Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Nachtfotografie deel 1: Motion blur

vrijdag 8 januari 2010, 23:42 door | 18.733x gelezen | 22 reacties

In augustus vorig jaar heb ik de nieuwe wolkenkrabber van Soho China in Shanghai gefotografeerd en tevens een aantal commerciële top area's. Jullie hebben dat kunnen lezen in mijn artikel 'Hoe fotografeer je een wolkenkrabber?'. Dat was een mooie gelegenheid om de dynamiek van het nachtleven vast te leggen. Ook heb ik toen driftig geëxperimenteerd met motion blur om een extra dimensie aan de kleurrijke beelden toe te voegen.

Sinds dat moment ben ik een beetje verslingerd geraakt aan nachtfotografie. Waarom? Tja, de kleuren zijn vaak meer uitgesproken dan bij dagfotografie. Het heeft natuurlijk beiden zijn charmes. Maar goed, terug in Beijing wilde ik de motion blur techniek meer cultiveren. Zodoende ben ik regelmatig 's avonds de stad in getrokken op zoek naar tot de verbeelding sprekende lokaties.

nachtfotografie


Science fiction
Onder de noemer motion blur kennen we natuurlijk de cliche's met de langgerekte lichtsporen veroorzaakt door verkeer. Helemaal niet verkeerd, maar ik had iets anders voor ogen. In mijn fantasie zag ik beelden met een surrealistische, haast science fictionachtige sfeer. Een beetje zoals de sfeer in de beroemde cult fim Blade Runner.

Daarom wilde ik voorbijrazend verkeer 'bevriezen' zodat er nog vage contouren en markante kleursporen zichtbaar zijn. Wanneer je ook nog een beetje scherptediepte wilt betekent dat al snel relatief hoge ISO waardes. Met mijn 40D zou dat het risico van teveel ruis geven maar de Canon 5D mark II bleek een uitstekende camera voor dit specifieke doel.

nachtfotografie


Camera instellingen
De eerste shots uit mijn motion blur serie zijn gemaakt op Beijing Guomao, waar het China World Trade Center is gevestigd. Het was een beetje experimenteren met de camera settings en na wat proefshots kwam ik uit op diafragma f/8 tot f/11 en een sluitertijd van 0,5 tot 0,6 seconden bij ISO 1250. De gekozen diafragma's zitten nog net in de sweet spot en geven dus voldoende beeldkwaliteit en scherptediepte.

En met de ingebouwde ruisonderdrukking geactiveerd produceert de 5D mark II bij ISO 1250 RAW's die er prima uitzien. Met wat verdere ruisonderdrukking in Photoshop CS4 (Bridge en/of LAB mode) krijg je de beelden werkelijk zo strak als een biljartlaken zodat ze geschikt zijn voor de stock photo markt of bijvoorbeeld extreme vergrotingen waarover dadelijk meer.

Groothoek
Helaas is mijn ultieme groothoek (de Zeiss Distagon T* 2.8/21 mm) er nog niet dus is het nog even roeien met de Canon EF 17-40 f/4L die op de Canon 5D mark II toch redelijk goed overeind blijft. Toegegeven, het is flink Photoshoppen geblazen om de lensvertekening, chromatische aberratie en randonscherpte te corrigeren maar het eindresultaat is dan ook verre van beroerd.

nachtfotografie


Bewust heb ik bij deze serie zonder uitzondering gebruik gemaakt van vernoemde groothoek omdat ik op een brandpuntafstand van 19 tot 24 millimeter wilde schieten. In combinatie met de full frame 5D mark II geeft dat een snel, dynamisch perspectief aan de beelden, zeker in combinatie met voorbij razende kleurrijke stadsbussen die de mooiste motion blur effecten gaven.

Massa en snelheid
Zoals gezegd bleken gewone personenauto's onvoldoende massa te hebben om het gewenste effect te krijgen. De vele kleurrijke stadsbussen die in er in Beijing rondrijden zijn veel geschikter objecten. Dat bevriezen van bewegende objecten zoals in de foto's is te zien hangt enerzijds af van de sluitertijd maar ook de snelheid die de voertuigen hebben.

Proefondervindelijk kwam ik uit op een ideale sluitertijd van rond een halve seconde wanneer de voertuigen niet sneller rijden dan zo'n 50 kilometer per uur. Op de rondweg gaat het gas wat dieper en voor hetzelfde 'freeze effect' kom je dan snel uit op 0,3 seconden. Uiteraard is elk gewenst effect mogelijk door andere combinaties van ISO, diafragma en sluitertijden.

nachtfotografie


Beijing Night Life keepers
Het is haast overbodig te vermelden dat dit statieffotografie is. Zelf werk ik met een Canon remote control en de spiegelopklapfunctie geactiveerd om elke mogelijke trilling te voorkomen. Na een paar maanden schieten heb ik nu een serie van zo'n 70 beelden waarvan er hier vijf worden getoond. De hit rate bij dit soort fotografie is erg laag, door de bank genomen ongeveer 10%.

Je moet dus heel wat foto's schieten om er een paar 'hot shots' aan over te houden. Ik loop met het plan rond een selectie van de beelden te gaan printen op canvas, formaat 150 x 200 cm, en die te exposeren in de nieuwe Beijing CBD Art Area (alweer een hele mond vol). Voor dat doel krijgen de beelden samenhangende typografische elementen dat visueel verrassend goed werkt.

nachtfotografie


Moeilijkheidsfactoren van nachtfotografie
Alles heeft twee kanten dus ook nachtfotografie. Als je shots raak zijn heb je vaak spectaculaire beelden maar zoals gezegd is het motto zoveel schieten als je kunt. Heb je eenmaal een geschikte spot en ideale camerasettings gevonden schiet dan gerust dertig of meer foto's van bewegende objecten om je te verzekeren dat dat ene ultieme shot erbij zit.

Verder is het stevig Photoshoppen om (naast correctie van lensgebreken) kleurzweem te verwijderen en balans in het beeld te brengen dat vaak wordt verstoord door dominant aanwezige lichtbronnen zoals straatverlichting en neonreclames. Helaas kun je met HDR of exposure fusion hier niet uit de voeten maar zijn er voldoende technieken (pseudo HDR, layers) om de beelden strak af te werken.

Motion blur is maar een aspect van nachtfotografie maar daarover meer in deel 2.
Wordt vervolgd..

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciële fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

22 reacties

  1. Arno
    Profiel  Arno schreef op zaterdag 9 januari 2010 om 02:21  | reageer

    Mooi hoor! Wel een hoop smog daar in verre oosten of is je lens aangeslagen vrolijk

  2. Arno
    Profiel  Arno schreef op zaterdag 9 januari 2010 om 02:25  | reageer

    P.s. is de 14 mm 2.8L niet iets voor je? Ik werk daar al een tijdje mee en heb vorig jaar een reportage in Las Vegas gedaan en vertekening is minimaal en de beeldkwaliteit is subliem. Is wat duurder dan de 17-40 maar werkt op een 5d Mark II fantastisch, oh ja is ook al zo'n marketing II ben er dus wel ingetrapt was ik even vergeten :-(

  3. Henk Hulshof
    Profiel Henk Hulshof schreef op zaterdag 9 januari 2010 om 03:54  | reageer

    wat een onwijs mooie foto's Ton!

  4. Remco
    Profiel  Remco schreef op zaterdag 9 januari 2010 om 08:21  | reageer

    Heel mooi en inspirerend!

  5. Cor Jexo
    Profiel  Cor Jexo schreef op zaterdag 9 januari 2010 om 13:02  | reageer

    goed stuk ton, helder uitgelegd, voorzien van stuk voor stuk superstrakke platen!

  6. Peter Biesheuvel
    Profiel Peter Biesheuvel schreef op zaterdag 9 januari 2010 om 13:19  | reageer

    Cool man. Nachtfotografie is mijn favoriet.Weer wat geleerd vrolijk

  7. EdC
    Profiel EdC schreef op zaterdag 9 januari 2010 om 13:28  | reageer

    Bericht van Ton Vingerhoets: 'Ik kan Photofacts door externe omstandigheden niet bereiken. Ik werk aan een oplossing.'

  8. Lucien
    Profiel Lucien schreef op zaterdag 9 januari 2010 om 13:58  | reageer

    Mooie eenduidige stijl.

    De 40D is helaas niet sterk met hoge ISOs.
    Ik gebruik Noiseware Prof. voor ruis verwijderen en Ptlens voor lensvertekeningen corrigeren.
    Noiseware Prof
    PTLens

    Zijn niet gratis maar wel hun geld waard.

  9. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op zaterdag 9 januari 2010 om 21:07  | reageer

    Wat een prachtige foto's!

  10. onem
    Profiel  onem schreef op zaterdag 9 januari 2010 om 22:58  | reageer

    Zijn zeker mooie platen, maar ik had er toch wat meer kleur in verwacht. Of een hoger contrast. Ik vind ze nu wat eentonig en mis een beetje spanning. Verder goeie en leerzame techniek, bedankt

  11. tonv
    Profiel tonv schreef op zondag 10 januari 2010 om 03:16  | reageer

    @EdC
    Bedankt Ed. Via een proxyserver kan ik Photofacts nu gelukkig bereiken. De Chinese censor heeft momenteel aangescherpte maatregelen getroffen waardoor veel Westerse websites hier zijn geblokkeerd.
    @Arno
    Over de EF 14 f/2.8L heb ik veel goede dingen gehoord maar ik vind 'm duur en ook een beetje te wijd naar m'n smaak. Ik zou dan eerder opteren voor de EF 24 f/1.4L of de geweldige TS-E 24 f/3.5L MK II
    @Onem
    Tja, zelfs de beste kok kan niet naar alle monden koken...

  12. tonv
    Profiel tonv schreef op zondag 10 januari 2010 om 05:02  | reageer

    @Arno
    De nevel in de beelden is niet in de eerste instantie smog maar veroorzaakt door de koudere herfst en winter. Momenteel hebben we in Beijing dezelfde weersomstandigheden als in Nederland: Een dik pak sneew en 15 graden vorst.

  13. EdC
    Profiel EdC schreef op zondag 10 januari 2010 om 09:52  | reageer

    @Tonv. Spannenende tijden voor jou. Goed je weer terug te zien.

  14. tonv
    Profiel tonv schreef op zondag 10 januari 2010 om 10:48  | reageer

    @EdC
    Inderdaad spannend als je nagaat dat de Chinese censor een nieuw offensief heeft ingezet en inmiddels zo'n 200.000 websites heeft geblokkeerd. Dat gaat onder het mom van 'porno opschonen' maar iedereen weet dat men alles wil uitbannen wat in hun optiek bedreigend is. Ze gaan werkelijk als een olifant door een porcelijnkast. Zelfs websites met badkleding gaan in de ban...

  15. Glenn
    Glenn schreef op zondag 10 januari 2010 om 12:15  | reageer

    Hey Tony,

    Schitterende foto's hoor! Kleed je maar goed!

  16. Niels
    Profiel  Niels schreef op zondag 10 januari 2010 om 14:32  | reageer

    Ton: Prachtig stukje weer! Ik doe niet veel in de nacht (behalve slapen :-0) maar ik ga me hier toch ook eens aan wagen.

    Lijkt me erg leuk!

  17. tonv
    Profiel tonv schreef op zondag 10 januari 2010 om 14:51  | reageer

    @ Niels
    Vergeet niet een dikke jas aan te trekken Niels. Ben benieuwd naar je resultaten!

  18. Zeeuws meisje :-
    Zeeuws meisje :-) schreef op zondag 10 januari 2010 om 17:48  | reageer

    Wouw Ton.... Wat mooi!
    Ziet er surealistisch uit. Dynamiek, maar toch ook de rust van een mooie skyline/architectuur. Geweldig hoe je dit vast heb kunnen leggen.
    Liefs Marielle

  19. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 12 januari 2010 om 11:09  | reageer

    Hele gave platen!!

  20. Evert Vaartjes
    Evert Vaartjes schreef op dinsdag 12 januari 2010 om 14:51  | reageer

    Prachtige grafische platen ... Zou wel wat meer willen weten over de technieken van nabewerking van de RAW's ... Die expo moet er maar komen, of je moet met zo'n lage hitrate verdomd veel vrije tijd hebben!

  21. tonv
    Profiel tonv schreef op dinsdag 12 januari 2010 om 16:15  | reageer

    @Evert Vaartjes
    De nabewerking kostte relatief veel tijd. Sowieso heb ik de kleurzweem in alle beelden afgezwakt en middels layers de hooglichten uitgebalanceerd. Dominante lichtbronnen zoals neon en straatverlichting geven bij een halve seconde vaak al uitgebeten spots. De ruisonderdrukking in CS4 is effectief genoeg om de 5D II ISO 1250 shots 'glad te trekken'. Mijn gevoel zegt dat de beelden op groot formaat alleen maar sterker worden. Dus die expo gaat er zeker komen! Wie weet verkoop ik er een paar voor een stevige prijs...

  22. Tommy
    Tommy schreef op dinsdag 12 januari 2010 om 22:46  | reageer

    De technische aspecten gaan boven mijn pet, maar heb weer genoten van je verhaal en de foto's. Nachtfotografie geniet ook mijn voorkeur! :D

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.749 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord