James van der Borght

Photoshop tutorial: landschap verbeteren

woensdag 18 april 2012, 22:44 door | 13.991x gelezen | 24 reacties

Als fotograaf heb je de weersomstandigheden niet voor het uitzoeken, zeker in ons kikkerlandje kan je dat wel eens opbreken speciaal op die momenten dat teruggaan geen optie is. In deze tutorial laat ik je zien wat de mogelijkheden zijn om de grauwsluier toch wat te beperken.

De gebruikte opname heb ik vanzelfsprekend gemaakt in het RAW formaat. Ook tijdens het converteren heb ik al het mogelijke aan gedaan om hem zo optimaal mogelijk te krijgen, maar toch..

Als extraatje laat ik zien hoe je in een opname, waar het maken van een selectie tussen twijgjes en takken een onmogelijke opgave lijkt, dit zonder veel moeite aan zou kunnen pakken. Zo kunnen we de uitgebeten lucht voorzien van een passende wolkenlucht uit een andere foto.


James van der Borght

Over de auteur

James is werkzaam als fotograaf en doet dat vanuit zijn eigen studio waar hij zich voornamelijk bezig houd met het maken van reclamefoto's. In 1994 stapte hij als een van de eerste over naar de digitale fotografie met als belangrijkste gereedschappen zijn camera en het programma Photoshop.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

24 reacties

 1. Erik
  Profiel  Erik schreef op woensdag 18 april 2012 om 22:52

  James, dit is natuurlijk niet het bewerken van een foto naar zijn originele staat als je er een lucht in plakt knipoog Sterker nog, je zorgt ervoor dat de foto niet meer klopt. Je hebt namelijk niets gedaan met de weerspiegeling van de lucht in het water, en dat maakt het geheel erg onnatuurlijk knipoog

 2. jamesprovision
  Profiel jamesprovision schreef op donderdag 19 april 2012 om 10:39

  Erik, wat ik hier m.b.t. de wolkenlucht laat zien is hoe je op een simpele manier een selectie tussen takjes en twijgjes kunt maken meer niet!

 3. Erik
  Profiel  Erik schreef op donderdag 19 april 2012 om 11:40

  Echter vraag ik me af wat je bedoeling daarmee is? Ik had het veel mooier gevonden als je dit had gedaan met een foto waarbij je de lucht niet overbelicht had en de selectie gebruikt had om te laten zien hoe je een lucht beter kan laten uitkomen.

  Misschien is mijn reactie wat overdreven maar als landschapsfotograaf staat dit filmpje me echt tegen. Dit is namelijk manipuleren van een landschap en als je bedoeling was om te laten zien hoe je een selectie kan maken had dat dus naar mijn mening op een veel betere manier (qua resultaat) gekund.

 4. jamesprovision
  Profiel jamesprovision schreef op donderdag 19 april 2012 om 12:48

  Je reactie is idd overdreven!
  Valt me trouwens tegen van een "landschapsfotograaf" dat hij dit niet als een herkenbare situatie ziet en (kennelijk) niet begrijpt dat een wolkenlucht in tegenlicht zich niet met goede doortekening laat fotograferen zonder het overige onder te belichten.
  De voor dit filmpje gebruikte opname maakte ik met m'n 5Dmk2, in div. belichtingen (over en onder) maar zelfs 2 stops onderbelicht gaf nog steeds geen tekening in de bewolking (wel zwarte bomen)
  Het resultaat had beter gekund? nee hoor!!!! ik laat hier precies zien wat ik aankondig, HOE MAAK JE EEN SELECTIE TUSSEN TAKKEN EN TWIJGJES.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Video tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.406 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord