Versnel je online back-up met uitsluitingen
woensdag 9 juli 2014, 20:46 door Elja Trum | 4.672x gelezen | 8 reactiesWellicht maak je net als ik gebruik van een dienst voor het maken van een online back-up. Dergelijk diensten zijn erg handig, want je hebt zo altijd een kopie van je bestanden op een locatie buiten de deur en vaak kun je zelfs via je smartphone of tablet nog bij je bestanden. Soms lijkt het echter erg lang te duren voordat de back-up voltooid is. Daar heb ik een praktische tip voor!
Zeker wanneer je de eerste back-up maakt waarbij al je bestanden overgepompt moeten worden gaat het soms wel om terabytes aan informatie. Niet vreemd dat dit even kan duren, maar er is een belangrijke reden waarom dit proces soms oneindig lijkt te worden.
De meeste online back-up diensten kijken namelijk hoe oud een bestand is dat geback-upped wordt. De meest recentste bestanden worden als eerste geupload. Echter als je bestand gedurende de upload wijzigt dan begint de upload opnieuw.
Een goed voorbeeld hiervan is je Lightroom Catalogus. Mijn Lightroom catalogus is zo'n 1,3 gigabyte groot. Een flink bestand dus. Het uploaden ervan kan dan ook zo een half uur duren. Als ik echter gedurende dat half uur ook maar iets in Lightroom doe, verandert het bestand. Het uploaden begint dan weer opnieuw.
Zo kan je online back-up software dus de hele avond bezig zijn met enkel het proberen te uploaden van je catalogus en komt zo niet eens toe aan je nieuwste foto's.
Je kunt in je online back-up software echter ook aangegeven welke bestanden je wel en niet wilt uploaden. Je moet er dus voor zorgen dat je Lightroom catalogus niet geback-upped wordt. Om er voor te zorgen dat je toch een goede back-up hebt van dit belangrijke bestand, back-up je wel de back-up map van Lightroom en zorg je dat Lightroom regelmatig back-ups maakt.
Schakel ook direct het back-uppen van je preview bestanden van Lightroom uit en denk ook aan andere grote bestanden waarmee hetzelfde kan gebeuren (bijvoorbeeld een groot Outlook bestand).
Het uploaden zal nu een stuk vlotter gaan!
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
8 reacties
-
Reinoud schreef op donderdag 10 juli 2014 om 01:35 | reageer
Sorry maar ik ben het volledig oneens met dit advies. Je Lightroom catalog is een van de belangrijkste onderdelen van de backup. Er zit enorm veel belangrijke informatie in de catalog, en als je alleen de wekelijkse copie in de backup zet kun je een week werk kwijtraken, terwijl je een online backup hebt die elke dag draait...
Ik zou eerder kijken of je de backup zo kunt instellen dat hij draait op een moment dat je niet aan het werk bent. Mijn backup begint 's nachts om 2:30, dan gebeurt het niet vaak dat ik nog veel aan de catalog verander -
Elja Trum schreef op donderdag 10 juli 2014 om 08:55 | reageer
@Reinoud; Je kunt natuurlijk ook Lightroom zo instellen dat er dagelijkse back-ups gemaakt worden. Dan is het weer vergelijkbaar met jouw setup.
Mijn online back-up draait constant als mijn computer aan staat en dat vind ik juist prettig. 's Nachts staat mijn computer uit, die hoeft alleen stroom te gebruiken als ik erachter zit. -
Brian schreef op donderdag 10 juli 2014 om 18:04 | reageer
Wat ik niet zo goed begrijp is waarom je een back-up laat maken terwijl de data veranderd?
Het maken van een back-up doe je toch als je niet meer aan het werk bent, dus bijvoorbeeld 's nachts. -
Elja Trum schreef op donderdag 10 juli 2014 om 20:02 | reageer
@Brian; ik vind het zonde om voor de back-up mijn computer 24 uur per dag te laten draaien. Die back-up kan prima terwijl ik aan het werk ben. Dan kan de computer de rest van de dag gewoon uit staan.
Het is overigens ook de standaard instelling bij Crashplan dat de software constant zijn werk doen (je kunt het wel aanpassen naar specifieke tijden). -
Paul Oosterlaak schreef op zaterdag 12 juli 2014 om 01:28 | reageer
Ik gebruik livedrive en die backupt bij mij eens in de 8uur (ik kan instellen wat ik wil trouwens). Dus dan heb ik gewoon "pech" als dat toevallig op dat moment is.
-
MF schreef op maandag 14 juli 2014 om 12:29 | reageer
Backup okee, maar kun je ook zeggen, de situatie van 5 dagen terug wil ik hebben?
-
-
Rob Wishaupt schreef op dinsdag 15 juli 2014 om 14:43 | reageer
Het uitsluiten van echte data lijkt me niet verstandig. Je moet die dingen uitsluiten van je backup die je terug kunt halen met de installatie van software en dergelijke. Alle data die je zelf maakt zou ik dus gewoon backuppen. Wel is het belangrijk dat je goede online backup software kiest die ook gebruik maakt van delta backup technieken. dus alleen de nieuw aangemaakte data delen van de dag backupt over de lijn, dit kan veel data verkeer schelen. kijk een naar IASO backup of backup online van KPN deze gebruiken deze techniek. er zijn ook nog andere die dergelijke techniek gebruiken maar deze weet ik het zeker van.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
(bijna) Al je foto's zullen verdwijnen
door Elvira Smit
-
Hoe ga je om met foto's op je fotoreis
door Nando Harmsen
-
Backblaze gaat hun tarieven voor back-up verhogen
door Elja Trum
-
Fotoarchief op M.2 SSD drive
door Elja Trum
-
Advies voor beginnende fotografen
door Elja Trum
-
Al je foto’s zullen verdwijnen (ja, echt)
door Elvira Smit
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.633 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.