Elja Trum

X-Pose; Instructievideo flitsgebruik op locatie

dinsdag 18 september 2007, 22:08 door | 9,873x gelezen | 10 reacties

De Belgische fotograaf Bert Stephani volg ik al een tijdje op zijn weblog. Bert maakt werkelijk prachtige foto's en doet dat voornamelijk met behulp van een aantal opzetflitsers die hij draadloos met zijn camera gekoppeld heeft. Door gebruik te maken van deze kleine draagbare flitsers in plaats van studioflitsers kan hij eenvoudig en snel op locatie werken. Op zijn weblog onthult hij bij elk artikel aan de hand van voorbeelden hoe hij met zijn flitsers werkt. Vandaag heeft Bert zijn eerste video gepubliceerd met daarin uitleg over hoe hij met een specifieke situatie opgaat. In zijn eerste video laat hij zien hoe je op een zonnige dag met behulp van de schaduw van wat bomen en één enkele flitser op een statief leuke foto's van een model kunt schieten.

Fotografe Ake van der Velden heeft de videocamera voor Bert gehanteerd en de mooie Kim van Noten stond model.

Het is even wennen om na al zijn blogpost opeens zijn stem te horen en dan ook nog wat onwennig in een Engelstalige voiceover. In de video had hij wat mij betreft nog wat meer mogen uitweiden over de technische details; hoe heeft hij zijn flitser ingesteld (of gebruikte hij de automaat), waar moet je op letten en dergelijke. Ook ben ik wel nieuwsgierig naar alle apparatuur die Bert gebruikt en waarom hij daarvoor gekozen heeft (en wat hij eventueel juist anders zou doen als hij vanuit niets zou beginnen). De video is echter zeker de moeite van het bekijken waard en ik ben alvast benieuwd naar een tweede video. Het concept vind ik in elk geval erg leuk.Bron: X-Pose

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts en auteur van een boek over zwart-wit fotografie. Hij is fulltime actief met Photofacts en Photofacts Academy. Elja's foto's vind je op Instagram, hij is getrouwd met Sara en vader van Mika en Vera.

10 reacties

 1. Reinoud
  Reinoud schreef op dinsdag 18 september 2007 om 23:07

  Als je van dit soort belichtingstechnieken houdt kan ik je ook Strobist.com aanbevelen. Die gaat helemaal over dit soort flitsoplossingen en veel goedkope manieren om eraan te komen. Veel lezers posten hun probeersels dan op flickr.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 18 september 2007 om 23:14

  @Reinoud; bedankt voor de tip, inderdaad een interessant blog i.v.m. flitsfotografie. Ik had 'm dan ook al een tijdje in mijn RSS reader opgenomen.. knipoog

 3. gast schreef op woensdag 19 september 2007 om 11:31

  Ja, ik ben regelmatige bezoeker van Bert's weblog en het leuke daarvan is, dat er allerlei tips naar je toekomen die je ergens anders moeilijk kunt krijgen. Zo ook deze instructiefilm over flitsgebruik onder moeilijke omstandigheden. Ja, het had technisch inderdaad iets meer uitgediept kunnen zijn maar of dat de intentie van hem was vraag ik me af.
  Goeie tip Elja, bedankt.

 4. Perrush
  Perrush schreef op vrijdag 21 september 2007 om 13:46

  eerlijk gezegd wordt er in die video weinig getoond. Er wordt enkel gezegd dat je met een fliser achter het model een backlight haarlichtje kunt creeren.

  Wat ik mis zijn ALLE instellingen, wordt gewoon geen woord over gezegd. En in zo'n gevallen wil ik eigenlijk het schot recht uit de camera zien. Dus niet het afgewerkt produkt waar je eigenlijk weinig aan hebt.

  Maar 't is een lovend initief, waar (geloof me vrij) veel tijd in steekt om in elkaar te zetten.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Video tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

46.674 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

46.674 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.