een monitor een x-percentage van een bepaalde kleurruimte kan weergeven. Het is zeker interessant als je monitor meer kleuren kan vertonen. Let even op de verschillende kleurruimten die vaak genoemd worden, hier wordt namelijk nogal eens tussen gewisseld.
Als een monitor een hoog percentage van de sRGB kleurruimte kan tonen is dat namelijk niet zo bijzonder. De AdobeRGB kleurruimte is wel een stuk ruimer en dus kan het de moiete zijn als een monitor hier 99 of 100 procent van kan tonen.
AdobeRGB (grijs) vergeleken met sRGB (kleur)
Overige kenmerken
Overige kenmerken van monitoren zijn in mijn ogen minder interessant. Met contrastverhoudingen wordt vaak gerommeld (kijk naar de statische contrastverhouding, niet naar de dynamische) en eigenlijk liggen die bij alle goede monitoren zo rond de 1.000:1.
Dat een monitor een helderheid kan hebben van 375 cd/m2 of nog hoger is ook niet zo boeiend. Als fotograaf zit je met een goed afgestelde monitor meestal tussen de 100 tot 150 cd/m2.
Aansluiting
Wat wel handig is, is om even te controleren welke aansluitingen erop zitten. Zelf vind ik het wel prettig als ik niet alleen met DVI kan aansluiten, maar ook gewoon nog VGA kan inpluggen of juist een displayport aansluiting ondersteund wordt. Meerdere aansluiting zijn bijvoorbeeld prettig wanneer je zo nu dan ook je laptop op je grote monitor wilt aansluiten.
Ook prettig zijn een flink aantal ingebouwde USB poorten. Altijd praktisch om gemakkelijk een extra apparaat aan je monitor te hangen in plaats van onder je bureau te moeten duiken. Helaas zijn er nog amper monitoren met een USB 3.0 aansluiting, USB 2 is immers een stuk trager.
4K
In opkomst zijn de 4K (of Ultra HD) monitoren. Deze monitoren hebben extreem hoge resoluties en zijn dus zeker voor fotografen interessant. Helaas is nog lang niet alle software even geschikt om goed gebruik te maken van de voordelen van deze hoge resoluties.
Dat kan betekenen dat je extreem kleine lettertjes en knoppen te zien krijgt in je software. Het besturingsysteem moet namelijk opschalen naar het hogere aantal pixels om de interface van programma's goed weer te geven en bruikbaar te houden. Windows is hie rnog niet zo goed in; Apple heeft het met OS X een stuk beter voor elkaar.
Waar je ook op moet letten bij 4K schermen is dat Photoshop hier op zich al goed mee om kan gaan. Dat betekend echter dat 1 pixel ook maar echt als 1 pixel getoond wordt (niet opgeschaald). Een foto is daardoor opeens een stuk kleiner dan je gewend bent.
Aangezien de afzonderlijke pixels zo extreem klein zijn kun je dus ook niet goed meer op pixelniveau beoordelen hoe goed je foto is. Hiervoor moet je nu meer dan 100% inzoomen.
Zelf verwacht ik dat mijn volgende monitor wel een 4K scherm zal zijn. Maar waarschijnlijk zal het ook nog wel even duren voordat ik er eentje ga aanschaffen. Daarvoor zal ik er zeker nog eens een ter review vragen..
Jouw mening over goede monitoren?
Bovenstaande is mijn mening over monitoren voor fotografen. Ik heb uiteraard ook lang niet elk merk voor mijn neus gehad. Laat dus vooral even in de reacties jouw mening horen. Zijn er merken die voor fotografen echt interessant zijn, en waarom dan?
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
26 reacties
-
martinphili schreef op zondag 6 juli 2014 om 13:07 | reageer
Interessant artikel.
Anekdotisch: een nichtje van me heeft haar trouwfoto's laten maken door een fotograaf van wie ik wist dat hij met de beste spullen werkte. De resultaten waren ook prima. het album met afdrukken (prachtig hoor) werd op de zolder opgeborgen en de cd met dezelfde foto's werd steevast in de huiskamer op de televisie getoond aan wie er maar naar vroeg.
Ik vraag me in alle oprechtheid (en misschien wel naïviteit) af of je werkelijk zulke krachtige monitoren altijd wel nodig hebt.
Tegenwoordig zet ik mijn foto's eerst even op mijn telefoon om te zien of helderheid, verzadiging, contrast etc daar wel kloppen. Ik weet tenslotte dat de meeste foto's juist daarop bekeken gaan worden.
En even chargerend: monitoren als deze zullen vooral dienen voor de persoonlijke bevrediging van de fotograaf. Net zoals zoveel van zijn apparatuur. -
-
Elja Trum schreef op zondag 6 juli 2014 om 14:15 | reageer
@Martin: Het verschil tussen de 500 euro Dell en de 2.000 euro Eizo zullen de meeste (zelfs kritische) klanten niet merken in je foto's. Een prijzige monitor koop je inderdaad vooral voor jezelf. Maar zeker als je een x-aantal uur per dag achter een monitor zit kun je daar natuurlijk wel voor kiezen.
@Benny: ook in één fabriek kunnen verschillende kwaliteiten geproduceerd worden. -
MOetje schreef op zondag 6 juli 2014 om 18:58 | reageer
Minimaal een scherm van 24 inch om een beetje lekker te kunnen bewerken?! Wat een ongelooflijk domme opmerking.
Als je met tips komt voor mensen die een monitor willen kopen, kom dan niet met zulke onzin aub -
Elja Trum schreef op zondag 6 juli 2014 om 23:35 | reageer
@Moetje; Volgens mij hebben mensen er meer aan als je gewoon aangeeft wat dan volgens jou een goede keuze is. Aan 'domme opmerking' en 'onzin' roepen heeft niemand wat.
Natuurlijk kun je ook best bewerken op een kleiner scherm, maar 'een beetje lekker' gaat het echt op grotere schermen. Aangezien je een prima 24 inch Dell Ultrasharp voor nog geen 250 euro kunt aanschaffen lijkt het me voor vrijwel elke fotograaf ook goed haalbaar. -
Moetje schreef op zondag 6 juli 2014 om 23:58 | reageer
Er zijn mensen die niets van monitors weten en die ga je nu wijsmaken dat alles onder de 24 inch "niet lekker werkt".
Je had beter kunnen zeggen dat je zelf met een groot scherm werkt en als je dat eenmaal gewend bent, dat het dan moeilijk is om met een kleiner scherm aan de slag te gaan. Dan was het iets geloofwaardiger geweest.
Ik werk zelf nog met een Eizo Flexscan S1931 en dat is een 19 inch. En ik kan je garanderen dat het "lekker" werkt met dit scherm.
Misschien ook wel handig dat je er dan ook even bij vermeldt, dat een groter scherm een grotere native-resolutie heeft en je dus ook een snellere videokaart nodig hebt (mocht je hem naast fotobewerking) ook willen gebruiken voor games. -
Elja Trum schreef op maandag 7 juli 2014 om 00:10 | reageer
@Moetje; Ik ben benieuwd hoe je er over denkt nadat je zelf ook een maandje met een 24 inch hebt gewerkt. Dan wil je ook niet terug naar je 19", geloof me. Het werkt gewoon echt lekkerder.
Momenteel zou ik inderdaad niemand aanraden een scherm te kopen dat kleiner is dan 24 inch. Natuurlijk zijn er altijd mensen waarvoor dat een flinke investering is en als je het niet kunt missen moet je vooral dit artikel overslaan. De gemiddelde fotograaf geeft een stuk meer geld uit aan al zijn andere apparatuur. In mijn ogen is een beeldscherm daar belangrijk genoeg in om ook wat prioriteit te krijgen.
In jouw specifieke geval is een 19 inch Eizo wellicht wel interessanter dan een 24 inch Dell. Al heb ik zelf nog niet gewerkt met de Flexscan serie. Als je geen schermruimte mist vooral je huidige 19 inch blijven gebruiken.
Zelf speel ik amper games, dus ik heb ook niet specifiek met games rekening gehouden in mijn artikel. Zelfs een low-end videokaart heeft tegenwoordig geen enkele moeite met de resolutie van een 24 inch (4K monitoren van 24 inch uitgezonderd ). -
Moetje schreef op maandag 7 juli 2014 om 00:57 | reageer
Ik geloof dat het kwartje niet valt. Maar het is goed zo.
-
Daan schreef op maandag 7 juli 2014 om 09:06 | reageer
Beste Elja,
De reactie van Moetje kan ik wel begrijpen. Dat jij het zo ervaart dat 24 inch het minimum is betekend nog niet dat dit voor iedereen geld. En als je veel enthousiaste fotografen in je omgeving hebt dan lijkt het al snel dat dit de standaard is of zou moeten zijn, maar niks is minder waar. Er zijn hele volksstammen die nog werken op schermen kleiner dan 24 inch en meer dan tevreden zijn. Probeer af en toe ook rekening te houden met lezers die fotografie als hobby hebben en een beperkte budget en hierdoor anders tegen fotografie aan kijken. En voor hen is 250 euro veel geld voor een monitor.
Zelf werk ik op laatste model iMac 72 inch 27 vol gepropt met extra's, maar ik had net zo goed kunnen werken met de 20 inch. Waarom de 27 omdat het kan, maar niet omdat het zoveel beter is. Persoonlijk werk ik net zo makkelijk op het scherm van de rMBP 13. En werk al langer met een 27 inch, maar zou net zo makkelijk terug kunnen naar de 20 inch. :D
Ieder is anders en heeft zijn/haar eigen voorkeur. Krijg nu beetje het idee dat als je geen 24 of groter hebt er niet bij hoort. Zo komt het bij ons nu beetje over. En dat is vast en zeker niet zo bedoelt -
Elja Trum schreef op maandag 7 juli 2014 om 09:37 | reageer
@Daan; ik geef een advies voor mensen die met fotografie bezig zijn en een monitor willen gaan aanschaffen. Eén van mijn adviezen gaat over het formaat en mijn advies is om voor minimaal 24 inch te gaan.
Daarmee wil ik helemaal niet zeggen dat een minder groter beeldscherm niet kan, het is slechts een advies. Ik verwacht dat de meeste mensen die dit artikel lezen juist op zoek zijn naar 'beter dan gemiddeld' en in mijn ogen hoort een groter formaat hier bij.
Zelf bewerk ik ook zo nu en dan foto's op mijn 15 inch Macbook (en voorheen op een 13 inch model). Dat gaat wel, maar ik vind het een stuk prettiger nabewerken op mijn 30 inch monitor. Meer ruimte voor panelen en ook nog groot één of meerdere foto's in beeld. -
-
Elja Trum schreef op maandag 7 juli 2014 om 10:30 | reageer
@Edward; Volgens mij maakt alleen Apple echte thunderbolt schermen (27 inch), maar je kunt een mini-displayport naar displayport kabel kopen. Deze (mini-displayport) past in de Thunderbolt aansluiting van je Mac en displayport wordt door veel monitoren wel ondersteund.
Dit is ook hoe ik mijn 30 inch Dell aansluit op mijn Mac Pro en Macbook. -
Richard schreef op maandag 7 juli 2014 om 10:52 | reageer
Wat ik zelf nog wel een goede tip vind is het plaatsen van een tweede monitor naast het dure bewerkingsscherm. Denk dan aan een oude 15" of 17" tft. En dan te werken met alle tools op het goedkope tweede scherm, zodat de foto op het hoofdscherm fullscreen weergegeven kan worden.
-
Cas van der Voorn schreef op maandag 7 juli 2014 om 10:55 | reageer
Schermgrootte en resolutie houden nauw verband met elkaar. Het heeft weinig zin om een 4K-scherm te hebben en de te klein weergegeven foto dan vervolgens op te moeten blazen tot 200% of nog hoger.
Ook de kijkafstand speelt een rol bij de schermgrootte. Als je bij een 30 inch op een afstand van 50cm werkt krijg je het tennis-effect: je moet je hoofd telkens draaien om de hele foto in je op te nemen. Ga je verder weg zitten dan is het effect van een groter scherm deels weer teniet gedaan. Mensen die een kleiner scherm hebben zitten er waarschijnlijk dichter op en zijn daaraan gewend. Dat geldt zeker voor laptops met een 13/15 inch scherm: ga eens een foto serieus bewerken op zo'n scherm en je merkt dat je hoofd er steeds dichterbij komt. Voor mij een reden om dat dus nooit te doen, ook al heeft mijn laptop een retina-scherm.
Welke software je ook gebruikt, altijd heb je te maken met paletten, toolbars en andere venstertjes die je effectieve werkruimte verkleinen. Die paletten kun je het beste "vastplakken" aan de linker- of rechterkant van je werkruimte (Bij Photoshop en Elements). Een groter scherm (met een hogere resolutie) heeft dan als voordeel dat je een veel groter deel van je werkruimte overhoudt voor de foto. Wie nu met een 19 inch scherm werkt zal die paletten waarschijnlijk niet hebben vastgeplakt omdat er anders te weinig foto-ruimte over is. Maar dat levert dan wel een hoop extra handelingen op. Het heeft dus ook te maken met je werkwijze.
Wat ook prettig is aan een scherm met een hoge resolutie en een grote afmeting is dat je een foto niet zover in hoeft te zoomen om hem op 100% te bekijken. Dat werkt sneller en prettiger: het scheelt je muisbewegingen en kliks maar in de praktijk betekent het ook dat je nauwkeuriger te werk zult gaan.
Wat ik mis in het artikel is het aspect van kalibratie. Een vervelend maar vaak noodzakelijk klusje. Niet altijd echter: Mijn iMac (27 inch) van 4,5 jaar oud heb ik al vaak door mijn spider laten controleren maar een correctie is nog niet nodig geweest. Het verschil is met het blote oog nauwelijks waarneembaar en wordt waarschijnlijk ook beïnvloed door het omgevingslicht dat via de glasplaat binnenkomt.
-
Benny schreef op maandag 7 juli 2014 om 15:21 | reageer
Elja,
Tuurlijk is het zo, dat in één en dezelfde fabriek verschillend geproduceerd kan worden. Echter, worden we met z'n allen toch vaak bij de benen genomen. Ik kan het niet mooier maken.
Ik sfeer 100% bij Dell, maar dat is een grote persoonlijke voorkeur. Mijn beeldscherm ondersteunt 100% Adobe RGB (1998) - hecht ik niet zoveel waarde aan - en is 27 inch. En uiteraard een IPS-panel.
Wat het beklangrijkste is bij álle beeldschermen: Het beeldscherm regelmatig kalibreren!
Vaak betaal je voor het merk en niet voor de inhoud van het beeldscherm...
Benny -
pasmaskas schreef op maandag 7 juli 2014 om 16:28 | reageer
Mijn mening is dat een scherm niet groot hoeft te zijn maar wel goed van kwaliteit (een goed ips paneel) en een goede kleur weergave heeft. Mijn mening is ook dat een beeldscherm wat in de fabriek gekalibreerd is op de werk plek niet meer klopt. Dus je kan hem dan weer gaan kalibreren. Op mijn werk staan 2 27inch iMacs en 1 Mac pro uit 2008 met een 23inch Apple Cinema (hier werk ik op). Ik zit met een raam achter mij en mijn scherm is mat maar wel gekalibreerd omdat dat raam achter mij op mijn scherm schijnt. Mijn baas zijn scherm niet en ik krijg regelmatig te horen van hem dat de kleuren te fel zijn. terwijl ze op mijn scherm en op die van mijn collega (die de zelfde 27 iMac heeft als mijn baas)wel goed zijn. Wat Elja al zij de pixel dichtheid moet niet te groot zijn vind ik want dan kan je inderdaad niet goed zien of hij op pixel niveau scherp is. Ik vind dat je op het scherm dat je gebruikt goed moet kunnen oordelen of je foto scherp en goed van kleur/contrast is.
-
Jesse Kraal schreef op maandag 7 juli 2014 om 21:27 | reageer
Ik mis een beetje het hoe en waarom over kleurruimtes. Je vertelt over je eigen Dell die volgens mij tot 99% sRGB komt en een stukje verderop vertel je dat AdobeRGB beter is. Maar waarom dan en gebruik je het ook echt als fotograaf?
Ik heb zelf sinds enkele maanden de Iilyama Prolite XB2779QS, met waarschijnlijk hetzelfde IPS-paneel als in de Dell UltraSharp U2713HM maar in ieder geval hetzelfde als in Apple's Thunderbolt-scherm dat twee keer zo duur is. Mijn reden om voor Iiyama te kiezen in plaats van Dell (prijs is vergelijkbaar)? De looks, deze Iiyama smoelt wat beter bij m'n Hackintosh. Ben tot nu toe dik tevreden. -
Metin schreef op dinsdag 8 juli 2014 om 06:16 | reageer
@Jesse: Werken met kleurruimten
-
Martin schreef op dinsdag 8 juli 2014 om 16:24 | reageer
Helemaal eens met Elja TN kan je vergeten. IPS (of MV-A) is een vereiste. Zo ook min. 24 inch. En bijvoorkeur 16:10 ipv 16:9. Ik ben ook overtuigd van de Eizo kwaliteit maar 2000,- is voor een enthousiaste prosumer te veel. Daarom Dell U2408 en U2410 gekocht. Beide voor ca. 400-450 euro. EN ELKE EURO WAARD. Beeldkwaliteit, pixelgarantie, 3 jr alg garantie, ergonomie, usb poorten, VGA/DVI/HDMI/DP aansluiting; alles TOP!!
-
Ronald1959 schreef op dinsdag 8 juli 2014 om 16:55 | reageer
Ik heb een eizo 24 inch en vindt de grootte oké. De pixeldichtheid 1900x1200 mag best wat hoger. Het is inderdaad zo dat mijn monitor gewoon meer laat zien als bijvoorbeeld een iMac of iets dergelijks en niet iedereen zoveel detail heeft. Tja, dan is het maar zo.
-
Johan schreef op dinsdag 8 juli 2014 om 22:12 | reageer
Ik ben hobbyfotograaf, 500 euro voor een monitor is echt ondenkbaar. Ik maar denken dat deze site ook voor de hobbyfotograaf was.
Voor minder dan 200 euro koop je een 23 inch scherm met IPS, waarom lees ik daar niets over? Is (naar mijn mening) een goed scherm. Maar geen Dell en geen 24 inch. Gewoon een LG.
Is zo'n scherm nou echt veel minder dan een Dell van 100 euro meer? -
jhobma schreef op woensdag 16 juli 2014 om 12:05 | reageer
Net als de meesten die hier komen ben ik enthousiast over fotograferen. Ik vind de kwaliteit van foto's en beeld best belangrijk. Als je hoge kwaliteit foto's maakt (full frame) maar je kan ze niet goed beoordelen en bewerken omdat je scherm niet goed (genoeg) is is dat vervelend. Ben inmiddels aan het orienteren naar een nieuw beeldscherm. Op dit moment maak ik gebruik van een 23" Samsung F2380M deze heeft een 1920x1080 resolutie en PVA paneel. Deze heeft dus geen (slechter) TN paneel maar ook geen (goed) IPS paneel.
Na lang zoeken kom je eigenlijk net zoals dit artikel zegt bij een Eizo uit. Nu heeft Eizo net twee nieuwe modellen. Eizo is pas nu voor het eerst overgestapt naar LED, hoewel LED al een tijdje bestaat. Ze vinden LED nu pas goed genoeg. Ook worden de panelen handmatig gecontroleerd. De Eizo CX271-BK is het reguliere model en nog een stapje daarboven het topmodel is de Eizo CG277-BK. Deze hebben een hele hoge kleurenechtheid en bestrijken ze 99% van adobe rgb. Daarnaast calibratie tools voor de kleurenechtheid echter is het prijskaartje echt fors. € 1.355,- en respectievelijk € 2.075,- De vraag is of je dit als enthousiast/hobby-ist nodig hebt.
Met name bij de laatste prijs komt een volledig nieuwe iMac 27" ook in beeld. Nu zijn de eerste tekenen in de software gevonden dat de iMac een retina scherm (4k) scherm gaat krijgen.Natuurlijk is hierbij ook de vraag wat wordt het prijskaartje?
De vraag is voor een ieder welke kwaliteit heb je nodig voor je gebruik. De ene zal misschien blij zijn met een 20" met tn paneel en de ander wil minimaal 30" . Hangt allemaal ook samen met je budget natuurlijk! ik ben er in elk geval (nog) niet uit. -
JHU schreef op vrijdag 19 september 2014 om 21:58 | reageer
Kijk ook eens naar een Dell U2414H (nu EUR 219 bij Coolblue, IPS, roteerbaar, HDMI, Displayport). Goed te gebruiken uit de doos volgens http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2414h.htm, dus zonder kalibratie met een Spyder o.i.d. LET natuurlijk wel OP de aansluitingen (geen DVI).
-
r.empel3@upcmail.nl schreef op maandag 23 januari 2017 om 21:33 | reageer
Beste Elja, we zijn alweer een paar jaar verder na dit artikel, maar wat vind jij van de Dell P2715Q? Of zou jij in deze prijsklasse voor een andere monitor gaan. Mijn vrouw en ik gaan, na jaren op de laptops te hebben gewerkt, nu een serieuze werkplek inrichten en willen hier 2 betaalbare, maar ook goede schermen ophangen waar we weer een tijdje mee vooruit kunnen. Mogelijk heb jij nog andere suggesties?
-
Elja Trum schreef op dinsdag 24 januari 2017 om 11:41 | reageer
Persoonlijk ben ik nog niet zo enthousiast over 4K monitoren. Het is prima voor wanneer je alleen foto's bekijkt op de monitor, maar bij het bewerken worden je foto's de helft kleiner weergeven dan je gewend bent.
Zie ook mijn review van deze Eizo 4K monitor. -
Marco schreef op zondag 28 oktober 2018 om 00:01 | reageer
Mijn Acer TN-scherm is aan vervanging toe. En zoals altijd verdiep ik mij goed voor ik iets nieuws aanschaf.
Ik ben een gevorderd fotograaf en vind zelf dat ik behoorlijk met Photoshop overweg kan. Ik wil (uiteraard) een mooie monitor aanschaffen en heb mijn oog laten vallen op de Dell Ultrasharp U2715H of de BenQ SW2700PT
Een verkoper zegt dat 4K niet nodig is voor fotografie en gezien mijn versleten Acer, ik er met sprongen op vooruit zal gaan. €413 (Dell) vind ik een hele mooie prijs. Ik wil best meer betalen, maar de winkel zegt dat ik het verschil niet ga zien. De zgn. afnemende meeropbrengst.
Nou lees ik zoveel en dan kom je ook allerhande opmerkingen tegen waarvan je jezelf afvraagt wat ik er mee moet ? Zo las ik:
Dell monitoren staan te lang stil in ontwikkeling en hebben te weinig aanbod. Wat moet ik met zo'n opmerking. De specs laten dat in ieder geval niet zien.
Op andere site: het gaat om het panel dat er in zit. En aangezien er maar een paar fabrikanten zijn maakt het bijna niet uit wat je koopt. Ook zo'n opmerking van: wat moet ik er mee.
Ik hoop dat ik niet te lang van stof ben en hoop op een reactie.
Groet, Marco
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Modellen voor je shoot vinden met Modelmanagement.com
door Elja Trum
-
Review: Eizo ColorEdge CS2400S 24 inch monitor
door Nando Harmsen
-
Eizo introduceert een nieuwe 24 inch monitor, en een limited edition
door Nando Harmsen
-
Maak ook eens fotoserie in plaats van een enkele foto
door Nando Harmsen
-
Review: Eizo ColorEdge CG 2700S monitor
door Nando Harmsen
-
Overstappen op de Mac Studio of toch niet? Deel 3 - de keuze
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.789 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.