100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ed Coenen

Veilig fotograferen; bescherming en opleiding

woensdag 13 januari 2010, 22:41 door | 10.492x gelezen | 10 reacties

Een werkgever is gebonden aan de arbowetgeving. Die wetgeving verplicht de werkgever maatregelen te treffen om het gezondheidsrisico van werkzaamheden te minimaliseren. De wet is gericht op bescherming van werknemers. Een zelfstandig ondernemer zonder personeel, een fotograaf bijvoorbeeld, is geen werkgever en heeft geen directe bemoeienis met de wet. Maar er zijn situaties waarin hij er wel rekening mee moet houden. Als is het alleen al voor zijn eigen veiligheid.

vetleren schoenen


Persoonlijke bescherming
Wat heeft een fotograaf zoal nodig om zijn werk gezond of veilig te kunnen doen? Een wedding shooter zal zich kleden op het klimaat van de dag; een natuur- of landschapsfotograaf zal vast ook zorgen voor stevige wandelschoenen of laarzen (en eventueel een waadpak). Een compacte EHBO-kit is in alle gevallen ook nuttig.

Laarzen behoren om voor de hand liggende redenen ook tot de standaarduitrusting van fotografen die zich specialiseren in agrarische fotografie. Specialisten in fotografie van automobielen of wegwerkzaamheden zouden voor hun eigen veiligheid een veiligheidshesje moeten dragen.
Aanschaf van veiligheidsschoenen is raadzaam als je gaat fotograferen in de metaalindustrie en metaalhandel, de bouw en in haven- en opslagbedrijven. Vaak is het dragen van veiligheidsschoenen verplicht, of behoort het tot de bedrjfsregels. Je mag er niet van uitgaan dat een bedrijf schoenen beschikbaar heeft.

Bedrijven die op bezoekers zijn ingesteld hebben meestal wel een veiligheidsbril en een helm beschikbaar. Zoals je bij een bezoek aan een koel- of vrieshuis ook wel een isolerende jas mag lenen. Wil je van bouw- of koelhuisfotografie je specialiteit maken, dan is het een teken van professionaliteit als je dergellijke persoonlijnke beschermingsmiddelen zelf bij je hebt.

Opleidingen
Sommige fotografen onderscheiden zich op de zakelijke markt door opleidingen te volgen die los staan van het vak fotografie. Zo zijn er enkele fotografen met een VCA-certificaat. Dat is het bewijs dat zij de cursus Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers hebben gevolgd. Dat is voor hen de sleutel tot het verkrijgen van opdrachten in de chemische industrie en een reeks andere bedrijfstakken.

safetyregels
Gezien in een distributiecentrum voor auto-onderdelen.


Tips bedrijfsfotografie
- Zoek een plek waar je veilig en zonder anderen te hinderen je fototas kunt uitpakken en kunt stallen.
- Vraag begeleiding van een medewerker die de omgeving in het oog houdt als je bezig bent.
- Laat je niet met een heftruck omhoog brengen om een overzichtsfoto te maken. Het is gevaarlijk en volgens de arbowetgeving niet toegestaan.
- Als je een trap op- of afloopt: houdt de leuning vast. Als je struikelt heb je een grote kans dat jouw apparatuur beschadigd raakt.

Voor er vragen komen: op de foto staan mijn nieuwe veiligheidsschoenen en een gecertificeerd veiligheidshesje van een paar maanden oud.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

10 reacties

  1. tonv
    Profiel tonv schreef op donderdag 14 januari 2010 om 02:29  | reageer

    Alweer een onderwerp waar je makkelijk aan voorbij gaat. Maar zoals jij aangeeft is het oh zo raadzaam zorg te dragen voor je veiligheid. Want voor het ultieme shot moet je soms rare stunts uithalen! Het dragen van goed schoeisel is sowieso een must wanneer je flinke afstanden aflegt, vooral met een zware fototas. De isoleerjas zit al in m'n koffer want de komende dagen fotografeer ik het Ice Sculpture Festival in Harbin waar het kwik daalt tot min 30! Hopelijk vriezen m'n lenzen niet vast aan de 5D II, hahahahaha

  2. Brian dSLR.nl
    Profiel  Brian (dSLR.nl) schreef op donderdag 14 januari 2010 om 04:10  | reageer

    @tonv | Man, dat is koud... Maar als je dan weer buiten komt is het gelukkig weer lekker warm. -7 graden bij jou als ik het goed heb toch ?
    vrolijk

  3. tonv
    Profiel tonv schreef op donderdag 14 januari 2010 om 06:54  | reageer

    @Brian
    Het Harbin Ice Sculpture Festival is een openluchtgebeuren waar het minstens 30 graden vriest. Harbin ligt zo'n 1000 KM noordelijk van Beijing (richting Vladivostok). In Beijing is het momenteel min 15, dus 'behaaglijk' vergeleken met Harbin. Dus alle Chinezen mutsen op, oorwarmers en dikke jassen aan.

  4. nldazuu
    Profiel nldazuu schreef op donderdag 14 januari 2010 om 18:22  | reageer

    boeiend artikel Ed! Voor je weet staat je fototas met alles erop en eraan 10 meter hoog op een palletlokatie en 'niemand' weet waar knipoog Idd veiligheid voorop, die jongens op lokatie storen zich echt niet aan je...

  5. Charles
    Profiel Charles schreef op donderdag 14 januari 2010 om 20:21  | reageer

    Voor wie al wat langer meegaat in het vak van fotograaf of filmmaker weet dat we vroeger allerlei kunsten uithaalden op de door Ed aangehaalde heftruck.

    Staand op een houten pallet van dubieuze kwaliteit, lieten we ons naar boven hijsen. Als cameraman draaiden we de rit naar boven maar alvast mee. Verdiept in het shot kwam de heftruck dan na een tijdje met een schok tot stilstand waarna we snel het oog van de zoeker haalden en enkele tellen nodig hadden om het evenwicht te hervinden en de zoeker-oriëntatie in te wisselen voor die van de echte wereld, die zich meestal op een ietwat hoger niveau bleek af te spelen dan we dachten. Wankelend, en voor houvast naar achteren grijpend met de handen in de met olie ingevette kettingen van het hijsmechaniek van de heftruck, ontdekken we dat we op de hoogste heftruckuitvoering stonden die ooit de tekentafel verlaten had en nog net 25 cm ruimte liet tussen onze hoofden en het dak van het immens grote magazijn van onze klant waarvan we geacht werden zonder knikkende knieën een mooi totaaltje te draaien. De duik voorover richting betonnen vloer speelde nog jarenlang een prominente rol in onze (dag)dromen.

    Jaren later verplichte de ARBO ons om in een houten bak plaats te nemen alvorens we ons, nog steeds in het ongewisse van de potentie van de heftruck, naar boven lieten voeren.
    Zie deel 2.

  6. Charles
    Profiel Charles schreef op donderdag 14 januari 2010 om 20:27  | reageer

    Deel 2.
    Ook het inhuren van een klein hoogwerkertje voor fotografie en video is niet van gevaren ontbloot. Niet dat je niet veilig staat in zo’n bakje maar het bedienend personeel dat meegeleverd wordt, is niet altijd te vertrouwen. Het bedienen van de hoogwerker door de jongste bediende heeft vaak verrassend veel weg van een steile leercurve met aandacht voor improvisatie. Het aantal keren dat we onverwachts een hoek van 25 graden voorover maakten, leerde ons dat dit meer regel dan uitzondering moet zijn bij hoogwerkbedrijven als Spreeuwenberg & Co.

    Met plezier denken we ook terug naar het bakje aan het uiteinde van een lange brandweerladder die we bij de Hoogeveense brandweer geregeld hadden. Op grote hoogte werden we door een verborgen speaker in het bakje tot onze grote schrik knetterhard toegesproken door de commandant met de vraag of we misschien nog hoger wilden!

    De suggestie van Ede Coenen om bij het beklimmen van de trap van de klant vooral de armleuning vast te houden, kwam ons bij binnenkomst van Abbott Laboratories in Zwolle meteen al op een joekel van een splinter in de vinger te staan. Vol enthousiasme toog de gealarmeerde bedrijfs-EHBO-er met zijn pincet aan de slag. Probeert een normaal mens met het pincet het puntje van de splinter te pakken, een gediplomeerde rampenbestrijder pulkt al het vlees van je vinger over de gehele lengte van de splinter weg en die was in ons geval helaas meer dan een centimeter lang. Met ingehouden paniek én verbazing sloegen we het tafereel onder onze neus gaande. Maar eerlijk is eerlijk, geen centje pijn.

    Beetje laat misschien, maar met het pensioen in zicht volgen we tegenwoordig de door Ed aangehaalde voorschriften op. De trap laten we wel staan, we pakken tegenwoordig alleen gecertificeerde liften naar boven.

  7. EdC
    Profiel EdC schreef op donderdag 14 januari 2010 om 22:56  | reageer

    @Charles. Bedannkt voor jouw bijdrage. Een hoogwerker is alles beter dan op een heftruckvork met pallet naar boven gaan. Ze bijven wel lang wiebelen en voor een statiefopname is dat niet altijd handig. Een paar weken geleden heeft een bedrijf een mooie 'trap' van pallets opgebouwd.

    Abbott heeft iets niet goed gedaan: als (Amerikaans?) bedrijf het gebruik van de leuning verplichten maar niet naar de kwaliteit van de leuning kijken. vrolijk. Ik ben zelf door een Amerikaans bedrijf op de gewoonte gekomen om de leuning te gebruiken als ik met fotospullen loop.

    @nldazuu. Als ik zie hoeveel krassen en butsen een heftruck oploopt, dan heb je gelijk. Dat moet toch een hoop schade veroorzaken en dan niet alleen aan die trucks.

    @tonv. Jas aan, moonboots aan en naar buiten. Op naar het Chinese Ice Festival.

  8. Peter
    Peter schreef op zondag 17 januari 2010 om 23:32  | reageer

    In de Petrochemische industrie moet je een veiligheidsopleiding volgen, voordat je het terrein opgaat. Je moet de alarmsignalen kennen en weten waar je naar toe vluchten moet (gasdichte ruimten). Je moet weten waar de verzamelplaatsen zijn en de bordaanduidingen. De regels dienen stipt te worden nageleefd. Hou als fotograaf dus hier rekening mee!

  9. kmpoel
    Profiel kmpoel schreef op dinsdag 19 januari 2010 om 10:28  | reageer

    Heel goed artikel, inderdaad zaken waar je vaker stil bij moet staan! En over dat apparatuur beschadigen, weet iemand nog een goede apparatuurverzekering?

  10. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 19 januari 2010 om 11:25  | reageer

    @kmpoel; Daar hebben we een hele tijd terug wel eens een artikel over geschreven. Hier dat artikel over fotoapparatuur verzekeren.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.288 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord