Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

X-Pose; Instructievideo flitsgebruik op locatie

dinsdag 18 september 2007, 22:08 door | 11.814x gelezen | 10 reacties

De Belgische fotograaf Bert Stephani volg ik al een tijdje op zijn weblog. Bert maakt werkelijk prachtige foto's en doet dat voornamelijk met behulp van een aantal opzetflitsers die hij draadloos met zijn camera gekoppeld heeft. Door gebruik te maken van deze kleine draagbare flitsers in plaats van studioflitsers kan hij eenvoudig en snel op locatie werken. Op zijn weblog onthult hij bij elk artikel aan de hand van voorbeelden hoe hij met zijn flitsers werkt. Vandaag heeft Bert zijn eerste video gepubliceerd met daarin uitleg over hoe hij met een specifieke situatie opgaat. In zijn eerste video laat hij zien hoe je op een zonnige dag met behulp van de schaduw van wat bomen en één enkele flitser op een statief leuke foto's van een model kunt schieten.

Fotografe Ake van der Velden heeft de videocamera voor Bert gehanteerd en de mooie Kim van Noten stond model.

Het is even wennen om na al zijn blogpost opeens zijn stem te horen en dan ook nog wat onwennig in een Engelstalige voiceover. In de video had hij wat mij betreft nog wat meer mogen uitweiden over de technische details; hoe heeft hij zijn flitser ingesteld (of gebruikte hij de automaat), waar moet je op letten en dergelijke. Ook ben ik wel nieuwsgierig naar alle apparatuur die Bert gebruikt en waarom hij daarvoor gekozen heeft (en wat hij eventueel juist anders zou doen als hij vanuit niets zou beginnen). De video is echter zeker de moeite van het bekijken waard en ik ben alvast benieuwd naar een tweede video. Het concept vind ik in elk geval erg leuk.



Bron: X-Pose

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

10 reacties

  1. Reinoud
    Reinoud schreef op dinsdag 18 september 2007 om 23:07  | reageer

    Als je van dit soort belichtingstechnieken houdt kan ik je ook Strobist.com aanbevelen. Die gaat helemaal over dit soort flitsoplossingen en veel goedkope manieren om eraan te komen. Veel lezers posten hun probeersels dan op flickr.

  2. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 18 september 2007 om 23:14  | reageer

    @Reinoud; bedankt voor de tip, inderdaad een interessant blog i.v.m. flitsfotografie. Ik had 'm dan ook al een tijdje in mijn RSS reader opgenomen.. knipoog

  3. gast schreef op woensdag 19 september 2007 om 11:31  | reageer

    Ja, ik ben regelmatige bezoeker van Bert's weblog en het leuke daarvan is, dat er allerlei tips naar je toekomen die je ergens anders moeilijk kunt krijgen. Zo ook deze instructiefilm over flitsgebruik onder moeilijke omstandigheden. Ja, het had technisch inderdaad iets meer uitgediept kunnen zijn maar of dat de intentie van hem was vraag ik me af.
    Goeie tip Elja, bedankt.

  4. Perrush
    Perrush schreef op vrijdag 21 september 2007 om 13:46  | reageer

    eerlijk gezegd wordt er in die video weinig getoond. Er wordt enkel gezegd dat je met een fliser achter het model een backlight haarlichtje kunt creeren.

    Wat ik mis zijn ALLE instellingen, wordt gewoon geen woord over gezegd. En in zo'n gevallen wil ik eigenlijk het schot recht uit de camera zien. Dus niet het afgewerkt produkt waar je eigenlijk weinig aan hebt.

    Maar 't is een lovend initief, waar (geloof me vrij) veel tijd in steekt om in elkaar te zetten.

  5. Bert
    Bert schreef op vrijdag 21 september 2007 om 19:58  | reageer

    Perrush,

    Je kan de camera instellingen in de Flickr Set vinden.

    Ik begrijp je wel maar persoonlijk vind ik dat het niet veel zin heeft om een kant-en-klaar fotorecept te presenteren. Hoe groot is de kans dat het aanwezige licht hetzelfde is op een moment dat jij deze techniek zou willen uitproberen? Hoe groot is de kans dat je dezelfde flits gebruikt op dezelfde afstand? ...

    Wat ik met deze video wou bereiken is dat je met weinig middelen een compleet andere sfeer kan creëren. En ik hoop dat ik sommige mensen kan aanzetten om zelf eens te gaan experimenteren. Tussen een truukje kennen en een techniek onder de knie hebben, gaapt een groot verschil.

    Begrijp me niet verkeerd, ik ben blij dat ik jouw opmerkingen hier tegenkom. Dit was een eerste testfilmpje en ik ga zeker nog andere benaderingen proberen voor dergelijke filmpjes. Alle feedback is dan ook goed.

  6. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 21 september 2007 om 20:12  | reageer

    @Bert; Wat ik me kan voorstellen is dat je geen kant en klaar recept geeft, maar wel aangeeft hoe je de flitser en camera moet instellen. Uit de Exif informatie blijkt dan wel dat je op manual schiet, maar waarom doe je dat. Hoe bepaal je welke instellingen je wilt gebruiken voor de haarlicht flitser? Probeer je een paar shots, bekijk je het resultaat en stel je de flitser bij of meet je eerst met een lichtmeter om te bepalen wat je moet veranderen.

    Dat zijn tenminste de dingen waar ik benieuwd naar ben. Wanneer je er van uit gaat dat iemand niet zoveel verstand heeft van flitsfotografie zijn al deze dingen niet vanzelfsprekend. Daarnaast zijn er natuurlijk verschillende manieren om je doel te bereiken. Wat vind jij de handigste en waarom.

    Wellicht ga je bij deze video uit van een basiskennis die bij veel kijkers niet aanwezig is. Ik kan me dan ook voorstellen dat je nog een video kunt maken met de basiskennis die nodig is om deze (en hopelijk toekomstige) video's te bekijken.

  7. Perrush
    Perrush schreef op vrijdag 21 september 2007 om 21:32  | reageer

    uit Flickr : "Flash: Flash did not fire"

    dan vraag ik me af wat ik daar mee ben.

    Hoeveel ev stond je flitser sterker dan je hoofdmeting ? Hoever stond hij achter je onderwerp ?

    Dat zijn dingen waarmee je aan de slag kunt. Dit is idd gewoon een ballonnetje dat je oplaat om te laten zien dat je er iets mee kunt doen. Maar meer uitleg geef je daar niet bij.

    Laat eens een foto zonder en met flitser zien. Dan zie je wat het effect is.

    Enja, ik weet het ook. Een tutje maken is niet makkelijk :o)

  8. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 21 september 2007 om 22:35  | reageer

    @Perrush; de foto zonder flitser zit wel in de tutorial hoor. Dat maakt het filmpje volgens mij wel goed duidelijk; het nut van gebruik van een flitser voor het haarlicht om het model los te trekken van de achtergrond.

  9. Bert
    Bert schreef op vrijdag 21 september 2007 om 23:05  | reageer

    Over de basis van het werken met flits op locatie, kan je een film van vele uren maken. Ik ga dan ook niet proberen de basisprincipes in een filmpje van nog geen 3 minuten te steken. Misschien dat ik ooit nog wel eens een boek schrijf of DVD maak, die vanaf nul beginnen. Maar voorlopig is daar geen tijd voor knipoog

    Het kan best zijn dat er heel wat mensen deze video niet kunnen volgen wegens niet genoeg basiskennis. Maar dat soort kennis is reeds overvloedig aanwezig op het web. Maar voor wat meer gevorderde fotografen is er niet zoveel te rapen en zowel mijn blog(s) als deze video is gericht op die tweede groep.

    Elja en Perrush ik ben een beetje bekend met jullie werk en ik ben ervan overtuigd dat jullie de techniek uit het filmpje perfect kunnen toepassen. Volgens mij kennen jullie de basisprincipes van de fotografie en die volstaan ruimschoots om mits wat experimenteren deze techniek toe te passen. Als jullie dit doen, dan ben je een paar uurtjes kwijt maar dan begrijpen jullie perfect hoe alles werkt en kan je de techniek ook in andere omstandigheden toepassen.

    Dit gezegd zijnde, besef ik maar al te goed dat filmpje zeer summier is. De enige manier om dit echt goed te doen is om de filmpjes op voorhand uit te schrijven zodat je alle relevante info kan tonen. Beschouw dit filmpje dan maar als een experimentele teaser.

  10. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 18 oktober 2007 om 08:44  | reageer

    Bert heeft vandaag een nieuw filmpje op zijn weblog geplaatst over het vinden van geschikte achtergronden voor je foto's op een locatie. Ook zeker weer de moeite om even te bekijken!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Video tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.191 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord