Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Neem een theedoek mee op je fototrip

donderdag 18 mei 2023, 20:02 door | 3.000x gelezen | 5 reacties

Om te fotograferen heb je een camera nodig, en minimaal een objectief. Die stop je in een tas waarin een aantal hulpmiddelen of accessoires passen. Een extra batterij, een extra geheugenkaartje, misschien een filter of flitser. Stop er ook een theedoek in. Die kan goed van pas komen.

Nando theedoek

Een theedoek die niet langer vezelt zou standaard in je fototas moeten zitten.

Een doek kan heel erg handig zijn. Je kunt er je camera of objectief mee schoonmaken of droogmaken. Kijk in de eerste de beste fotowinkel en je vindt een keur aan microvezel doekjes en lensdoekjes. Ze zijn er in leuke kleuren, en in handige etuis.

Maar laat je niet gek maken. Hoewel een dergelijk doekje erg handig kan zijn werken ze niet wanneer je objectief of camera nat is. Bijvoorbeeld na een regenbui. Microvezel neemt nauwelijks of niet water op. Je kunt er je camera of objectief niet mee droog maken.

Kies daarom voor een theedoek. Die zijn er voor gemaakt. Kies dan ook niet voor een nieuwe, want die laten vezels en stof achter. Kies voor een oude theedoek, die al tientallen keren uitgewassen is.

Nando theedoek gebruiken

Een theedoek is de beste doek die je in je fototas kan hebben

Er gaat niets boven een natte frontlens droogmaken met een theedoek. Of je camera, wat dat betreft. Je kunt het ook gebruiken om je camera mee af te dekken. Tegen een korte regenbui of zelfs fel zonlicht.

Je kunt het gebruiken om op een picknicktafel te leggen, of op een muurtje. Om een filter op te leggen bijvoorbeeld. Je kunt het gebruiken om licht af te schermen. Of je gebruikt het om je (zonne)bril mee te poetsen. Is de theedoek uiteindelijk vies, stop het in de was.

Kortom, zoek een oude, ontelbaar vaak uitgewassen theedoek en stop die in je fototas. Je zult zien dat je nooit meer de veel te dure microvezel doekjes nodig hebt. En het werkt nog veel beter ook. Perfect toch?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

5 reacties

 1. Ed
  Ed schreef op dinsdag 23 mei 2023 om 10:25  | reageer

  Ha Nando, hoe eenvoud succesvol kan zijn idd. Is al jarenlang een standaard in mijn fototas maar vergeet m niet ook te wassen op gezette tijden want anders wordt steeds lastiger het weer normaal op te vouwen.
  Groet Ed.

 2. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 23 mei 2023 om 11:53  | reageer

  Niet alleen voor het opvouwen. Ook als 'ie vies is, natuurlijk knipoog
  Een goede toevoeging, Ed. Dank je wel.

 3. Koos U Doornbos
  Koos U Doornbos schreef op dinsdag 23 mei 2023 om 12:49  | reageer

  Misschien een tip?
  Ik heb altijd een vuilniszak in mijn fototas.
  Moet je op je knieën op de (vochtige) grond of maak je foto's van een laag standpunt dan kun je de camera op de grond plaatsen en zo staat die dan stabiel.

 4. Rob Dikkers
  Rob Dikkers schreef op dinsdag 23 mei 2023 om 12:58  | reageer

  Ik droog zelfs mijn auto ermee af.

 5. Gerard van Westrienen
  Gerard van Westrienen schreef op dinsdag 23 mei 2023 om 13:00  | reageer

  een theedoek is ook handig bij stoffige omstandigheden (zoals zuidelijk afrika in de droge periode). Als je dan in de auto zit en je camera "schietklaar" wilt houden, leg er dan een iets vochtige theedoek overheen. Scheelt heeeel veel stof knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.036 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord