primefoto.nl schreef op zaterdag 5 december 2015 om 17:16
Nope. Wat heeft Photoshop hier mee te maken?
Daar is je denk fout.
Er zit geen Photoshop of Lightroom in je camera. Wel een sensor en daar hebben we het over. Het bereik van de sensor zonder PhS of LR. Dat is software en niet fysiek de sensor.
Als je een foto maakt gebruik je 1 enkele ISO waarde, 1 enkele diafragma waarde en 1 enkele sluitertijd. Er zal dus enkel 1 deel in het beeld 18% midden grijs worden. Vanuit die zone 5 heb je er 5 naar beneden en 5 naar boven. Meer is er niet. Een aantal van die zones geven geen enkel detail meer en zijn witte of zwarte vlakken. Stel zone 5 heeft een EV waarde van 8. EV4 komt dan op een zone waarde van 1. Gitzwart zonder enig detail dus. Een zwart vlak. EV waarde 14 komt dan op een zone waarde van +14. Detailloos wit begint vanaf zone 7/8 Dus alles er boven is een wit vlak met niets er in. Hoe ga je de zwarte en witte vlakken dan van zichtbare details voorzien? Zwart is zwart en zwarter wordt het niet. Wit is wit en witter wordt het niet het overstraalt dan alleen nog maar.
Zie een EV lijn en een zone lijn onder elkaar, uitgaande van een sensor met 14 EV bereik. Detail wordt pas zichtbaar vanaf zone 3 tot zone 8. Er onder en er boven heb je zwarte en witte vlakken zonder enig detail. Elke zone of EV waarde is 1 stop licht.
EV 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Zone 3 4 5 6 7
Zie je het probleem?
Zo simpel is het.
Licht buiten het bereik moet je gaan comprimeren om het zichtbaar te maken. Je moet EV1,2,3,4,10,11,12,13 en 14 in zone 3 t/m 7 gaan persen. Dat heet HDR of Photoshop of Lightroom, maar is niet langer je sensor. Zone 1 tor 3 zijn een zwart vlak. Zone 8 t/m10 zijn een wit vlak.
Als je in LR de highlight slider terug haalt pers je EV10,11,12,13 en 14 terug naar Zone 7. Je maakt er dan een HDR van. Je maakt het dan minder licht dan het werkelijk was. Schuif maar eens highlights helemaal terug en druk schaduwen helemaal omhoog. Hoppa een HDR uit 1 beeld. Zonder die schuifjes lukt dat niet. Je zet een compressor aan die alle te hoge terug drukt en te lage waarden optrekt tot de zichtbare waarden tussen zone 3 en 7. Het zelfde als dodge and burn.
Als je dat niet doet zie je een detailloze witte lucht en detailloze zwarte schaduwen. Zone 1,2,8,9,en 10 zijn kleurloze vlakken.
Je snapt het echt niet.
Dat komt omdat je er nabewerkingsprogramma's aan vast knoopt terwijl het bereik van de sensor door de sensor wordt bepaald en niet door de nabewerkingssoftware die met versterking en verzwakking zaken naar voren haalt of terug drukt.
Maak eens een foto met daarin EV1 t/m EV14 zichtbaar zonder nabewerking met een simpele camera. Ik wens je veel suc6. Dan krijg je 5 zones in beeld. Doe dat i.p.v. een theorie na te praten die je ergens hebt gelezen op een webpage en daar dan nog weer andere theorie doorheen te kwakken die er totaal niets mee te maken heeft.
Een sensor is een fysiek bestaande sensor. Een sensor is een fysiek alleenstaand licht vangend geïntegreerd circuit dat m.b.v een buffer en een convertor in de camera een beeld kan maken van maximaal 5 a 6 stops aan zichtbaar licht in 1 beeld. Een Sensor werkt zonder Photoshop of Lightroom. Dat is spul op je PC en niet in je camera en hoort niet in dit verhaal thuis omdat het niets zegt over het bereik van de sensor, maar enkel over wat de software er kunstmatig van maken kan.