UV filters: nodig of overbodig?
donderdag 3 september 2015, 22:45 door Iris van Liempt | 9.754x gelezen | 29 reactiesHet al dan niet gebruiken van een UV filter, leidt onder fotografen nogal eens tot discussie. De een vindt het essentieel voor bescherming van de lens, terwijl de ander klaagt over een vermindering van fotokwaliteit. Maar wat is nou feit en wat is fabel?
Steve Perry heeft de proef op de som genomen en heeft verschillende aspecten van de UV filter getest. In een youtube filmpje zijn zijn bevindingen te zien met betrekking tot het gebruiken van een UV filter.
Wat vind jij?
Moet je nou juist wel of juist niet een UV filter gebruiken?
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Iris fotografeert sinds 2012 en heeft daar een passie in gevonden. Ze volgt daarom een online opleiding aan het New York Institute of Photography. Daarnaast studeert ze psychologie aan de universiteit en houdt ze ontzettend van taal en schrijven.
29 reacties
-
Erik schreef op vrijdag 4 september 2015 om 11:06 | reageer
Bevestiging van wat ik al langer vertel. Technisch niet meer nodig (voor mij de belangrijkste reden om ze niet aan te schaffen).
Voor beveiliging dus ook dus niet echt van toegevoegde waarde. Daarbij komt....ga gewoon voorzichtig met je apparatuur om. Ik fotografeer al jaren met DSLR en heb nog nooit mijn objectief van de voorkant ergens tegenaan laten stoten.
Zonnekap is soms nog effectiever om de klap van opzij op te vangen.
Ik zie ze vaak nog verkocht worden. Winkels spelen handig in op de onwetendheid van klanten. -
Luigi schreef op vrijdag 4 september 2015 om 13:18 | reageer
Totdat het onzichtbare zandkorreltje een keer roet in het eten gooit.
-
filter1st schreef op vrijdag 4 september 2015 om 15:51 | reageer
Slechtste review video ooit..... kutherrie intro, eindeloze uptempo woordenstroom en boring en het kwekt maar door. Steve jongen, zet voortaan decaf en relax door eerst Psycho Killer van de Talking Heads te beluisteren met David Byrne's veelzeggende tekst: When I have nothing to say, my lips are sealed. Say something once, why say it again?
-
Paul Oosterlaak schreef op vrijdag 4 september 2015 om 18:48 | reageer
@Luigi: altijd eerst je lens schoon blazen, daarna pas microvezeldoekje erover. Daarnaast moet je ook zelden je lens schoonmaken en heb je ook niet zo snel een zandkorrel vast aan je lens (tenzij je wel hele vette vingers hebt en aan het glas hebt gezeten).
Zoals al gezegd is een zonnekap een veel betere bescherming van je lens en voorkomt flares ipv ze te veroorzaken. Bij een val heb je meer kans dat je frontelement beschadigd met een filter dan zonder. Dit omdat het filter enorm dun glas is en makkelijk breekt. Helaas maakt dit dunne glas vervolgens wel krassen in de coating van je frontelement. Het frontelement breekt niet zomaar omdat het veel dikker is. Daarnaast heb je ook nog kans dat je het filter na een val of klap niet meer los komt van je lens. -
Luigi schreef op vrijdag 4 september 2015 om 21:21 | reageer
Zo zie je maar dat het een welles-nietes-verhaal wordt, want ik deel die mening dus niet. Zandkorrels kunnen overal zitten, dus ook in je microvezeldoekje
-
Paul Oosterlaak schreef op zaterdag 5 september 2015 om 10:14 | reageer
@Luigi: als je met regelmaat je microvezeldoekje uitspoelt, heb je daar geen last van. Maar zoals ik al zei: je moet zo min mogelijk je frontelement schoonmaken. Beetje vette vingers erop verandert niets aan het beeld.
-
Brian schreef op zaterdag 5 september 2015 om 21:06 | reageer
Heerlijk, zo'n welles-nietes artikel.
Laat ik het nu eens bekijken van de kant van een winkel die ook apparatuur inruilt. Als een klant bij ons komt met een tweedehands objectief om in te ruilen en er zitten krassen in de front coating, dan wil ik het objectief niet inruilen. Waarom niet? Omdat ik het niet meer kan verkopen want elke koper controleert een tweedehands lens en als er een kras op de voorkant zit, koopt een nieuwe koper die lens niet.
Had die lens een UV filter gehad, dan had die kras er niet gezeten. Dan had de lens dus wel inruil waarde gehad.
Doet niets af aan de review van deze man, maar zet wel alles even in perspectief. -
Paul Oosterlaak schreef op zaterdag 5 september 2015 om 21:37 | reageer
@Brian: je mag gaan zoeken naar krasjes op het glas op mijn objectieven. Vind je niet, ook niet op de tweedehands Zeiss lenzen die ik heb. Als je een lens laat vallen met uv-filter erop, heb je meer kans op krassen dan zonder uv-filter en daarnaast beschadiging van je filterdraad.
Als we gaan kijken naar de foto's (want daar fotografeer je tenslotte om), heb je meer kans op flares en onscherpte met UV-filter dan zonder. -
Luigi schreef op zaterdag 5 september 2015 om 21:52 | reageer
Paul, accepteer nou gewoon dat niet iedereen jouw mening deelt
-
gast schreef op zaterdag 5 september 2015 om 22:36 | reageer
Waarom UV filter terwijl er polarisatiefilters zijn met een duidelijk positief effect op de beeldkwaliteit en ook genoeg bescherming bieden voor je frontlens.
-Op het strand gewoon polarisatiefilter erop.
-Zoveel mogelijk van je lens afblijven. Dat zandkorreltje op je frontlens zie je echt niet terug in het beeld. Thuis de stofzuiger in de buurt houden of een blazerbus (hoe heet zoiets).
-Koop gewoon een tweedehands toplens met een krasje in de coating want ook daar zie je niets van terug maar je hebt wel een goede lens voor je projecten.
-Waarom praat Steve Perry zoveel en sloopt hij zoveel lenzen en filters. Teveel naar TopGear gekeken?
-Binnenshuis niks erop en gewoon de lenskap indien je hem niet gebruikt. Tegenwoordig flitsen we veel minder en sluit ik me aan bij Paul's kamp i.v.m. flares.
-UV filter voor digitaal "achterhaald" en vind je denk ik alleen nog bij de voormalig analoge fotografen. Iemand van 20 koopt zoiets niet meer.
-Het past in het rijtje -Worteltjes zijn goed voor de ogen---In de garage roest je auto minder----melk is goed voor de botten
-
Paul Oosterlaak schreef op zaterdag 5 september 2015 om 23:31 | reageer
@Luigi: dat is ook een manier om een discussie de grond in te boren. Brian heeft een mening en ik heb er een. Het idee van een discussie is om die mening uit te spreken en te bekrachtigen met argumentatie in de vorm van ervaringen en feiten. Natuurlijk is het fijn als je "gelijk" krijgt, maar het is ook gewoon fijn om te leren van iemand anders zijn mening. Door een discussie leer je dingen van anderen en dat vind ik het mooiste aan discussies. Of ik nu gelijk krijg of niet.
@gast: polarisatiefilter heeft wel een paar flinke nadelen: duur, 2 stops lichtverlies (dus ook in je zoeker) en zorgt bij uwa lenzen voor pola kegels. -
Brian schreef op zondag 6 september 2015 om 12:09 | reageer
De grootste grap is nog dat ik het met Paul eens ben als het om de kwaliteit gaat. Sterker nog, ik heb ook geen UV filters op mijn objectieven zitten en iedereen die mij hier kent en als klant wel eens bij mij geweest is, weet dat ik de laatste ben om UV filters aan te raden, ik raad ze zelfs af.
Ik vind alleen dat het filmpje een wat eenzijdige belichting geeft van de werkelijkheid. Een goede review laat twee kanten van eht verhaal zien, en dat doet deze man absoluut niet.
Ik ben blij om te horen dat alle objectieven van Paul er nog zo geweldig uit zien. Ik denk dat ik zelf dan iets meer fotograaf ben en iets minder zuinig, want ik heb wel hier en daar een krasje op mijn frontglas. Sommigen van mijn objectieven zijn daarom minder waard als het gaat om inruil, maar dat maakt mij niet uit. Dat was ik toch al niet van plan namelijk. -
gast schreef op zondag 6 september 2015 om 12:48 | reageer
Verschil van scherpte tussen wel of geen uv-filter is trouwens te verwaarlozen. Meer flare treedt alleen op als je frontlens dieper ligt, waardoor afstand tussen frontlens en filter groter is. Schroef je een UV-filter op een lens met een minimale afstand tussen je frontlens en het filter, zul je geen last hebben van meer flare. Het ligt er dus aan op welke lens je een filter zet
-
Paul Oosterlaak schreef op zondag 6 september 2015 om 13:59 | reageer
@Brian: zo zuinig ga ik nou echt niet om met mijn camera en lenzen (genoeg krasjes), maar ik gebruik altijd een zonnekap op mijn lenzen, tenzij ik werk met een polarisatiefilter.
@gast: er zijn genoeg goedkope filters die beeldkwaliteit omlaag halen.
Wat betreft flares in relatie tot de afstand van je frontelement: heb je daar voorbeelden van? Het kan zijn dat de flare iets dichter bij de lichtbron zit, maar desalniettemin toch een flare. -
gast schreef op zondag 6 september 2015 om 14:08 | reageer
heb net wat testjes gedaan met mijn rodenstock uv-filter en geen verschil in scherpte, contrast en kleurverschil. Goedkope rotzooi zou inderdaad een ander resultaat kunnen geven. Wat betreft afstand filter-frontelement lijkt me gewone logica (helemaal als je een zonnekap gebruikt). Ik heb nog nooit zonder uv-filter gefotografeerd en nog nooit last gehad van extra flares en ghosting
-
Paul Oosterlaak schreef op zondag 6 september 2015 om 14:10 | reageer
Als je nog nooit zonder hebt gefotografeerd, hoe weet je dan dat er geen extra flares optraden?
Ik zal eens een gecontroleerde test uitvoeren met het enige UV-filter wat ik nog heb (ik had er ooit meer). Een 72mm B+W MRC op mijn enige lens met 72mm filter: Canon 200/2.8L. Frontelement hiervan zit niet diep. -
100 schreef op zondag 6 september 2015 om 14:10 | reageer
Iets van de overtuiging van het eigen gelijk loslaten en het gebruik van rationele argumenten maakt een discussie mogelijk/zinvol.
Ik heb jarenlang met UV-filters gefotografeerd (of “clear protection” wat beter het doel bij digitale fotografie omschrijft) en ben daar een paar jaar geleden mee gestopt omdat ik merkte dat ik nooit krassen kreeg op die filters dus ze eigenlijk geen praktisch nut hadden voor mij en dan blijven alleen nadelen over. Ik fotografeer nagenoeg altijd met zonnekap (is beter in het opvangen van klappen dan een filter) en maar zelden in “ruwe” omstandigheden.
Als je rallysport of motorcross fotografeert, als je extreem weer opzoekt of onder extreme omstandigheden fotografeert, denk ik dat die filters wel nut hebben, voor sommige lenzen zijn ze zelfs noodzakelijk als laatste stap in “weather sealing”.
Ik heb iets van 15 lenzen en als ik die allemaal van een filter zou voorzien loopt dat aardig in de kosten. Omdat ik in de afgelopen 10 jaar (de tijd dat ik met een DSLR fotografeer) geen krassen heb opgelopen is het voor mij waarschijnlijk goedkoper om als het toch een keer gebeurt het frontelement te laten vervangen dan de aanschaf van filters voor alle lenzen.
Waardevermindering bij verkoop in geval van een kras is een feit, maar ook dat moet je weer afzetten tegen de kosten van filters waarbij filters de kans op krassen wel verkleinen, maar ze zeker geen garantie zijn dat je geen krassen oploopt en ze in geval van breuk ook krassen kunnen veroorzaken.
Enfin, ik denk dat de keuze uiteindelijk wordt bepaald door het “soort” fotograaf dat je bent. -
gast schreef op zondag 6 september 2015 om 14:25 | reageer
Tja Paul , hoe weet jij dat je meer kans op flares hebt, als je altijd "zonder" fotografeert??
Ik weet dat ik geen extra flare heb, omdat ik icm mijn zonnekap nooit flares heb op mijn foto's. En dat is voor mij voldoende bewijs -
-
Luigi schreef op zondag 6 september 2015 om 14:51 | reageer
@100, dat is volgens mij ook de enige reden om geen filter te gebruiken.
Ik deel mijn mening met "gast" dat je verder geen verschil zult zien qua scherpte , contrast en kleur, mits je een goed filter gebruikt.
Ik heb zelf een keer een lens laten vallen op het asfalt van 2 meter hoogte en alleen het filter was kapot. Had dit er niet opgezeten, dan had ik zeker een deuk in het filterdraad van mijn lens gehad. -
-
Luigi schreef op maandag 7 september 2015 om 09:19 | reageer
Dit kun je natuurlijk geen test noemen. Qua flare zie ik geen verschil. Misschien contouren rond lamp is zonder filter misschien iets beter op jouw voorbeeld. Maar dat kan toeval zijn, want je compositie is ook niet helemaal hetzelfde.
-
Brian schreef op maandag 7 september 2015 om 13:16 | reageer
Paul, ik ben in de war...
Eesrt zeg je me dat ik mag zoeken naar krasjes in je glaswerk en dat ik dat niet zal vinden, en als ik dan zeg dat ik kennelijk meer fotograaf en minder zuinig ben, dan zeg je dat je genoeg krasjes hebt omdat je zo zuinig niet bent.
In een andere reactie zeg je dat iemand de discussie de grond in boort, maar dit is wel een hele rare manier om de discussie in gang te houden.
Als je het niet erg vind, stop ik hem bij deze. -
Paul Oosterlaak schreef op maandag 7 september 2015 om 16:21 | reageer
@Luigi: nou, ik zie duidelijk wel verschil en die ene millimeter verschuiving noem ik niet een andere compositie.
@Brian: je moet wel goed lezen. Ik had het over krasjes op het glas (jij ook). En daar zit bij mij geen enkel krasje op, maar wel op de buitenkant van een paar van mijn lenzen en op de body ook. Maar goed, als je geen zin meer hebt om te discussiëren, dan houdt het op. -
Luigi schreef op maandag 7 september 2015 om 16:46 | reageer
Wat jij wil, Paul. Ik ben klaar met deze discussie!
-
Jan schreef op dinsdag 8 september 2015 om 12:01 | reageer
De discussie doet mij denken aan het volgende:
De een houdt van de moeder, de ander van de dochter en sommigen van alle twee. -
geerjanssen schreef op dinsdag 8 september 2015 om 12:53 | reageer
Deel de visie van Erik.
-
leo schreef op dinsdag 8 september 2015 om 13:34 | reageer
Een zonnekap is zeker nodig, niet alleen ter bescherming van je frontlens. Een UV filter is niet echt nodig voor je uiteindelijke foto, maar ik vind het een prettig idee ter bescherming. Dus ik heb wel UV filters op mijn objectieven.
-
gast schreef op dinsdag 8 september 2015 om 20:14 | reageer
Technisch niet nodig maar toch gebruik ik uv filters en laat ik mijn lens dop thuis.
Dan is de camera altijd klaar voor actie.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Review: Haida Premium Brass en Bluestone UV filters
door Nando Harmsen
-
Flitsfotografie tip: Creëer onscherpte met ND filters
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.748 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.