Photoshop tutorial: landschap verbeteren
woensdag 18 april 2012, 22:44 door James van der Borght | 15.000x gelezen | 24 reactiesAls fotograaf heb je de weersomstandigheden niet voor het uitzoeken, zeker in ons kikkerlandje kan je dat wel eens opbreken speciaal op die momenten dat teruggaan geen optie is. In deze tutorial laat ik je zien wat de mogelijkheden zijn om de grauwsluier toch wat te beperken.
De gebruikte opname heb ik vanzelfsprekend gemaakt in het RAW formaat. Ook tijdens het converteren heb ik al het mogelijke aan gedaan om hem zo optimaal mogelijk te krijgen, maar toch..
Als extraatje laat ik zien hoe je in een opname, waar het maken van een selectie tussen twijgjes en takken een onmogelijke opgave lijkt, dit zonder veel moeite aan zou kunnen pakken. Zo kunnen we de uitgebeten lucht voorzien van een passende wolkenlucht uit een andere foto.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
James is werkzaam als fotograaf en doet dat vanuit zijn eigen studio waar hij zich voornamelijk bezig houd met het maken van reclamefoto's. In 1994 stapte hij als een van de eerste over naar de digitale fotografie met als belangrijkste gereedschappen zijn camera en het programma Photoshop.
24 reacties
-
Erik schreef op woensdag 18 april 2012 om 22:52 | reageer
James, dit is natuurlijk niet het bewerken van een foto naar zijn originele staat als je er een lucht in plakt Sterker nog, je zorgt ervoor dat de foto niet meer klopt. Je hebt namelijk niets gedaan met de weerspiegeling van de lucht in het water, en dat maakt het geheel erg onnatuurlijk
-
jamesprovision schreef op donderdag 19 april 2012 om 10:39 | reageer
Erik, wat ik hier m.b.t. de wolkenlucht laat zien is hoe je op een simpele manier een selectie tussen takjes en twijgjes kunt maken meer niet!
-
Erik schreef op donderdag 19 april 2012 om 11:40 | reageer
Echter vraag ik me af wat je bedoeling daarmee is? Ik had het veel mooier gevonden als je dit had gedaan met een foto waarbij je de lucht niet overbelicht had en de selectie gebruikt had om te laten zien hoe je een lucht beter kan laten uitkomen.
Misschien is mijn reactie wat overdreven maar als landschapsfotograaf staat dit filmpje me echt tegen. Dit is namelijk manipuleren van een landschap en als je bedoeling was om te laten zien hoe je een selectie kan maken had dat dus naar mijn mening op een veel betere manier (qua resultaat) gekund. -
jamesprovision schreef op donderdag 19 april 2012 om 12:48 | reageer
Je reactie is idd overdreven!
Valt me trouwens tegen van een "landschapsfotograaf" dat hij dit niet als een herkenbare situatie ziet en (kennelijk) niet begrijpt dat een wolkenlucht in tegenlicht zich niet met goede doortekening laat fotograferen zonder het overige onder te belichten.
De voor dit filmpje gebruikte opname maakte ik met m'n 5Dmk2, in div. belichtingen (over en onder) maar zelfs 2 stops onderbelicht gaf nog steeds geen tekening in de bewolking (wel zwarte bomen)
Het resultaat had beter gekund? nee hoor!!!! ik laat hier precies zien wat ik aankondig, HOE MAAK JE EEN SELECTIE TUSSEN TAKKEN EN TWIJGJES. -
tonv schreef op donderdag 19 april 2012 om 14:23 | reageer
Ik sluit me deze keer bij James aan. Een kritische benadering is Erik z'n handelsmerk en als dat hout snijdt is het tot lering en vermaak. Deze keer mist het z'n doel want deze tutorial is louter instructief en heeft m.i. niet de intentie een landschap te manipuleren. Ik heb in ieder geval weer bruikbare technieken geleerd waar ik m'n voordeel mee kan doen. Bedankt James!
-
-
Elja Trum schreef op donderdag 19 april 2012 om 14:45 | reageer
@Kidogo; de titel heb ik bedacht, dus dat is dan mijn schuld.
Overigens vind ik het een mooie tutorial! Dit soort selecties blijven toch lastig en dit is gewoon een prima voorbeeld. Dat een echte landschapsfotograaf het niet vind kunnen dat je een andere lucht in een foto plakt betekent niet dat het niet in de praktijk bruikbaar is. -
Erik schreef op donderdag 19 april 2012 om 14:55 | reageer
Pardon, even rustig aan James, is het nodig om zo uit te vallen? Ik kan je reactie op deze manier eigenlijk niet heel erg waarderen... Ik krijg het idee dat je gefrustreerd bent omdat ik niet lijkt te begrijpen wat je bedoelt en geen waardering toon voor je werk.
Ik zie dat zeker als een herkenbare situatie en heb in dit soort situaties ook wel gehad dat ik de lucht er nog best uit kon halen. Dus ik durf te zeggen dat het resultaat beter had gekund, maar voel je daar niet door beledigd hoor dat is namelijk helemaal niet mijn bedoeling Ik heb hierin behoorlijk veel ervaring opgedaan en kan je vertellen dat ik het voor elkaar krijg om in de RAW-bewerking al direct bij een zonsondergang vrijwel volledig tekening kan halen uit het geheel. Mocht je willen, ik kan gerust even een voorbeeldje maken.
Wat volgens mij het verschil is, is dat je niet direct in de RAW-bewerking hier de lucht hebt aangepakt. Ik heb zonet naar aanleiding van je reactie meerdere foto's gepakt waarbij er een groot verschil is qua lucht en voorgrond. Waaronder in vrijwel elke situatie sprake was van tegenlicht, ongeveer een half uur voor zonsondergang. Daarnaast bij een aantal ook last van bomen die dus schaduwpartijen opleveren. Toch kan ik daar uit het RAW bestand (zonder dus verdere technieken) al een foto met een keurig histogram uit halen met enkel overbelichtte delen in de zon.
Het is dus niet zo dat ik feedback geef omdat ik maar lekker ergens tegen aan wil trappen, ik geef de feedback omdat ik geloof dat het ook anders kan en er meer uit de situatie te halen valt. De foto's die ik bij mijzelf getest hebt zijn allen gemaakt met een Nikon D5000 ook in verschillende belichtingen. Vervolgens in PS5 (LR4 zou nog beter resultaat geven) de belichting verminderd en vervolgens de schaduwen opgelicht door middel van het opvullicht met als gevolg dat het histogram klopt. Gevolg is dan een grauwe opname die je direct recht kan trekken door het contrast simpelweg te verhogen en je bent klaar. Kwestie van minuutje schuiven aan de balkjes en je bent klaar
Kidogo snijd vervolgens al aan wat ik me nu ook sterk af vraag. Je stelt het als extraatje in je stukje, maar het neemt toch wel een behoorlijk deel in..
Een heel verhaal, maar ik hoop dat ik me zo nog even wat duidelijker heb uitgedrukt. -
jamesprovision schreef op donderdag 19 april 2012 om 15:27 | reageer
@Erik, echt uitvallen was niet de bedoeling hoor.
Als ik zelf wat kritisch kijk dan valt het mij ook op dat het perspectief van het ingeplakte luchtje ook voor geen meter spoort.
Niet gezeurd en niet getreurd, dit soort filmpjes maak ik meestal op verzoek, en dit was er zo een.
Wolkenluchtjes in het water laten reflecteren wordt naar alle waarschijnlijkheid de volgende -
Erik schreef op donderdag 19 april 2012 om 15:43 | reageer
Zou ik je willen uitdagen om dan ook te laten zien wat je in de RAW-bewerking gedaan hebt Ik herken namelijk het probleem van overbelichtte luchten, maar heb er zelf niet zo heel veel last van doordat ik er tijdens het maken van de foto al rekening mee houd. Lijkt me goed om ook daarin eens mee te kijken en wie weet kunnen we elkaar dan duidelijker verstaan en feedback geven
Ik ben overigens wel heel benieuwd wat voor techniek je voor de reflectie wilt gaan gebruiken om dat op een natuurlijk ogende manier voor elkaar te krijgen -
Foto Piet schreef op vrijdag 20 april 2012 om 19:30 | reageer
Knap als je Photoshop zo in de vingers hebt dat je hier nog wat van kunt maken. Zelf kies ik ervoor om alleen foto´s te maken als het landschap daar ook echt toe uitnodigt en misschien had ik dan deze bewolkte dag maar even voorbij laten gaan. Ik heb echt zin om voorjaarsfoto´s te gaan maken, maar het weer van de afgelopen dagen heeft me sterk afgeremd. Bloesemblaadjes waar de zon doorheen schijnt vind ik toch mooier. Wel lekker om naar buiten te gaan, maar even wat minder foto´s.
-
Niels P schreef op zaterdag 21 april 2012 om 21:26 | reageer
Hallo Erik,
maak zelf een film en laat het ons eens zien hoe jij dit dan doet???? -
Cas van der Voorn schreef op zaterdag 21 april 2012 om 21:38 | reageer
Uitstekende tutorial, er zijn altijd puristen die het liefst geen pixel verbeteren omdat alles er 100% natuurgetrouw uit moet zien. Die mensen begrijpen niets van fotografie en streven naar het onhaalbare. Al sinds het begin van de fotografie worden beelden gemanipuleerd, en een digitale camera draagt daar zelf ook flink aan bij. Zelfs in RAW doe je aanpassingen naar eigen inzicht en geen enkele sensor of lens is neutraal in zijn kleurweergave. Vergeet ook contrast, witbalans en contrastomvang niet. Wat je ogen zien is iets heel anders dan wat een sensor of film vastlegt.
De verbeteringen in deze tutorial van de totale foto zijn significant, en bovendien gebeurt dat op een hele eenvoudige manier. Precies zoals ik van James gewend ben.
De lucht plakken is een bonus: het gaat om de gebruikte techniek, niet om het eindresultaat. James noch de door Elja gemaakte toelichting suggereren iets anders. As je daarover valt heb je de doelstelling van een video-tutorial niet begrepen. -
jrebergen schreef op dinsdag 24 april 2012 om 12:13 | reageer
Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook wat moeite heb met deze tutorial. Wat ik niet begrijp is dat als het uitgangspunt een 5DII RAW is je uiteindelijk wil bewerken in een 8 bits jpg? Dit is zonde! Is je uitgangspunt een jpg, dan is het een perfecte tutorial. Maar er wordt juist in de intro gezegd dat 'vanzelfsprekend' in RAW is geschoten, dan zijn de 1ste handelingen echt overbodig (het grijs zweepje weghalen). Die hadden 10x mooier gekund in de 16bit origineel! De lucht verhandeling is inderdaad een mooie oplossing. Helemaal eens met Erik dat je dan natuurlijk ook het water moet aanpakken, anders is het overduidelijk nep.
Ook het samenvoegen van lagen zou niet mijn tip zijn. Photoshop is nou juist van het 'Non destructive editting'. Dus behoud je lagen! Voor hetzelfde geld plak je de lucht erachter en zou je toch nog een wijziging willen maken in je contrast.
Persoonlijk zou ik iedereen adviseren in de RAW foto te gaan kwasten. Dus naast globale instellingen ook het penseel te pakken en lokaal aanpassingen te doen. Heb je een overbelichte lucht, poets die dan eens terug met een -2 belichting. Er zit meer informatie in een RAW dan je denkt. Een Lightroom tric is in het HSL panel de blauw luminantie naar beneden te schroeven en in de verzadiging blauw omhoog. Ook hiermee krijg je hele verrassende resultaten.
Dus als je uitgangspunt een RAW is zou ik die info zolang mogelijk willen houden. Maar als je een jpg als uitgangspunt hebt zitten hier hele mooie tips tussen voor blending en het maken van een selectie!
Voor de liefhebbers wat links:
http://www.makeuseof.com/tag/editing-raw-photos-adobe-camera-raw/
http://psd.tutsplus.com/tutorials/tools-tips/camera-raw-editing/
http://photoshoptutorials.ws/photoshop-tutorials/photo-retouching/amazing-landscapes-using-adobe-camera-raw-and-adobe-photoshop.html
http://www.mcpactions.com/blog/2009/06/25/enhancing-skies/
LET OP, Photoshop 6! http://tv.adobe.com/watch/photoshop-cs6-featuretour/adobe-camera-raw-70-in-photoshop-cs6/ -
Ingrid schreef op dinsdag 24 april 2012 om 12:16 | reageer
James.... ik als totale leek loop heel vaak tegen dit soort situaties aan, niet altijd heb je de kans een perfecte foto te maken met een mooie lucht. Bij bewerken van zo'n liep ik steeds tegen die verdraaide takjes en gaatjes tussen de bomen aan... ik weet nu hoe ik die goed kan selecteren en er een natuurlijke luchtinvulling kan aan geven. Bovenstaande reacties zijn m.i. dan ook weer veel te professioneel... soms is eenvoudig goed genoeg... en er zijn genoeg andere luchten die wel de verhouding vasthouden, het gaat toch om het idee van hoe je zo'n witte lucht goed kan selecteren. Wacht in spanning op je refelctie in het water filmpje. Heb het filmpje gedeeld op mijn FB pagina...gr. Ingrid
-
Bert Damen schreef op dinsdag 24 april 2012 om 19:03 | reageer
Zoals altijd staan ook nu de beste stuurlui weer aan de wal.
Vooral doorgaan James met deze super leerzame tutorials en je niets aantrekken van de betweters hierboven.
m.v.gr.
Bert -
-
roysfoto schreef op dinsdag 24 april 2012 om 22:14 | reageer
Voor velen die photoshop nog niet onder de knie hebben is dit een mooie tut. En een zegen voor die mensen, dat er mensen zijn die hun tijd daar willen insteken, en hun kennis willen delen.Hoe dan ook een positieve instelling.
Dus james, niet afhaken door een kritikaster, die het ook wel goed bedoelt denk ik. -
jrebergen schreef op woensdag 25 april 2012 om 17:18 | reageer
Beetje jammer deze reacties. Ik heb niets lelijks te zeggen over James, ik wil slechts wat aanvullen. Ik leer mensen graag hoe ze het meest optimale uit een foto kunnen halen. Maar het lijkt wel of men hier meer bang is voor opbouwende kritiek dan leergierig. Geen probleem hoor, ik zal mij voortaan onthouden van kritiek...
-
Photoshopster schreef op zondag 21 oktober 2012 om 15:08 | reageer
Hoi James , bedankt voor de duidelijke uitleg m.b.t. de wolkenlucht.
Door deze tutorial heb ik bergen tijd over voor andere leuke bewerkingen in photoshop.Ik zal hier maar niet uitleggen hoe ik het tot nu toe gedaan
heb ,whuaa.
Ik heb nog een vraagje , werkt dit principe ook voor nachtfotografie ?
Groetjes en nogmals dank... -
jamesprovision schreef op zondag 21 oktober 2012 om 15:37 | reageer
hoi photoshopster.
Werkt dit bij nachtfotografie? 'n vraag die ik alleen kan beantwoorden als ik de foto zie, dus mail hem maar eens.
Kijk ook even hier:http://fotoclubdongen.nl/fcd/node/2491 als je 'n live demo bij wilt wonen waar iedereen welkom is met zijn of haar vragen.
groetjes,
James
-
Photoshopster schreef op zondag 21 oktober 2012 om 19:59 | reageer
Hoi James , bedankt voor het zo snel reageren , heb het vanmiddag uitgeprobeerd
en het resultaat is niet slecht denk ik ,nog eens je tutorial goed bestuderen en hier heel veel lezen
groetjes -
Photoshopster schreef op woensdag 24 oktober 2012 om 13:55 | reageer
Hallo , ik hoop dat iemand mij kan helpen, ben nog niet zo goed thuis op de pc.Heb boven in de browser een snelkoppeling staan voor deze website , kan dus ook reageren , maar bij elk ander onderwerp moet ik eerst inloggen wat dus ook niet lukt .Wat doe ik verkeerd ? Heb ook een Laptop met windows versie en ook daar hetzelfde verhaal...
Alvast bedankt van de Photoshopster -
Photoshopster schreef op maandag 29 oktober 2012 om 11:45 | reageer
Hoi , probleem is opgelost ...nu no onder de knie krijgen hoe ik een foto kan plaatsen.
Groetjes
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Let op lijnen. Laat ze de juiste richting in gaan.
door Nando Harmsen
-
5 veelgemaakte fouten met fotografie en hoe je ze voorkomt
door Elja Trum
-
Waarom valt een landschapsfoto tegen?
door Nando Harmsen
-
10 Tips voor het fotograferen van een waterval
door Nando Harmsen
-
Cursus over de app PhotoPills voor Landschapsfotografie
door Elja Trum
-
Betalen voor fotograferen in natuurgebieden
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.842 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.