Elja Trum

Nick Fancher toont zijn Lightroom workflow

donderdag 23 mei 2013, 20:20 door | 7.809x gelezen | 11 reacties

Fotograaf Nick Fancher heeft een video opgenomen terwijl hij de foto's van een shoot aan het nabewerken was. In een uur tijd selecteert hij de beste foto's uit 400 opnamen en bewerkt hij de mooiste na. De video laat versneld zien wat hij allemaal doet.

Tijdens de versnelde weergave van zijn handelingen vertelt Nick gedurende de zeven minuten durende video wat zijn gedachten zijn bij zijn workflow. Iedereen die bekend is met Lightroom zal er waarschijnlijk wel een paar tips uit weten te halen en wellicht inspiratie voor eigen nabewerking.

Nick geeft aan dat hij 99 procent van zijn nabewerking in Lightroom doet. Ik zie aardig wat overeenkomsten met mijn eigen workflow, al gebruikt Nick de bracket-toetsen om ster-ratings te geven terwijl ik in eerste instantie werk met de P-toets om foto's te 'picken'.

Wat de workflow ook flink kan versnellen is Nick's methode van nabewerking. Hij bewerkt één foto uit een reeks waarin met dezelfde setup gewerkt is. Daarna kopieert hij de bewerking naar de andere foto's waarbij dezelfde setup gebruikt is. Vervolgens loopt Nick de foto's nog even door om per foto nog wat details aan te passen.


Bron: Digifoto Pro


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

11 reacties

 1. Ronnie
  Ronnie schreef op donderdag 23 mei 2013 om 21:21

  Mooi om te zien maar het uitzoeken vraag ik mij af of dit de beste / snelste weg is vrolijk

 2. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op donderdag 23 mei 2013 om 21:33

  Ik gebruik Faststone imageviewer om de raw-bestanden op de geheugenkaart te bekijken en een selectie hieruit te maken. Hierdoor hoef ik niet alles te kopiëren naar de harde schijf (totale onzin namelijk om alles te bewaren) en het gaat veel sneller dan met lightroom.

  Wat hij doet met 1 setting synchroniseren doe ik ook altijd, want dat werkt erg snel en vaak hoeft er daarna niet veel anders te gebeuren dan wat croppen of rechtzetten.

 3. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op vrijdag 24 mei 2013 om 07:46

  Leuk filmpje, ik kwam het laatst ook tegen, maar je was me voor met deze blog. Komt inderdaad ook aardig overeen met mijn workflow, al gebruik ik ook de P/X-combinatie om te selecteren (@Ronnie: wat gebruik jij dan?). En inderdaad, één foto selecteren voor nabewerking en dat selectief kopieren naar je andere beelden, dat is voor mij ook de essentie van Lightroom, ideaal.

  @Paul:
  Faststone ken ik niet en vooralsnog hindert het me niet om een kaartje in zijn geheel naar de harde schijf te kopieren. (De met 'X' gemarkeerde beelden gaan meteen weg). Ga je vervolgens met je selectie dan wel verder in Lightroom? Ik snap het voordeel zeker van sneller inladen, maar is het niet 'lastig' dat je weer een extra programma opneemt in je workflow?

 4. Alain Dacier
  Alain Dacier schreef op vrijdag 24 mei 2013 om 09:18

  ipv de brackets te gebruiken om een rating te geven kun je ook de cijfers 1 tm 5 gebruiken. Dan heb je met 1 toets direct het juiste cijfer ipv meerdere malen drukken om tot 3,4,5 sterren te komen.

  Nick gebruikt alleen maar 1 ster volgens mij, met meerdere sterren kun je nog een beter onderscheid maken in je foto's. Gelukkig geeft Lightroom genoeg mogelijkheden met ratings, flags kleuren zodat je altijd kunt kiezen wat het beste past bij jou voorkeuren!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.319 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord