Nachtfotografie deel 2: Landschappen
woensdag 20 januari 2010, 22:24 door Ton Vingerhoets | 15.604x gelezen | 17 reactiesAfgelopen maand kon ik het barre winterse weer in Beijing even ontvluchten. Voor shootings vloog ik in december naar de zuid-Chinese stad Guangzhou (2.000 kilometer) en een week later bezocht ik Hangzhou (1.400 kilometer). Guangzhou is China's runner up city waar dit jaar de Asian Games worden gehouden en Hangzhou is een van China's meest leefbare steden.
Vooral het schitterende West Lake heeft Hangzhou definitief op de kaart gezet 'als top tourist site'. Het meer trekt jaarlijks miljoenen toeristen en is daarom van groot economisch belang voor de regio.
Maar goed, met m’n laatste artikel Nachtfotografie deel 1: Motion blur heb ik de aftrap gegeven voor deze serie. Deze keer echter geen voorbijrazend verkeer en neonlicht maar landschappen. Wanneer het woord nachtfotografie valt gaan je gedachten misschien niet onmiddelijk uit naar dit aspect van fotografie. Eerlijk gezegd greep ik voor mijn nachtfotografie tot nu toe ook vanzelf naar andere onderwerpen. Maar het Hangzhou West Lake heeft me op andere gedachten gebracht.
Betoverende kleuren
In deel 1 heb ik al aangegeven dat nachtfotografie me zo aanspreekt vanwege de levendige kleuren. In een druk stadcentrum met verkeer, neon en straatverlichting is dat een vanzelfsprekendheid maar kijk eens naar deze foto's van het West Lake. De serene rust in combinatie met het warme kleurenpalet en de spiegeling in het water geven de beelden iets betoverends. Ook bij daglicht is het West Lake een toplokatie voor landschapfotografie maar dat geeft toch een totaal andere atmosfeer.
Een bijkomend voordeel van nachtelijke landschapsfotografie is het ontbreken van dominante (lees irritante) lichtbronnen. Want straatverlichting creeert hinderlijk reflecties en neonreclames zorgt voor uitgebeten hooglichten of erger, overbelichte delen van je RAW. Wanneer van motion blur geen sprake is biedt exposure fusion of HDR natuurlijk een handvat. Ingeval van landschapsfotografie heb je die keus ook alhoewel ik het overbodig vond gezien de homogeniteit van het aanwezige licht.
Lenskeuze en Live View
De getoonde foto’s zijn gemaakt met de Canon EF 135 f/2L, EF 50 f/1.4 II en EF 17-40 f/4L. Wanneer je eenmaal gewend bent aan kleuren die de EF 135 f/2L produceert ben je verkocht. Maar helaas is dat dan ook meteen je benchmark. Enfin, de foto met de boot op de voorgrond is met de EF 50 f/1.4 II gemaakt en de groene bomenrij met mijn werkpaard EF 17-40 f/4L, de overigen zijn geschoten met de EF 135 f/2L. Om trilling te voorkomen heb ik ook hier de spiegelopklapfunctie gebruikt, zeker in combinatie met de 135mm.
Omdat de autofocus 's nachts vaak scherpstelt op de meest prominente lichtbronnen heb ik ditmaal zonder uitzondering scherpgesteld met Live View. De maximale vergroting op je display zorgt ervoor dat je heel nauwkeurig handmatig kunt scherpstellen. Ook kun je scherpstelpunten daar leggen waar je wilt. Wanneer ik de bewerkte beelden 400% vergroot is het microcontrast, stofuitdrukking en scherpte van de EF 135 f/2L ongevenaard, de EF 50 f/1.4 II top en de EF 17-40 f/4L kan 'goed meekomen'.
Camera settings
Als diafragma heb ik gekozen voor f/11 (sweet spot). Omdat de lenzen daar een beter IQ produceren dan bijvvoorbeeld bij f/16. Het verbaasde me dat dit diafragma een meer dan voldoende scherptediepte geeft bij in combinatie met de full frame 5D II. Bij ISO 500 kwam ik uit op sluiterijden tussen 8 en 30 seconden.
Doordat de camera build in noise reduction is geactiveerd wordt die tijd verdubbeld voordat het shot op je display verschijnt. Extreem lange sluiterijden heb ik zodoende vermeden omdat dat weer extra ruis veroorzaakt. Haast overbodig te vermelden dat ook deze nachtfoto’s allemaal op een statief zijn gemaakt.
Hit rate en nabewerking
Een schril contrast met mijn Beijing night life motion blur shots (die klinkt lekker!) is de hit rate. Zodra je de ideale setting hebt gevonden en het beeld is scherpgesteld kan er feitelijk weinig mis gaan. Natuurlijk kun je verschillende opnames maken waar je het scherpstelpunt handmatig verlegt waaruit je vervolgens een keuze maakt. Maar strikt noodzakelijk is het niet. Ook de nabewerking is relatief eenvoudig omdat het onderwerp homogeen van licht was. En kleurzweem is zeer miniem aanwezig.
AF bracketing en panorama's
Ondanks ik tevreden ben met het resultaat van deze night shooting wil ik de lat toch wat hoger gaan leggen. Op mijn 'to do list' staat AF bracketing en panoramafotografie. Voor dat laatste moet ik een meer geschikt balhoofd voor mijn Manfrotto aanschaffen. Een lokatie als zo'n West Lake vraagt bijna om een paar mooie panorama's zou ik zeggen. Daarnaast wil ik eens serieus aan de slag met het fenomeen AF bracketing wat zoveel inhoudt als een serie identieke shots met verschillende scherpstelpunten.
Door die RAW's in Photoshop of Lightroom samen te voegen krijg je een beeld met een groter scherp gebied. Je kunt daar uiteraard zo ver in gaan als je zelf wilt. Proefondervindelijk moet ik vaststellen of landschappen als deze daarmee een dimensie extra krijgen maar zeker ingeval van architectuur nachtfotografie is het een techniek bij uitstek.
De Duitse fotograaf Jens Kling is bekend om zijn foto's gemaakt met deze techniek. Vooral zijn nachtelijke Berlijn architectuurfoto's spreken enorm tot mijn verbeelding.
Enfin, dit was het tweede deel over nachtfotografie en ik ga me bezinnen over een deel 3 en wellicht meer. Ondertussen ben ik verslingerd geraakt aan het 'nachtleven', maar dat mag duidelijk zijn..
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciële fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.
17 reacties
-
Alex schreef op woensdag 20 januari 2010 om 23:57 | reageer
Mooie sfeervolle foto's Ton, vooral naar die tweede kan ik blijven kijken. En je toelichting op het gebruikte materieel en gemaakte keuzes maken dit (wederom) voor mij een topartikel en gaat op *mijn* to-do lijst
-
-
-
-
Leo schreef op donderdag 21 januari 2010 om 07:44 | reageer
Erg mooi! Wat ook mooi is die heuvelrij(en) op de achtergrond in een aantal foto's. En de zachte kleurtinten natuurlijk.
-
jan schreef op donderdag 21 januari 2010 om 13:19 | reageer
Ton, weer een super bijdrage met prachtige sfeervolle foto's. Kijk al uit naar je volgende artikel. Misschien ook een forbidden city by night? Of gaan de zware deuren al vroeg op slot?
-
-
-
nldazuu schreef op donderdag 21 januari 2010 om 18:40 | reageer
prachtige foto's, boeiend verhaal, af bracketing is weer iets nieuws en tja dat hoort natuurlijk bij zo'n full frame camera, had laatst die van Ed héél even vast en toch maar gauw terug gegeven, bang dat ik anders mijn verlanglijstje weer zou moeten veranderen Overigens ik ben meer van foto 3 en 4. Vooral de contouren van de heuvels/bergen op de achtergrond maken het af. De kleurtonen spreken me ook zeer aan....zijn er meerdere plaatsen waar je china foto's te zien zijn? Ben benieuwd....
-
tonv schreef op donderdag 21 januari 2010 om 18:49 | reageer
@nldazuu
Helaas is m'n website momenteel geblokkeerd door de Chinese overheid maar binnenkort hoop ik m'n nieuwe websites in de lucht te hebben. Een deel van m'n China photos is momenteel te zien op http://www.bluejeanimages.com/picList.asp?keyword=TonyV -
EdC schreef op donderdag 21 januari 2010 om 20:06 | reageer
@Ton. Het moet een groot plezier zijn om deze foto's groot op het scherm te zien. De tweede is door de kleuren prachtig om te zien, maar de eerste is van een dromerige schoonheid.
In foto 3 en 4 vind ik de bergen op de achtergrond meerwaarde leveren. Jammer van het blauwe licht in foto 4, maar dat staat los van jouw visie op dit landschap.
Voor een fotograaf is niet alles leuk in China, maar het landschap is geweldig.
@nldazuu. Als ik op Flickr kijk, dan zie ik dat je met jouw Sony prachtige foto´s maakt. Maar een fotograaf blijft zijn verlanglijstje veranderen. -
Henk Hulshof schreef op vrijdag 22 januari 2010 om 00:36 | reageer
haha, foto 4 is juist mijn favoriet!
Dat blauwe licht is toch fantastisch?
(zo zie je maar weer ) -
tonv schreef op vrijdag 22 januari 2010 om 01:23 | reageer
@EdC en Henk Hulshof
Het is inderdaad frappant hoe verschillend mensen beelden ervaren: Ieder heeft z'n individuele smaakbeleving, associaties en referenties. Maar juist dat maakt een medium als Photofacts zo levendig. By the way, Mijn favoriet is nr.1 -
Greenfield schreef op zaterdag 23 januari 2010 om 23:19 | reageer
Ton. Het zijn stuk voor stuk prachtige foto's. Ik denk dat veel fotografen met deze serie foto's zullen beseffen dat je heel veel uit nachtfotografie kunt halen. Ook is het eigenlijk niet zo heel moeilijk om mooie resultaten te boeken. Je eigen woonplaats is vaak al heel interessant om er eens na zonsondergang op uit te trekken. Met de tips en aanwijzingen die jij geeft kan je ver komen. Ik ben heel nieuwsgierig naar deel 3!
-
tonv schreef op zondag 24 januari 2010 om 03:48 | reageer
@Greenfield
Helemaal mee eens, je hebt geen West Lake nodig om mooie night shots te maken. Met wat speurwerk vindt je in je eigen omgeving vaak geschikte onderwerpen voor verrassende nachtfotografie. Het belangrijkste is en blijft je eigen optiek en creativteit... -
Liesbeth van Asselt schreef op maandag 25 januari 2010 om 19:41 | reageer
Hoi Ton, wat een super tip die site van Jens Kling! Ik pas focusstacking eigenlijk alleen toe bij macro fotografie, maar zijn foto's stimuleren me wel om deze techniek ook eens bij landschapsfotografie toe te passen.
En zo zie je maar dat het beoordelen van foto's meestal een kwestie van smaak is, mijn favoriet onder jouw foto's is namelijk foto nummer 3.
-
tonv schreef op dinsdag 26 januari 2010 om 00:55 | reageer
@Liesbeth
Jens Kling spreekt ook erg tot mijn verbeelding! Met de focus bracketing techniek ga ik dit jaar zeker proberen iets meer aan m'n beelden toe te voegen. Ook ik ben benieuwd hoe zoiets in landschapfotografie werkt. En ja, over smaak valt niet te twisten, maar dat maakt Photofacts levendig.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Cursus Industriële Nachtfotografie met Tony Vingerhoets
door Elja Trum
-
De hele sterrenhemel in één foto
door Nando Harmsen
-
Review: Cursus Nachtfotografie door Nando Harmsen
door Berry Dongelmans
-
Nachtfotografie tip: kies ook eens voor zwartwit
door Nando Harmsen
-
Nachtfotografie tip: het oog trekt naar het lichtste punt
door Nando Harmsen
-
Nachtfotografie tip: hou fel licht ook echt fel
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.841 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.