Elja Trum

Tips voor het gebruik van een polarisatiefilter

woensdag 11 januari 2017, 13:43 door | 39.472x gelezen | 28 reacties

Veel filters zijn tegenwoordig vervangen door de nabewerking in Photoshop, Lightroom of een ander programma. Er is echter nog steeds een aantal filters waar je als fotograaf je voordeel mee kunt doen. Ze maken dingen mogelijk die niet of moeilijk in Photoshop na te bootsen zijn. En daarvan is het polarisatiefilter.

Het juiste polarisatiefilter


Voor je digitale camera moet je altijd kiezen voor de circulaire polarisatie filters. Voordat je naar de winkel gaat moet je kiezen welk objectief je waarschijnlijk het meeste op je camera zult hebben bij foto's waarbij je een polarisatiefilter wilt gebruiken. De filters worden namelijk in verschillende maten gemaakt en je moet uiteraard een filter hebben dat op je objectief past.

Als je niet al te duur uit wilt zijn kies je ook niet het objectief met de grootste filtermaat, want dan zal je filter ook navenant duurder zijn. Kijk je niet op een paar euros, dan kun je uiteraard ook voor al je filtermaten een polarisatiefilter kopen, maar ik zou aanraden eerst eens in de praktijk te kijken hoe vaak je ze gebruikt. De filtermaat van je objectief staat doorgaans voorop je objectief geschreven en anders kun je deze vaak online wel vinden bij de specificaties van je objectief.

Hoya pola

Er zijn aardig wat verschillende polarisatiefilters te koop. Niet alleen van verschillende merken, maar ook per merk verschillende type. Zo kun je op een groothoekobjectief beter een dunne 'slim' variant kopen, want ander loop je kans dat je de randen in je foto gaat zien.

Hoe duurder het filter, hoe beter het algemeen gesproken zal zijn. Zeker als je kijkt naar een merk als B+W. De filters van Hoya zijn echter ook prima en een stukje betaalbaarder. Een ander alternatief zijn de filters van Lee. Het voordeel van Lee is dat ze met een voorzetsysteem werken waardoor je n filter voor meerder filtermaten kunt gebruiken.

Hoe gebruik je een polarisatiefilter


Een polarisatiefilter is eigenlijk best een aparte filter. Hij werkt niet altijd en overal. Als je bijvoorbeeld met je zon in de rug aan het fotograferen bent kun je het filter er net zo goed af halen. Hij zal weinig veranderen in je foto. Het licht moet namelijk bij voorkeur van de zijkant komen. Een hoek van 90 graden is ideaal, maar het filter werkt het ook onder een net iets afwijkende hoek.

Zet het polarisatiefilter op je camera en zet je camera bij voorkeur op een statief. Houd er rekening mee dat je bij gebruik van het filter wat van je lichtsterkte verliest; algauw n of twee stops. Je sluitertijd wordt dus langzamer.

Kijk door je zoeker en draai aan het polarisatiefilter. Je zult nu het effect door je zoeker kunnen zien. Een blauwe lucht wordt donkerder en ook in andere kleuren zul je meer verzadiging zien. Ook zie je in reflecterende oppervlakten de reflecties verdwijnen. Als je verder doordraait verdwijnt het effect weer. Je kunt zo zelf door te draaien de sterkte van het effect bepalen.

Bij sommige objectieven draait de voorkant van het objectief tijdens het scherpstellen. Doet jou objectief dit, dan kun je beter eerst scherpstellen en dan het objectief op handmatig scherpstellen zetten voordat je aan het polarisatiefilter gaat draaien. Let er ook op dat je de scherpstelling bij het draaien niet verandert.

Wanneer gebruik je een polarisatie filter


Een polarisatiefilter is erg geschikt om luchten mooi donker blauw te maken en kleuren levendiger te maken. Ook als het heiig is kan een polarisatie filter helpen; je kunt er de lucht een stuk helderder mee maken.

Water pola
Water met en zonder polarisatiefilter

Wil je reflectie weghalen dan kan een polarisatiefilter ook goed van pas komen. Bijvoorbeeld bij de reflectie in water die voorkomt dat je kunt zien wat er onder het water zit. Ook de reflectie in bijvoorbeeld een raam kun je vaak weghalen met een polarisatie filter. Hetzelfde geldt voor reflecties in glimmende oppervlaktes, zoals het metaal de lak van een auto.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 11 januari 2017.
De eerste publicatiedatum is maandag 2 september 2013, 23:12.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

28 reacties

 1. Rien
  Rien schreef op dinsdag 3 september 2013 om 11:26

  Een polarisatie-filter werkt NIET bij metalen oppervlakken. Reflecties in glimmemde metalen oppervlakken van auto's zoals gesteld dus ook niet. Metallic oppervlakken zoals laklaag van de auto weet ik niet. Ik zou zeggen uitproberen.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 3 september 2013 om 11:41

  @Rien; je hebt gelijk; een polarisatiefilter werkt niet op de metalen delen van een auto (of uberhaubt op metaal). Ik doelde op de algemene reflecties op de lak van een auto, maar heb dat inderdaad verkeerd omschreven. Ik heb het aangepast, bedankt!

 3. estrellita
  estrellita schreef op dinsdag 3 september 2013 om 11:51

  Ik heb weinig aan te merken, maar ik zou Elja wel graag willen attenderen op schrijf- en stijlfouten. Voorbeelden: Er zijn echter nog steeds een aantal filters ( er is een aantal, enkelvoud). Kijk je niet zo nou met je geld ? (dit moet zijn : als je het niet zo nauw neemt of kijk je niet op een paar euros.) en je moet uiteraard een filter hebben die op je objectief past.
  (die moet dat zijn, want het is het filter).

 4. Jan
  Jan schreef op dinsdag 3 september 2013 om 12:19

  Je hebt gelijk estrellita, ik zie idd ook heel veel foutjes in Elja's taalgebruik. Heeft hij ook al eens toegegeven en zich er voor verontschuldigd. Ik probeer me er minder aan te storen, we zijn hier vooral voor de fotofacts. En laten we zeggen: Elja is vooral fotograaf en minder neerlandicus. Dus: kom op met die fototips!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.961 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord