De Sportfotobijbel naar de drukker! Actie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Nando Harmsen

Echte luchten in plaats van Luminar luchten

zondag 18 april 2021, 20:02 door | 3.550x gelezen | 21 reacties

Het vervangen van een saaie lucht is nog nooit zo eenvoudig geweest. Het is gebeurd met een druk op de knop, en het eindresultaat is verbluffend. Maar waarom zou je een lucht vervangen als je ook een indrukwekkende lucht in het echt kunt fotografen?

Nando luminarlucht vraagteken


Luchten vervangen is van alle tijden


Een saaie lucht in een foto vervangen is niet nieuw. Dit kan al zo lang er fotografie is. Het is met digitale fotografie wel heel eenvoudig geworden. Met programma's voor fotobewerking zoals Photoshop kon je dat meer dan 10 jaar geleden al op een heel realistische manier.

Toen was het wel veel werk, en het vergde handigheid, kennis en vooral veel oefening. Niet iedereen kon dat zomaar voor elkaar krijgen. Met moderne software is het echter een fluitje van een cent geworden. Het enige wat je moet kunnen is op een knop klikken.

Nando vervangen lucht

Het is bijna met een druk op de knop, het toevoegen van een Melkweg. Toch had deze wat meer werk want de ru´ne was met daglicht gemaakt. Zowel de ru´ne als de Melkweg heb ik wel zelf gefotografeerd. Alleen niet op dezelfde plek, in dezelfde tijd, of hetzelfde jaar.


Met Luminar 4 lijkt het een vogelvlucht genomen te hebben. Een betaalbaar stukje software dat een selectie luchten heeft die je met een druk op de knop kunt gebruiken. De foto met een Luminar lucht was geboren.

Inmiddels heeft ook Photoshop lucht vervangen geautomatiseerd. Het is even niet belangrijk om te weten welke het beste werkt, het blijft in beide gevallen het manipuleren van een foto. Het wijzigen van een foto waardoor deze niet langer echt is.

Daarover kan gediscussieerd worden. Is het wel eerlijk om aan een foto een lucht zo drastisch te wijzigen zodat het een interessanter beeld wordt? H
et kan natuurlijk geen slechte compositie compenseren. Met andere woorden, een slechte foto wordt er niet beter van. Maar de foto kan wel aantrekkelijker worden voor de snelle wereld van sociale media.

Nando luchtvervangen PS

Een oninteressante lucht vervangen voor iets anders is niet nieuw. Deze stamt uit maart 2019, handmatig samengevoegd in Photoshop. Deze met een interessante lucht doet het goed op sociale media, natuurlijk.

Fotografeer direct met een interessante lucht


Wist je dat het heel eenvoudig is om een foto te maken waarin die interessante lucht al van nature aanwezig is? Met al die digitale trucjes wordt dat nog wel eens vergeten. Het is bovendien veel eenvoudiger dan je denkt.

Ga eropuit als het weer niet zo mooi is. Als er dreigende wolken hangen, als het regent, of als de zon laag aan de horizon staat. Beperk je fotografie niet tot droog of mooi weer, en je zult zien dat je luchten in de foto veel interessanter worden.

Nando dreigende lucht opaalkust

Tussen de buien door. Als ik binnen was gebleven had ik deze lucht niet gefotografeerd. Misschien had ik later een interessante lucht toe kunnen voegen in Luminar of Photoshop. Maar deze lucht is niet alleen origineel, hij is uniek.


Het eerste waar je aan denkt bij het vervangen van een lucht is natuurlijk bij landschapsfotografie. Ook andere fotografie kan daarvan profiteren. Stadsfotografie, modelfotografie, of autofotografie en sport.

Beperk je gewoon niet tot alleen het mooie weer. Zoek de echte indrukwekkende luchten op. Ga op pad als ze er zijn.

Nando schemering opaalkust

Een Luminar lucht is helemaal niet nodig als je deze lucht treft. Je moet er alleen vroeg voor uit je bed. Maar dat is dan ook meer dan de moeite waard.

Niets gaat boven een origineel beeld met een bestaande lucht. Het licht klopt, de sfeer klopt, alles klopt. In de digitale manipulatie en bij Luminar luchten zal het altijd nŔt niet helemaal kloppen.

Luchten vervangen is niet per se not-done


Ik ben niet per se tegen het vervangen van een lucht. Voor vastgoed heeft het zelfs een heel nuttig doel, hoewel het de echtheid van de foto niet altijd ten goede komt. En voor sociale media kan het voor een snelle waterval van likes zorgen, mocht je daar naar op zoek zijn.

Waar ik wel op tegen ben is het suggereren dat de foto niet gemanipuleerd is. Doe niet alsof het echt is en wees eerlijk.

Foto's samenvoegen tot een kunstwerk is ook niet nieuw, en het mag best digitale kunst heten. Als je dan bezig bent, maak er dan direct ook iets fantastisch van. Beperk je niet tot alleen een lucht.

Nando zonsopkomst opaalkust

Echt of niet echt? Wees er eerlijk over en doe niet net alsof het echt is, als het niet zo is. Deze is overigens echt, hoewel ik een lange sluitertijd voor de voorgrond heb gebruikt, en een met een korte sluitertijd voor de lucht. Dat kon makkelijk, want ik moest toch een belichtingstrapje fotograferen.

Wat vind jij van het vervangen van luchten met Luminar of Photoshop? Vind je dat het moet kunnen, of gaat het voor jou een brug te ver? Laat je gedachten achter in een reactie onder dit bericht. Ik ben benieuwd naar je mening.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

21 reacties

 1. Mac
  Mac schreef op maandag 19 april 2021 om 10:14

  Als eerste, je laatste foto is niet echt. als je 2 foto's maakt en die samenvoegt, is je foto niet "echt" meer (zeker als je lange sluitertijd toepast om beweging in het water te krijgen, maar niet in de lucht). Je doet eigenlijk het zelfde als met lucht vervangen in Luminar.

  Maar ik ben niet tegen luchtvervangen, mij maakt het niet uit. Als ik maar een mooie foto zie, het gaat om het eindproduct.

  Want wat is nou echt in fotografie? Bijna niks, zelfs mensen die zeggen foto is zoals het was hebben eigenlijk niet gelijk.
  Ja als de foto maken, en hem terplekke bewerken qua contrast kleur etc. dan zou je enigzins kunnen spreken van "echt"
  Als het thuis wordt gedaan dan wordt hij bewerkt naar wat er in jou geheugen staat hoe het er was. En dat is van zoveel factoren afhankelijk.
  Ben je vrolijk, zullen de kleuren in jou herinnering feller zijn dan waneer je verdrietig bent. En dat zal je foto uiteindelijk beinvloeden.
  Zelfs al men dat zou doen, wat is echt. Is f1.2 gebruiken voor een mooi bokeh echt? is een 2D foto van een 3D wereld echt?

 2. Matt
  Matt schreef op maandag 19 april 2021 om 11:12

  Lucht vervangen doe ik normaliter niet, met uitzondering van foto's waarbij de lucht uitgebeten is. Dat gebeurde nog wel eens toen ik pas begon met fotograferen, en ik de camera de belichting liet bepalen. Nu let ik daar beter op en is het probleem een stuk minder.

  Overigens vind ik het laatste voorbeeld in dit artikel niet echt lucht vervangen: de lucht die te zien is op de foto was ook de lucht ten tijde van het fotograferen. en zoals aangegeven, er moesten sowieso 2 opnames gemaakt worden ivm het grote dynamische bereik van de foto.

 3. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 20 april 2021 om 11:14

  Ik ben niet persé tegen het luchtvervangend, maar er zijn voldoende valkuilen waar je op moet letten. Zeker als je de luchten van Luminar gebruikt. Ik merk dat vaak luchten worden gekozen en dat daarbij het licht op de oorspronkelijke foto van een andere kant komt. Luminar past het geheel wel een beetje aan op basis van AI, maar het zal geen schaduwen verplaatsen. De basisfoto bepaalt dus welke vervanglucht je kan gebruiken.
  Inderdaad oogst je veel likes op sociale media, maar wat ben je daar mee? Men wil je niet tegen het hoofd stoten door te zeggen dat ze het niks vinden. Ook zullen de meesten de foto niet op 100% bekijken met een kritisch oog. Je krijgt dus weinig of geen reacties waar je wat van kan leren.
  Daarnaast, Luminar kenners/gebruikers herkennen de luchten met gemak en zien direct dat het een vervanglucht is. Ik kan je verzekeren, dat gaat vervelen en je raakt er op uitgekeken.
  Lucht vervangen mag, maar doe het spaarzaam en kies een correcte lucht. Aan kritiekloze likes heb je niks. Doe je graag mee met fotowedstrijden of tentoonstellingen, dan val je meteen door de mand.

 4. Mac
  Mac schreef op dinsdag 20 april 2021 om 11:20

  @Donald, dat komt omdat men gewoon lui is. je kan ook zelf luchten fotograferen en die gebruiken in Luminar. Je kan dus zelf een lucht fotograferen als je in een andere foto de lucht wilt vervangen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.253 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord