Anouk Timmerman

500px: het nieuwe Flickr of toch niet?

donderdag 21 juli 2011, 19:58 door | 20.833x gelezen | 26 reacties

Toen ik vorige week een mail ontving van Flickr met een waarschuwing dat mijn pro-account binnenkort verloopt, was dat voor mij een aanleiding om eens te gaan nadenken. Wil ik wel verder met Flickr? Eigenlijk heb ik al langere tijd het gevoel dat het me weinig oplevert, maar wel veel tijd kost.

Het grootste voordeel van een pro-account vind ik persoonlijk de onbeperkte hoeveelheid sets, wat mij persoonlijk een leuk archief oplevert met steeds de beste beelden van de concerten die ik fotografeer. Maar ik merk aan mezelf dat ik de laatste tijd wat laks ben in het uploaden van mijn foto's. Daarom ben ik eens gaan rondkijken. Wat zijn de alternatieven? Deze speurtocht leidde uiteindelijk naar 500px.com.

500px logo

Een stukje achtergrondinformatie


De website 500px.com is van Canadese oorsprong en vormt een community voor fotografen over de hele wereld. De website bestaat naar mijn verbazing al sinds 2003. De naam van de website stamt dan ook uit die tijd: 500 pixels was destijds een prachtformaat voor het tonen van foto's op internet. In de huidige opzet bestaat de site al sinds 2009, maar is pas sinds dit jaar echt doorgebroken. De populariteit in Nederland groeit met de dag.

Wat doet 500px ook/wat doet 500px anders?


500px is een website die doet denken aan bijvoorbeeld Flickr, JPG Magazine of 1X. Alle drie zijn sites om je eigen fotografie te delen en om daar feedback op te ontvangen.

Iedere site heeft echter zijn eigen karakter: Flickr vind ik erg massaal. Het niveau loopt erg uiteen en je komt nauwelijks in aanmerking met echt inspirerend werk. Comments zijn vaak eerder een reactie op de gebeurtenis of toelichting bij een foto dan een reactie op de fotografie zelf. Dat is niet erg, maar persoonlijk vind ik dat allemaal best jammer.

Op JPG Magazine heb ik zelf geruime tijd een account gehad. De website is wat minder bekend, maar wel de moeite waard. Wel is de website heel thematisch van opzet, wat vanzelfsprekend te maken heeft met het thematische magazine waarvoor je je foto's kunt inzenden. JPG Magazine daagt uit thematisch bezig te zijn en speciaal voor het magazine te fotograferen, maar is minder een website waar je echt een portfolio opbouwt.

Dan 1X, een website die me pas na ontdekking van 500px getipt werd. Mooie overeenkomsten met 500px vind ik het niveau en de mooie manier waarop de fotografie gepresenteerd wordt. Een cruciaal verschil is echter dat voor 1X je foto's eerst moeten worden goedgekeurd door een ballotagecommissie, wat bij 500px niet het geval is. Opnieuw geen vrijbrief om echt je eigen portfolio op te bouwen.

500px weet het aardig voor elkaar te krijgen alle wensen die ik heb te combineren: een vereiste vind ik de presentatie van de fotografie, die bij 500px dik voor elkaar is. De website nodigt daarnaast uit tot het geven van feedback en het is zeer gemakkelijk om eens rond te snuffelen tussen de meest populaire foto's van dat moment.

Maar 500px biedt méér en combineert deze basisfunctionaliteiten met onder andere de mogelijkheid je foto's te verkopen. Je hebt daarbij keuze uit een drietal afdrukcentrales. De Nederlandse fotograaf Frank Doorhof (eerder geïnterviewd op deze website) maakt al gebruik van deze mogelijkheid.

Screenshot
Via de links onder de foto kom je op een duidelijke bestelpagina

Ieder lid krijgt bovendien de beschikking over een eigen portfoliopagina. Deze is in eerste instantie bedoeld voor mensen die geen 'echte' eigen website hebben, maar ik kan me voorstellen dat dit portfolio bijvoorbeeld ook gebruikt zou kunnen worden voor het presenteren van een specifieke serie vrij werk.

Het enige waar ik nu nog tegenaan loop is de hoeveelheid complimenten die op de website verspreid worden. Natuurlijk is het super om te horen als je fotografie in de smaak valt, maar persoonlijk vind ik het ook wel leuk om eens een uitgebreide en goed onderbouwde reactie op mijn foto's te ontvangen. Dat is iets wat ik in het algemeen op internet vaak mis.

Eén van mijn foto's waarop ik direct veel reacties kreeg
Eén van de foto's die ik als eerst heb geüpload:
diverse comments, 9 keer favoriet en 27 stemmen


Een warm welkom


Na registratie heb ik allereerst vijf paardenfoto's toegevoegd aan mijn acccount. Ze zijn onderdeel van een serie die ook op mijn website staat en waarmee ik nog altijd bezig ben deze verder uit te breiden en perfectioneren. Wat mij opviel is dat je als nieuweling direct wordt opgepikt. Ik ontving binnen enkele uren meerdere votes en comments. Een warm welkom op 500px!

Waaruit bestaat een account?


Je eigen account bestaat in feite uit een profielpagina en een portfoliopagina. Je profielpagina is te vinden op 500px.com/gebruikersnaam, de portfoliopagina op gebruikersnaam.500px.com. Je profielpagina is de plaats waar al je foto's te zien zijn. De layout voor je profiel past goed binnen de website en kun je niet aanpassen.

Voor je portfoliopagina kun je wel kiezen uit verschillende layouts. En ben je "awesome" (dat houdt in: heb je een betaald account voor 50 dollar per jaar), dan zijn er speciaal voor jou nog wat extra layouts toegevoegd. Bovendien kun je dan een onbeperkt aantal foto's uploaden (met een gratis account kun je er maximaal 20 per week plaatsen) en een onbeperkt aantal portfoliocategorieën aanmaken (met een gratis account maar één, wat overigens indien je je voldoende hebt gespecialiseerd geen probleem hoeft te zijn).

profiel op 500px
Mijn profielpagina

Portfolio layout
Kies zelf de layout van je portfoliopagina

Het puntensysteem


Direct na registratie op de website had ik wel nog wat vragen over het puntensysteem dat 500px hanteert. Hoe werkt het? Blijkbaar was ik niet de enige die me dat afvroeg. Gastblogger Arjan Bruinstroop was zo aardig me te attenderen op de blog die de 500px crew al eens schreef over dit onderwerp.

Je score is afhankelijk van het aantal stemmen en de 'freshness' van je foto's. In het kort werkt het systeem als volgt: na het uploaden van je foto's verschijnen deze op de website op de pagina Fresh. Om hoger te worden geplaatst, heb je meer punten nodig. Deze krijg je als andere mensen op je foto's stemmen. De eerste vote levert je 27 punten op, maar naar mate je meer votes hebt ontvangen worden de votes ook minder waard. Na 100 votes krijg je er per stem maar 0,01 punt bij.

Voor plaatsing op de pagina Upcoming heb je minimaal 30 punten nodig. Staat je foto eenmaal bij Upcoming, dan wordt deze automatisch vaker bekeken en heb je minimaal 70 punten, dan kom je ook bij Popular te staan. De meest nieuwe foto's in deze rubrieken staan altijd bovenaan, waardoor je foto langzaam wegzakt naar de achtergrond.

Tot slot heb je ook nog Editor's Choice. Dit is een selectie foto's die wordt uitgekozen door de mensen achter 500px. Na plaatsing op deze pagina ontvang je daarover ook een comment bij je foto.

Editors Choice

Conclusie


500px is een website vóór fotografen, dóór fotografen. Er is goed nagedacht over de functionaliteiten van de website en de wijze van presenteren. De website is zeer volledig en nodigt uit tot stemmen en reageren. Het niveau van de fotografie is een verademing.

Een alternatief voor Flickr vind ik de website niet, gezien 500px uitdaagt tot een heel andere vorm van gebruik dan op Flickr gebruikelijk is. Maar wat mij betreft is 500px een prettige volgende stap op het gebied van fotografiecommunities. Ik denk dan ook dat veel serieuze fotografen uiteindelijk zullen vallen voor het niveau van de website. 500px is een absolute aanrader voor iedereen die meer geïnspireerd wil worden op het gebied van fotografie.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Anouk Timmerman

Over de auteur

Anouk Timmerman is zelfstandig tekstschrijver en fotograaf. Ze werkt veel voor de zakelijke markt en maakt portretten en reportages. Anouk is bovendien docent fotografie voor Photoguide, haar tweede bedrijf. In haar vrije tijd is ze veel te vinden bij haar paard en fotografeert ze veel concerten. Volg Anouk ook op Twitter!

26 reacties

 1. gerhard ritsema
  Profiel gerhard ritsema schreef op donderdag 21 juli 2011 om 20:24

  Pbase.com en Photo.net zijn gelijksoortige communities. Pbase kost 23 dollar per jaar voor 1000Mb uploadcapaciteit. Ook veel Nederlanders op Pbase. Photo.net is meer voor de professionals.
  Vr.groet,
  G. Ritsema

 2. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op donderdag 21 juli 2011 om 20:42

  Wel erg mooi zo en een goede manier om meer mensen met je foto's in aanraking te laten komen. Voorlopig ben ik al superdruk met mijn eigen site up-to-date te houden, maar misschien kan ik van het winter eens tijd vinden om op dit soort plekken ook een plekje in te nemen.

 3. Gerhard Ritsema
  Gerhard Ritsema schreef op donderdag 21 juli 2011 om 20:46

  Ik heb mijn eigen site op Pbase gehost, zie: www.pbase.com/gerhard_ritsema

 4. juvani photo
  juvani photo schreef op donderdag 21 juli 2011 om 21:00

  Goed stuk, en ik herken me inderdaad in de conclusies rond Flickr (hoewel het leuk blijft om
  Vaste kliek "fans" te hebben, maar opbouwende kritiek moet je echt vragen.
  Het is al gauw "great".

  500px lijkt serieuzer, en is een inspirerende omgeving met inderdaad
  Een warm welkom voor newbies zoals ik.

  Wie wil: 500px.com/Juvani

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Websites

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.011 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord