Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Wat is beter om te gebruiken? Lightroom of toch Photoshop?

maandag 19 juni 2023, 16:32 door | 4.822x gelezen | 20 reacties

Zo nu en dan krijg ik de vraag, wat is beter om te gebruiken? Lightroom Classic of Photoshop? Het antwoord is, dat je beiden zonder problemen kunt gebruiken. Of je kiest Lightroom Classic, of je gebruikt Adobe Bridge met Photoshop. In dit artikel vertel ik er meer over.

Kies je een abonnement bij Adobe, dan krijg je de beschikking over zowel de twee Lightroom versies (Lightroom en Lightroom Classic) als Photoshop. Je hebt bovendien de beschikking over Bridge, wat overigens altijd gratis is.

Adobe creative cloud screen

Je krijgt Photoshop altijd bij je fotografie cloud abonnement. Tenzij je alleen de cloud versie kiest.


Om een goed begrip te krijgen van al die programma's moet ik uitleggen waarvoor elk programma is.

Bridge is een foto management programma. Je kunt je foto's op de harde schijf beheren. Bekijk ze, geef er waarderingen aan en stop ze in verzamelingen. Via Bridge kan je de foto's openen in elk fotobewerkingsprogramma. Standaard staat dat ingesteld op Photoshop.

Bridge screenshot

Bridge is bestemd voor het organiseren van je foto's en grafische bestanden.

Lightroom Classic is een programma waarmee je foto's op je harde schijf beheert, net als Bridge. Er zit echter ook een ontwikkel module in voor het bewerken van foto's. Dit is Adobe Camera Raw.

LrC bibliotheek

Lightroom Classic heeft een uitgebreide bibliotheek voor het beheer van je fotobestanden. Het is voor fotografie bestemd, niet zozeer voor grafische bestanden.

Ten slotte is er Adobe Camera Raw, afgekort ACR. Dit is geen los programma, maar het maakt onderdeel uit van zowel Lightroom Classic als Photoshop. ACR gebruik je altijd wanneer je raw bestanden bewerkt, ongeacht of je via Lightroom Classic werkt, of via Photoshop.

Foto's bewerken via Bridge en Photoshop



Wanneer je een of meerdere raw bestanden vanuit Bridge gaat openen, zal automatisch Photoshop gestart worden. Je foto's worden echter niet direct geopend in Photoshop, maar eerst in ACR. Met andere woorden, je gebruikt Photoshop alleen om ACR te starten.

ACR vanuit bridge

Vanuit Bridge raw bestanden openen betekent dat eerst Photoshop start, waarin vervolgens ACR geopend wordt.

In ACR kun je de raw foto's bewerken. Elke bewerking wordt in een los XMP bestand opgeslagen dat je naast de raw foto hebt staan. Je kunt ACR afsluiten na je bewerking, en in Bridge zal het resultaat van de bewerking ook zichtbaar zijn.

Wil je de foto opnieuw bewerken, dan moet je de foto of foto's opnieuw openen. Dat gebeurt dan wederom via dezelfde weg. Eerst start Photoshop, en daarin wordt ACR geopend om je foto weer te bewerken.

Wil je de foto echter in Photoshop verder bewerken? Dan kan je de foto vanuit ACR de foto direct openen in Photoshop. Bewerk de foto daar naar je eigen wensen, en sla de foto vervolgens op. Dit verschijnt dan als een apart bestand naast je raw bestand.

PS openen in Bridge

In ACR bewerkte raw bestanden kun je ook openen in Photoshop voor verdere bewerking. Doe dat alleen als het nodig is.


Foto's bewerken via Lightroom Classic en Photoshop


Lightroom Classic heeft ACR direct ter beschikking. Je hoeft er niet eerst Photoshop voor te openen, of enig ander programma. Klik simpelweg op ontwikkelen en je kunt je foto on-the-fly bewerken. Deze bewerkingen worden in een database opgeslagen. Of in een XMP bestand, als je dat wilt.

Bewerken in LrC on the fly

Om een foto in Lightroom Classic te bewerken hoef je niet een ander programma te openen. ACR zit er standaard in. Een bewerking is altijd direct opgeslagen. Je hoeft nooit op bewaren te klikken of iets te openen of sluiten.

Wil je een complexere bewerking op een foto toepassen, een die niet in Lightroom Classic mogelijk is? Dan is er altijd een directe link naar Photoshop beschikbaar. Vanuit Lightroom Classic open je de foto in Photoshop, doet je bewerkingen, en sluit de foto in Photoshop als je klaar bent. Het Photoshop bestand komt naast het raw bestand in de catalogus te staan.

LrC openen in PS

Wil je meer dan wat ACR kan bewerken of manipuleren, open de foto dan vanuit Lightroom Classic in Photoshop.


Het grote verschil tussen Photoshop en Lightroom Classic



Foto's via Bridge en ACR bewerken (via Photoshop) betekent dat je altijd twee programma's naast elkaar moet draaien. ACR, dat je voor je raw bestanden gebruikt, kan namelijk niet zonder Photoshop werken.

Tenzij je Lightroom Classic gebruikt. Want ACR zit daar al ingebouwd. Je hebt dus nog maar een enkel programma nodig om je foto's te beheren, en om ze te bewerken.

Wil je een foto verder bewerken in Photoshop, omdat ACR/Lightroom Classic dit niet kan, of omdat je dat fijner vindt? Dan kan je zowel vanuit ACR als vanuit Lightroom Classic de foto rechtstreeks naar Photoshop sturen.

Bewerken in PS vanuit Bridge of LrC

Een foto verder bewerken dat wat Adobe Camera Raw kan, daar is Photoshop voor nodig. Of je dit vanuit Bridge opent of vanuit Lightroom, dat maakt helemaal niets uit.


Voor jpeg is het iets anders


Dit alles geldt voor raw bestanden. Maak je jpeg, en wil je die bewerken? Dan is Lightroom Classic waarschijnlijk veel eenvoudiger in het gebruik. Lightroom Classic behandelt de jpeg bestanden namelijk alsof het een raw bestand is.

Jpeg bestanden openen via Bridge zal echter heel anders gaan. Omdat het geen raw bestand is, zal in ACR niet gebruikt worden. Open je meerdere jpeg foto's, dan zullen deze al losse bestanden in Photoshop geopend worden. Voor twee foto's is dat niet zo'n probleem. Open je er twintig, dan heb je twintig losse bestanden in Photoshop.

Kies wat je het prettigste vindt


Uiteindelijk maakt het voor raw bestanden helemaal niets uit welke manier je gebruikt. Er is geen verschil want je gebruikt in beide gevallen exact dezelfde programma's. Alleen de weg er naar toe verschilt.

Welke programma's gebruik jij het liefst en waarom? Is het vanuit een bepaalde overtuiging, of omdat je het gewoon gewend bent? Vertel het in een reactie onder dit bericht.


Meer weten over Lightroom?


Volg dan één van de Lightroom cursussen op Photofacts Academy. Bijvoorbeeld de cursus Starten met Lightroom Classic.

Lightroom Classic is het meeste gebruikte softwarepakket voor het organiseren en bewerken van foto's bij fotografen. Het programma is niet voor niks zo populair; het werkt erg prettig en kan veel.


Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

20 reacties

  1. Jan R Smit
    Jan R Smit schreef op dinsdag 20 juni 2023 om 10:17  | reageer

    Helemaal mee eens

  2. RAWshooter
    RAWshooter schreef op dinsdag 20 juni 2023 om 10:22  | reageer

    Lightroom beweegt snel richting Bridge. Vroeger was het een ramp als je je foto’s fysiek wilde beheren, dus via schijven en mappen. De database (catalog) raakte om de haverklap corrupt. Nu in LrC de fysieke link wél gewoon aanwezig is is die catalog ineens veel minder belangrijk. Maar Lightroom blijft behelpen als het gaat om lokale bewerkingen en fatsoenlijk verscherpen. Selecties maken en werken met lagen kan niet, behalve op een gekunstelde flut-manier. Als je LrC en Bridge naast elkaar legt wint Lightroom het. Maar Lightroom met Photoshop vergelijken is onzin. Je gebruikt die twee naast elkaar. Nou alleen nog in Ps een vervanger voor de functie Bewerken in ACR. Want dat is voor de LrC gebruiker nogal onlogisch.

    Overigens staat je stukje over JPG vol fouten. JPG kun je prima in Bridge-ACR verwerken. Kwestie van één enkel vinkje. En dat met die meerdere JPG’s tegelijk openen werkt in ACR en LrC identiek, ook als je ze opent in Ps.

  3. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op dinsdag 20 juni 2023 om 10:55  | reageer

    Ik gebruik bij voorkeur Photoshop. Indertijd dat ik met Photoshop begon, was er nog geen sprake van Lightroom. Ik ben dus gewend om met Photoshop te werken. In Lightroom zitten de gereedschappen niet altijd op dezelfde plek als in Photoshop en dat is voor mij verwarrend. Ik moet dan zoeken.
    Een groot voordeel van Photoshop is voor mij het werken met lagen. Je kan alle bewerkingen in aparte (aanpassings-) lagen zetten. Lagen kan je een verschillende dekking geven. Pakt een bewerking in een laag niet goed uit, dan moet je enkel die laag verwijderen en opnieuw doen. In Lightroom heb je die optie niet. Daarnaast zijn bepaalde bewerkingen niet mogelijk in Lightroom en moet je toch Photoshop gaan gebruiken. Ik hoef dus niet te wisselen van Lr naar Ps.
    Ik geeft toe dat Lightroom de laatste jaren enorm verbeterd is en gaat de ontwikkelmodule steeds beter op ACR lijken en komen de gereedschappen op dezelfde plaats te staan. De bibliotheek van Lightroom vind ik daarentegen echt geweldig. Daar kan Bridge niet aan tippen.
    Puur omdat ik jaren geleden al begonnen ben en de ontwikkelingen van Ps ben blijven volgen, gebruik ik voor het ontwikkelen van de foto's standaard Photoshop. Lightroom gebruik ik voornamelijk voor de bibliotheekfunctie.
    Cursussen met betrekking tot de ontwikkelmodule van Lightroom volg ik wel, maar dat puur om daar ook het nodige van te kennen.

  4. PixelDude Raoul
    Profiel PixelDude Raoul schreef op dinsdag 20 juni 2023 om 11:42  | reageer

    Ik verkies de meer recente LR6 om het gros van mijn bewerkingen uit te voeren. In de veel oudere LR versie (ik heb er nog een koopversie van) zat een file manager die naar mijn mening veel beter werkt dan de huidige bridge waar ik dus niet zo tevreden van ben. En voor de meer complexe bewerkingen: Affinity Photo, geen Photoshop dat veel te duur is. Maar ik gebruik ook Luminar AI, Luminar Neo en Topaz Sharpen AI.

  5. Stefanie
    Stefanie schreef op dinsdag 20 juni 2023 om 15:07  | reageer

    Ik begon net een beetje wegwijs te raken in PS en toen kwamen ze met LR op de proppen. Het ordenen van foto's heb ik mijn eigen systeem voor dus ook daar hoef ik het niet voor te doen. Misschien zijn enkele bewerkingen in LR wat makkelijker te doen dan in PS, maar ik kan het prima zonder

  6. Thoni Houtveen
    Thoni Houtveen schreef op dinsdag 20 juni 2023 om 20:55  | reageer

    Zelf gebruik ik Affinity Photo in combinatie met Adobe Bridge. Dankzij de heldere cursus van Nando (zoals altijd) functioneert dat heel goed. Ik hoop nog steeds op een vervolgcursus over Affinity Photo, met name over alle mogelijkheden nadat een raw bestand ontwikkeld is.
    Voor een hobbyfotograaf zijn de andere opties niet alleen duur, maar ook niet nodig

  7. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op woensdag 21 juni 2023 om 11:12  | reageer

    @Thoni: Duur??? Het abonnement op het fotografiepakket van Adobe met alles erop en eraan kost 12,09€ per maand. Dat is nog altijd veel goedkoper dan een maand autorijden.

  8. Pixeldude
    Pixeldude schreef op woensdag 21 juni 2023 om 11:32  | reageer

    @ Tom
    Ja, is duur wanneer je vergelijkt met Affiny dat evenveel (sommigen zeggen meer en beter - zelf heb ik er geen ervaring mee) kan dan Photoshop.

  9. Paul
    Paul schreef op woensdag 21 juni 2023 om 12:21  | reageer

    Even reageren op Thoni, Donald en pixeldude: PS is duur in die zin dat men in NL alles gratis wil hebben, zelf ook met die kwaal behept, heb ik indertijd na een recentie van Affinity daar een licentie voor aangeschaft. Bleek in mijn geval weggegooid geld, want ben er nooit in thuis geraakt. De dingen die ik in ps het meest gebruik (snel retoucheren penseel, helderheid/ contrast en kleurtoon en verzadiging) lukten me niet (goed) in Affinity.
    Mijn dochter wel, hoewel ik haar vaak veel langer over bepaalde aanpassingen zie doen dan ik er voor nodig heb.
    Over het artikel zelf: ik ben ook al heel lang bezig met fotografie, en sinds 98 aan t stoeien met ps (versie 4.5 voor Mac indertijd), vooral in eerste instantie om m'n negatieven en dia's te conserveren en een tweede leven te geven, naderhand uiteraard voor het 'ontwikkelen' van m'n nef's. Toen Lightroom kwam daar wat met gestoeid, maar vooral de automatisch opslag oftewel het beheer stond mij zo tegen, dat ik er nooit mee verder ben gegaan, Adobe raw daarentegen vind ik geweldig.

  10. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op woensdag 21 juni 2023 om 13:03  | reageer

    @Paul, voor niets gaat de zon op. Dat spreekwoord ken je wel. Overigens zoiets als gratis bestaat gewoon niet. Ik ben ook een Nederlander ook al woon ik in België. Echter ben ik wel gewoon om te betalen voor goede software. Met die gratis software heb je geen poot om op te staan als er wat mis aan is.
    Ik vind het fotografiepakket van Adobe gewoon goed. Oké ik heb er weleens een vastloper mee gehad, maar na een volgende update was het probleem opgelost.
    Maar laten we het er op houden: de een houdt van de moeder en de ander van de dochter vrolijk .

  11. Stefanie
    Stefanie schreef op woensdag 21 juni 2023 om 13:36  | reageer

    Gratis hoeft het van mij niet te zijn, maar het abonnement idee ben ik minder over te spreken, ik heb altijd jaren vooruit gekunt met een bepaalde versie PS, even kijken wat er nieuw is en dan bepalen of je voor de nieuwe versie gaat of nog even blijft hangen. Nu voel je je bijna verplicht om met elke upgrade mee te gaan en ik krijg er spul bij wat ik helemaal niet gebruik zoals LR en de voor app versies, ik heb liever het oude principe weer terug en kijk daarom nu ook naar de concurrentie wat die kunnen bieden voor stand alone versies ipv cloud versies

  12. PixelDude Raoul
    Profiel PixelDude Raoul schreef op woensdag 21 juni 2023 om 13:52  | reageer

    Affinity Photo is helemaal niet gratis. Ik heb er indertijd 45€ voor betaald ... inmiddels wel opgeslagen. Ik ontvang regelmatig updates en op de drie vraagjes die ik stelde kreeg ik telkenmale binnen de 24 uur de oplossing. Wanneer ik na enkele jaren overweeg om laat ons zeggen een 2.0 versie te kopen (niet verplicht) ben ik nog altijd een stuk goedkoper af dan de Adobe programma's. Ook de andere programma's die ik gebruik zijn niet gratis, Luminar AI, Luminar Neo en Topaz Sharpen AI. En ook voor deze programma's is de support subliem.
    Mijn conclusie: Adobe is door zijn verplichte cloud versies 'duur' tov andere programma's die het meer dan goed (of zelfs beter?) doen.

  13. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op woensdag 21 juni 2023 om 14:31  | reageer

    @Stefanie: Er zijn voor jou een paar goede oplossingen als je 'stand alone' versies wilt hebben. Kijk dan bijvoorbeeld eens naar Photoshop elements of Luminar Neo. Pas op: bij Luminar Neo kan je kiezen voor een abonnementsversie of een stand alone' versie. Bij Luminar Neo heb je naast de stand alone versie ook de optie om extensies bij te kopen. Je bent daar vrij in.

  14. Paul
    Paul schreef op woensdag 21 juni 2023 om 19:45  | reageer

    Daarom had ik ook die Affinity gekocht, maar het heeft mij (nog) niet kunnen overtuigen, om de eerder vermelde redenen. Ook de layout ervan is mij onduidelijk, het is m.i. meer gericht op veranderen c.q. omvormen van beelden als op het daadwerkelijk verbeteren. Maar dat kan mijn verbeelding zijn.

  15. Philippe Demeyere
    Philippe Demeyere schreef op donderdag 22 juni 2023 om 07:13  | reageer

    Absoluut, Photoshop en Lightrom zijn twee uitstekende programma's.
    Ik had een abonnement voor 2 jaar, maar ben ermee gestopt omdat het me te veel kostte voor de weinige foto's die ik per jaar maakte, zo'n 2500 per jaar, wat na sorteren een goede honderdtal opleverde.
    Ik kocht een laatste versie van Lightroom (130 eur), ik vond de Library-functies uitstekend, evenals de verschillende Collecties bijvoorbeeld enz.
    Momenteel wendde ik me tot Affinity, dat me in dit stadium alles biedt wat ik nodig heb, en dit voor een kleine prijs.
    Voor fotografieprofessionals of rijke amateurs weet ik zeker dat het abonnementspakket van Adobe perfect is.

  16. PixelDude Raoul
    Profiel PixelDude Raoul schreef op donderdag 22 juni 2023 om 10:20  | reageer

    @Paul,
    Jammer dat je blijkbaar niet zo goed overweg kan met Affinity Photo. Er zit echt alles in wat je als fotograaf nodig hebt. Ik hoop dat je de Photo versie hebt want er zijn nog enkele andere mogelijkheden zoals Designer, ...

  17. Paul
    Paul schreef op donderdag 22 juni 2023 om 11:15  | reageer

    @pixeldude
    Ja, ik heb indertijd, alweer paar jaar terug, een recentie gelezen over Affinity Photo, met zeer lovende woorden, waarna ik dat heb aangeschaft. Maar mede door gebrek aan een duidelijke Nederlandse gebruiksaanwijzing en de vreemde lay-out nooit uitgevonden hoe ik er goede resultaten mee kon behalen (letterlijk nooit een foto tot bevrediging kunnen bewerken).
    Mijn dochter daarentegen doet er alles mee.
    Ik moet echter wel vermelden dat ik het al maanden niet meer geopend heb, gewoon te gefrustreerd.

  18. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op donderdag 22 juni 2023 om 11:27  | reageer

    @Philippe, het fotografiepakket van Adobe kost 12,09€ per maand. Dat zijn 3-4 pintjes op café. Ik ben geen rijke amateur met mijn minimum inkomen. Het is in ieder geval goedkoper dan een maand autorijden. Het is maar waar je de prioriteiten legt.

  19. Phil
    Profiel Phil schreef op dinsdag 27 juni 2023 om 08:09  | reageer

    Ok Donald, mijn prioriteit zal voor de pintjes zijn, anders giet Adobe de pintjes (en de jouwe) in zijn eigen keel ! vrolijk

  20. Hans van Sterkenburg
    Hans van Sterkenburg schreef op vrijdag 23 juni 2023 om 22:39  | reageer

    Met Bridge ACR en photoshop begonnen en nog steeds in gebruik, uitgezonderd 2022, toen heb ik bridge/ACR gelaten voor wat het was en overgestapt naar Lightroom. En na een half jaar besloten hiermee te stoppen en weer verder te gaan op de manier zoals ik het altijd deed. Mede omdat ik nog wel eens naar fotoshop ga voor bepaalde bewerkingen.

    Een helder en praktisch systeem. Eerst het een en dan het ander.

    Wie van de vloer naar de zolder wil gebruikt daarvoor een trap. De beste manier om deze trap of ladder te gebruiken is om op elke trede of sport een voet te plaatsen. Stap voor stap opwaarts. Dat bevalt míj het beste.

    Ik wens daarbij al mijn foto vrienden een genoeglijk werken achter de mac/pc.

    Groet
    Hans.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.165 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord