Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Mike Muizebelt

Pentax K-1 ideaal voor sterrenfotografie

vrijdag 8 september 2017, 13:13 door | 4.501x gelezen | 5 reacties

De full-frame Pentax K-1 zit vol met functies die landschapsfotografen en vooral ook de fotografen met een interesse voor de sterrenhemel kunnen waarderen.

Eind 2016 had ik eindelijk de gelegenheid om de veel geprezen astrotracer functie van deze camera te testen. Voor het maken van mooie beelden van de sterrenhemel heb je namelijk het liefst zo min mogelijk lichtvervuiling in je beeld.

Nxai Pan in Botswana was hiervoor perfect. Hemelsbreed ligt de dichtstbijzijnde stad namelijk op 141 kilometer afstand.

Startracing

f/3.5, 165 seconden, 1100 ISO @ 15mm

Bij het maken van beelden van de nachtelijke sterrenhemel, worstelen wij als fotografen altijd met onze sluitertijden. Als vuistregel moet je met een groothoeklens altijd een sluitertijd aanhouden die korter is dan 30 seconden.

Bij langere sluitertijden worden de sterren niet meer weergegeven als punten, maar veranderen ze in korte strepen. We gebruiken hiervoor lichtgevoelige lenzen (dit is vaak niet de goedkoopste optie) om binnen deze 30 seconden te blijven, of we verhogen de ISO, wat weer tot ruis in het uiteindelijke beeld kan leiden.

Astrotracer functie


Dankzij de astrotracer functie van de Pentax K-1 behoort deze strijd tot het verleden. De camera bevat een ingenieus systeem dat extra hardware onnodig maakt en toch in staat is om een perfect beeld van bijvoorbeeld de melkweg te maken.

De K-1 bevat een beeldsensor die verbonden is aan het 5-assige stabilisatie mechanisme. Dit systeem is bij reguliere fotografie goed voor ongeveer vijf stops winst.

Dit stabilisatie mechanisme, in combinatie met zijn ingebouwde gps-module en het aanwezige digitale kompas, vereenvoudigt astrofotografie van hemellichamen zonder dat je een zogenaamde equatoriale telescoop nodig hebt.

De K-1 berekent op basis van de gegevens van gps-satellieten en de richting en horizontale/verticale kantelhoek van de camera hoe de hemellichamen bewegen.

Vervolgens synchroniseert de camera uiterst nauwkeurig de beweging van de beeldsensor met die van de hemellichamen. Omdat de K-1 zelfs bij lange belichtingstijden sterren zonder strepen vastlegt, kun je zwakke sterren - die met het blote oog nauwelijks waarneembaar zijn - haarscherp fotograferen.

Vergelijking<br> met en zonder startracing

Met (links) en zonder (rechts) startracing

De resultaten zijn met name in het centrum van het beeld verbluffend en afhankelijk van de gebruikte brandpuntafstand kan deze functie belichtingen maken tot vijf minuten. Boven deze vijf minuten draait de aarde meer dan de sensor kan volgen.

Mijn tests lieten een mooie balans zien bij belichtingen rond de minuut. Bij de belichtingen van drie minuten was de sterrenhemel erg fraai op slechts 1100 ISO, maar door de draaiing van de aarde werden de landschapselementen als struiken en rotsen naar mijn smaak te vaag weergegeven.

Een oplossing zou echter zijn om een beeld met astrotracer aan en een beeld met astrotracer uit, in de nabewerking samen te voegen middels een eenvoudige Photoshop laag. Dit geeft je zowel een perfecte sterrenhemel als scherpe landschapselementen.

Sterrenfotografie op 400 ISO


Een voorbeeld hiervan heb ik recentelijk gemaakt op de Veluwe (zie hieronder) waarbij de sterrenhemel met de astrotracerfunctie aan is genomen en de sparren op de voorgrond voor maximale scherpte met deze functie uit. Tot voor kort was sterren fotograferen op ISO 400 natuurlijk nog een droom!

Sterren

f/4.5, 140 seconden, 400 ISO @ 15mm

Nightvision


Om verder tegemoet te komen aan de fotografen die in de nachtelijke uren actief zijn, heeft de camera ingebouwde LED-verlichting. De achterzijde van het uittrekbare- en kantelbare LCD scherm heeft vier lampjes die de achterzijde van de camera kunnen verlichten.

Pentax K-1 LED verlichting


Hierdoor zijn de bedieningsknoppen ook in volledige duisternis goed te gebruiken. Vanaf firmware 1.4 is er ook een speciale nachtstand voor het weergeven van de display in een gedempte rode kleurstelling zodat de nachtvisie niet verloren gaat.

Nachtmodus Pentax K1

Het nadeel van deze functie is echter dat je gemaakte opname ook in de rode 'nightvision' kleuren wordt weergegeven en een goede beoordeling van je beeld niet mogelijk is.

Cursus Sterrensporen Fotograferen


Wil jij nog meer ontdekken over het fotograferen van sterren? Bekijk ook onze online cursus sterrensporen fotograferen met Nando Harmsen.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Mike Muizebelt

Over de auteur

Mike Muizebelt is een full time professioneel natuurfotograaf met een uitgesproken passie voor reisfotografie, met name op het Afrikaanse continent. Zijn 30 jaar aan ervaring als fotograaf deelt hij graag tijdens workshops, presentaties & persoonlijk reisadvies.

5 reacties

 1. huub
  huub schreef op zaterdag 9 september 2017 om 16:05  | reageer

  Ik ben eigenlijk heel erg benieuwd hoe je die twee lagen netjes over elkaar heen legt. De laag met de astrotracerfunctie aan (waarbij de sterrenhemel scherp is) en de laag met die functie uit voor een scherpe voorgrond.

 2. Mike
  Mike schreef op zondag 10 september 2017 om 11:19  | reageer

  Dag Huub, het gaat een beegtje ver om dat hier in een reactie compleet uit te leggen, maar ik begin als startpunt met het maken van een "luminosity mask". De silhouetten van de bomen zijn dan makkelijk te selecteren. Deze houden we en we vervangen de bewogen sterren voor de scherpe sterren.

 3. Huub
  Huub schreef op zondag 10 september 2017 om 13:49  | reageer

  Dankjewel Mike, precies wat ik wilde weten!

 4. Jozef de Groof
  Jozef de Groof schreef op woensdag 13 september 2017 om 16:32  | reageer

  Fijn om een positieve mening te krijgen van de Pentax K1
  heb deze functie nog niet gebruikt ,maar geeft een goed gevoel van mijn nieuwe camera

 5. Mike Muizebelt
  Mike Muizebelt schreef op donderdag 14 september 2017 om 12:12  | reageer

  Dag Jozef,
  de K-1 heeft, los van de beeldkwaliteit, er veel features die voor specifieke situaties erg van pas kunnen komen.
  Als je de pixel shift resolutie aanzet bij hoge ISO's krijg je ook beeld met minimale ruis.
  Veel plezier ermee!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.048 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord