5 Dagen Deal: Word lid met korting + gratis Fotobijbel! Meer info of direct aanmelden
Erik van Rosmalen

Photoshop: vrijstaand maken met kanalen

maandag 5 augustus 2013, 20:33 door | 32.555x gelezen | 19 reacties

Selecties maak je in Photoshop traditioneel gezien met de pen tool, quick selection tool of andere selectiegereedschappen. Ook kanalen zijn echter een krachtig instrument om snel ingewikkelde selecties te maken!

Zelf werk ik niet enorm veel met Photoshop: de portretten en reportages die ik maak zijn voor 95% prima te verwerken in Lightroom. Samen met de archiverings- en workflowmogelijkheden maakt dat Lightroom voor mij een ideaal pakket is. Een enkele uitstap naar Photoshop maak ik over het algemeen allÚÚn om wat uitgebreider te kunnen retoucheren.

Onlangs plaatste ik op mijn eigen website een blog over een klein 'hobbyprojectje': van een aantal foto's uit mijn archief maakte ik een schilderachtige compositie met een sprookjeskasteel. Puur voor de lol en om mijn Photoshopkwaliteiten op peil te houden. In het artikel meldde ik dat je kanalen kunt gebruiken om selecties en maskers te maken. Prompt kreeg ik daar vragen over van medefotografen: daarom dit artikel met een korte uitleg.

Selecties maken


Selecties maken kan in Photoshop op allerlei manieren. De bekendste zijn wellicht het toverstafje, de quick selection tool of de pen tool. In veel gevallen functioneren die prima, maar bij sommige selecties kun je dan bezig blijven: bijvoorbeeld haren, boomtakken of andere fijne structuren zijn onmogelijk heel nauwkeurig te selecteren. Deze foto, snel genomen in mijn achtertuin, heb ik gebruikt om wat bomen te integreren in mijn fantasiebeeld.

Bomen


Met traditionelere selectiemethodes is het eigenlijk onmogelijk alle blaadjes vrijstaand te maken. Via tutorials op internet en de dvd's van Guy Gowan maakte ik kennis met het gebruik van kanalen voor dit doel. Als je een selectie moet maken vanaf een min of meer egale achtergrond, kan dat namelijk relatief snel en behoorlijk nauwkeurig.

Kanalen


Kanalen geven voor rood, groen en blauw de verschillende grijswaardes aan van die desbetreffende kleuren. Leg je deze drie kanalen over elkaar heen, dan zie je het oorspronkelijke beeld terug. Veel fotografen zullen met name werken in de lagenstructuur en de kleurkanalen maar weinig benutten. Om een selectie te maken met behulp van de kanalen heb je echter niet veel kennis hierover nodig.

1. Openen en kopie maken
Open de foto waar je een onderdeel uit wilt selecteren in Photoshop. Maak vervolgens een kopie van de achtergrondlaag (Ctrl-J of Cmd-J).

2. Kanalen
Selecteer de nieuwe laag en klik op de tab 'kanalen' in je palet. Je ziet nu voor elke van de RGB-kleuren een apart kanaal (en een gezamenlijk RGB-kanaal). Door de kanalen afzonderlijk te selecteren zie je nu de verschillende grijswaarden-versies van je foto. De truuk is nu, dat je het kanaal wilt selecteren, dat het meeste contrast geeft tussen je voorgrond en achtergrond. In het geval van deze foto van de bomen is dat het blauwe kanaal.

Kanalen verschillen

3. Calculations
Met het blauwe kanaal geselecteerd ga je naar Image -> Calculations. Dit is het lastigste stuk om te begrijpen. Wat hier in feite gebeurt, is dat je (vanwege de blending-modus 'multiply') de grijswaardes van de blauwkanalen van de achtergrondlaag en de geselecteerde laag vermenigvuldigt. Het resultaat verschijnt als nieuw kanaal: Alpha 1. Eventueel doe je dit nog een tweede keer, maar nu met het nieuw ontstane kanaal.

Image Calculations

4. Levels
Als je nu nog steeds geen witte lucht hebt, kun je met de sneltoets CTRL - L de levels van het kanaal nog aanpassen. Schuif de rechter slider naar links, zodat het grijs wit wordt. Hetzelfde kun je eventueel ook doen met de donkere tonen. Uiteraard kun je nu ook met een penseel met zwart of wit je selectie nog verder bijwerken, indien nodig.

Levels op kanaal

5. Omzetten naar selectie
Als je tevreden bent met het kanaal, dus als het alleen zwarte en witte tonen bevat, kun je er een selectie van maken. Dat doe je heel eenvoudig door CTRL (of Cmd op een Mac) ingedrukt te houden en het icoon van het alfakanaal aan te klikken. Klik vervolgens onderin de balk op het icoontje om een masker te maken en je hebt je selectie gemaakt! Let op: mogelijk heb je nu precies de verkeerde selectie. Die keer je om (in de selectie ˇf in het masker) met CTRL - I.

Selectie naar masker

Finetunen


Het resultaat van deze relatief eenvoudige manier om een selectie te maken mag er zijn: de blaadjes van de bomen zijn beter vrijstaand gemaakt dan je in uren stempelen met een selectietool voor elkaar zou krijgen. Toch kan het zo zijn, dat je nu nog wat ongewenste randjes of schaduwen ziet. Die zijn op verschillende manieren te verwijderen.

Als het om een redelijk op zich staande kleur gaat, kun je proberen de verzadiging daarvan terug te brengen. Een andere, elegantere manier is met behulp van 'Refine mask': klik met de rechtermuisknop op het laagmasker dat de selectie bevat. Je krijgt dan een aantal opties, om het masker verder te finetunen, bijvoorbeeld door te featheren. Door de selectie op een rode kleurlaag te leggen, kun je goed zien of er nog oneffenheden zijn.

Selectie op rode achtergrond

Eindresultaat


Het eindresultaat is een laag met masker, zodat je de bomen heel nauwkeurig in een andere foto kunt plakken:

Fotomontage kasteel

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als redacteur/content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

19 reacties

 1. Robin
  Robin schreef op maandag 5 augustus 2013 om 22:01

  Goeie tip. Ik deed dit altijd met doordrukken/tegenhouden in het kanaal met het hoogste contrast maar dit is veel makkelijker!

 2. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op maandag 5 augustus 2013 om 22:03

  @Robin: je kunt het ook combineren. Soms pakt het gewoon nét niet perfect uit, dan kun je natuurlijk met een penseel of doordrukgereedschap je selectie/masker nog verder perfectioneren!

 3. martinphili
  Profiel martinphili schreef op maandag 5 augustus 2013 om 23:09

  Ga ik eens proberen!

 4. Rob
  Rob schreef op dinsdag 6 augustus 2013 om 09:18

  Erik: interessante tutorial.
  Ken je ook de methode met de background eraser tool http://www.youtube.com/watch?v=fGtqJJ1KANI en zo ja wat zijn volgens jou de voor- nadelen ten opzichte van de kanalenmethode?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.373 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord