Mis het niet: VIP lidmaatschap met 50 euro korting. Meer info of direct aanmelden
Redactie

Nachtfotografie: zes tips voor prachtige foto's in het donker

dinsdag 27 januari 2015, 09:40 door | 59.951x gelezen | 11 reacties

Fotograferen is altijd leuk, maar niet altijd even makkelijk. Een van de grootste uitdagingen van digitale fotografie is het schieten van foto's in het donker. Is het niet ontzettend frustrerend wanneer een foto in potentie geweldig kan zijn, maar de lichtomstandigheden roet in het eten gooien?

We willen allemaal verbluffende foto's maken en ze delen op onze blog, Facebook of natuurlijk Instagram, maar wat doe je wanneer er weinig licht is en je wilt een foto maken? Daarom geeft Daan Vazquez, trainer bij Nikon Nederland, je een aantal simpele tips over nachtfotografie.

Nikon nachtfotografie


Want gelukkig zijn er, wanneer je jouw camera beter leert kennen, verschillende opties die helpen om nog mooiere foto's in het donker te maken. Het is verbazingwekkend wat de camera wel kan zien wat jezelf niet ziet in het donker. Oefening baart kunst, maar er is zeker geen reden om bang te zijn in het donker!

1. Gebruik een statief


Omdat je te maken krijgt met lange sluitertijden heb je een stevig statief nodig om een scherpe foto te kunnen maken of moet je je camera laten rusten op een muurtje of ergens anders op zetten.

2. Gebruik de timerfunctie


Om ervoor te zorgen dat je niet per ongeluk de camera beweegt op het moment dat je de ontspanknop indrukt, gebruik je de timerfunctie van je camera of een afstandsbediening zoals de Nikon ML-L3.

3. Stel handmatig scherp


Scherpstellen bij weinig licht is soms lastig in de Auto Focus stand, aangezien de camera lastig contrast kan vinden. Gebruik daarom de LiveView optie op de camera, zoom in op het onderwerp dat je scherp wilt hebben, zet je objectief op MF (Manual Focus) en stel handmatig scherp. Je kunt nu ontspannen zonder dat de camera opnieuw probeert te focussen.

4. Diafragma instellingen


Kies de diafragma voorkeuze stand, bij Nikon is dit de A stand (Op de PSAM keuzeknop), dan zoekt je camera hierbij de juiste sluitertijd. Een instelling van f/8 of hoger is een mooi uitgangspunt voor een goede scherpe foto.

Je kunt natuurlijk ook juist bewust kiezen voor een lager diafragma en zo spelen met de kleine scherptediepte in je foto.

Kraan


5. Gebruik een lage ISO waarde


Een ISO waarde van ISO 200 of lager is een mooi uitgangspunt voor een mooie ruisvrije foto. Schrik niet als de foto een aantal seconden belicht wordt, dit kan soms tot maximaal 30 seconden duren, dus wees geduldig.

6. Experimenteer met verschillende instellingen


Soms ontkom je er niet aan om juist andere instellingen te gebruiken omdat het onderwerp beweegt of de mooi gekleurde lichtjes wit worden op de foto. In dat geval gebruik je een hoge ISO zodat de sluitertijd flink verkort wordt. Experimenteer met verschillende instellingen!

Met dank aan Nikon Nederland voor het aanleveren van dit artikel.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

11 reacties

 1. Piet Nicolaas
  Profiel Piet Nicolaas schreef op dinsdag 27 januari 2015 om 11:54

  Interessant onderwerp, mis echter wel een belangrijk onderwerp: bij gebruik van het statief schakel je de stabilisator van de camera uit. Als die aan blijft kan juist bewegingsonscherpte ontstaan.
  Bij fotograferen in Jpeg je ruisonderdrukker voor lange sluitertijden inschakelen. Is niet nodig bij fotograferen in RAW; dan is dat achteraf te corrigeren.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 27 januari 2015 om 12:02

  @Piet; dat zijn prima extra tips, bedankt! Sommige beeldstabilisatiesystemen herkennen overigens al automatisch dat er een statief gebruikt wordt en schakelen zichzelf daarbij uit.

 3. geerjanssen
  Profiel  geerjanssen schreef op dinsdag 27 januari 2015 om 12:32

  Vergeten? 7) Als u een opname maakt zonder door de zoeker te kijken (spiegel), kan er licht door het oculair vallen, wat een nadelige invloed heeft op de belichting. Om dit te voorkomen gebruikt u de oculairdop.

 4. Fredien
  Profiel Fredien schreef op dinsdag 27 januari 2015 om 13:24

  Ik heb sinds kort een Sony A6000, daarvoor een NEX 5r. Met de A6000 veel last van lens flare, bij nachtfotografie Lens SEL1670 van Zeiss, met neutraal filter.
  Vraag hoe voorkom ik lensflare bij nachtfotografie?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.376 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord