500px: het nieuwe Flickr of toch niet?
donderdag 21 juli 2011, 19:58 door Anouk Timmerman | 22.374x gelezen | 26 reactiesToen ik vorige week een mail ontving van Flickr met een waarschuwing dat mijn pro-account binnenkort verloopt, was dat voor mij een aanleiding om eens te gaan nadenken. Wil ik wel verder met Flickr? Eigenlijk heb ik al langere tijd het gevoel dat het me weinig oplevert, maar wel veel tijd kost.
Het grootste voordeel van een pro-account vind ik persoonlijk de onbeperkte hoeveelheid sets, wat mij persoonlijk een leuk archief oplevert met steeds de beste beelden van de concerten die ik fotografeer. Maar ik merk aan mezelf dat ik de laatste tijd wat laks ben in het uploaden van mijn foto's. Daarom ben ik eens gaan rondkijken. Wat zijn de alternatieven? Deze speurtocht leidde uiteindelijk naar 500px.com.
Een stukje achtergrondinformatie
De website 500px.com is van Canadese oorsprong en vormt een community voor fotografen over de hele wereld. De website bestaat naar mijn verbazing al sinds 2003. De naam van de website stamt dan ook uit die tijd: 500 pixels was destijds een prachtformaat voor het tonen van foto's op internet. In de huidige opzet bestaat de site al sinds 2009, maar is pas sinds dit jaar echt doorgebroken. De populariteit in Nederland groeit met de dag.
Wat doet 500px ook/wat doet 500px anders?
500px is een website die doet denken aan bijvoorbeeld Flickr, JPG Magazine of 1X. Alle drie zijn sites om je eigen fotografie te delen en om daar feedback op te ontvangen.
Iedere site heeft echter zijn eigen karakter: Flickr vind ik erg massaal. Het niveau loopt erg uiteen en je komt nauwelijks in aanmerking met echt inspirerend werk. Comments zijn vaak eerder een reactie op de gebeurtenis of toelichting bij een foto dan een reactie op de fotografie zelf. Dat is niet erg, maar persoonlijk vind ik dat allemaal best jammer.
Op JPG Magazine heb ik zelf geruime tijd een account gehad. De website is wat minder bekend, maar wel de moeite waard. Wel is de website heel thematisch van opzet, wat vanzelfsprekend te maken heeft met het thematische magazine waarvoor je je foto's kunt inzenden. JPG Magazine daagt uit thematisch bezig te zijn en speciaal voor het magazine te fotograferen, maar is minder een website waar je echt een portfolio opbouwt.
Dan 1X, een website die me pas na ontdekking van 500px getipt werd. Mooie overeenkomsten met 500px vind ik het niveau en de mooie manier waarop de fotografie gepresenteerd wordt. Een cruciaal verschil is echter dat voor 1X je foto's eerst moeten worden goedgekeurd door een ballotagecommissie, wat bij 500px niet het geval is. Opnieuw geen vrijbrief om echt je eigen portfolio op te bouwen.
500px weet het aardig voor elkaar te krijgen alle wensen die ik heb te combineren: een vereiste vind ik de presentatie van de fotografie, die bij 500px dik voor elkaar is. De website nodigt daarnaast uit tot het geven van feedback en het is zeer gemakkelijk om eens rond te snuffelen tussen de meest populaire foto's van dat moment.
Maar 500px biedt méér en combineert deze basisfunctionaliteiten met onder andere de mogelijkheid je foto's te verkopen. Je hebt daarbij keuze uit een drietal afdrukcentrales. De Nederlandse fotograaf Frank Doorhof (eerder geïnterviewd op deze website) maakt al gebruik van deze mogelijkheid.
Via de links onder de foto kom je op een duidelijke bestelpagina
Ieder lid krijgt bovendien de beschikking over een eigen portfoliopagina. Deze is in eerste instantie bedoeld voor mensen die geen 'echte' eigen website hebben, maar ik kan me voorstellen dat dit portfolio bijvoorbeeld ook gebruikt zou kunnen worden voor het presenteren van een specifieke serie vrij werk.
Het enige waar ik nu nog tegenaan loop is de hoeveelheid complimenten die op de website verspreid worden. Natuurlijk is het super om te horen als je fotografie in de smaak valt, maar persoonlijk vind ik het ook wel leuk om eens een uitgebreide en goed onderbouwde reactie op mijn foto's te ontvangen. Dat is iets wat ik in het algemeen op internet vaak mis.
Eén van de foto's die ik als eerst heb geüpload:
diverse comments, 9 keer favoriet en 27 stemmen
Een warm welkom
Na registratie heb ik allereerst vijf paardenfoto's toegevoegd aan mijn acccount. Ze zijn onderdeel van een serie die ook op mijn website staat en waarmee ik nog altijd bezig ben deze verder uit te breiden en perfectioneren. Wat mij opviel is dat je als nieuweling direct wordt opgepikt. Ik ontving binnen enkele uren meerdere votes en comments. Een warm welkom op 500px!
Waaruit bestaat een account?
Je eigen account bestaat in feite uit een profielpagina en een portfoliopagina. Je profielpagina is te vinden op 500px.com/gebruikersnaam, de portfoliopagina op gebruikersnaam.500px.com. Je profielpagina is de plaats waar al je foto's te zien zijn. De layout voor je profiel past goed binnen de website en kun je niet aanpassen.
Voor je portfoliopagina kun je wel kiezen uit verschillende layouts. En ben je "awesome" (dat houdt in: heb je een betaald account voor 50 dollar per jaar), dan zijn er speciaal voor jou nog wat extra layouts toegevoegd. Bovendien kun je dan een onbeperkt aantal foto's uploaden (met een gratis account kun je er maximaal 20 per week plaatsen) en een onbeperkt aantal portfoliocategorieën aanmaken (met een gratis account maar één, wat overigens indien je je voldoende hebt gespecialiseerd geen probleem hoeft te zijn).
Mijn profielpagina
Kies zelf de layout van je portfoliopagina
Het puntensysteem
Direct na registratie op de website had ik wel nog wat vragen over het puntensysteem dat 500px hanteert. Hoe werkt het? Blijkbaar was ik niet de enige die me dat afvroeg. Gastblogger Arjan Bruinstroop was zo aardig me te attenderen op de blog die de 500px crew al eens schreef over dit onderwerp.
Je score is afhankelijk van het aantal stemmen en de 'freshness' van je foto's. In het kort werkt het systeem als volgt: na het uploaden van je foto's verschijnen deze op de website op de pagina Fresh. Om hoger te worden geplaatst, heb je meer punten nodig. Deze krijg je als andere mensen op je foto's stemmen. De eerste vote levert je 27 punten op, maar naar mate je meer votes hebt ontvangen worden de votes ook minder waard. Na 100 votes krijg je er per stem maar 0,01 punt bij.
Voor plaatsing op de pagina Upcoming heb je minimaal 30 punten nodig. Staat je foto eenmaal bij Upcoming, dan wordt deze automatisch vaker bekeken en heb je minimaal 70 punten, dan kom je ook bij Popular te staan. De meest nieuwe foto's in deze rubrieken staan altijd bovenaan, waardoor je foto langzaam wegzakt naar de achtergrond.
Tot slot heb je ook nog Editor's Choice. Dit is een selectie foto's die wordt uitgekozen door de mensen achter 500px. Na plaatsing op deze pagina ontvang je daarover ook een comment bij je foto.
Conclusie
500px is een website vóór fotografen, dóór fotografen. Er is goed nagedacht over de functionaliteiten van de website en de wijze van presenteren. De website is zeer volledig en nodigt uit tot stemmen en reageren. Het niveau van de fotografie is een verademing.
Een alternatief voor Flickr vind ik de website niet, gezien 500px uitdaagt tot een heel andere vorm van gebruik dan op Flickr gebruikelijk is. Maar wat mij betreft is 500px een prettige volgende stap op het gebied van fotografiecommunities. Ik denk dan ook dat veel serieuze fotografen uiteindelijk zullen vallen voor het niveau van de website. 500px is een absolute aanrader voor iedereen die meer geïnspireerd wil worden op het gebied van fotografie.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Anouk Timmerman is zelfstandig tekstschrijver en fotograaf. Ze werkt veel voor de zakelijke markt en maakt portretten en reportages. Anouk is bovendien docent fotografie voor Photoguide, haar tweede bedrijf. In haar vrije tijd is ze veel te vinden bij haar paard en fotografeert ze veel concerten. Volg Anouk ook op Twitter!
26 reacties
-
gerhard ritsema schreef op donderdag 21 juli 2011 om 20:24 | reageer
Pbase.com en Photo.net zijn gelijksoortige communities. Pbase kost 23 dollar per jaar voor 1000Mb uploadcapaciteit. Ook veel Nederlanders op Pbase. Photo.net is meer voor de professionals.
Vr.groet,
G. Ritsema -
Johannes Klapwijk schreef op donderdag 21 juli 2011 om 20:42 | reageer
Wel erg mooi zo en een goede manier om meer mensen met je foto's in aanraking te laten komen. Voorlopig ben ik al superdruk met mijn eigen site up-to-date te houden, maar misschien kan ik van het winter eens tijd vinden om op dit soort plekken ook een plekje in te nemen.
-
Gerhard Ritsema schreef op donderdag 21 juli 2011 om 20:46 | reageer
Ik heb mijn eigen site op Pbase gehost, zie: www.pbase.com/gerhard_ritsema
-
juvani photo schreef op donderdag 21 juli 2011 om 21:00 | reageer
Goed stuk, en ik herken me inderdaad in de conclusies rond Flickr (hoewel het leuk blijft om
Vaste kliek "fans" te hebben, maar opbouwende kritiek moet je echt vragen.
Het is al gauw "great".
500px lijkt serieuzer, en is een inspirerende omgeving met inderdaad
Een warm welkom voor newbies zoals ik.
Wie wil: 500px.com/Juvani -
Jo schreef op donderdag 21 juli 2011 om 21:02 | reageer
500px is duidelijk voor 'echte' fotografen, en niet, zoals Flickr, dat ook voor 'mensen die graag foto's maken' (zoals ik) is. Hoe fijn ik Flickr ook vind, het lijkt haast aan zijn eigen success ten onder te gaan; zo vond ik diverse foto's die ik op Flickr had gezet terug op andere websites (zonder mijn toestemming), dus overweeg ik nu om alles van een (lelijk) watermerk te voorzien. Hoe is dat met websites als 500px?
-
Nouks schreef op donderdag 21 juli 2011 om 21:20 | reageer
Bedankt voor jullie reacties!
@Gerhard bedankt voor je aanvullingen, echter gaat mijn persoonlijke voorkeur uit de genoemde drie (500px en jouw suggesties) direct uit naar 500px. "Voelt" beter.
@Jo: Probeer maar eens: http://500px.com/nouks
Rechtsklik geeft een fijne "hey deze foto is van persoon X!". Natuurlijk, screenshots blijven mogelijk, maar dát voorkom je op geen enkele website. -
Jan schreef op donderdag 21 juli 2011 om 21:22 | reageer
Prima en uitgebreid artikel. En wat te denken van die geweldige paardenfoto. Yann Arthus-Bertrand kan met pensioen....
-
ErikvanRosmalen schreef op donderdag 21 juli 2011 om 21:41 | reageer
Ik zag je artikel al klaarstaan vandaag, toevallig was ik ook net aan het kijken wat het inhoudt, 500px. Heb er nu een paar lukrake platen op gezet. Het ziet er inderdaad mooi uit, nu nog eens tijd vinden het goed op te tuigen. En een paar mooie WordPress-plugins om die galleries in mijn website te tonen zouden het wel echt afmaken...
Wie vriendjes wil worden: http://500px.com/erikvanrosmalen -
Nouks schreef op donderdag 21 juli 2011 om 21:59 | reageer
@Erik heb je binnen je eigen profiel de "badge" al gevonden? Toont je laatste vijf foto's. Misschien een mooie tijdelijke/simpele oplossing.
Ben het met je eens dat een WordPress koppeling tof zou zijn. Maar behalve dat ook een goeie mobiele site, iPhone app etc. Komt allemaal vast wel....
@Jan: Dank je wel, ik moest even googelen maar ben inmiddels zowel een aha-erlebnis als een mooi compliment rijker -
rbrt schreef op donderdag 21 juli 2011 om 22:01 | reageer
Wat mij zo tegenstaat aan sites als Flickr en 500px is dat alles draait om het obsessief verzamelen van vriendjes, comments, faves, votes en weet ik nog meer wat.
Altijd maar hunkeren naar bevestiging. I don't get it. -
-
Erik schreef op donderdag 21 juli 2011 om 22:48 | reageer
Ik ben sinds een maand of zo ook lid van 500px en vind het een mooie site die prettig werkt. Ik ben al langer lid van Pbase die ik vooral gebruik als archief. Op 500px zet ik alleen een selectie van wat ik mijn beste foto's vind. Ik heb 1x ook even geprobeerd maar dat je foto's eerst goedgekeurd moeten worden zit ik niet op te wachten. 500px is dus zeker een aanrader!
500px.com/ErikV -
tonv schreef op vrijdag 22 juli 2011 om 08:37 | reageer
Prima artikel met nuttige informatie. Voorlopig ben ik te druk met uplaoden van stock maar ik ga eens serieus nadenken over een portfolio op deze site. 1X.com hoort bij m'n absolute favorieten maar met een ballotagecomissie wordt het allemaal een beetje te elitair. Flickr vind ik te veel mainstream.
-
Blizzard schreef op vrijdag 22 juli 2011 om 11:46 | reageer
En hoe kijkt men naar een site als DeviantArt?
-
-
-
Rolograaf schreef op zondag 24 juli 2011 om 22:08 | reageer
Ik heb even de 500px accounts gelinkt in commentaren bekeken en denk dat 500px weer een sterke concurrent gaat krijgen met Google+. 500px verbeterd zeker de flickr presentatie, maar vindt de layout voor albums en losse foto's in G+ alweer iets beter. G+ is minder gericht op een competitieve fotocomunity uiteraard.
-
Nouks schreef op maandag 25 juli 2011 om 12:15 | reageer
@Rolograaf Dat denk ik persoonlijk niet. Ondanks dat Google goed zijn best heeft gedaan op de presentatie van foto's is Google+ per definitie niet gemaakt puur voor fotografen, en zal het dus mijns inziens nooit een fotografiecommunity worden. Om nog niet te spreken over de terms of use...
-
rbrt schreef op maandag 25 juli 2011 om 14:59 | reageer
Ben het eens met Rolograaf, de fotowereld is op G+ nu al sterk vertegenwoordigd. Hoewel ik zelf nauwelijks actief ben op G+ (qua social media moe), zie ik wel dat andere fotografen al veel foto's op G+ posten en op elkaars werk reageren. Sommigen geven ook aan dat dit ten koste gaat van hun Flickr-aanwezigheid.
Wie interesse heeft: op deze site staat een soort ultieme G+ gids voor fotografen. Daar wordt ook ingegaan op het onterechte rumoer over de TOS. -
Ramon schreef op dinsdag 26 juli 2011 om 14:34 | reageer
Erg interessant artikel Anouk. Ik moet zeggen dat me nu een aantal dingen van deze site nog duidelijker worden. Het is idd een site die uitnodigd tot fotograferen en bezig te zijn met fotografie.
Bedankt voor de tip. -
-
Leentje Schoofs schreef op vrijdag 29 juli 2011 om 09:01 | reageer
ik heb gisteren ook een account gemaakt op 500.px. Wat me meteen opviel, zoals je al zei Nouks, is de hogere kwaliteit van de foto's die je er ziet. En idd, als nieuweling, word je best snel opgepikt.
Ik denk dat ik me in de toekomst ook meer ga toespitsen op 500.px en bij m'n volgende betalingsherinnering m'n Pro account bij Flickr ook opzeg...
www.500px.com/leentjeschoofs -
Casper de Graaf schreef op woensdag 14 september 2011 om 08:22 | reageer
Kwam de site gister via via tegen en heb mij meteen aangemeld. Flickr vind ik te chaotisch en mainstream, dit is nogal verfrissend. Kijken of het blijft 'plakken'.
Leuk informatief artikel verder, was al benieuwd of er op Photofacts over geschreven was. -
-
Mary schreef op maandag 23 september 2013 om 00:52 | reageer
Ik ben op zoek naar een online portfolio website. Nu worden hier diverse site's genoemd, wat ik graag wil weten.
Kan iemand die geen account heeft bv bij 500px dan wel mijn foto's zien? Ik heb nu voornamelijk mijn foto's op facebook staan, maar wil dat gescheiden hebben prive foto's en hobby foto's.
Als 500px dat niet heeft weet iemand dan andere site of tips? -
Nouks schreef op maandag 23 september 2013 om 12:58 | reageer
Hoi Mary,
Je 500px profiel is openbaar, dus ook te bekijken zonder account. Op je profiel (500px.com/jouwnickname) vind je je profiel met alle foto's die je op je account geplaatst hebt.
Het maken van een portfolio (op jouwnickname.500px.com) was toen ik dit artikel schreef nog gratis (tenzij je koos voor een betaalde layout), maar ik heb gezien dat het maken van een portfolio tegenwoordig € 75,00 per jaar kost. Je hebt dan wel echt een portfolio-layout (in plaats van het profiel) en je kunt dan ook zelf kiezen welke foto's je wel en niet in je portfolio plaatst.
Een andere bekende portfolio-site is Photoshelter, echter ook niet gratis.
Misschien staat hier nog wat tussen: http://www.hongkiat.com/blog/sites-to-create-portfolio-for-photographers/
Groet, Anouk
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Waar zijn jouw foto's te bewonderen?
door Nando Harmsen
-
Laat zien dat je een goede fotograaf bent
door Nando Harmsen
-
PhotoShelter heeft mijn leven als fotograaf prettiger gemaakt
door Huub Keulers
-
Tip: Kill your darlings
door Elvira Smit
-
Hoe trek je de aandacht van potentiële klanten?
door Huub Keulers
-
Photofacts Lezerfoto's januari 2017
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.749 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.