Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

RAW Codec voor 64 bits systemen

zondag 18 juli 2010, 22:52 door | 12.226x gelezen | 7 reacties

Sinds kort heb ik een nieuwe computer met de 64 bits versie van Windows. Op mijn oude computer kon ik met behulp van de gratis Canon RAW Codec de RAW bestanden uit mijn camera gewoon in de verkenner als thumbnails zien. Helaas ondersteund Canon geen 64 bits systemen, maar gelukkig zijn er alternatieven!

Er zit echter ook wel een nadeel aan; beide alternatieven die ik gevonden heb zijn betaalde versies. De FastPictureViewer Codec Pack was vroeger gratis, maar kost nu 9,99 dollar (circa 8 euro). Helemaal geen verkeerde prijs overigens en dus zeker het aanschaffen waard.

Ook Ardfry Imaging biedt een codec aan. Er is een gratis proefversie, maar voor de volledige versie betaal je 29,95 dollar. Zeker vergeleken met de concurrentie een prijzige versie.

Ik heb zelf de FastPictureViewer Codec aangeschaft en inmiddels draaien. Je krijgt bij je aankoop niet alleen de Canon Codec, ook Nikon RAW bestanden (eveneens geen 64 bits versie vanuit Nikon voor beschikbaar) en een tiental andere RAW formaten kun je er mee lezen. De RAW codec is niet alleen nuttig voor de verkenner; veel programma's gebruiken dezelfde codec om je de RAW bestanden te kunnen tonen.

FastPictureViewer Codec Pack

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

7 reacties

 1. Rick van Dijk
  Rick van Dijk schreef op zondag 18 juli 2010 om 23:53  | reageer

  Elja,

  ik gebruik hier de zoombrowser ex voor. Overigens wordt wel de raw codec ondersteund in photoshop (CS4) 64bit. Alleen heb je (helaas) niet de ondersteuning voor de preview.

  Maar hier gebruik ik de gratis Canon Zoombrowser voor.

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 19 juli 2010 om 01:32  | reageer

  @De Canon EX-zoombrowser vind ik overigens geweldig! Vooral de optie waarmee je achteraf de geactiveerde AF punten kunt zien, iets dat ik mis in Bridge. Overigens geeft de EX zoombrowser kleuren wel wat anders weer dan Bridge.

 3. Jeroen
  Jeroen schreef op maandag 19 juli 2010 om 12:11  | reageer

  "...maar gelukkig zijn er alternatieven!"
  Apple?

 4. Arie
  Profiel  Arie schreef op maandag 19 juli 2010 om 14:31  | reageer

  Gebruik deze codecs ook. Makkelijk om even snel uit de explorer of uit een file-open dialog even snel de previews te kunnen zien. Aanrader!

 5. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 19 juli 2010 om 14:35  | reageer

  @Jeroen; bij Apple heb je dit probleem minder. Zijn lossen het netjes op met een in het besturingsysteem opgenomen codec. Ze kunnen alleen wel eens achterlopen waardoor je nieuwe camera nog niet ondersteund wordt.

 6. Henri
  Profiel Henri schreef op dinsdag 27 juli 2010 om 21:19  | reageer

  Waarom extra software installeren ( en kopen) als je je RAW bestanden prima in Adobe Bridge kunt beheren en sorteren?
  Bridge zit gewoon standaard bij Photoshop en werkt reuzehandig. Ook om keywords toe te voegen en titels e.d. werkt Bridge heel handig en snel.

 7. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 27 juli 2010 om 22:54  | reageer

  @Henri; Ik werk nu eenmaal vaak en graag in de Windows verkenner. Dan vind ik het prettig als een ik een preview van de bestanden heb.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.152 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord