Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Wees voorzichtig dat je low-key geen onderbelichting wordt

maandag 24 april 2023, 15:51 door | 2.379x gelezen | 0 reacties

Wanneer je veel donkere delen in je foto hebt, en de lichte delen nog maar een klein deel van het beeldvlak uitmaken, dan heet dat low-key.

Low-key heeft alles te maken met veel donker in het beeld, maar niet met onderbelichting. Pas dus op dat je een onderbelichte foto niet als low-key gaat aanzien.

Nando low key hondensilhouet

Een silhouet van Bruc, onze hond. Dit is een low-key foto. Let op, dat wat licht is, is ook licht. Het is een correcte belichting.

Low-key is redelijk populair. Het is het tegenovergestelde van high-key, wat vanzelfsprekend is. Zo nu en dan zie ik echter foto's voorbij komen die met de verkeerde reden de stempel low-key hebben gekregen. Als je goed kijkt is het eigenlijk niets meer dan een onderbelichte foto.

Nando low key portret onderbelicht

Low-key betekent niet onderbelichten. Dit is een voorbeeld van wat ik vaak zie: een onderbelichte foto met de stempel low-key.

Een onderbelichte foto mag dan donker zijn, het is niet per se een low-key foto. Low-key betekent namelijk niet dat er geen lichte delen in mogen zitten.

Ik geloof dat het juist belangrijk is dat er lichte delen aanwezig zijn, want dat maakt de foto juist aantrekkelijk om naar te kijken.

Nando low key portret kleur

Een juiste belichting van het portret maakt de foto veel interessanter. Dit is zoals low-key er naar mijn idee uit moet zien. Voorkom onderbelichting.

Low-key betekent alleen maar dat donkere delen overheersen. Dat donker het grootste deel van het kader is. Juist door dat kleine beetje licht te introduceren maak je de foto interessanter. Hou je alles donker, ook de lichte delen, dan is het niets meer dan onderbelichting.

Nando low key landschap

Ook landschappen kunnen low-key zijn. Net zoals dit bospad door het bos. Juist door lichte delen te hebben benadruk je het donker.

Dat wil niet zeggen dat een foto die nauwelijks licht heeft niet aantrekkelijk kan zijn. Regels zijn immers niet in steen gehouwen. Laat het functioneel zijn, en ga niet alle lichte delen donker maken met het idee dat dit dan low-key is.

Maak jij wel eens low-key foto's? Zorg je dan voor een goed contrast, of vind je dat alles donker moet zijn. Deel je mening in een reactie onder dit bericht.


Meer weten over zwart-wit fotografie?


Bekijk dan de cursus zwart-wit fotografie op Photofacts Academy. De cursus wordt gegeven door Nando Harmsen en behandelt alle aspecten van het maken van de mooiste zwart-wit foto's.


Welke camera instellingen kun je het beste gebruiken, waar kijk je naar en hoe bepaal je wat werkt, en wat niet werkt? Hoe ga je aan de slag in je fotobewerkingsprogramma om het meest optimale contrast te behalen? Wat is het zone systeem, en hoe gebruik je het voor je zwart-wit foto's?

Dat en nog meer komt aan bod in deze boeiende cursus.

» Bekijk de cursus Zwart-wit Fotografie

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord