Iris van Liempt

De manipulatieve kant van fotojournalisme

zaterdag 28 november 2015, 13:46 door | 5.205x gelezen | 27 reacties

De aanslagen in Parijs vorige week hebben de gemoederen ernstig op scherp gezet. Dichtbij als het is, ook met de afsluiting van Brussel erbij, boezemt de hele gebeurtenis veel mensen nogal wat angst in. De media speelt hierbij een grote rol; zij zijn immers onze grootste bron van informatie.

De vraag is alleen in hoeverre de media informatie objectief en juist overbrengt. Jimmy Kets laat in onderstaand filmpje mooi zien hoe je als fotojournalist de 'waarheid' kunt manipuleren en naar je hand kunt zetten.


De vatbaarheid van media voor manipulatie kan behoorlijk gevaarlijk zijn. Zo kan informatie compleet worden gevormd naar wat een specifiek medium graag wil laten zien.

Het is een delicate kwestie, waar we ons als fotografen (en met name de journalistische fotografen onder ons) goed van bewust moeten zijn: wij brengen over wat wij over willen brengen. Hoe houd je het objectief en eerlijk?

Iris van Liempt

Over de auteur

Iris fotografeert sinds 2012 en heeft daar een passie in gevonden. Ze volgt daarom een online opleiding aan het New York Institute of Photography. Daarnaast studeert ze psychologie aan de universiteit en houdt ze ontzettend van taal en schrijven.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

27 reacties

 1. Jack
  Jack schreef op zaterdag 28 november 2015 om 15:50

  Met beelden is het niet anders dan op schrift of gesproken woord...

 2. 100
  100 schreef op zondag 29 november 2015 om 10:42

  Een (foto)journalist wil een verhaal brengen en dat is per definitie selectief. Als je het over objectiviteit en eerlijkheid hebt, gaat het volgens mij om objectiviteit binnen het gekozen kader van dat verhaal.
  Als een fotojournalist een reportage kan plaatsen (meerdere foto’s waarbij hij zelf invloed heeft op de keuze) is er ruimte voor meerdere invalshoeken en kun je zowel het verschil (soldaten, pantserwagens, stilvallen openbaren leven in dit geval) laten zien als het feit dat sommige dingen ook gewoon doorgaan (toeristen die selfies maken bij een kerstboom).
  Bij kranten en andere actuele media is er vaak maar ruimte voor één beeld en daarin moet je de essentie van het verhaal proberen te vatten. De essentie in dit geval is denk ik de terreurdreiging en het effect dat dat heeft op het openbare leven.

  Overigens denk ik dat de fotograaf zelf maar beperkte invloed heeft omdat de redactie (mensen die zelf niet ter plaatse zijn geweest) doorgaans een keuze maakt uit het werk dat wordt ingestuurd door fotografen en daarbij ook vaak nog cropt in de foto’s.

 3. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 1 december 2015 om 08:05

  Elke foto is selectief/subjectief. Objectiviteit bestaat niet, dat is les 1 (als het goed is) aan elke journalistieke opleiding. Helaas worden de kijkers/consumenten van nieuws daar niet goed mee opgevoed (zie maar alle klakkeloos gedeelde flauwekul-berichten en hoaxes op Facebook).

  Daarom alleen al is het goed dat Jimmy Kets dit laat zien.

  En over subjectiviteit gesproken: ik vind daarom de kop van deze blog ook al heel subjectief. Want manipulatie heeft natuurlijk wel een negatieve bijklank, terwijl de fotograaf niet per se bewust aan het manipuleren is.

 4. geerjanssen
  Profiel  geerjanssen schreef op dinsdag 1 december 2015 om 12:54

  Niet nieuw, vanaf de uitvinding gebeurt dit al.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.418 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord