Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elvira Smit

Tip: beschrijf je fotoproject in één zin

maandag 29 augustus 2022, 20:02 door | 2.524x gelezen | 1 reactie

Hoe vaak schrijf je iets op over het project waar je mee bezig bent? Misschien vind je dat onzin: je bent immers een fotograaf, geen schrijver. Maar toch pleit ik ervoor dat je kunt samenvatten waar je project over gaat. Het liefst zelfs in één zin.

Om mee te beginnen: toen ik dit advies kreeg, vond ik het stom. Maar ik had er uiteindelijk wél heel veel aan. Hieronder lees je waarom.

De zin


Onlangs vroeg een fotocoach mij naar de zin van mijn fotoseries. Ik begon een verhaal over het waarom, het nut en de (door mij ervaren) noodzaak. Maar dat bedoelde ze niet, ze bedoelde letterlijk dé zin.

Oftewel: welke zin vat mijn fotografische werk samen? Die zin is een statement, een stellingname. Ik vind iets, en dat wil ik als fotograaf delen met de kijker. Het is een zin die ik op een protestbord zou kunnen schrijven.

Waarom is dat nodig, die tekst bij je beeld?


Wanneer ik zelf fotografen coach, merk ik regelmatig weerstand wanneer ik begin over tekst. “Ik ben een fotograaf, geen schrijver”, hoor ik dan.

Je hoeft ook geen schrijver te zijn, maar je moet wel aan anderen kunnen uitleggen wat je doet. En dan helpt het om daar eens goed over na te denken, het op papier te zetten en ermee te oefenen.

Als jij niet scherp hebt wát je wilt vertellen met je beelden, dan is het ook lastig om te bepalen welke beelden in de serie moeten komen. Of welke titel de serie moet krijgen. Je hebt geen ijkpunt voor alle keuzes die je moet maken.

Fotos selecteren


Zonder ijkpunt komen alle keuzes neer op of een beeld 'mooi' is. Dat is niet verkeerd, maar soms kan het wel zonde zijn omdat je dan een diepere laag in je werk mist, die er misschien wel in zat.

Hoe verzin je zo'n zin?


Jouw projectzin bedenken is typisch iets voor de vrijdagavond op een terras of in je tuin, met een goed glas wijn erbij. Pak je projectfoto's en ga vrij associëren.

Schrijf alles op wat je te binnen schiet. Kijk er een paar dagen later weer naar, praat erover met anderen en scherp het steeds verder aan totdat je nog maar één zin hebt overgehouden. Dat kan soms best een paar weken duren.

Mijn (voorlopige) zin


Ik ben sinds het advies van mijn fotocoach aan het nadenken over mijn zin. Het is voor mij de overkoepelende boodschap die toepasbaar is op ál mijn recente projecten:

'Hoezeer we het ook proberen, onze omgeving is maar beperkt houdbaar'

Let wel: deze zin is het voor nu. Maar wie weet is na een nieuwe fles wijn alles weer anders vrolijk.


Verhalende foto’s, Bart Siebelink


Veel cursussen op Photofacts Academy gaan vooral over hoe je iets technisch voor elkaar krijgt. In een van onze nieuwste cursussen kijken we naar hoe je jouw denkwijze kunt veranderen om niet langer alleen een plaatje te maken, maar hoe je kunt zoeken naar een verhaal in je foto.

» Ontdek hoe je verhalende foto's maakt

Elvira Smit

Over de auteur

Fotograferen is voor mij een zoektocht naar opnieuw leren kijken. En die zoektocht deel ik op mijn blog Kronkeling. Om de week schrijf ik twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.

1 reactie

  1. Govaerts
    Govaerts schreef op dinsdag 30 augustus 2022 om 15:05  | reageer

    Ik kom stilaan tot de vaststelling dat ik aan een foto die ik als waardevol beschouw, een naam, t.t.z. een titel wil geven

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.122 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord