Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Voeg sterrensporen samen in Photoshop met een action

woensdag 28 december 2022, 22:11 door | 1.867x gelezen | 0 reacties

Sterrensporen fotograferen is leuk om te doen. De resultaten kunnen erg bijzonder zijn. Het samenvoegen kan eenvoudig met gratis software gedaan worden.

Wil je dat in Photoshop doen, dan kan een action je veel werk besparen. Het is heel eenvoudig om te doen. Ik leg het uit in een korte video.

Heb jij wel eens sterrensporen gefotografeerd? Dan weet je dat het samenvoegen van al die foto's best wel wat werk kan zijn wanneer je dat handmatig doet. Gelukkig is daar software voor, vaak gewoon gratis, die dit voor je kan doen. StarStaX is daar eentje van.

Nando sterrensporen maken in Photoshop


Wil je alle controle over het samenvoegen, dan kan dat ook in Photoshop. Eventueel in combinatie met Lightroom Classic. Dat hoeft dan niet handmatig. Je kunt dit met een action (handeling) automatiseren. Erg moeilijk is het niet om deze action te maken.

Heb je de action gemaakt, wat in feite het opnemen is van de stapjes die in Photoshop moet doen, kun je dit met een druk op de knop doen. Het maakt niet uit of je 10 foto's voor sterrensporen hebt, of 1000 foto's.

Nando sterrensporen maken PS


De truc is, om niet alle foto's in lagen in Photoshop te laden. Want dat kan wel eens lastig worden. Die manier kost bijzonder veel geheugen en computerkracht.

Je zou het in stapjes kunnen doen, elke keer met 10 of 20 foto's tegelijkertijd. Maar waarom zou je niet alles in één handeling samenvoegen?

Door na elke foto die je stapelt de lagen samen te voegen, werk je met niet meer dan twee lagen tegelijkertijd. Dat betekent dat je dit met een relatief eenvoudige computer kunt doen. Je hebt geen massa's geheugen nodig, of een supersnelle computer.

Nando sterrensporen maken PS


Werk je vanuit Lightroom Classic, dan is het bovendien handig dat het eindresultaat uit Photoshop direct in Lightroom Classic geladen wordt. Zo kun je dit gewoon in de workflow opnemen. Het maakt het samenvoegen van sterrensporen alleen maar handiger.


Ik heb een video opgenomen waarin ik dit stap voor stap uitleg. Je hoeft de handelingen alleen maar te volgen, en je hebt je eigen action (handeling) gemaakt. Wil je echter het sterrensporen zelf leren, kijk dan eens naar mijn cursus op Photofacts Academy.


Meer weten over het fotograferen van planeten of sterren?


Bij Photofacts Academy, onze online cursussen voor fotografen, hebben we een complete cursus over het fotograferen van sterrensporen. Je kunt deze cursus twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.152 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord