Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Thomas Dral

Starten met vloggen

donderdag 6 juli 2017, 14:41 door | 6.902x gelezen | 2 reacties

Vloggen, het is tegenwoordig helemaal hip. Mensen kijken graag in andermans leven. Uit nieuwsgierigheid, vermaakt of puur uit verveling? Dat mag je zelf invullen. Veel vlogs zijn daarom vaak van persoonlijke aard.

Maar nu ben je fotograaf. Je wil jouw (potentiële) klanten een kijkje geven achter de schermen. Wie ben je en wat doe je? Dat kun je doen door foto's van achter de schermen te plaatsen op je website en te delen op sociale media.

Je kunt het ook anders doen met behulp van bewegend beeld delen in de vorm van een vlog, met een verhaal er bij. Je kijkers uitleggen wat je aan het doen bent en het laten zien, waarom je het doet, waar en met wie je een fotoshoot hebt. Uiteraard altijd met toestemming, maar ja dat spreekt natuurlijk voor zich! Toch?

Een vloggende fotografe is Wendy Appelman uit Zaandaam. In de onderstaande vlog is Wendy bij Fotografie in beeld waar ze je een dag meeneemt en ze zelf ook een Fantasy fotografie workshop geeft.


Wat is een vlog?


Voor de mensen die niet weten wat vloggen is even kort in twee regels:

Een vlog is een digitaal dagboek maar dan in bewegend beeld. De vrije vertaling van VLOG is Video LOG. Beter bekend als een videodagboek. Voor een vlog heb je filmtalent nodig, geen schrijftalent.

Dat vloggen en vlogs bekijken enorm populair is, is op YouTube wel te zien. De fans van bekende vloggers is enorm, sommige vlogs worden dagelijks een kleine half miljoen keer bekeken.


Nu kun je wel beginnen met vloggen maar waar moet je dan beginnen? Wat heb je allemaal nodig en hoe ga je het doen? Dat soort vragen probeer ik in dit artikel voor je te beantwoorden.

Wat heb je nodig?


De meeste fotografen hebben wel een hele mooie spiegel reflex camera waar je ook prachtige video opnames mee kunt maken, maar handig houd zo'n ding echt niet vast als je jezelf er mee probeert te filmen.

Daarnaast is dat ding ook nog eens een keer zwaar dus een paar minuten op een gestrekte arm vasthouden, dat wordt een uitdaging.

We hebben tegenwoordig ook allemaal wel een smartphone in ons bezit met een camera waar je mee kunt filmen, soms zelfs nog met een betere kwaliteit dan de dure spiegelreflex die je hebt.

Met je mobiel is het te doen, dan is een accessoire als een selfie stick wel weer een handig ding om te gebruiken in plaats van je mobiel met gestrekte arm proberen vast te klemmen en niet per ongeluk je scherm aan te raken en zo.

Selfiestick


Het nadeel van het gebruik van je smartphone is dat je niet altijd kan zien wat je aan het doen bent en of je camera zich snel aanpast aan de licht omstandigheden en altijd scherpe beelden maakt. Allemaal trucjes voor te bedenken natuurlijk.

Wil je het net een stapje makkelijke doen dan is een Vlog camera een uitkomst. Bij de diverse winkels online is er een aparte categorie bij gekomen waarin ze alle camera's die geschikt zijn voor Vloggen bij elkaar groeperen.

Het zijn bijna allemaal compact camera's met kantelbaar scherm, je wilt tenslotte wel zien of je er goed op staat en of je alles kan laten zien wat je wilt laten zien als je aan het filmen bent.

Op de site van CameraNu kwam ik deze tekst tegen die mijn punt mooi samenvat:

"Een vlog goed filmen doe je niet zomaar even met je mobiele telefoon. Veel vloggers gebruiken een compact camera uit het hogere segment. Of een goede videocamera. Van belang is dat het scherm 180 graden gedraaid kan worden.

Je wilt immers wel kunnen controleren of je jezelf goed filmt. Daarnaast moet het gewicht niet te hoog zijn, je wilt langere tijd met gestrekte arm kunnen filmen.
"

Je kunt al vanaf ongeveer 150 euro beginnen met een vlog camera, maar je kunt het uiteraard net zo duur maken als je zelf wilt, net zo als de accessoires die je er bij koopt / nodig hebt.

Zelf ben ik nogal fan van Canon en erg gecharmeerd van een veel gebruikte vlogcamera: de Canon G7X mark II. Deze camera is met 589 euro niet heel betaalbaar (nog even sparen voordat deze er komt).

Canon PowerShot G7X


Wat komt er bij kijken?


Wat hierboven al geschreven is heb je geen schrijf talent nodig maar video talent. Als vlogger moet je goed voor de dag komen en jezelf durven presenteren en niet bang zijn voor de camera.

Nu weet ik dat veel fotografen liever heel veilig aan de andere kant van de lens staan in plaats van voor de lens staan ze er liever achter. Geef ik ze geen ongelijk in. Maak het je in het begin dus niet te moeilijk begin klein en peil de reacties van de kijkers.

Vinden ze het leuk dan is dat een opsteker en kun je er mee verder. Mijn persoonlijke mening is dat je ook best in je eerste vlogs om advies en zo mag vragen, uiteraard opbouwend advies om een volgende vlog nog beter te doen dan de eerste. Alle begin is moeilijk en eng.

Naast je video talent heb je een computer nodig met video editing software er op, ik laat hier in het midden of dat een Windows computer of een Apple Mac is, voor beide platformen is er online (voldoende) gratis te vinden om je eerste Vlogs mee te bewerken.

Als je eenmaal de smaak te pakken hebt gekregen of al iets met video doet voor je klant(en) dan kun je daar mee aan de slag. Begin je er mee dan kun je met de gratis variant kennis opdoen en later kun je altijd nog besluiten om een licentie van iets aan te schaffen of het gebruiksrecht te huren per maand / jaar.

Voor het monteren heb je wat technische skills nodig, kom je er niet uit dan zijn er vast wel mensen in je omgeving die je er bij willen helpen en Google en YouTube zijn ook erg handig, fijn om de benodigde informatie te vinden. Het ziet er soms ingewikkelder uit dan het daadwerkelijk is.

Heb je je vlog gemonteerd dan kun je deze exporteren, uploaden op YouTube of Vimeo en delen met de wereld. Het delen op de sociale media kan zeker geen kwaad, het levert in ieder geval kijkers op!

In deze VLOG neemt Wendy je mee naar de Professional Imaging 2017


Conclusie


Er komt nog best wel wat bij kijken als je wilt gaan beginnen met Vloggen, zelf ben ik een beetje aan het experimenteren geslagen met mijn huidige smartphone die overigens een prima camera heeft, zowel voor als achterkant. Het lijkt veel, maar als je er eenmaal mee begint dan kan het best leuk zijn om content te maken, er mee bezig zijn.

Een tip: Denk er ook over na of het een persoonlijke vlog wordt waarin je de kijker toegang geeft tot jou als persoon, of houd je het meer zakelijk en laat je alleen werk gerelateerd beeld zien?

Jouw mening?


Ik ben wel heel erg benieuwd wat jullie ideeën en meningen zijn over vloggen als fotograaf? Ben jij al aan het vloggen? Waarom wel of waarom niet? Wat laat je wel en wat laat je niet zien?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Thomas Dral

Over de auteur

Thomas is oprichter van Dral Dynamic Design, en is in de afgelopen jaren veel meer met fotografie gaan doen. Naast fotografie is Thomas op zoek naar een nieuwe baan. Thomas kun je ook vinden op Twitter. Daarnaast is Thomas Community Manger & Penningmeester bij de Urban Photo Collective.

2 reacties

  1. gast schreef op donderdag 6 juli 2017 om 14:54  | reageer

    Eerste vereiste: een flinke dosis narcisme.

  2. Thomas Dral
    Profiel  Thomas Dral schreef op dinsdag 11 juli 2017 om 10:04  | reageer

    Daar ben ik het helemaal mee eens

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.748 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord