Elja Trum

Monitoren voor fotografen

zaterdag 5 juli 2014, 23:48 door | 56.479x gelezen | 26 reacties

Als fotograaf bekijk en bewerk je foto's voornamelijk op een monitor. Je wilt dus een goede monitor hebben zodat je jouw foto's goed kunt beoordelen en op de juiste manier kunt nabewerken. Maar welke monitor moet je dan kopen? In dit artikel een aantal opties.

Eizo


Uiteraard is dat erg afhankelijk van je budget. Er zijn namelijk prachtige beeldschermen te koop voor bedragen waarvoor je ook een leuk autootje kunt kopen. Het mooiste scherm dat ik zelf gezien heb was een 34 inch Eizo monitor met 4K resolutie.

Eizo 34 inch

Deze stond in 2013 op de Professional Imaging beurs en het beeld was echt indrukwekkend. Helaas moest je wel 16.000 euro meenemen voordat je deze monitor mee naar huis kon nemen.

Eizo is overigens ook echt mijn favoriete merk als het op monitors aankomt. Stel dat je zo'n 2.000 euro over zou hebben voor een echt goede monitor dan zou ik een 27 inch Eizo Color Graphic aanraden. Puur naar specs gekeken kun je voor bijna een kwart van het geld ook al een 27 inch kopen die 'vergelijkbaar' zou zijn.

In de praktijk is er echter een groot verschil tussen een dergelijke Eizo en een monitor die vele malen goedkoper is. De kleuren worden op de Eizo echt mooier getoond en ook is de afwijking over het gehele scherm gezien minimaal.

Dell


Tweeduizend euro is erg veel geld. Dat snap ik ook. Vandaar ook dat ik zelf, toen ik een paar jaar geleden vond dat ik wel aan een iets groter scherm toe was, besloot over te stappen van mijn 24 inch Eizo Color Graphic naar een 30 inch Dell.

Dell maakt namelijk uitstekende monitoren. De Dell Ultrasharp lijn biedt veel kwaliteit voor een prima prijs. Voor nog geen 500 euro heb je al een Dell Ultrasharp 27 inch. Dat zijn prima monitoren met gewoon een erg goede prijs/prestatie verhouding.

Dell ultrasharp 27

Een 30 inch Dell is met zo'n 900 euro direct een stukje duurder. Eigenlijk krijg je hiervoor voornamelijk een paar centimeter extra ruimte. De resolutie van deze monitor is bijna gelijk aan een 27 inch monitor. In plaats van 2560x1440 heb je dan 2560x1600 pixels. Lekker, maar verhoudingsgewijs best dure extra pixels.

Schermformaat


Als je nu op zoek bent naar een nieuwe monitor; waar moet je dan op letten? In eerste instantie het schermformaat. In mijn ogen in een 24 inch monitor het minimale dat je als fotograaf moet hebben om een beetje lekker beeld te kunnen bewerken.

Heb je echter een klein beetje meer te besteden, ga dan voor een 27 inch (of nog groter). Bij een 27 inch monitor is je beeldscherm zo groot dat je comfortabel twee vensters naast elkaar open kunt hebben staan terwijl je op beide een website op een goede resolutie kunt bekijken.

Dit is een resolutie waarop je daardoor gewoon erg lekker en efficient kunt werken. Ook je foto's kun je zo lekker beoordelen en bij het bewerken is er meer dan genoeg ruimte om naast je foto ook wat werkbalken in beeld te hebben.

Schermresolutie


De resolutie bij een monitor is erg belangrijk. Let hierbij goed op! Er zijn ook 27 inch schermen te koop die verrassend goedkoop zijn. Dit zijn meestal full HD monitoren met een resolutie van 1920x1080 pixels.

Zo'n HD resolutie klinkt heel wat, maar het stelt weinig voor. Op een 24 inch monitor gaat een HD resolutie nog best (al is 1920x1200 beter), maar op een 27 inch heb je minimaal een resolutie van 2560x1440 nodig. Ga niet voor minder!

Schermtype


Er bestaan verschillende type schermen. Zogenoemde TN-panelen zijn voor fotografen minder geschikt; deze schermen zijn echter wel goedkoper en voor de gemiddelde thuisgebruiker of gamer prima. Als fotograaf wil je echter een IPS paneel. Dit zorgt voor kleurechte resultaten.

Er zijn ook nieuwere technieken zoals OLED en IGZO. Deze panelen vind je vaak in duurder monitoren en bieden vaak nog betere beeldkwaliteit. Waarschijnlijk een uitstekende keuzes, maar ik heb er verder nog geen persoonlijke ervaring mee.

Kleurruimte


Fabrikanten geven vaak aan dat een monitor een x-percentage van een bepaalde kleurruimte kan weergeven. Het is zeker interessant als je monitor meer kleuren kan vertonen. Let even op de verschillende kleurruimten die vaak genoemd worden, hier wordt namelijk nogal eens tussen gewisseld.

Als een monitor een hoog percentage van de sRGB kleurruimte kan tonen is dat namelijk niet zo bijzonder. De AdobeRGB kleurruimte is wel een stuk ruimer en dus kan het de moiete zijn als een monitor hier 99 of 100 procent van kan tonen.

sRgb versus AdobeRGB
AdobeRGB (grijs) vergeleken met sRGB (kleur)

Overige kenmerken


Overige kenmerken van monitoren zijn in mijn ogen minder interessant. Met contrastverhoudingen wordt vaak gerommeld (kijk naar de statische contrastverhouding, niet naar de dynamische) en eigenlijk liggen die bij alle goede monitoren zo rond de 1.000:1.

Dat een monitor een helderheid kan hebben van 375 cd/m2 of nog hoger is ook niet zo boeiend. Als fotograaf zit je met een goed afgestelde monitor meestal tussen de 100 tot 150 cd/m2.

Aansluiting


Wat wel handig is, is om even te controleren welke aansluitingen erop zitten. Zelf vind ik het wel prettig als ik niet alleen met DVI kan aansluiten, maar ook gewoon nog VGA kan inpluggen of juist een displayport aansluiting ondersteund wordt. Meerdere aansluiting zijn bijvoorbeeld prettig wanneer je zo nu dan ook je laptop op je grote monitor wilt aansluiten.

Ook prettig zijn een flink aantal ingebouwde USB poorten. Altijd praktisch om gemakkelijk een extra apparaat aan je monitor te hangen in plaats van onder je bureau te moeten duiken. Helaas zijn er nog amper monitoren met een USB 3.0 aansluiting, USB 2 is immers een stuk trager.

4K


In opkomst zijn de 4K (of Ultra HD) monitoren. Deze monitoren hebben extreem hoge resoluties en zijn dus zeker voor fotografen interessant. Helaas is nog lang niet alle software even geschikt om goed gebruik te maken van de voordelen van deze hoge resoluties.

Dat kan betekenen dat je extreem kleine lettertjes en knoppen te zien krijgt in je software. Het besturingsysteem moet namelijk opschalen naar het hogere aantal pixels om de interface van programma's goed weer te geven en bruikbaar te houden. Windows is hie rnog niet zo goed in; Apple heeft het met OS X een stuk beter voor elkaar.

Dell 4K monitor

Waar je ook op moet letten bij 4K schermen is dat Photoshop hier op zich al goed mee om kan gaan. Dat betekend echter dat 1 pixel ook maar echt als 1 pixel getoond wordt (niet opgeschaald). Een foto is daardoor opeens een stuk kleiner dan je gewend bent.

Aangezien de afzonderlijke pixels zo extreem klein zijn kun je dus ook niet goed meer op pixelniveau beoordelen hoe goed je foto is. Hiervoor moet je nu meer dan 100% inzoomen.

Zelf verwacht ik dat mijn volgende monitor wel een 4K scherm zal zijn. Maar waarschijnlijk zal het ook nog wel even duren voordat ik er eentje ga aanschaffen. Daarvoor zal ik er zeker nog eens een ter review vragen..

Jouw mening over goede monitoren?


Bovenstaande is mijn mening over monitoren voor fotografen. Ik heb uiteraard ook lang niet elk merk voor mijn neus gehad. Laat dus vooral even in de reacties jouw mening horen. Zijn er merken die voor fotografen echt interessant zijn, en waarom dan?

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

26 reacties

 1. martinphili
  Profiel martinphili schreef op zondag 6 juli 2014 om 13:07

  Interessant artikel.
  Anekdotisch: een nichtje van me heeft haar trouwfoto's laten maken door een fotograaf van wie ik wist dat hij met de beste spullen werkte. De resultaten waren ook prima. het album met afdrukken (prachtig hoor) werd op de zolder opgeborgen en de cd met dezelfde foto's werd steevast in de huiskamer op de televisie getoond aan wie er maar naar vroeg.

  Ik vraag me in alle oprechtheid (en misschien wel naïviteit) af of je werkelijk zulke krachtige monitoren altijd wel nodig hebt.
  Tegenwoordig zet ik mijn foto's eerst even op mijn telefoon om te zien of helderheid, verzadiging, contrast etc daar wel kloppen. Ik weet tenslotte dat de meeste foto's juist daarop bekeken gaan worden.

  En even chargerend: monitoren als deze zullen vooral dienen voor de persoonlijke bevrediging van de fotograaf. Net zoals zoveel van zijn apparatuur.

 2. Benny
  Profiel Benny schreef op zondag 6 juli 2014 om 14:01

  De meeste onderdelen van beeldschermen komen uit één en dezelfde fabriek...

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 6 juli 2014 om 14:15

  @Martin: Het verschil tussen de 500 euro Dell en de 2.000 euro Eizo zullen de meeste (zelfs kritische) klanten niet merken in je foto's. Een prijzige monitor koop je inderdaad vooral voor jezelf. Maar zeker als je een x-aantal uur per dag achter een monitor zit kun je daar natuurlijk wel voor kiezen.

  @Benny: ook in één fabriek kunnen verschillende kwaliteiten geproduceerd worden. vrolijk

 4. MOetje
  MOetje schreef op zondag 6 juli 2014 om 18:58

  Minimaal een scherm van 24 inch om een beetje lekker te kunnen bewerken?! Wat een ongelooflijk domme opmerking.
  Als je met tips komt voor mensen die een monitor willen kopen, kom dan niet met zulke onzin aub

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.961 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord