Nando Harmsen

De vreemde verschillen tussen Luminar 4 en Luminar AI

zaterdag 30 januari 2021, 14:28 door | 6.891x gelezen | 24 reacties

Met Luminar AI is er weer een nieuw stapje gezet in het met een druk op de knop bewerken van een foto. Je wordt op je wenken bediend en hoeft bijna niets meer te doen. Maar in hoeverre is het programma een opvolger van Luminar 4? Ik leg ze naast elkaar om daarachter te komen.

Nando lumA vs lum4

Luminar 4 versus Luminar AI - wat zijn de verschillen?

Luminar 4 was voor veel mensen een redelijk goed alternatief voor Adobe Lightroom Classic. Het geeft je de mogelijkheid om je raw foto's op een heel eenvoudige manier te bewerken, en ze enigszins te beheren in een bibliotheek.

Dit alles zonder een abonnement. Je koopt eenmalig het programma, en je kunt ermee aan de slag.

Zoals we inmiddels allemaal weten maakt Luminar gebruik van kunstmatige intelligentie om een deel van de bewerkingen uit te voeren. Dit is natuurlijk geen echte kunstmatige intelligentie. Het is gewoon een stukje slimme programmering die aan de hand van herkenning bepaalde bewerkingen in meer of mindere mate kan uitvoeren.

Dit heeft geleid tot de Luminar Looks, een verzameling voorinstellingen in Luminar 4 waar je uit kunt kiezen. Deze waren enigszins van ondergeschikt belang, want de normale bewerkingen voeren de boventoon. Maar met Luminar AI is het roer omgegooid, en zijn de voorinstellingen het belangrijkste in het programma geworden.

De eerste stapjes met AI in Luminar 4


Als ik terugkijk naar Luminar 4, waarvoor ik op Photofacts Academy een heel uitgebreide videocursus heb opgenomen, valt op dat het bewerken van een foto veel mogelijkheden biedt.

Bij een aantal van die bewerkingen wordt de kunstmatige intelligentie (laten we die naam maar aanhouden) ingezet. Het levert snel heel drastische bewerkingen op.


Bekijk de cursus Luminar 4

De kunstmatige intelligentie maakt het ook mogelijk om een lucht op een heel eenvoudige manier te vervangen. Misschien dat Luminar 4 daar wel het meest populair voor is geworden. Met een druk op de knop kon je die saaie lucht vervangen voor iets indrukwekkends.

Nando lumA vs lum4 sky replacement

Met behulp van kunstmatige intelligentie een lucht vervangen. Dit is een van de belangrijkere automatische functies voor Luminar

Ook voor portretten kan Luminar 4 op een eenvoudige manier complexe bewerkingen uitvoeren. Het effenen van de huid, en het aanpassen van de gezichtsvorm. Je kunt er best ver in gaan, tot het moment dat het model zichzelf nauwelijks meer herkend.

Wat opvalt aan Luminar 4 is het ontbreken van een goede bibliotheek functie. Er wordt alleen gebruik gemaakt van de folderstuctuur op je harde schijf en enkele rudimentaire albummogelijkheden. Je kunt vlaggen, sterren en kleuren aan je foto toevoegen om het kaf van het koren te scheiden.

Nando lumAI vs lum4 selections

Luminar 4 geeft een uitgebreide set mogelijkheden om je foto's te selecteren; vlaggen, sterren en kleuren.

Wat ontbreekt is de mogelijkheid tot het gebruik van sleutelwoorden, het toevoegen van metadata, en een goede manier om foto's te zoeken. Dit betekent dat Luminar 4 niet geschikt is voor hele grote verzamelingen foto's, en het beheren van die verzamelingen. Het is toegespitst op het bewerken van foto's.

Wensen voor de opvolger van Luminar 4


Ik had een wensenlijstje voor de opvolging van Luminar 4. Je wilt immers een stap voorwaarts doen wanneer er een nieuwe versie komt. Als eerste wil je natuurlijk je catalogus meenemen naar de nieuwe versie, maar bovendien moeten de mogelijkheden uitgebreid worden. Het moet meerwaarde geven om over te stappen.

Mijn wensen waren voornamelijk de uitbreiding van de bibliotheek functies. Belangrijk was de flexibiliteit met het aanmaken van albums, de mogelijkheid tot het toevoegen van sleutelwoorden en metadata, en een goede zoekfunctie om die ene foto terug te kunnen vinden.

Ook een verdere uitwerking van het gebruik van lagen zou prettig zijn, want het vergroot de mogelijkheden van het programma. Een visuele selectiemethode voor de nieuwe luchten, of elementen die je aan de lucht wil toevoegen was ook wenselijk. Dat verhoogt het gebruiksgemak.

Nando lumA vs lum4 layers

Een van de sterke punten van Luminar 4 is het gebruik van lagen en blending opties.

Met Luminar AI hoopte ik dat veel van deze dingen geboden zouden worden waardoor Luminar een stap verder gezet zou hebben naar een werkbare vervanging van Adobe Lightroom Classic. Zeker omdat je Luminar AI wederom moet kopen. Het is geen upgrade van Luminar 4.

De verschillen tussen Luminar 4 en Luminar AI


Het werd al snel duidelijk dat Luminar AI geen normale upgrade is van Luminar 4. Het zijn twee compleet verschillende programma's die helemaal niets met elkaar te maken hebben. Tot mijn verbazing is het niet eens mogelijk om je catalogus van Luminar 4 om te zetten naar een catalogus voor Luminar AI.

Dit heeft een flinke consequentie. Heb je al heel veel foto's in je Luminar 4 catalogus, dan zal je die helemaal opnieuw moeten importeren in Luminar AI.

Op zich is dat niet zo'n probleem, aangezien de folder structuur van je harde schijf gebruikt wordt. Dat je dan alle bewerkingen die er ooit op je foto's zijn gedaan kwijt bent, is wel een probleem.

Het blijkt dat je in Luminar AI niet langer sterren en kleuren kunt toekennen aan je foto's. Het is alleen mogelijk om vlaggen toe te kennen. Hiermee zijn de mogelijkheden van bibliotheek afgenomen, in plaats dat er mogelijkheden toegevoegd zijn. Bovendien ontbreekt de mogelijkheid tot sleutelwoorden en metadata nog steeds.

Nando lumAI vs lum4 newcatalog

De nieuwe catalogus geeft nauwelijks mogelijkheden om je foto's te selecteren. Sterren en kleuren toevoegen is niet meer mogelijk.

Voor het bewerken van een foto wordt je direct naar het gebruik van Sjablonen wordt geleid. Dit zijn de nieuwe benamingen voor de voorinstellingen, die in Luminar 4 nog Looks genoemd werden. Het vervelende is, dat als je extra Looks had aangekocht, je deze niet kunt gebruiken in Luminar AI.

Maak je gebruik van Sjablonen, dan wordt je foto in een handomdraai verandert in een bewerkte foto. Luminar AI selecteert er een aantal voor je, waar je uit kunt kiezen. Dat doet het programma aan de hand van wat het in de foto herkent. Is er geen Sjabloon aanwezig, dan kun je (weer) op de website nieuwe setjes Sjablonen kopen, zo veel je wilt.

Nando lumAI vs lum4 landscape templates

De voorinstellingen, Sjablonen genaamd, is waar het in Luminar AI om draait.

Bewerk je de foto graag zelf, dan kun je aan de slag met het bewerkingspaneel. Dat ziet er hetzelfde uit als in Luminar 4. Maar het valt op dat de leuke opties ontbreken. Daaronder valt de mogelijkheid tot het gebruik van lagen en de "blending opties".

Alles bij elkaar heeft Luminar AI veel minder mogelijkheden tot het handmatig bewerken van een foto.

Er zijn wel een aantal mogelijkheden toegevoegd, zoals het nog verder manipuleren van je model. Je kunt de kleur van het iris aanpassen, of de lichaamsvorm veranderen. Voor de landschapsfotograaf is er verder weinig verandert. Er is geen grafische weergave van de luchten waar je uit kunt kiezen, of de objecten die in de lucht geplaatst kunnen worden. Het ziet er allemaal exact hetzelfde uit als in Luminar 4.

Conclusie na het gebruik van Luminar AI


Ook van Luminar AI heb ik een video cursus opgenomen waarin alle mogelijkheden aan bod komen. Het opvallende is, dat deze cursus korter is geworden. Niet omdat het werken met het programma eenvoudiger is, maar omdat er veel minder mogelijkheden zijn.


Bekijk de complete cursus Luminar AI

Wat Luminar AI doet, is aansturen op het gebruik van Sjablonen; voorinstellingen waarvan je er een aantal hebt, maar waar je er heel veel meer kan kopen. Dat hoef je natuurlijk niet te doen, maar de drempel is wel klein. Ook nieuwe luchten, of nieuwe objecten voor in de lucht zijn te koop.

Nando lumAI vs lum4 portrait templates

Luminar AI leest de foto, en stelt enkele Sjablonen voor als bewerking. Zit de juiste er niet bij, dan kun je een nieuwe set sjablonen kopen.


Er zijn nog een aantal nieuwe functies in aantocht. En daarvan is een het vervangen van de lucht waarbij rekening gehouden wordt met reflecties. Een andere is het toevoegen van mist in een foto. Wanneer deze toegevoegd worden is afwachten, maar vermoedelijk zal dat in de loop van 2021 zijn.

Nando lumAI vs lum4 portrait AI functions

Heb je het verkeerde model, dan kun je de kleur van de ogen en lichaamsvormen aanpassen. Luminar AI geeft een paar extra mogelijkheden ten opzichte van Luminar 4

Het grootste minpunt vind ik toch wel het ontbreken van de mogelijkheid om de oude catalogus van Luminar 4 over te zetten naar Luminar AI. Je kunt beide programma's natuurlijk naast elkaar gebruiken, maar dat is verre van ideaal.

Hou er ook rekening mee dat de ondersteuning voor Luminar 4 nog maar een jaar zal duren, tot begin 2022. Daarna zal het programma nog wel blijven werken, maar er zullen geen updates meer komen. Hoe dat verder zal lopen, is afwachten.

Alles bij elkaar opgeteld kan ik alleen concluderen dat Luminar AI eerder een stap achteruit is ten opzichte van Luminar 4. Ben je een fotograaf die graag foto's handmatig wil bewerken, al dan niet met de hulp van de kunstmatige intelligentie, dan kun je beter bij Luminar 4 blijven.

Hou je niet van bewerken, en wil je gebruik maken van een simpele druk op de knop om je foto's te bewerken, dan kan Luminar AI geschikt voor je zijn. Stap je over van Luminar 4, dan kun je de bewerkingen en eventuele Looks die je gekocht hebt, niet meer in Luminar AI gebruiken.

Wat vind jij van Luminar


Ik ben benieuwd wat jij van Luminar vindt. Gebruik je Luminar 4 en ben je van plan om over te stappen? Of heb je Luminar AI al in gebruik naast Luminar 4? Laat weten wat je ervaringen zijn in een reactie onder dit bericht.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

24 reacties

 1. John Boutsen
  John Boutsen schreef op zaterdag 30 januari 2021 om 18:04

  Ik gebruik Luminar 4 en ben niet van plan om over te stappen naar AI, ik bewerk mijn foto's graag zelf en maak zo mijn eigen beelden zoals ikzelf wil. Met AI loop je het risico dat je met zen allen dezelfde stijl ontwikkelt, afhankelijk of je met zijn allen dezelfde (meest presentabele!) Voor instellingen gaat gebruiken. Ik hou het dus op Luminar 4
  JOHN

 2. Guill. Raemakers
  Guill. Raemakers schreef op dinsdag 2 februari 2021 om 11:15

  Als ik jouw commentaar lees ben ik blij dat ik niet overgestapt ben naar AI. Ook mede door een aantal recente aanpassingen in Photoshop. Hoewel Adobe erg commercieel is blijf ik toch bij mijn vertrouwde LR en PS. Ik gebruik no 4 voornamelijk als plug in bij LR en dat bevalt mij goed. Ik bewerk mijn foto's het liefst zelf zonder kunstmatige trucjes.
  Guill.

 3. Nando
  Profiel  Nando schreef op dinsdag 2 februari 2021 om 11:24

  @Guill:
  Je noemt Adobe commercieel, en dat klopt. Maar Skylum is in feite nog een graatje erger, met hun extra Looks, Sjablonen, Luchten en andere dingen die je kunt kopen en waar ze continu op zinspelen.
  We moeten ons daar ook niet teveel aan storen, denk ik. Het zijn en blijven allemaal bedrijven die geld moeten verdienen. Zo zit de economie nu eenmaal in elkaar knipoog

 4. Bram van Maas
  Bram van Maas schreef op dinsdag 2 februari 2021 om 11:37

  Eerlijk gezegd heb ik er wel spijt van dat ik Luminar AI gekocht heb daar ik toch wel zelf graag bewerk en dan de leuke functies zoals lagen ed mis, het meeste doe ik wel in LR en stap dan pas over naar Luminar 4 of AI.
  Bram

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.704 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord