Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Windows Vista 64 bits nog niet geschikt voor fotografen

dinsdag 15 mei 2007, 23:24 door | 15.462x gelezen | 14 reacties

Na de nodige voorbereidingen gisterenavond heb ik vanavond mijn Windows Vista 64 bit vervangen door de 32 bits variant. Ik heb de 64 bits variant vier maanden de kans gegeven, maar helaas is deze versie simpelweg nog niet geschikt voor fatsoenlijk gebruik door iemand die actief met fotografie bezig is. Mocht je op het punt staan een nieuwe systeem met Vista aan te schaffen, kies dan voor de 32 bits versie!

Uiteraard zal ik de redenen waarom ik de 32 bits versie aanraad hier uit de doeken doen. Zelf was ik er vooraf zeker van dat de 64 bits variant prima zou voldoen. In de geleverde prestaties door beide versie is momenteel overigens geen verschil te vinden. Het probleem is dat de 64 bits variant in theorie weliswaar sneller is, maar doordat de meeste applicaties nog 32 bits zijn kun je de voordelen van het 64 bits systeem nog niet benutten.

Dat mijn DVD drive al een maand niet meer wilde werken (wat ik ook probeerde) is, hoewel uitermate storend, niet eens een belangrijke reden geweest over te stappen naar de 32 bits versie. De drive heeft het de eerste drie maanden namelijk wel prima gedaan, dus het moet nog maar blijken of ie het op deze versie langer uit houdt.

Wat ik wel erg vervelend vond is de slechte ondersteuning van Codecs voor RAW bestanden op het 64 bits systeem. In Vista zit namelijk een ontzettend handig optie; fabrikanten kunnen een codec schrijven voor hun eigen RAW formaat en vervolgens kun je RAW bestanden binnen Windows net zo gemakkelijk benaderen als Jpeg bestanden. Ideaal en een absoluut pluspunt voor Vista en opzichte van Windows XP.

Olympus is momenteel de enige fabrikant die (sinds amper een week) ook een 64 bits versie aanbiedt. Grote partijen als Canon, Nikon en Sony hebben alleen een codec beschikbaar voor het 32 bits systeem. Wanneer zij ondersteuning gaan bieden voor het 64 bits systeem kunnen we alleen maar afwachten.

Daar baalde ik dus goed van. Ik ben namelijk erg enthousiast over de Vista Photo Gallery en de mogelijkheid om bestanden te taggen en te voorzien van een beoordeling. Ik schiet tegenwoordig alleen nog maar in het RAW formaat, dus zonder de codec kon ik niet zoals ik wilde gebruik maken van de Gallery.

Een belangrijk tweede punt is de magere ondersteuning van de Colorvision Spyder Pro die ik gebruik om mijn scherm te calibreren. Ondanks dat Colorvision zegt een 64 bits versie van hun software aan te bieden wilde deze niet werken op mijn systeem. Zonder calibratie kan je eigenlijk niet heel betrouwbaar op kleur corrigeren binnen Photoshop (en andere programma's).

Het enige mogelijke pluspunt dat ik momenteel weet te vinden aan de 64 bits versie is de ondersteuning voor veel geheugen. De 2 gigabyte die ik momenteel beschikbaar heb wordt echter ook prima ondersteund door de 32 bits versie. Voorlopig voor mij dus nog geen reden om op de 64 bits versie te blijven werken.

Nadat ik op het internet gelezen had dat je met je originele 64 bits productcode ook gewoon een 32 bits versie kunt activeren besloot ik dan al gauw om over te stappen op de 32 bits versie. De 64 bits versie voldoet simpelweg nog niet aan mijn eisen.

Inmiddels heb ik de belangrijkste programma's alweer geinstalleerd en kan ik weer normaal gebruik maken van mijn systeem. Tot mijn vreugde lukt het om RAW bestanden in te lezen met behulp van de codec. Ook de Spyder doet zijn werk; ik kan weer op een gecalibreerde monitor mijn bewerkingen uitvoeren.

Mijn advies aan fotografen die de overstap naar Vista willen gaan wagen is dan ook om voor de 32 bits versie te gaan!

Windows Photo Gallery
Eindelijk CR2 bestanden bekijken via de Photo Gallery

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

14 reacties

 1. Brian dSLR
  Brian (dSLR) schreef op woensdag 16 mei 2007 om 00:45  | reageer

  Het zoveelste Microsoft product dat al wel verkocht wordt terwijl het nog niet af is. Grote kans dat mijn volgende computer gaat draaien op OS-X tiger.

 2. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op woensdag 16 mei 2007 om 07:37  | reageer

  In dit geval ben ik het niet met je eens, Brian. Het probleem waar Elja mee zat heeft betrekking op het ontbreken van codecs. Het zijn de camerafabrikanten die hierin verstek laten gaan en alleen nog maar de 32-bits codecs paraat hebben.

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 16 mei 2007 om 08:01  | reageer

  Het gaat inderdaad om de ondersteuning van fabrikanten en het is niet specifiek een probleem dat door Microsoft veroorzaakt wordt. Het geeft volgens mij echter wel aan dat het 64 bits systeem (dat ook al onder Windows XP bestond overigens) nog niet volwassen is. Ik verwacht dat dit ook nog wel een aantal jaar zal gaan duren.

 4. Peter
  Peter schreef op woensdag 16 mei 2007 om 08:03  | reageer

  Och, Als je perse 64bit wil, kun je altijd nog onder 64bit linux gaan werken. Dat werkt namelijk wel, 't is alleen even wennen (Maar dat is met Vista ook).

 5. George
  George schreef op woensdag 16 mei 2007 om 10:03  | reageer

  Ik ben het niet met je eens Elja. Ik gebruik de Vista 64bits versie én fotografeer voor mijn centjes. En ik heb niks te klagen, eigenlijk.

  Die codec om de thumbnails te kunnen zien interesseert me niet, daar heb ik andere software voor. En Photogallery is leuk, maar daar blijft het wat mij betreft bij. Ik gebruik liever een programma met een fatsoenlijke database waar ik al mijn foto's instop nadat ik ze gemaakt heb. Ik wist eigenlijk niet eens dat mensen Photogallery ook daadwerkelijk gebruikten...

  Mijn pc, toegegeven: die is spiksplinternieuw, is misschien één keer gecrashed en dat was mijn eigen schuld ook nog eens (oude driver proberen te installeren op Vista gaat niet altijd goed) en de nieuwe Adobe Photoshop CS3 loopt als een trein. Maar dat kan ook liggen aan die zware Core2Duo processor en die 4Gb aan geheugen.

  Tot slot: de Spyder Pro werkt bij mij wel. Vreemd, maar waar.

 6. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 16 mei 2007 om 10:16  | reageer

  @George; goed te horen dat het jou wel bevalt.
  Een programma met een database heeft als nadeel dat alle informatie in de database staat en niet in het fotobestand wordt opgeslagen. Raak je de database kwijt of raakt deze corrupt, dan ben je al je informatie kwijt.

  Ik hoefde bij mijn nieuwe installatie alleen maar de juiste map toe te voegen en al mijn tags en ratings werden automatisch geindexeerd. Ideaal!

  De Photo Gallery is een verbazend nuttige tool voor het beheer van foto's. Persoonlijk vind ik die thumbnails binnen Vista een groot pluspunt, maar iedereen heeft zijn eigen voorkeuren natuurlijk..

 7. willy
  willy schreef op woensdag 16 mei 2007 om 12:07  | reageer

  Windows is uberhaupt niet zo geschikt voor fotografen. Dat is alleen Mac OSX met Aperture en Photoshop

 8. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 16 mei 2007 om 19:43  | reageer

  @Peter; Alleen jammer dat Photoshop niet native op Linux draait. Dat maakt het voor fotografen toch wat minder geschikt.

  @Willy; Windows is, net als Mac OS X, prima geschikt voor fotografen. Maar het lijkt me niet nuttig om hier een Mac versus Windows verhaal van te maken.

 9. Michel van den Hoven
  Profiel Michel van den Hoven schreef op woensdag 16 mei 2007 om 23:01  | reageer

  Goed om te lezen. Ik ga voorlopig nog wel met XP door totdat e.e.a. uitgekristaliseerd is.

 10. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op zondag 20 mei 2007 om 13:49  | reageer

  Het is niet helemaal waar dat de fabrikanten van fotoapparatuur verstek laten gaan voor wat betreft de codecs voor de 64 bit versie van Vista. Er zijn nog nauwelijks SDK's beschikbaar en helemaal als het gaat om specifieke windows delen in de kernel, geeft Microsoft veel te weinig informatie aan de software ontwikkelaars.

  Ik ken een van de schrijvers van de Nikon codecs persoonlijk en hij zit gewoon echt te wachten op antwoorden van Microsoft om bepaalde problemen het hoofd te kunnen bieden maar krijgt deze antwoorden domweg niet.

  Een goed archiveringsprogramma maakt trouwens gebruik van een database EN exif informatie. Het doorzoeken van de database is vele malen sneller en daarmee beter dan het doorzoeken van de exif informatie per zoekopdracht. Als ik mij niet vergis maakt Photo Gallery zelf ook gewoon gebruik van een database, maar daarover ben ik niet zeker.

  Waar ik benieuwd naar ben is hoe snel je met photo gallery een foto kunt vinden op zoekwoorden als je moet zoeken in een map met 500.000 foto's. In Lightroom gaat dit verbazend snel.

 11. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 20 mei 2007 om 14:42  | reageer

  Ik heb geen 500.000 foto's, maar wanneer je de map waarin je foto's staat opneemt binnen de Windows Indexing Service kun je ook hier razendsnel in zoeken.
  Dit is dus ook een combinatie van Exif informatie die voor een snelle vindbaarheid opgeslagen wordt in een database.

  Wat betreft de codecs:
  Olympus heeft wel al een 64 bits versie uit gebracht, dus het is in elk geval wel al mogelijk. Verder heb ik geen inside informatie, maar het zou uiteraard mede aan MS kunnen liggen dat deze codecs nog niet beschikbaar zijn.

 12. dschilte
  Profiel dschilte schreef op maandag 21 mei 2007 om 16:40  | reageer

  Op een nieuwe laptop is Vista geïnstalleerd. Ik heb zelf Adobe photoshop elements 3.0 ned. geïnstalleerd. Het werkt goed tot ik een presentatie wilde maken. Foto's, tekst overgangen kan ik toevoegen en wijzigen maar asl alles klaar is zie ik niets op mijn beeldscherm bij het vertonene van de presentatie. Na contact met Adobe helpdesk te hebben gehad is mij duidelijk dat een update naar Photoshop elements 5.0 ned ook niet werkt. Kan iemand mij helpen met een oplossing????

 13. harryeik
  Profiel  harryeik schreef op donderdag 11 december 2008 om 23:17  | reageer

  Totaal niet met het artikel eens! (Sorry Elja!) Mijn systeem draait met een quattro-processor en 8Gb intern op een 10K harde schijf met Vista ultimate64. Samen met twee grote gecalibreerde schermen is het zeer stabiel en alles wat ik wil doet het prima, en Lightroom en CS4 worden keurig door het 64bit-gedoe ondersteund. En draait ook echt sneller.
  Kortom: niet installeren duidt op kennisgebrek (en dus angst voor het onbekende) van de desbetreffende persoon.
  Mijn advies: DOEN!
  PS.. Elja, je bent welkom om te komen kijken!!!

 14. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 11 december 2008 om 23:25  | reageer

  @Harryeik; Laten we niet uit het oog verliezen dat dit artikel anderhalf jaar geleden geschreven is. Ik ga er vanuit dat er in de tussentijd een hoop verbeterd is. knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.154 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord