5 Dagen Deal: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 100 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Afbeelding in een beeldscherm plaatsen

woensdag 28 februari 2007, 22:33 door | 16.010x gelezen | 3 reacties

Een paar weken terug heb ik voor een klant een shoot gehad met betrekking op videoconference. Vooraf hadden we een aantal situaties bedacht die we wilde fotograferen. Omdat het over videoconference gaat wil je natuurlijk ook dergelijke apparatuur in werking op de foto hebben. Wanneer je met flitsers werkt is het echter erg lastig om het zwakke beeld van een monitor te behouden. We hebben er daarom voor gekozen om de beelden er achteraf in te zetten. Een aantal keer heb ik de vraag gehad hoe dat gedaan is. Het is erg eenvoudig, vandaar deze korte tutorial hierover.

Bij een van de situaties wilde we uitbeelden hoe gemakkelijk en natuurlijk videoconference werkt. Door twee personen die in dezelfde ruimte zitten met elkaar te laten communiceren via een videoconference systeem terwijl dit net zo goed (beter waarschijnlijk) zonder zou kunnen, dachten we dit wel aardig over te kunnen brengen. Omdat we het beeld van het achterste model in het apparaat bij het voorste model wilden tonen besloten we per pose twee foto's te maken. Een overzichtfoto en een foto vanaf de camerapostitie van het achterste scherm. Uiteraard werd het model verzocht in dezelfde pose te blijven zitten terwijl ik voor de tweede foto naar haar toe kwam.

De twee startfoto's
Open de afbeeldingen in Photoshop


  1. Open de afbeeldingen in Photoshop.
    Let er hierbij op dat de verhoudingen van de afbeelding die je in het scherm wilt plaatsen en het scherm zelf ongeveer gelijk zijn. Probeer bijvoorbeeld geen 4:3 foto in een 16:9 scherm te plakken. Het beeld zal dan zeker vervormen.


  2. Klik met de Move tool (V) de afbeelding aan die je in het scherm wilt plaatsen en sleep deze naar de andere afbeelding. In deze afbeelding verschijnt de tweede afbeelding als extra laag.


  3. Gebruik Free Transform (CRTL-T) om de afbeelding ongeveer even groot als de monitor te maken. Druk op de SHIFT toets terwijl je één van de vier hoeken naar binnen sleept. Door de SHIFT toets te gebruiken blijven de verhoudingen van de afbeelding gelijk en krijg je geen rare vervormingen. Wanneer je tevreden bent over de grootte druk je op Enter om de bewerking te voltooien.


  4. Verklein de afbeelding naar het gewenste formaat
    Schaal de afbeelding naar ongeveer de juiste maat


  5. Gebruik nu de transformatie 'Skew' om de afbeelding nauwkeurig op het scherm te plaatsen: Edit -> Transform -> Skew. Sleep hierbij elke keer de hoek naar de bijpassende hoek op de monitor waarop je de afbeelding geplaatst wilt hebben. Gebruik opnieuw Enter om de bewerking te voltooien.

    Skew
    Zet de hoeken op de juiste plaats


  6. Layer mask toevoegenOm te voorkomen dat de tutorial nu al klaar zou zijn zit er in deze foto een extra moeilijkheid. De hand van het model hangt voor het beeld. We gebruiken daarom een masker om de hand weer terug te halen. Druk in het lagen palet op de 'Add Layer Mask knop.

    In dit masker gaan we met een gaan we met een (middelmatig hard) zwart penseel de hand onder de laag vandaan halen. Mocht je per ongeluk iets te veel weghalen, schakel dan over naar een wit penseel (X) en maak het te veel verwijderde ongedaan.



Voor en na
Ga met de muis over de afbeelding om het origineel te bekijken

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

3 reacties

  1. PSpotter
    Profiel PSpotter schreef op woensdag 28 februari 2007 om 22:44  | reageer

    Sinds kort heb ik hier met het Mask kennisgemaakt. (ik ben nog geheel blanco met PhotoShop). Meteen al heel aardige resultaten behaald.
    Ook deze uitleg is geweldig !!

  2. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 28 februari 2007 om 22:47  | reageer

    Maskers zijn geweldig ja, ik gebruik ze bij bijna alle bewerkingen die ik doe. Leuk te horen dat mijn tutorials nuttig zijn. vrolijk

  3. donkie-chot
    donkie-chot schreef op vrijdag 2 maart 2007 om 12:37  | reageer

    Goh.... jij nept de zaak!! vrolijk
    Leuk om te lezen, goeie tutorial.
    En ja, Photoshoppen zonder (adjustment)layers en masks is als fietsen zonder banden.... het gaat wel, maar is lang niet zo lekker als mét vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.729 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord