Ed Coenen

Veilig fotograferen; bescherming en opleiding

woensdag 13 januari 2010, 22:41 door | 8,134x gelezen | 10 reacties

Een werkgever is gebonden aan de arbowetgeving. Die wetgeving verplicht de werkgever maatregelen te treffen om het gezondheidsrisico van werkzaamheden te minimaliseren. De wet is gericht op bescherming van werknemers. Een zelfstandig ondernemer zonder personeel, een fotograaf bijvoorbeeld, is geen werkgever en heeft geen directe bemoeienis met de wet. Maar er zijn situaties waarin hij er wel rekening mee moet houden. Als is het alleen al voor zijn eigen veiligheid.

vetleren schoenen


Persoonlijke bescherming
Wat heeft een fotograaf zoal nodig om zijn werk gezond of veilig te kunnen doen? Een wedding shooter zal zich kleden op het klimaat van de dag; een natuur- of landschapsfotograaf zal vast ook zorgen voor stevige wandelschoenen of laarzen (en eventueel een waadpak). Een compacte EHBO-kit is in alle gevallen ook nuttig.

Laarzen behoren om voor de hand liggende redenen ook tot de standaarduitrusting van fotografen die zich specialiseren in agrarische fotografie. Specialisten in fotografie van automobielen of wegwerkzaamheden zouden voor hun eigen veiligheid een veiligheidshesje moeten dragen.
Aanschaf van veiligheidsschoenen is raadzaam als je gaat fotograferen in de metaalindustrie en metaalhandel, de bouw en in haven- en opslagbedrijven. Vaak is het dragen van veiligheidsschoenen verplicht, of behoort het tot de bedrjfsregels. Je mag er niet van uitgaan dat een bedrijf schoenen beschikbaar heeft.

Bedrijven die op bezoekers zijn ingesteld hebben meestal wel een veiligheidsbril en een helm beschikbaar. Zoals je bij een bezoek aan een koel- of vrieshuis ook wel een isolerende jas mag lenen. Wil je van bouw- of koelhuisfotografie je specialiteit maken, dan is het een teken van professionaliteit als je dergellijke persoonlijnke beschermingsmiddelen zelf bij je hebt.

Opleidingen
Sommige fotografen onderscheiden zich op de zakelijke markt door opleidingen te volgen die los staan van het vak fotografie. Zo zijn er enkele fotografen met een VCA-certificaat. Dat is het bewijs dat zij de cursus Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers hebben gevolgd. Dat is voor hen de sleutel tot het verkrijgen van opdrachten in de chemische industrie en een reeks andere bedrijfstakken.

safetyregels
Gezien in een distributiecentrum voor auto-onderdelen.


Tips bedrijfsfotografie
- Zoek een plek waar je veilig en zonder anderen te hinderen je fototas kunt uitpakken en kunt stallen.
- Vraag begeleiding van een medewerker die de omgeving in het oog houdt als je bezig bent.
- Laat je niet met een heftruck omhoog brengen om een overzichtsfoto te maken. Het is gevaarlijk en volgens de arbowetgeving niet toegestaan.
- Als je een trap op- of afloopt: houdt de leuning vast. Als je struikelt heb je een grote kans dat jouw apparatuur beschadigd raakt.

Voor er vragen komen: op de foto staan mijn nieuwe veiligheidsschoenen en een gecertificeerd veiligheidshesje van een paar maanden oud.

Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

10 reacties

 1. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 14 januari 2010 om 02:29

  Alweer een onderwerp waar je makkelijk aan voorbij gaat. Maar zoals jij aangeeft is het oh zo raadzaam zorg te dragen voor je veiligheid. Want voor het ultieme shot moet je soms rare stunts uithalen! Het dragen van goed schoeisel is sowieso een must wanneer je flinke afstanden aflegt, vooral met een zware fototas. De isoleerjas zit al in m'n koffer want de komende dagen fotografeer ik het Ice Sculpture Festival in Harbin waar het kwik daalt tot min 30! Hopelijk vriezen m'n lenzen niet vast aan de 5D II, hahahahaha

 2. Brian dSLR.nl
  Profiel  Brian (dSLR.nl) schreef op donderdag 14 januari 2010 om 04:10

  @tonv | Man, dat is koud... Maar als je dan weer buiten komt is het gelukkig weer lekker warm. -7 graden bij jou als ik het goed heb toch ?
  vrolijk

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 14 januari 2010 om 06:54

  @Brian
  Het Harbin Ice Sculpture Festival is een openluchtgebeuren waar het minstens 30 graden vriest. Harbin ligt zo'n 1000 KM noordelijk van Beijing (richting Vladivostok). In Beijing is het momenteel min 15, dus 'behaaglijk' vergeleken met Harbin. Dus alle Chinezen mutsen op, oorwarmers en dikke jassen aan.

 4. nldazuu
  Profiel nldazuu schreef op donderdag 14 januari 2010 om 18:22

  boeiend artikel Ed! Voor je weet staat je fototas met alles erop en eraan 10 meter hoog op een palletlokatie en 'niemand' weet waar knipoog Idd veiligheid voorop, die jongens op lokatie storen zich echt niet aan je...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

47.829 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

47.829 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.