Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

De vreemde verschillen tussen Luminar 4 en Luminar AI

zaterdag 30 januari 2021, 14:28 door | 8.504x gelezen | 24 reacties

Met Luminar AI is er weer een nieuw stapje gezet in het met een druk op de knop bewerken van een foto. Je wordt op je wenken bediend en hoeft bijna niets meer te doen. Maar in hoeverre is het programma een opvolger van Luminar 4? Ik leg ze naast elkaar om daarachter te komen.

Nando lumA vs lum4

Luminar 4 versus Luminar AI - wat zijn de verschillen?

Luminar 4 was voor veel mensen een redelijk goed alternatief voor Adobe Lightroom Classic. Het geeft je de mogelijkheid om je raw foto's op een heel eenvoudige manier te bewerken, en ze enigszins te beheren in een bibliotheek.

Dit alles zonder een abonnement. Je koopt eenmalig het programma, en je kunt ermee aan de slag.

Zoals we inmiddels allemaal weten maakt Luminar gebruik van kunstmatige intelligentie om een deel van de bewerkingen uit te voeren. Dit is natuurlijk geen echte kunstmatige intelligentie. Het is gewoon een stukje slimme programmering die aan de hand van herkenning bepaalde bewerkingen in meer of mindere mate kan uitvoeren.

Dit heeft geleid tot de Luminar Looks, een verzameling voorinstellingen in Luminar 4 waar je uit kunt kiezen. Deze waren enigszins van ondergeschikt belang, want de normale bewerkingen voeren de boventoon. Maar met Luminar AI is het roer omgegooid, en zijn de voorinstellingen het belangrijkste in het programma geworden.

De eerste stapjes met AI in Luminar 4


Als ik terugkijk naar Luminar 4, waarvoor ik op Photofacts Academy een heel uitgebreide videocursus heb opgenomen, valt op dat het bewerken van een foto veel mogelijkheden biedt.

Bij een aantal van die bewerkingen wordt de kunstmatige intelligentie (laten we die naam maar aanhouden) ingezet. Het levert snel heel drastische bewerkingen op.


» Bekijk de cursus Luminar 4

De kunstmatige intelligentie maakt het ook mogelijk om een lucht op een heel eenvoudige manier te vervangen. Misschien dat Luminar 4 daar wel het meest populair voor is geworden. Met een druk op de knop kon je die saaie lucht vervangen voor iets indrukwekkends.

Nando lumA vs lum4 sky replacement

Met behulp van kunstmatige intelligentie een lucht vervangen. Dit is een van de belangrijkere automatische functies voor Luminar

Ook voor portretten kan Luminar 4 op een eenvoudige manier complexe bewerkingen uitvoeren. Het effenen van de huid, en het aanpassen van de gezichtsvorm. Je kunt er best ver in gaan, tot het moment dat het model zichzelf nauwelijks meer herkend.

Wat opvalt aan Luminar 4 is het ontbreken van een goede bibliotheek functie. Er wordt alleen gebruik gemaakt van de folderstuctuur op je harde schijf en enkele rudimentaire albummogelijkheden. Je kunt vlaggen, sterren en kleuren aan je foto toevoegen om het kaf van het koren te scheiden.

Nando lumAI vs lum4 selections

Luminar 4 geeft een uitgebreide set mogelijkheden om je foto's te selecteren; vlaggen, sterren en kleuren.

Wat ontbreekt is de mogelijkheid tot het gebruik van sleutelwoorden, het toevoegen van metadata, en een goede manier om foto's te zoeken. Dit betekent dat Luminar 4 niet geschikt is voor hele grote verzamelingen foto's, en het beheren van die verzamelingen. Het is toegespitst op het bewerken van foto's.

Wensen voor de opvolger van Luminar 4


Ik had een wensenlijstje voor de opvolging van Luminar 4. Je wilt immers een stap voorwaarts doen wanneer er een nieuwe versie komt. Als eerste wil je natuurlijk je catalogus meenemen naar de nieuwe versie, maar bovendien moeten de mogelijkheden uitgebreid worden. Het moet meerwaarde geven om over te stappen.

Mijn wensen waren voornamelijk de uitbreiding van de bibliotheek functies. Belangrijk was de flexibiliteit met het aanmaken van albums, de mogelijkheid tot het toevoegen van sleutelwoorden en metadata, en een goede zoekfunctie om die ene foto terug te kunnen vinden.

Ook een verdere uitwerking van het gebruik van lagen zou prettig zijn, want het vergroot de mogelijkheden van het programma. Een visuele selectiemethode voor de nieuwe luchten, of elementen die je aan de lucht wil toevoegen was ook wenselijk. Dat verhoogt het gebruiksgemak.

Nando lumA vs lum4 layers

Een van de sterke punten van Luminar 4 is het gebruik van lagen en blending opties.

Met Luminar AI hoopte ik dat veel van deze dingen geboden zouden worden waardoor Luminar een stap verder gezet zou hebben naar een werkbare vervanging van Adobe Lightroom Classic. Zeker omdat je Luminar AI wederom moet kopen. Het is geen upgrade van Luminar 4.

De verschillen tussen Luminar 4 en Luminar AI


Het werd al snel duidelijk dat Luminar AI geen normale upgrade is van Luminar 4. Het zijn twee compleet verschillende programma's die helemaal niets met elkaar te maken hebben. Tot mijn verbazing is het niet eens mogelijk om je catalogus van Luminar 4 om te zetten naar een catalogus voor Luminar AI.

Dit heeft een flinke consequentie. Heb je al heel veel foto's in je Luminar 4 catalogus, dan zal je die helemaal opnieuw moeten importeren in Luminar AI.

Op zich is dat niet zo'n probleem, aangezien de folder structuur van je harde schijf gebruikt wordt. Dat je dan alle bewerkingen die er ooit op je foto's zijn gedaan kwijt bent, is wel een probleem.

Het blijkt dat je in Luminar AI niet langer sterren en kleuren kunt toekennen aan je foto's. Het is alleen mogelijk om vlaggen toe te kennen. Hiermee zijn de mogelijkheden van bibliotheek afgenomen, in plaats dat er mogelijkheden toegevoegd zijn. Bovendien ontbreekt de mogelijkheid tot sleutelwoorden en metadata nog steeds.

Nando lumAI vs lum4 newcatalog

De nieuwe catalogus geeft nauwelijks mogelijkheden om je foto's te selecteren. Sterren en kleuren toevoegen is niet meer mogelijk.

Voor het bewerken van een foto wordt je direct naar het gebruik van Sjablonen wordt geleid. Dit zijn de nieuwe benamingen voor de voorinstellingen, die in Luminar 4 nog Looks genoemd werden. Het vervelende is, dat als je extra Looks had aangekocht, je deze niet kunt gebruiken in Luminar AI.

Maak je gebruik van Sjablonen, dan wordt je foto in een handomdraai verandert in een bewerkte foto. Luminar AI selecteert er een aantal voor je, waar je uit kunt kiezen. Dat doet het programma aan de hand van wat het in de foto herkent. Is er geen Sjabloon aanwezig, dan kun je (weer) op de website nieuwe setjes Sjablonen kopen, zo veel je wilt.

Nando lumAI vs lum4 landscape templates

De voorinstellingen, Sjablonen genaamd, is waar het in Luminar AI om draait.

Bewerk je de foto graag zelf, dan kun je aan de slag met het bewerkingspaneel. Dat ziet er hetzelfde uit als in Luminar 4. Maar het valt op dat de leuke opties ontbreken. Daaronder valt de mogelijkheid tot het gebruik van lagen en de "blending opties".

Alles bij elkaar heeft Luminar AI veel minder mogelijkheden tot het handmatig bewerken van een foto.

Er zijn wel een aantal mogelijkheden toegevoegd, zoals het nog verder manipuleren van je model. Je kunt de kleur van het iris aanpassen, of de lichaamsvorm veranderen. Voor de landschapsfotograaf is er verder weinig verandert. Er is geen grafische weergave van de luchten waar je uit kunt kiezen, of de objecten die in de lucht geplaatst kunnen worden. Het ziet er allemaal exact hetzelfde uit als in Luminar 4.

Conclusie na het gebruik van Luminar AI


Ook van Luminar AI heb ik een video cursus opgenomen waarin alle mogelijkheden aan bod komen. Het opvallende is, dat deze cursus korter is geworden. Niet omdat het werken met het programma eenvoudiger is, maar omdat er veel minder mogelijkheden zijn.


» Bekijk de complete cursus Luminar AI

Wat Luminar AI doet, is aansturen op het gebruik van Sjablonen; voorinstellingen waarvan je er een aantal hebt, maar waar je er heel veel meer kan kopen. Dat hoef je natuurlijk niet te doen, maar de drempel is wel klein. Ook nieuwe luchten, of nieuwe objecten voor in de lucht zijn te koop.

Nando lumAI vs lum4 portrait templates

Luminar AI leest de foto, en stelt enkele Sjablonen voor als bewerking. Zit de juiste er niet bij, dan kun je een nieuwe set sjablonen kopen.


Er zijn nog een aantal nieuwe functies in aantocht. Eén daarvan is een het vervangen van de lucht waarbij rekening gehouden wordt met reflecties. Een andere is het toevoegen van mist in een foto. Wanneer deze toegevoegd worden is afwachten, maar vermoedelijk zal dat in de loop van 2021 zijn.

Nando lumAI vs lum4 portrait AI functions

Heb je het verkeerde model, dan kun je de kleur van de ogen en lichaamsvormen aanpassen. Luminar AI geeft een paar extra mogelijkheden ten opzichte van Luminar 4

Het grootste minpunt vind ik toch wel het ontbreken van de mogelijkheid om de oude catalogus van Luminar 4 over te zetten naar Luminar AI. Je kunt beide programma's natuurlijk naast elkaar gebruiken, maar dat is verre van ideaal.

Hou er ook rekening mee dat de ondersteuning voor Luminar 4 nog maar een jaar zal duren, tot begin 2022. Daarna zal het programma nog wel blijven werken, maar er zullen geen updates meer komen. Hoe dat verder zal lopen, is afwachten.

Alles bij elkaar opgeteld kan ik alleen concluderen dat Luminar AI eerder een stap achteruit is ten opzichte van Luminar 4. Ben je een fotograaf die graag foto's handmatig wil bewerken, al dan niet met de hulp van de kunstmatige intelligentie, dan kun je beter bij Luminar 4 blijven.

Hou je niet van bewerken, en wil je gebruik maken van een simpele druk op de knop om je foto's te bewerken, dan kan Luminar AI geschikt voor je zijn. Stap je over van Luminar 4, dan kun je de bewerkingen en eventuele Looks die je gekocht hebt, niet meer in Luminar AI gebruiken.

Wat vind jij van Luminar


Ik ben benieuwd wat jij van Luminar vindt. Gebruik je Luminar 4 en ben je van plan om over te stappen? Of heb je Luminar AI al in gebruik naast Luminar 4? Laat weten wat je ervaringen zijn in een reactie onder dit bericht.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

24 reacties

  1. John Boutsen
    John Boutsen schreef op zaterdag 30 januari 2021 om 18:04  | reageer

    Ik gebruik Luminar 4 en ben niet van plan om over te stappen naar AI, ik bewerk mijn foto's graag zelf en maak zo mijn eigen beelden zoals ikzelf wil. Met AI loop je het risico dat je met zen allen dezelfde stijl ontwikkelt, afhankelijk of je met zijn allen dezelfde (meest presentabele!) Voor instellingen gaat gebruiken. Ik hou het dus op Luminar 4
    JOHN

  2. Guill. Raemakers
    Guill. Raemakers schreef op dinsdag 2 februari 2021 om 11:15  | reageer

    Als ik jouw commentaar lees ben ik blij dat ik niet overgestapt ben naar AI. Ook mede door een aantal recente aanpassingen in Photoshop. Hoewel Adobe erg commercieel is blijf ik toch bij mijn vertrouwde LR en PS. Ik gebruik no 4 voornamelijk als plug in bij LR en dat bevalt mij goed. Ik bewerk mijn foto's het liefst zelf zonder kunstmatige trucjes.
    Guill.

  3. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 2 februari 2021 om 11:24  | reageer

    @Guill:
    Je noemt Adobe commercieel, en dat klopt. Maar Skylum is in feite nog een graatje erger, met hun extra Looks, Sjablonen, Luchten en andere dingen die je kunt kopen en waar ze continu op zinspelen.
    We moeten ons daar ook niet teveel aan storen, denk ik. Het zijn en blijven allemaal bedrijven die geld moeten verdienen. Zo zit de economie nu eenmaal in elkaar knipoog

  4. Bram van Maas
    Bram van Maas schreef op dinsdag 2 februari 2021 om 11:37  | reageer

    Eerlijk gezegd heb ik er wel spijt van dat ik Luminar AI gekocht heb daar ik toch wel zelf graag bewerk en dan de leuke functies zoals lagen ed mis, het meeste doe ik wel in LR en stap dan pas over naar Luminar 4 of AI.
    Bram

  5. Kees Harreman
    Kees Harreman schreef op dinsdag 2 februari 2021 om 11:39  | reageer

    Ben het met Guill Raemakers eens, ze willen volgens mij snel geld verdienen wat ik wel begrijp maar we houden het maar bij het oude vertrouwde L.R en Photoshop met als extra de diverse plug ins.

  6. Gerard
    Gerard schreef op dinsdag 2 februari 2021 om 11:49  | reageer

    Als ik je zo beluister ben ik ook blij dat ik niet Luminar AI hebt gekocht. Het heeft totaal geen meerwaarde met deze overstap. Dus ik blijf lekker bij LR 6.0, PS en Luminar 4. Alleen voor kleine aanpassingen die snel en eenvoudig kunnen worden aangepast gebruik ik Luminar 4. In alle andere gevallen gebruik ik LR en PS.

  7. 4BYE
    Profiel 4BYE schreef op dinsdag 2 februari 2021 om 12:10  | reageer

    Ik heb nooit met Luminar gewerkt en ben wel blij met Luminar AI. Omdat ik DxO PhotoLab 4 gebruik voor bewerken van mijn RAW foto's is Luminar AI gewoon iets erbij wanneer ik eens wat anders wil doen met een foto. Heb voor 60,00 Luminar X voor een jaar en vul zo wat zaken aan. Wat mij daarbij wel opvalt is dat het niet in de sjabloon structuur tevoorschijn komt. Dat had ik dus wel verwacht.

    Ondanks dat ik ACDSEE niet erg professioneel vind, ook in de service, gebruik ik het al heel lang voor het bekijken, beoordelen, vergelijken en het geven van keywords. Ondanks dat het inmiddels allemaal edit mogelijkheden heeft gekregen blijf ik daar vanaf. Maar voor de functie waar ik het voor gebruik is het nog steeds handig en goed genoeg.

    Ik zie het als een veredelde plugin met best wel wat mogelijkheden om iets sfeervols te creëren. Heb het natuurlijk nog niet zo lang maar ik heb best wel leuke afbeeldingen kunnen maken. Voor mij wordt het dan wel meer "digital art" omdat het met de originele foto niet zo veel meer te maken heeft. Althans, ik zal ze niet gebruiken om te laten zien hoe mooi de Grand Canyon is bijvoorbeeld. Ik wil mensen geen verkeerd beeld geven van de "werkelijkheid". Het nadeel van de sky-replacement is wel dat je dezelfde lucht keer op keer tegenkomt. Ik begin dus zelf een database te bouwen met luchten die ik onderweg tegenkom en vastleg. Blijft het toch meer van mijzelf. Overigens is zeker nog niet alles optimaal. (ook niet in PS) Zie toch bij uitproberen dat luchten niet altijd helemaal goed vervangen worden, met name bij bomen met takken e.d. Het is ook nog wel een kunst om iets goed te doen zonder verkeerde of dubbele lichtvallen te krijgen. En inderdaad met spiegeling in waterpartijen is het nauwelijks toe te passen.

    Het zal altijd wel een strijd blijven tussen "puristen" en mensen die van experimenteren houden. Ik hoor nu na lange tijd ook wat meer bij die laatsten.

  8. Hans Alink
    Hans Alink schreef op dinsdag 2 februari 2021 om 12:26  | reageer

    Ik heb mij laten verleiden tot de aankoop van Luminar AI. Ik gebruik af en toe Luminar 4. Voor mij is Luminar AI "oude wijn in nieuwe zakken". Weinig nieuws. En al die sjablonen leiden tot "over the top pictures". Veel HDR-look en onrealistische helderheden en contrasten. En al die portretten gaan wat "look" betreft, allemaal op elkaar lijken. Bovendien is het nog al een georganiseer om bijvoorbeeld 5.000 foto's te laden en te handelen. Voor mij blijft Lightroom het pakket om je foto's te bewerken om zo je eigen stijl in de hand te houden.

  9. gast schreef op dinsdag 2 februari 2021 om 12:37  | reageer

    Ik gebruik beide als plug-in in Photoshop, maar mis in AI toch het stukje aanpasbaar verloop.
    Ik vond dat nog al een handig iets, en dat is een gemis.
    Voor mij in ieder geval.
    Dat is eigenlijk het enige waar ik me aan stoor.

  10. Chris
    Chris schreef op dinsdag 2 februari 2021 om 12:54  | reageer

    Voor mij was het niet nodig geweest. Ik ben het volledig eens met Nando.
    Spijtig maar een gemiste kans.

  11. Noor
    Noor schreef op dinsdag 2 februari 2021 om 13:06  | reageer

    Moeilijk onderwerp.
    Het biedt genoeg om alles over te laten aan het programma. Maar wil ik dit ook.
    Ik vind het zelf nog steeds leuk mijn eigen stempel te drukken op een foto.
    Maar de eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik er misschien verbaasd over zou zijn wat er allemaal kan.


  12. Jan Spoel
    Jan Spoel schreef op dinsdag 2 februari 2021 om 13:24  | reageer

    Heb Luminar 4 ongeveer een jaar geleden gekocht om het te gebruiken naast PS en LR. Werd aangeprezen als de toekomst in bewerken.Na amper 9 maanden komen ze met iets nieuws Luminar AI en met de mededeling dat ze Luminar 4 nog even blijven ondersteunen maar er wel mee gaan stoppen. Ik vind dit de zaak bedonderen en geldklopperij. Dit is de zakelijke kant. De beide programma's zijn leuk om mee te werken, makkelijk, wel oppassen voor veel hetzelfde. Zelf looks maken is een oplossing.

  13. Stef
    Stef schreef op dinsdag 2 februari 2021 om 13:24  | reageer

    Ik wil toch eigenlijk wel van het abonnement bij adobe af en ben me aan het oriënteren naar een 'vervanger' die er enigszins aan zou kunnen tippen, als ik dit hier lees dan valt Luminar dus alvast af, ik wil mijn bewerkingen wel graag zelf doen

  14. Liesbeth
    Liesbeth schreef op dinsdag 2 februari 2021 om 13:42  | reageer

    Toen ik Luminar4 gekocht had, verscheen al snel Luminar AI. Eigenlijk voelde ik me toen zwaar in de maling genomen en ik heb AI niet gekocht. En daar ben ik heel blij om, want zelfs met 4 doe ik weinig. Geef mij maar Lightroom en Photoshop, dan kan ik mijn foto bewerken zoals ik dat wil en heb ik ook geen gezeur over dingen die ik er weer los bij moet kopen, waardoor Luminar dan toch weer veel duurder wordt dan je in eerste instantie denkt.

  15. Eduard
    Eduard schreef op dinsdag 2 februari 2021 om 13:58  | reageer

    Ik had Luminar 4 aangekocht en eind 2020 ook Luminar AI.
    Mede omdat ik zelf een flink aantal luchten gefotografeerd heb en dat het een geheel nieuw programma was heb ik mijn geld voor Luminar AI teruggevraagd. Ik heb er een hele poos op moeten wachten met veel communiceren maar uiteindelijk werd het vorige week netjes teruggestort. Ik blijf maar met LR werken waar ik redelijk mee uit de voeten kan.

  16. Dick
    Dick schreef op dinsdag 2 februari 2021 om 16:44  | reageer

    Ik gebruik Silkypix Developer Studio Pro 10E en daarnaast Affinity Photo.(daarvoor Photoshop) Dat blijfven mijn hoofdbewerkingsprogramma's. Ik had Luminar 4 , maar zelden gebruikt eigenlijk zonde van de aanschaf (ik ben geen voorstander van nepluchten etc.). Ik heb nu Luminar AI als aanvulling in lastige situaties en na het volgen van 5 webinars heb ik nu redelijk zicht wanneer het handig is om te gebruiken. Mijn hoofdprogramma's blijven Silkypix 10ProE is echt heel goed maar dat vooral omdat ik het gewend ben te gebruiken. De overgang van Photoshop naar Affinity was lastig maar door de vele Video's is overal achter te komen.
    Luminar AI is vooral handig wanneer je bijvoorbeeld snel portretten wil bewerken etc. Voor mij een leuke tool voor erbij maar ook dan is het nodig het programma goed te kennen.
    Verscherpen zal ik er niet in doen maar de noisereductie is bijvoorbeeldperfect naar mijn idee.

  17. Wouter J
    Wouter J schreef op dinsdag 2 februari 2021 om 17:24  | reageer

    Ik had Luminar 4 en eerder Luminar 3 en Luminar Flex alleen maar als verlengstuk van Photoshop. Ik heb gebruik gemaakt van het aanbiedings update-bod van Luminar toen dat mogelijk was. Toen ik eenmaal wat meer wist van Luminar AI heb ik mijn geld teruggevraagd. Ook het gebruik van On1 PhotoRaw heb ik opgegeven, na alle vernieuwingen die voor mij als Photoshop-gebruiker en kenner niets toevoegen. Capture One kan op onderdelen (wat) beter zijn voor mijn RAF-opnamen als FujiFilm-X fotograaf. Voor al mijn eerdere Nikon-opnamen voegt alleen DxO PhotoLab 4 echt iets toe, te weten de allerbeste Noise-reduction. Luminar heeft aangegeven Luminar 4 niet te blijven ondersteunen en er ook geen vervolg aan te geven. Met de constante verbeteringen en de steeds betere tools blijft Photoshop voor mij het beste programma.

  18. Jan
    Jan schreef op dinsdag 2 februari 2021 om 17:41  | reageer

    Ik heb AI aangeschaft om dat ik dacht dat het een verbetering zou zijn, maar ik voel me bekocht, het is niet geschikt voor fotografen en ik zal zo lang het duurt alleen nog 4 gebruiken.
    Jan

  19. Louismakers
    Profiel Louismakers schreef op dinsdag 2 februari 2021 om 18:37  | reageer

    Toen Luminar 4 uitkwam was jij daar lyrisch over, en ben ik opgestapt van Adobe Lightroom en Photoshop naar Luminar 4. Ook al omdat ik dan niet meer vast zat aan de maandelijkse kosten van LR en PS. Toen Luminar AI uitkwam voelde ik mij bedonderd. Ik ga Luminar AI niet aanschaffen. Een hobby moet leuk blijven en betaalbaar. Ik werk nu met Photoshop Elements en wil Luminar 4 blijven gebruiken. Mocht dat wegvallen dan zie ik tegen die tijd wel hoe verder.

  20. 4BYE
    Profiel 4BYE schreef op dinsdag 2 februari 2021 om 21:10  | reageer

    Ik zie het probleem van bewerken niet zo. Je kan toch heel wat aanpassen met Luminar AI. De sjablonen zijn slechts een leidraad. Die kun je als het teveel is ook rechtsonder verminderen of gelijk naar edit gaan. Voor slechts 69,00 kan ik niet met de prijs zitten. Voor een beetje plugin ben je dat ook kwijt.

    Mensen die een goed alternatief voor LR zoeken zou ik de proefversie van DxO PhotoLab 4.0 willen aanraden en eens uitproberen. Geen abbo.

    PS is natuurlijk een gerenommeerd programma, maar om te stacken is Helicon Pro de betere en voor stitchen is PTGui een beter alternatief.

  21. Sheila
    Sheila schreef op dinsdag 2 februari 2021 om 22:20  | reageer

    Ik heb vorig jaar Luminar 4 gekocht en vind dat een fijn programma om mee te werken. Daarnaast heb Photoshop elementos 2019. Voor wat ik doe heb ik niet meer nodig (dus ook geen Adobe abo).

  22. Soetens Geert
    Soetens Geert schreef op woensdag 3 februari 2021 om 10:06  | reageer

    Ik ben een gewone amateur fotografie. PS en LR vond ik moeilijk en duur. Vanaf het begin heb ik alles van Skylum en Luminar gekocht. Ik vond de kostprijs aanvaardbaar en vooral: ik kon met de workflow zeer goed werken. Ik vond het veel makkelijker dan PS en LR. Maar sinds de introductie van AI vind ik ook dat alles veel commerciëler is geworden bij Luminar. Veel tips om van alles en nog wat aan te kopen. Maar het belangrijkste argument waarom AI mij heeft ontgoocheld: AI is geen uitbreiding van Luminar 4. Ik sluit me dus volledig aan bij alles wat Nando hierboven heeft beschreven.

  23. Hans den Boer
    Profiel Hans den Boer schreef op donderdag 16 september 2021 om 16:16  | reageer

    Ik hou het bij Photoshop/Lightroom om de simpele reden dat de kans dat die programma's van de markt verdwijnen niet zo groot is, iets wat bij Luminar 4 / Luminar AI vele malen groter is. Daarnaast vind ik persoonlijk dat - als je net iets meer dan alleen de basiskennis heb van Photoshop/Lightroom je veel meer een eigen stijl aan je foto's mee kunt geven dan de voorinstellingen van b.v. Luminar 4 (die je daarna alsnog naar eigen stijl/smaak moet gaan aanpassen).
    Natuurlijk zal een abonnement op jaarbasis voor Photoshop/Lightroom iets duurder zijn, maar dan heb je tenminste iets wat zonder al te veel problemen werkt.

  24. 4BYE
    Profiel 4BYE schreef op maandag 20 september 2021 om 09:41  | reageer

    @Hans de Boer - Ik weet niet waar je aanname op gebaseerd is. Als ik er vanuit moet gaan dat een programma van de markt verdwijnt zou ik niet veel kunnen aanschaffen. Waarom zou Luminar wel veel problemen hebben? Ik kom ze niet/nauwelijks tegen en ze zijn erg snel met updates en verbeteringen. Grappig is het wel dat juist PS achterblijft bij focus stacking en stitching, waarvoor ik twee betere programma's heb aangeschaft. Ik gebruik veel door elkaar om voor elkaar te krijgen wat ik voor ogen heb. Uiteindelijk is dat wat voor mij persoonlijk telt. Ik heb tientallen jaren met Corel PhotoPaint gewerkt omdat ik op mijn zaak de Corel Suite had voor reclame bordjes e.d. Uiteindelijk betaalde je voor het veranderen van wat icoontjes maar meer kwam er niet meer uit de "nieuwe" versies. Het basis programma dat ik gebruik voor RAW conversie is DxO PhotoLab. Toen ik daar voor ging was het de betere van diverse programma's waaronder LR. Tot slot, als je om de één of andere reden stopt met Adobe heb je verder niets. Ieder ander programma kun je normaliter blijven gebruiken. Zo is het allemaal wat... LOL (Na wat langer met Luminar AI bezig te zijn ben ik nog steeds tevreden)

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.167 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord