5 Dagen Deal: Word lid met korting + gratis Fotobijbel! Meer info of direct aanmelden
Elja Trum

Voordelen en nadelen van het DNG formaat

maandag 30 juli 2012, 20:28 door | 47.829x gelezen | 33 reacties

De voordelen van het fotograferen in het RAW formaat zijn voor de meeste fotografen wel duidelijk. Er is echter nog een keuze te maken: wel of niet gebruik maken van het DNG formaat. Een lastige keuze, want er zijn zowel voor als nadelen te bedenken bij het gebruik van DNG.

Wat is het DNG formaat


Het DNG formaat is een open en gedocumenteerd formaat dat ontwikkeld is door Adobe. DNG staat voor Digital NeGative. Het is in feite een RAW bestand, maar dan eentje waarvoor elke programmeur een uitleesroutine kan schrijven. De documentatie hiervoor is immers vrij aanwezig. Dit in tegenstelling tot RAW formaten van verschillende fabrikanten.

Het idee achter het DNG formaat is dat RAW bestanden in de (verre) toekomst altijd uitgelezen kunnen worden. Met DNG zal je archief over 50 of 100 jaar altijd nog in te lezen zijn in de dan bestaande fotobewerkingssoftware. Het is nog maar de vraag of alle RAW bestanden die er bestaan dan ook nog steeds te lezen zijn.

Adobe DNG

Bij de grotere merken, zoals Canon en Nikon, hoef je hiervoor minder bang te zijn dan bij kleinere fotomerken die wellicht nu al niet meer bestaan. Maar ook RAW bestanden van grote merken veranderen. Het RAW bestand dat een Canon 300D maakte is al niet meer gelijk aan de RAW bestanden die de Canon 5D mark II weg schrijft.

Een programmeur die over 15 jaar een nieuw softwarepakket schrijft vraagt zich waarschijnlijk af hoe belangrijk het nog is dat 20 jaar oude Canon 300D RAW bestanden nog uitgelezen kunnen worden. En als hij dan besluit om hier ondersteuning voor te bieden dan zal het moeilijk zijn om de benodigde documentatie te vinden over hoe hij deze bestanden moet uitlezen.

DNG in camera's


Sommige camerafabrikanten bieden (ook) het DNG formaat aan als RAW formaat in hun camera's. Denk aan merken als Hasselblad, Leica en Pentax. Helaas zijn dit er nog niet erg veel. Vooral de grotere merken laten nog afweten op dit gebied.

De mogelijkheid om direct RAW informatie in het DNG formaat weg te laten schrijven neemt direct een belangrijk nadeel weg; je hoeft dan niet langer achteraf elke foto om te zetten naar DNG.

Voordelen van DNG


Er zijn zeker een aantal voordelen aan het DNG formaat. De belangrijkste is waarschijnlijk dat je in de toekomst je bestanden gemakkelijker kunt openen. Het is in de praktijk echter al moeilijk om één week vooruit te denken. Hoeveel mensen denken echt 50 jaar vooruit?

Direct software ondersteuning
DNG wordt altijd ondersteund door fotobewerkingsprogramma's zoals Photoshop en Lightroom. Bij elke nieuwe camera duurt het even voordat de updates van de software beschikbaar zijn. Vaak kun je dan de eerste weken geen RAW bestanden openen (behalve in de eigen merksoftware). Een camera die DNG bestanden kan wegschrijven heeft dit probleem niet. Deze bestanden kunnen direct geopend worden.

Inlezen met oude software
Als je nog met een oudere versie van Lightroom of Photoshop werkt moet je de software upgraden om de RAW bestanden uit een nieuw camera te kunnen openen. Dat kan een prijzige bezigheid zijn. Door deze bestanden via de gratis DNG converter eerst naar DNG om te zetten kun je de bestanden wel openen.

Adobe dng converter

Geen extra bestandjes
Aanpassingen in Adobe Camera RAW of Lightroom worden in het DNG bestand opgeslagen. Er wordt dus geen extra XMP bestandje aangemaakt. Handig bij het kopiëren van een bestand, je kunt het extra bestandje niet kwijtraken; deze informatie zit reeds in je DNG bestand.

Kleinere bestanden
De DNG bestanden zijn in de meeste gevallen iets kleiner dan de RAW bestanden van verschillende bestanden. Belangrijk hierbij is dat er bij de omzetting geen informatie weggegooid wordt! DNG weet de kleinere bestanden te bereiken door betere lossless compressie.

Overigens bestaat er ook de mogelijkheid om je originele RAW bestand op te nemen binnen het DNG bestand. Dat heb je eigenlijk twee keer hetzelfde RAW bestand in één bestand. Het is een soort extra zekerheid dat je ook je originele bestand nog behoudt en altijd weer uit de DNG kunt halen. Alleen in dit geval wordt het DNG bestand natuurlijk wel een stuk groter dan je originele RAW bestand.

Eén RAW bestand type
Wanneer je meerdere RAW bestanden door elkaar gebruikt (je schiet met verschillende camera's) dan kan dit nog wel eens voor praktische probleempjes zorgen. Je moet immers altijd een programma hebben dat al je RAW bestanden ondersteund. Door alleen met DNG te werken verklein je dit probleem; alleen de DNG ondersteuning is vereist.

Nadelen aan DNG


Helaas zijn er ook wat nadelen aan het DNG formaat. De belangrijkste is wellicht wel dat het gewoon extra tijd kost om met DNG te werken terwijl de echte voordelen van RAW wellicht pas over 50 jaar duidelijk worden. En dan kun je de bestanden alsnog overzetten naar DNG.

Omzetten kost tijd
Tenzij je een camera hebt die direct als DNG kan wegschrijven zul je al je bestanden om moeten zetten naar het DNG formaat. Het handigste is het om dit te doen bij het importeren van je bestanden. Lightroom biedt er bijvoorbeeld al standaard een mogelijkheid voor in de importeermodule.

Voor wat betreft handelingen hoeft DNG daardoor niet veel extra tijd te kosten, maar helaas is het omzetten naar DNG nog wel best een rekenintensief taakje. Als je honderden foto's gelijktijdig importeert en direct om laat zetten naar DNG is je computer een stuk langer bezig met de import dan gebruikelijk.

Eigen software ondersteund geen DNG
De eigen software van bijvoorbeeld Canon (DPP) en Nikon (CaptureNX) ondersteund geen DNG. Ben je gewend met deze software te werken dan heb je dus helemaal niks aan DNG. In tegendeel juist, je bestanden worden onbruikbaar.

Weggooien is eng
Wanneer je met DNG gaat werken moet je de RAW bestanden weggooien. Veel mensen vinden dat eng. Het RAW bestand is voor veel fotografen heilig. Het is best even een drempel om dit bestand gewoon weg te gooien. Ook al heb je natuurlijk gewoon je data behouden in het DNG bestand. Ik denk dat alleen al het idee dat je het originele bestand weg gaat gooien (bewaren heeft immers helemaal geen nut) voor veel fotograferen een reden is de boot af te houden.

Back-ups worden trager
Wanneer je met Camera RAW of Lightroom een aanpassing aan je RAW bestand uitvoert wordt er een klein XMP bestandje aangemaakt met alle gegevens van je aanpassing. Bij DNG bestanden worden deze wijzigingen opgeslagen in het DNG bestand zelf.

Bij gebruik van RAW hoeft alleen het XMP bestandje (vaak circa 25 kilobyte) gebackupped te worden. Bij DNG moet het gehele DNG bestand (vaak circa 20 megabyte) naar je back-up. Voer je in één keer een aanpassing op bijvoorbeeld 100 bestanden uit dan is er een duidelijk merkbaar verschil; 2,5 megabyte backuppen of 2 gigabyte (2.000 megabyte)!

DNG is van Adobe
Het DNG formaat is dan wel open en gedocumenteerd beschikbaar; het is nog steeds van Adobe. Zij hebben alle rechten hierop en geven momenteel iedereen die het wil gebruiken gratis toegang. Adobe kan dit beleid echter altijd aanpassen. De toekomst van Adobe is natuurlijk ook nooit zeker. Het zou beter zijn als Adobe het DNG formaat echt vrij geeft als open source.

Wel of geen DNG?


Als mijn camera standaard DNG zou ondersteunen zou ik daar zeker op overstappen. Het grootste nadeel is immers de omzetting zelf. Verder zijn de voordelen helaas eigenlijk niet groot genoeg om echt voor DNG te kiezen. Zelf gebruik ik nog niet het DNG formaat.

Ik ben wel benieuwd of jij met het DNG formaat werkt of met de standaard RAW bestanden uit je camera? Waarom kies je voor DNG of juist niet? Laat het weten in de reacties!


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

33 reacties

 1. albertus
  Profiel  albertus schreef op maandag 30 juli 2012 om 20:55

  heb me er nog niet in verdiept, ik gebruik nog steeds gewoon Raw,

  wanneer de grotere merken ook overgaan op de keuze om in DNG formaat op te slaan wordt het misschien toch een goede optie.

 2. Ron ter Burg
  Ron ter Burg schreef op maandag 30 juli 2012 om 20:59

  Ik gebruik al geruime tijd DNG. In de afgelopen jaren heb ik verschillende camera's gehad met verschillende formaten RAW bestanden (canon 10D, 20D, 5D2). Alles omzetten in DNG betekent één bestandsformaat voor al mijn RAW files. Dat vind ik erg handig.

  Het omzetten van RAW naar DNG gebeurd bij mij automatisch tijdens de import in Lightroom. Hiervoor hoeven geen extra handelingen verricht te worden (door mijzelf dan). Ik weet niet of dit langer duurt als direct de RAW bestanden importeren.
  Mijn originele RAW bestanden bewaar ik ook. You never know...

 3. Erik
  Profiel Erik schreef op maandag 30 juli 2012 om 21:38

  Nadeel wat ik zie: de kleuren en contrast etc die bv de Adobe converters afgeven is nog steeds anders als van de Nikon converters en in mijn ogen minder. Daardoor zit ik nog vast aan Capture NX2. Maar ook speciale dingen die Nikon in het RAW bestand opslaat kan alleen Nikon software mee overweg, bij alle andere converters ben je dit kwijt; denk hierbij bijvoorbeeld aan Dynamic Lighting. DNG kan ook niet met zulke opties overweg.

  Daardoor ben ik huiverig om over te stappen op DNG, al zie ik de toekomst ook somber in voor het RAW formaat. Ik geloof eigenlijk niet dat RAW bestanden in de toekomst goed bewerkbaar blijven. Hopelijk besluit Nikon (en Canon) in de toekomst DNG te ondersteunen vanuit de camera, maar ik vrees dat dit nooit gaat gebeuren.

 4. Piet van Kroonenburg
  Piet van Kroonenburg schreef op maandag 30 juli 2012 om 22:15

  Tja, ik ben er ook nog niet uit dus. Het verhaal van Elja is duidelijk. Zeker de voor- en nadelen heeft hij goed op een rijtje gezet. Met name dat laatste, DNG als open format, zou een sterke troef kunnen zijn. Kortom het blijft een moeilijk verhaal.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.334 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord