Straatfotografie in zwart-wit: 5 tips bij een laagstaande zon
zondag 28 februari 2016, 14:41 door Elvira Smit | 10.946x gelezen | 4 reactiesFotografie is het vastleggen van licht. Dat is dus altijd het eerste element wat je moet registreren. Waar staat de zon? Is het licht zacht of hard? Zijn er schaduwen te zien? Wanneer je fotografeert op straat moet jíj je aan te passen aan het licht, je sjouwt immers niet een volledige studio met je mee.
Voordat je begint met fotograferen bedenk je dus éérst wat je met dat licht wil doen. Je hoeft je daar niet 100% aan te houden, maar als je weet wat het effect is van het aanwezige licht, dan kun je beter anticiperen op wat er komen gaat.
Onderstaande foto's maakte ik in Lissabon, op straat. Daar stond op dat moment een felle, laagstaande zon. Sta bij zo'n situatie even stil bij de volgende 5 punten, alvorens je gaat fotograferen:
1. Lange schaduwen bij laagstaande zon
Als je met je rug naar een laagstaande de zon fotografeert, krijg je lange schaduwen en veel detail in je foto.
Je kunt in deze foto het reliëf in het jasje van de man waarnemen. Bovendien volgen de lange schaduwen de kijkrichting van de man, richting een stalletje waar gepofte kastanjes worden verkocht. Schaduwen zijn sterke compositorische elementen waarvan ik dankbaar gebruik maak bij een laagstaande zon.
2. Suggereer diepte door licht en donker af te wisselen
Een foto is een plat vlak. Aan jou de taak om daar diepte in te suggereren. Dat kan door invoerende lijnen te gebruiken die je oog leiden naar een punt verderop in de foto, in dit geval de twee mensen in de verte.
Het is mooi dat de benen van die twee in exact dezelfde positie staan; de hele foto bestaat immers uit een terugkerend ritme van lichte en donkere vlakken. De mensen op rechts had ik liever nog 1 meter verder gehad (nu onderbreken hun hoofden de omlijsting van een raam), maar toen waren de twee in de achtergrond al niet meer in beeld. Fotograferen is keuzes maken…
3. Verander van perspectief bij ansichtkaartfoto's
In het buitenland, op een mooi plein met dito gebouw, heb je al snel de neiging om een ansichtkaartfoto te maken. Dat is pure registratie, niet fotograferen.
Verander in plaats daarvan eens je perspectief. Ga bijvoorbeeld door je knieën, ga op de stoep liggen desnoods. En zet een donker element op de voorgrond zodat er diepte ontstaat. Dit kan ook door de schaduwen te gebruiken.
4. Zorg dat de elementen in de foto niet aan elkaar 'plakken'
In een kleurenfoto kom je er nog wel mee weg dat dingen aan elkaar 'plakken', zolang je maar met contrasterende kleur werkt. In een zwart-wit foto heb je die spelingsruimte veel minder. Zwart op zwart werkt storend voor het oog, je kunt de losse onderdelen niet meer onderscheiden.
Ik heb bij bovenstaande foto een tijdje gewacht tot ik de compositie zó kreeg dat alle plukjes mensen los van elkaar stonden. Dat is bijna gelukt (het hoofd van de man in de gebreide trui plakt nét tegen de schoen van het meisje voor hem).
5. Als je tegen de zon in fotografeert krijg je grote contrasten van licht en donker
De zon reflecteert in de lijnen op het plein, wat diepte suggereert. De mensen en vogels worden aan deze kant nauwelijks belicht, daardoor zie je enkel hun contouren.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Kronkeling dit is mijn blog, daarop schrijf ik om de week twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.
4 reacties
-
Brian schreef op maandag 29 februari 2016 om 13:19 | reageer
Goed geschreven artikel Elvira. Prettig om te lezen.
Straatfotografie is niet heel erg mijn ding meer. Vroeger wel veel gedaan, maar tegenwoordig sta ik meer in de studio of neem ik de studio mee op straat. Toch herken ik me erg in het spelen met het licht zoals jij dat hier weergeeft in je blog. -
Elvira Smit schreef op maandag 29 februari 2016 om 21:06 | reageer
Dank voor je compliment Brian!
Leuk om te horen dat je van straatfotografie bent overgestapt naar studiofotografie. Uiteindelijk blijft fotograferen 'schrijven met licht', dat geldt voor iedere gemaakte foto op straat of in de studio.
Ervaring met beiden maakt je denk ik nóg bewuster van wat licht met je onderwerp doet. Veel fotografieplezier toegewenst in ieder geval! -
Banckaert Gwendoline schreef op woensdag 2 maart 2016 om 20:35 | reageer
Bedankt voor je mooie uitleg echt iets om uit te leren, ik ga het alvast opslaan. Ik ben nog op avondlessen voor volwassenen, en zit nu in mijn 5e module, nu bij Materie/Macro
-
Elvira Smit schreef op woensdag 2 maart 2016 om 21:02 | reageer
Dag Gwendoline, leuk om te horen! Mocht je op zoek zijn naar meer van dit soort artikelen: ik schrijf twee keer per week een artikel voor mijn eigen website Kronkeling (www.kronkeling.com). Veel succes gewenst met de avondlessen!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Straatfotografie tip: Fotografeer minimalisme op het platteland
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Ga naar buiten als het regent
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Maak mooie silhouetten met spotmeting
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Breng gelaagdheid aan in je straatfoto
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Fotografeer vanuit vogelperspectief
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Probeer een nieuwe stad
door Michiel Heijmans
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.748 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.