Nachtfotografie: zes tips voor prachtige foto's in het donker
dinsdag 27 januari 2015, 09:40 door Redactie | 65.083x gelezen | 11 reactiesFotograferen is altijd leuk, maar niet altijd even makkelijk. Een van de grootste uitdagingen van digitale fotografie is het schieten van foto's in het donker. Is het niet ontzettend frustrerend wanneer een foto in potentie geweldig kan zijn, maar de lichtomstandigheden roet in het eten gooien?
We willen allemaal verbluffende foto's maken en ze delen op onze blog, Facebook of natuurlijk Instagram, maar wat doe je wanneer er weinig licht is en je wilt een foto maken? Daarom geeft Daan Vazquez, trainer bij Nikon Nederland, je een aantal simpele tips over nachtfotografie.
Want gelukkig zijn er, wanneer je jouw camera beter leert kennen, verschillende opties die helpen om nog mooiere foto's in het donker te maken. Het is verbazingwekkend wat de camera wel kan zien wat jezelf niet ziet in het donker. Oefening baart kunst, maar er is zeker geen reden om bang te zijn in het donker!
1. Gebruik een statief
Omdat je te maken krijgt met lange sluitertijden heb je een stevig statief nodig om een scherpe foto te kunnen maken of moet je je camera laten rusten op een muurtje of ergens anders op zetten.
2. Gebruik de timerfunctie
Om ervoor te zorgen dat je niet per ongeluk de camera beweegt op het moment dat je de ontspanknop indrukt, gebruik je de timerfunctie van je camera of een afstandsbediening zoals de Nikon ML-L3.
3. Stel handmatig scherp
Scherpstellen bij weinig licht is soms lastig in de Auto Focus stand, aangezien de camera lastig contrast kan vinden. Gebruik daarom de LiveView optie op de camera, zoom in op het onderwerp dat je scherp wilt hebben, zet je objectief op MF (Manual Focus) en stel handmatig scherp. Je kunt nu ontspannen zonder dat de camera opnieuw probeert te focussen.
4. Diafragma instellingen
Kies de diafragma voorkeuze stand, bij Nikon is dit de A stand (Op de PSAM keuzeknop), dan zoekt je camera hierbij de juiste sluitertijd. Een instelling van f/8 of hoger is een mooi uitgangspunt voor een goede scherpe foto.
Je kunt natuurlijk ook juist bewust kiezen voor een lager diafragma en zo spelen met de kleine scherptediepte in je foto.
5. Gebruik een lage ISO waarde
Een ISO waarde van ISO 200 of lager is een mooi uitgangspunt voor een mooie ruisvrije foto. Schrik niet als de foto een aantal seconden belicht wordt, dit kan soms tot maximaal 30 seconden duren, dus wees geduldig.
6. Experimenteer met verschillende instellingen
Soms ontkom je er niet aan om juist andere instellingen te gebruiken omdat het onderwerp beweegt of de mooi gekleurde lichtjes wit worden op de foto. In dat geval gebruik je een hoge ISO zodat de sluitertijd flink verkort wordt. Experimenteer met verschillende instellingen!
Met dank aan Nikon Nederland voor het aanleveren van dit artikel.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
11 reacties
-
Piet Nicolaas schreef op dinsdag 27 januari 2015 om 11:54 | reageer
Interessant onderwerp, mis echter wel een belangrijk onderwerp: bij gebruik van het statief schakel je de stabilisator van de camera uit. Als die aan blijft kan juist bewegingsonscherpte ontstaan.
Bij fotograferen in Jpeg je ruisonderdrukker voor lange sluitertijden inschakelen. Is niet nodig bij fotograferen in RAW; dan is dat achteraf te corrigeren. -
-
geerjanssen schreef op dinsdag 27 januari 2015 om 12:32 | reageer
Vergeten? 7) Als u een opname maakt zonder door de zoeker te kijken (spiegel), kan er licht door het oculair vallen, wat een nadelige invloed heeft op de belichting. Om dit te voorkomen gebruikt u de oculairdop.
-
Fredien schreef op dinsdag 27 januari 2015 om 13:24 | reageer
Ik heb sinds kort een Sony A6000, daarvoor een NEX 5r. Met de A6000 veel last van lens flare, bij nachtfotografie Lens SEL1670 van Zeiss, met neutraal filter.
Vraag hoe voorkom ik lensflare bij nachtfotografie? -
Elja Trum schreef op dinsdag 27 januari 2015 om 13:44 | reageer
Je filter kan lensflare veroorzaken, dus als je die kunt missen dan helpt dat al.
Gebruik je een lenskap? Dat helpt vaak ook. Verder is het waarschijnlijk een kwestie van opletten. Waar komt het licht vandaan dat de lensflare veroorzaakt. Deze kun je wellicht buiten beeld laten? Ook een andere hoek kan helpen.
En als dat allemaal niet werkt zul je waarschijnlijk in de nabewerking de flare moeten verwijderen. -
Verheyen Jacky schreef op dinsdag 27 januari 2015 om 14:13 | reageer
Bij kleine lensopeningen (bij voorbeeld bij diafragma F8, F11, F16) zal het licht afkomstig van straatlampen mooi stervormig zijn. Bij grotere lensopeningen (bij voorbeeld bij diafragma F2.8, F4) zal voorgaande eerder resulteren in "een lichtvlek".
Bovendien schakel ik de automatische witbalans uit (alhoewel dit niet altijd nodig is) en stel ik de Kelvinwaarde handmatig in, meestal variërend rond de 3500K tot 4500K. De sluiterijd is hierbij natuurlijk ook bepalend en zal zorgen voor een donkere of lichtere weergave van de avondlucht. Bij het fotograferen van een avondlandschap op statief heb je voldoende tijd om deze instellingen "te testen". -
rob schreef op dinsdag 27 januari 2015 om 19:20 | reageer
Lensflare treedt ook op bij bolle frontlenzen zoals de sigma 15-30 die heeft. Een groter diafragma kan soms lensflare voorkomen.
Tip vier heb ik mijn vraagtekens bij. Bij automatische sluitertijdbepaling zal de camera de foto naar een gemiddelde belichting willen trekken zodat er nirt veel va je nachtfoto overblijft -
wim van de meerendonk schreef op woensdag 28 januari 2015 om 00:41 | reageer
ik maak vaak een lichtreeks, experimenteer met mijn lichtbalans, en/of gebruik een hoog diafragma getal om een stervorm in mijn licht te krijgen.
-
gast schreef op donderdag 29 januari 2015 om 16:32 | reageer
Rob,
In de diafragmavoorkeuze stand, kun je belichtingscompensatie (belichtingscorrectie) toepassen. -
flinkies schreef op donderdag 29 januari 2015 om 23:29 | reageer
Een aanvullend advies voor de timerfunctie: als je met een telelens werkt moet je of een heel stevig statief hebben of de lange timer pakken (dus niet de 2 seconden timer). Het kan tot een seconde of 6-7 duren voor je kamera is uitgetrild
-
Erwin.p. schreef op vrijdag 30 januari 2015 om 17:52 | reageer
bedankt voor deze goeie tip , zal het zeker uitproberen .
vele grtjs ...
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Cursus Industriële Nachtfotografie met Tony Vingerhoets
door Elja Trum
-
De hele sterrenhemel in één foto
door Nando Harmsen
-
Review: Cursus Nachtfotografie door Nando Harmsen
door Berry Dongelmans
-
Nachtfotografie tip: kies ook eens voor zwartwit
door Nando Harmsen
-
Nachtfotografie tip: het oog trekt naar het lichtste punt
door Nando Harmsen
-
Nachtfotografie tip: hou fel licht ook echt fel
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.789 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.