Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Investeer in de dingen die voor een goede foto zorgen, niet in een camera

woensdag 10 mei 2023, 13:13 door | 2.733x gelezen | 10 reacties

Fabrikanten brengen bijna elk jaar weer een nieuwe camera op de markt. Die belooft meer te kunnen en betere beelden te maken. Maar is dat wel zo. Deze video van Tin House Studio vertelt een ander verhaal, en adviseert om je geld aan andere dingen te besteden.

Het is heerlijk om de nieuwste camera in handen te krijgen. Ik weet het uit ervaring, hoewel ik elke keer die nieuwe camera weer terug moet sturen. Er zitten nieuwe functies op, nieuwe trucjes. Hij is nog sneller, heeft nog meer pixels, en het dynamisch bereik is weer een kwart stop groter.

In deze video van Tin House Studio wordt echter aangeraden om niet langer in een nieuwe camera te investeren. Dat is slechts een kastje dat de sensor bevat, en die sensor verandert door de jaren heen minder dan je denkt.

Waar moet je dan wel in investeren? Objectieven, flitslicht, lichtvormers, en dat soort dingen. En hij heeft een goed punt. Bekijk de onderstaande video maar eens.



Het is goed om te beseffen dat hij vanuit zijn eigen fotografie spreekt. Soms zijn nieuwe functies zeker wel nuttig voor je fotografie. Denk aan een snelle beeldsnelheid, oog-AF en dat soort dingen. Die kunnen helpen om sneller en makkelijker het moment of de juiste scherpte te verkrijgen.

Bekijk het ook eens van de andere kant. Je kan je afvragen hoe we ooit een geslaagde foto zonder die nieuwste functies konden maken. Want eerlijk is eerlijk, toen ging het toch ook?

Ik ben benieuwd naar jouw reactie op deze video. En je mening of het belangrijker is om je geld te besteden aan goede objectieven, of aan de nieuwste camera.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

10 reacties

 1. Fred
  Fred schreef op donderdag 11 mei 2023 om 11:12  | reageer

  Het is inderdaad verstandig met de nodige relativering naar de stortvloed aan nieuwe camera’s te kijken. Ze zitten vol met ‘toeters en bellen’, maar hoe vaak gebruik je die en zijn ze wel echt nodig? Natuurlijk zijn de sensors de laatste jaren enorm vooruit gegaan als je naar ruis kijkt en ook het oog autofocussysteem gebruikt bijna iedereen als je die eenmaal hebt, maar heel veel van die andere dingen zijn maar betrekkelijk. We bewonderen vaak oude fotografen als Cartier Bresson en Ansel Adams en dat is terecht. Zij waren vakmensen en maakten mooie foto’s met een camera die minder mogelijkheden heeft dan tegenwoordig de simpelste telefooncamera. Goed ‘gereedschap’ helpt, maar de kern blijft toch de vaardigheid van de fotograaf.

 2. martinphili
  Profiel martinphili schreef op vrijdag 12 mei 2023 om 15:19  | reageer

  Helemaal mee eens.
  Mijn eerste generatie 5D doet nog alles wat ik van hem verwacht en ik ga pas kijken naar wat anders als ik de grens van zijn kunnen heb bereikt. En zelfs dan: als het te moeilijk word moet ik maar wat beter mijn best doen vrolijk
  Ik moet ook wel eens lachen om die pixelrace hoor, lang geleden maakten we al posterformaat foto's met een 10D.
  De beste techniek zit ongeveer acht centimeter achter de sensor.

 3. Stefan ALEN
  Profiel Stefan ALEN schreef op dinsdag 16 mei 2023 om 10:45  | reageer

  Ik heb net weer een Nikon D700 occasie gekocht (ik had die al 5 jaar geleden). Ik heb er nog geen seconde spijt van want hij overtreft in pure beeldweergave veel van de huidige geëvolueerde camera's. Ik kan het iedereen aanraden.

 4. Aart van Wijk
  Aart van Wijk schreef op dinsdag 16 mei 2023 om 11:17  | reageer

  Vroeger maakten we prima beelden met een Nikon F. Geen gekkigheden en geen kunstjes.

  Ik heb niks tegen nieuwerwetse camera’s. Heb vorig jaar nog een nieuwe ouderwetse d500 kunnen kopen. Denk dat het zo’n beetje de laatste was. Fotoboek had er nog vijf toen ik belde.

  Die kale meneer uit het filmpje heeft meer op YouTube staan waarvan je na 60 jaar kiekjes maken vindt dat hij zinvolle verhaaltjes afsteekt.

  Toch denk ik af en toe dat het nieuwste van het nieuwste ook leuk zou zijn. Als ik ooit nog eens tien ruggen overheb, wie weet wat er dan op Urk gehaald word.

 5. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op dinsdag 16 mei 2023 om 11:39  | reageer

  Ik kan me wel achter het verhaal zetten. Het is waar dat de body maar een doosje is met een sensor en dat een goede lens belangrijker is. Nu heb ik eind vorig jaar wel een nieuw doosje met sensor gekocht. De overstap gedaan van een DSLR naar een DSLM. Er zat wel een reden achter. De focushulpjes die in de DSLM zitten helpen mij om beter manueel te kunnen scherpstellen. Het lukt me nu beter om scherpte in de foto te krijgen daar waar die moet zitten. Mijn ogen zijn de laatste 10-15 jaren achteruit gegaan en dat maakte het focussen met de spiegelreflex moeilijker. Nu met de spiegelloze camera en zijn focushulpjes zoals bijvoorbeeld 'focuspeaking' gaat dat beter. Ik heb met mijn vorige body's (nu dus ingeruild) ruim 6-7 jaren gedaan. Mede door de ontwikkeling bij de spiegelloze camera's en de toestand van mijn ogen vond ik het zinvol de overstap te maken.

 6. Stefanie
  Stefanie schreef op dinsdag 16 mei 2023 om 14:03  | reageer

  Ik heb de Tin house studio filmpjes van Scott een tijdje terug al ontdekt (er is meer!) ik vind het heerlijke stof om naar te kijken/luisteren, lekkere down to earth info.
  Goed glas is inderdaad zinniger dan de nieuwste camera, een iets ouder modelletje (of 2e hands) voldoet meestal prima aan je eisen, soms wil je toch wat nieuwere snufjes of een upgrade van crop naar full-frame, maar dat hoeft natuurlijk niet meteen als er iets nieuws uit komt.

 7. Henriëtte Körner
  Henriëtte Körner schreef op dinsdag 16 mei 2023 om 16:19  | reageer

  Ik kocht een Nikon Z6 met 20/70 lens en tussendeel naar m’n oudere lenzen. Ben niet gelukkig met het ding.. en waarom..: hij ligt me niet lekker in de hand. Te klein ofzo. Ik werk liever met mijn NikonD4s. Er is nu een soortgelijke grotere Nikonbody uitgebracht, maar of daar mijn foto’s beter van worden.?? Zién en geduld, licht, standpunt is het plaatje en scherpte doe ik nog gewoon zelf.

 8. Albert Wester
  Profiel Albert Wester schreef op woensdag 17 mei 2023 om 23:18  | reageer

  Tsja, Nikon D750 hier en die zal ook niet snel ingeruild worden voor een systeem camera. De D750 is een beest van van een body, degelijk gebouwd en ligt heerlijk in de hand. Ik investeer liever in goed glaswerk dan in de body. Het voordeel ten opzichte van systeem is dat er nog een spiegel in zit die de sensor beschermt met een lenswissel en dat doe ik nogal veel, ook op het strand of met slecht weer. Doe dat maar eens met een systeem camera!

 9. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op donderdag 18 mei 2023 om 14:04  | reageer

  @albert Wester, citaat: 'Het voordeel ten opzichte van systeem is dat er nog een spiegel in zit die de sensor beschermt met een lenswissel' einde citaat. De spiegel is helemaal geen voordeel t.o.v. een systeemcamera om de sensor te beschermen. Het stof en zand kan zich achter de spiegel verschuilen en als de sluiter open gaat kan het bij de sensor geraken. Als je bij de systeemcamera een lens wisselt nadat je de camera uitgezet hebt, zit de sensor achter een gesloten mechanische sluiter. De sensor zit volledig verborgen stof kan gemakkelijk verwijderd worden. Terwijl de sluiter gesloten is. Jouw argument is dus niet relevant. Je zou je eerst beter moeten informeren over de bouw van een spiegelloze systeemcamera.
  Natuurlijk moet je niet om het minste of geringste een body vervangen. Daar geef ik je gelijk in, maar gebruik dan argumenten gebaseerd op feiten. De spiegel is geen extra bescherming tegen stof en vuil.

 10. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op donderdag 18 mei 2023 om 17:38  | reageer

  'De sensor zit volledig verborgen stof kan gemakkelijk verwijderd worden.' In deze zien is een foutje. Het moet zijn: 'De sensor zit volledig verborgen. Stof kan gemakkelijk verwijderd worden.'

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord