Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Tips voor het bewerken van de foto's van vallende sterren

maandag 9 augustus 2021, 14:28 door | 4.025x gelezen | 0 reacties

Heb je een avond vallende sterren gefotografeerd? Dan heb je waarschijnlijk heel erg veel foto's gemaakt. Hoe ga je vervolgens aan de slag met deze foto's? Wat doe je ermee, hoe vind je al die vallende sterren terug in je beelden? In dit artikel geef ik daar een antwoord op.

Ik schreef een artikel over het fotograferen van de Perseïden. Daarin staan 21 tips die je kunt gebruiken voor het succesvol fotograferen. Daarnaast heb ik nog een artikel waarin ik op enkele punten wat dieper in ben gegaan.

Vallende sterren zoeken


Niet alles wat je ziet zijn vallende sterren. Sterker nog, de meesten niet. Het is dus belangrijk om ze te herkennen. Je moet ook weten welke het zeker niet zijn. Hieronder heb ik de verschillende waarnemingen die je kunt doen.

Vliegtuigen


Je hebt waarschijnlijk flink wat vliegtuigen over zien komen, en soms zelfs gehoord. De lichten van de vliegtuigen worden in de foto zichtbaar, net als de rode en groene knipperlichten. Gelukkig zijn vliegtuigen goed te herkennen in je foto. De vliegtuigen zijn natuurlijk geen vallende sterren.

Nando vliegtuigen

Twee vliegtuig sporen en een satelliet spoor in een foto uitvergroot. Zie je dit, en dan op de ene foto na de andere, dan weet je zeker dat het geen vallende ster is.

Satellieten


Satellieten zijn er in veel verschillende vormen. De simpele satellieten zijn vaak onopvallende. Ze zien eruit als lichtzwakke strepen in je beeld met een constante helderheid. Hoewel je het in eerste instantie een vallende ster zou kunnen beschouwen, is het snel duidelijk dat dit niet zo is.

Ook heel duidelijk, doch veel storender zijn de zogenaamde Star Link satellieten van Elon Musk. Die komen in groepen over, in overweldigende hoeveelheden en heel snel. Dit ga je ook niet verwarren met vallende sterren, zelfs niet in de foto's.

Een time lapse van de beruchte Star Link satellieten. Hopelijk krijg je die niet in beeld. Eén ding is zeker, dit zijn géén vallende sterren.

Iridium flares


Dit zijn lastige verschijnselen die heel veel op vallende sterren lijken. Het zijn reflecties van zonlicht in de zonnepanelen van de zogenaamde Iridium satellieten. Die reflecties kunnen extreem helder zijn. Live merk je wel dat het geen vallende ster is. In de foto is het moeilijker terug te zien.

Nando iridium flare

Een collage van negen foto's die het hele verloop van de Iridium flare laat zien. Elke foto had een belichtingstijd van 10 seconden. De totale duur van de flare was ongeveer 45 seconden.

Een Iridium flare begint lichtzwak, wordt snel extreem helder, en zwakt vervolgens weer af tot je 'm niet meer ziet. Dit kan tussen de 10 en 30 seconden, of langer duren. Dat betekent dat je een Iridium flare altijd over meerdere foto's verdeeld ziet.

Herkennen van een vallende ster


Een vallende ster is snel, extreem snel. Die is dus in een flits voorbij. Daarom zal een vallende ster in slechts één foto verschijnen. Maar belangrijker, de heldere vallende sterren zijn vaak groen van tint. Er zijn ook gevallen waarbij één uiteinde in een knobbeltje eindigt. Ook dat is karakteristiek voor een echte vallende ster.

Nando vallende sterren

Een aantal close-ups van meteoren. Let ook op de groene kleur die ze kunnen hebben, en het uiterlijk van het meteorenspoor.

Misschien heb je geluk en tref je een zogenaamde bolide. Die vallende sterren zijn extreem helder en kunnen zelfs schaduw werpen. Dit zijn grotere stenen die explosief tot hun einde komen in plaats van simpelweg verdampen.

Verzamel de foto's met vallende ster


Wat ga je ermee doen, met al die foto's? De meeste foto's zullen waarschijnlijk geen vallende ster in beeld hebben. Of zo lichtzwak dat het niet de moeite waard is. Je hebt verschillende opties ter beschikking.

Allereerst, maak een verzameling van alle foto's met een vallende ster, en ga die rustig bekijken en beoordelen. Daarmee kun je dan verschillende dingen doen.

Kies de mooiste uit en presenteer deze


Heb je een hele mooie vallende ster in beeld, dan kun je die foto als losse foto bewerken en presenteren. Het mooiste is, als je een bolide te pakken hebt gekregen. Die zijn altijd indrukwekkend. Probeer bij deze foto ook de voorgrond aandacht te geven. Maak er een prachtig maar gebalanceerd geheel van.

Nando perseide

Een enkele Perseïde meteoor in beeld. Een hele heldere, zelfs. Een foto zoals deze staat helemaal in het teken van de meteoor.

Doe dit echter niet bij elke foto met een vallende ster. Dat wordt saai. Laat alleen de mooiste helemaal voor zichzelf spreken en stralen. Elke andere foto met een minder indrukwekkende vallende ster in beeld zal in het niet vallen.

Maak een collage


Alle vallende sterren van een sterrenregen komen uit één enkel punt. Dit heet het radiant en het ligt voor de Perseïden in het sterrenbeeld Perseus. Het is altijd mooi om alle vallende sterren in één enkel beeld te tonen waarbij duidelijk wordt uit welk deel van de hemel ze komen.

Je kunt de foto's over elkaar leggen als lagen in Photoshop en de vallende sterren met maskers in één enkele foto tonen. (op Photofacts Academy vind je hoe je met lagen en maskers werkt) Het probleem is dat de sterrenhemel roteert, waardoor het punt waaruit ze vallen ook van plek verandert.

Dit betekent dat je elke laag evenredig mee moet roteren. Dit is even werk, maar het resultaat is altijd beter dan het niet corrigeren van de rotatie. Gebruik voor het uitlijnen herkenningspunten (bekende sterren) in de sterrenhemel. Hoe nauwkeuriger je werkt, hoe mooier het resultaat.

Nando collage vallende sterren

Alle vallende sterren van een avond in één enkele foto. De rotatie van de sterrenhemel is gecorrigeerd zodat het radiant in Perseus goed herkenbaar is geworden. Helaas was het niet helemaal onbewolkt. Maar laat je dat nooit weerhouden om te gaan fotograferen.

Geen vallende sterren?


Er is natuurlijk een kans dat je geen vallende sterren in je beeld hebt gevangen. Of ze zijn zo lichtzwak dat het niet de moeite waard is om er iets mee te doen. Is de avond of nacht dan helemaal voor niets geweest? Nee, toch niet. Je kunt altijd nog een sterrensporen foto maken.

Sterrensporen laten de rotatie van de sterren zien als cirkels of lijnen in de lucht. Je hebt een uur, misschien zelfs meerdere uren achter elkaar dezelfde compositie gefotografeerd. De sterren zijn in elke foto iets opgeschoven. Dat is perfect voor sterrensporen.

Nando sterrensporen zonder vallende sterren

Geen vallende sterren in beeld die de moeite waard zijn? Maak dan een sterrensporen foto van alle beelden die je geschoten hebt.

Door alle foto's samen te voegen kun je wellicht een fantastische sterrensporen foto maken. In mijn cursus sterrensporen fotograferen op Photofacts Academy leer je hoe je dat doet.

Zorg er wel voor dat je eventuele vliegtuigen of satellieten eerst uit de foto's weg cloned voor je de sterrensporen maakt. Of toch niet, de keuze is aan jou.

De Melkweg als bonus


Was je op een extreem donkere locatie - voor zover dat in Nederland kan? Dan heb je waarschijnlijk ook de Melkweg gezien. Ik hoop dat je dan ook nog even gelegenheid hebt gehad om die te fotograferen. Misschien was de Melkweg zelfs onderdeel van je serie foto's voor de vallende sterren.

Nando melkweg

De Melkweg is een mooi onderwerp voor een foto. Als je geluk hebt vang je ook nog een meteoor in beeld.

Dat betekent dat je ook een foto van de Melkweg kunt presenteren, eventueel naast de foto met de mooiste vallende ster, en een collage met alle vallende sterren samen. In het gunstigste geval kun je dus minimaal vier unieke foto's van deze nacht presenteren.


Meer weten over het fotograferen van planeten of sterren?


Bij Photofacts Academy, onze online cursussen voor fotografen, hebben we een complete cursus over het fotograferen van sterrensporen. Je kunt deze cursus twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.165 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord