Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Cas van der Voorn

Photoshop Elements: Rechtzetten van delen in je foto

zaterdag 26 oktober 2013, 23:00 door | 12.472x gelezen | 2 reacties

Bij veel onderwerpen met rechte lijnen zijn die lijnen helemaal niet recht in de foto die je ervan maakt. Dat kan verschillende oorzaken hebben, waaronder de stand van je camera ten opzichte van het onderwerp en fouten die door de lens worden veroorzaakt. Deze video toont je een methode om verschillende vertekeningen in één foto op te heffen.

De video is gemaakt voor Photoshop Elements, maar de beschreven methode werkt identiek in het grote Photoshop. Tip: Om de video in HD-kwaliteit te bekijken op je volledige scherm klik je één keer rechts onderin het video-venster.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Cas van der Voorn

Over de auteur

Samen met James van der Borght oprichter van De Photoshoppers waar fotografen van elk niveau hun kennis van Photoshop en/of Elements kunnen verdiepen. Kennis verpakt als Video-lessen: kort, krachtig en met maximale ondersteuning. Wij doen zelfs verzoeknummers. De Photoshoppers: Leren in je luie stoel.

2 reacties

 1. Kees Verboven
  Kees Verboven schreef op zondag 27 oktober 2013 om 15:25  | reageer

  Goede tutorial, fijn dat jullie ook wat met elements doen, het "echte" photshop is te duur voor mij.

 2. Rien
  Rien schreef op woensdag 30 oktober 2013 om 15:23  | reageer

  Op deze wijze ben je enkel geselecteerde beeldelementen naar “smaak” aan het rechtzetten: De verwarming tussen raam en vloer staat nog steeds scheef. Het perspectief van raam & vloer matcht niet meer met van de rest van het beeld.
  Ik vind het wel een creatieve oplossing van het probleem.
  Even technisch/theoretisch.
  De vervormingen die genoemd worden als lensfouten zijn gevolgen van optische wetmatigheden. Perspectief wordt slechts bepaald door positie camera tov de diverse beeldelementen. Juist het rechtzetten van gerende lijnen is eigenlijk perspectief-vervorming.
  In dit geval had een waterpas op de camera die al op statief stond wonderen gedaan:
  Camera horizontaal (waterpas)stellen, camera daarna omhoog of omlaag kantelen (ja-knikken) zodat gewenst kader onstaat. Beeld in PS: alles selecteren. Bewerken-Transformatie-Perspectief. Daarna Bewerken-Tansformatie-Schalen aan de uitelkaar getrokken zijde. Je raakt uiteraard een deel van je beeld kwijt, maar daar had je bij opname rekening mee kunnen houden (minder mm) Deze manier zou dus perspectiefvervorming moeten heten omdat je het echte prespectief verandert. De veranderingen van perspectief zijn in het HELE beeld en doet "natuurlijk" aan.
  Tilt-Shit lenzen kunnen deze vervorming doen bij het maken van de opname, deze gebruik ik bij voorkeur in plaats van PS.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Video tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord