De Sportfotobijbel naar de drukker! Actie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Elja Trum

Windows Vista 64 bits nog niet geschikt voor fotografen

dinsdag 15 mei 2007, 23:24 door | 14.945x gelezen | 14 reacties

Na de nodige voorbereidingen gisterenavond heb ik vanavond mijn Windows Vista 64 bit vervangen door de 32 bits variant. Ik heb de 64 bits variant vier maanden de kans gegeven, maar helaas is deze versie simpelweg nog niet geschikt voor fatsoenlijk gebruik door iemand die actief met fotografie bezig is. Mocht je op het punt staan een nieuwe systeem met Vista aan te schaffen, kies dan voor de 32 bits versie!

Uiteraard zal ik de redenen waarom ik de 32 bits versie aanraad hier uit de doeken doen. Zelf was ik er vooraf zeker van dat de 64 bits variant prima zou voldoen. In de geleverde prestaties door beide versie is momenteel overigens geen verschil te vinden. Het probleem is dat de 64 bits variant in theorie weliswaar sneller is, maar doordat de meeste applicaties nog 32 bits zijn kun je de voordelen van het 64 bits systeem nog niet benutten.

Dat mijn DVD drive al een maand niet meer wilde werken (wat ik ook probeerde) is, hoewel uitermate storend, niet eens een belangrijke reden geweest over te stappen naar de 32 bits versie. De drive heeft het de eerste drie maanden namelijk wel prima gedaan, dus het moet nog maar blijken of ie het op deze versie langer uit houdt.

Wat ik wel erg vervelend vond is de slechte ondersteuning van Codecs voor RAW bestanden op het 64 bits systeem. In Vista zit namelijk een ontzettend handig optie; fabrikanten kunnen een codec schrijven voor hun eigen RAW formaat en vervolgens kun je RAW bestanden binnen Windows net zo gemakkelijk benaderen als Jpeg bestanden. Ideaal en een absoluut pluspunt voor Vista en opzichte van Windows XP.

Olympus is momenteel de enige fabrikant die (sinds amper een week) ook een 64 bits versie aanbiedt. Grote partijen als Canon, Nikon en Sony hebben alleen een codec beschikbaar voor het 32 bits systeem. Wanneer zij ondersteuning gaan bieden voor het 64 bits systeem kunnen we alleen maar afwachten.

Daar baalde ik dus goed van. Ik ben namelijk erg enthousiast over de Vista Photo Gallery en de mogelijkheid om bestanden te taggen en te voorzien van een beoordeling. Ik schiet tegenwoordig alleen nog maar in het RAW formaat, dus zonder de codec kon ik niet zoals ik wilde gebruik maken van de Gallery.

Een belangrijk tweede punt is de magere ondersteuning van de Colorvision Spyder Pro die ik gebruik om mijn scherm te calibreren. Ondanks dat Colorvision zegt een 64 bits versie van hun software aan te bieden wilde deze niet werken op mijn systeem. Zonder calibratie kan je eigenlijk niet heel betrouwbaar op kleur corrigeren binnen Photoshop (en andere programma's).

Het enige mogelijke pluspunt dat ik momenteel weet te vinden aan de 64 bits versie is de ondersteuning voor veel geheugen. De 2 gigabyte die ik momenteel beschikbaar heb wordt echter ook prima ondersteund door de 32 bits versie. Voorlopig voor mij dus nog geen reden om op de 64 bits versie te blijven werken.

Nadat ik op het internet gelezen had dat je met je originele 64 bits productcode ook gewoon een 32 bits versie kunt activeren besloot ik dan al gauw om over te stappen op de 32 bits versie. De 64 bits versie voldoet simpelweg nog niet aan mijn eisen.

Inmiddels heb ik de belangrijkste programma's alweer geinstalleerd en kan ik weer normaal gebruik maken van mijn systeem. Tot mijn vreugde lukt het om RAW bestanden in te lezen met behulp van de codec. Ook de Spyder doet zijn werk; ik kan weer op een gecalibreerde monitor mijn bewerkingen uitvoeren.

Mijn advies aan fotografen die de overstap naar Vista willen gaan wagen is dan ook om voor de 32 bits versie te gaan!

Windows Photo Gallery
Eindelijk CR2 bestanden bekijken via de Photo Gallery

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

14 reacties

 1. Brian dSLR
  Brian (dSLR) schreef op woensdag 16 mei 2007 om 00:45

  Het zoveelste Microsoft product dat al wel verkocht wordt terwijl het nog niet af is. Grote kans dat mijn volgende computer gaat draaien op OS-X tiger.

 2. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op woensdag 16 mei 2007 om 07:37

  In dit geval ben ik het niet met je eens, Brian. Het probleem waar Elja mee zat heeft betrekking op het ontbreken van codecs. Het zijn de camerafabrikanten die hierin verstek laten gaan en alleen nog maar de 32-bits codecs paraat hebben.

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 16 mei 2007 om 08:01

  Het gaat inderdaad om de ondersteuning van fabrikanten en het is niet specifiek een probleem dat door Microsoft veroorzaakt wordt. Het geeft volgens mij echter wel aan dat het 64 bits systeem (dat ook al onder Windows XP bestond overigens) nog niet volwassen is. Ik verwacht dat dit ook nog wel een aantal jaar zal gaan duren.

 4. Peter
  Peter schreef op woensdag 16 mei 2007 om 08:03

  Och, Als je perse 64bit wil, kun je altijd nog onder 64bit linux gaan werken. Dat werkt namelijk wel, 't is alleen even wennen (Maar dat is met Vista ook).

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.220 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord