'Nieuw' Facebook krijgt meer aandacht voor beeld!
vrijdag 8 maart 2013, 22:56 door Erik van Rosmalen | 5.683x gelezen | 7 reactiesMarck Zuckerberg heeft gisteren, 7 maart, de nieuwe News Feed van Facebook aangekondigd. De vraag naar en waardering van 'visuele content' is de directe aanleiding om Facebook opnieuw te structureren. Het is de grootste wijziging in jaren. Met goed nieuws voor ons, fotografen: er komt veel meer ruimte voor beeld.
Op dit moment is al zo'n 50 procent van de News Feed van visuele aard. Dat zal alleen maar meer worden, is de verwachting. Naast meer aandacht voor de mobiele vertoning van de website, krijgt het visuele aspect nog meer aandacht.
De foto's zullen er 'helderder' en 'mooier' uitzien, belooft Facebook. Of dat daadwerkelijk over de (nu nog discutabele) kwaliteit van de foto's gaat, of over de algehele uitstraling van de site, is nu nog niet duidelijk.
Coverfoto
Verder wordt de coverfoto van bedrijfspagina's nog belangrijker, aangezien deze vertoond wordt bij een 'Like'. Hiermee heb je dus niet alleen kans om jezelf te profileren als Facebookers al op je pagina zijn, maar óók als een vriend je pagina liket.
Het wordt dus wel belangrijk om naar de afmetingen en uitsnede van het gekozen beeld te kijken. Zeker met een opmaak als de coverfoto van mijn Facebookpagina heeft, is het nuttig om daar rekening mee te gaan houden..
Choice of Feeds
Een andere nieuwe optie in facebook is 'Choice of Feeds'. Het wordt gemakkelijker, belooft Zuckerberg althans, om als gebruiker te filteren. Naast het bekende nieuwsoverzicht zijn er mogelijkheden om te selecteren op 'Muziek', 'Recent' of 'Foto's', bijvoorbeeld.
EdgeRank
EdgeRank, het algoritme om te bepalen wat gebruikers wel en niet te zien krijgen, blijft bestaan. (Jazeker, als je dacht dat je altijd alle updates van je connecties zag, kom je bedrogen uit!). Echter, het nieuwere Facebook gaat zich, volgens Zuckerberg, meer als een persoonlijke krant, een nieuwsblad presenteren. Het algoritme blijft, maar er komen meer 'katernen': de feeds.
Foto's zijn en blijven belangrijk
EdgeRank wordt bepaald door een aantal factoren, onder meer het aantal likes, tags en comments en zaken als 'affiniteit' en het tijdsverloop. Berichten van pages komen sowieso minder vaak terug dan van gewone gebruikers. Het blijft moeilijk om je berichten zo optimaal mogelijk zichtbaar te krijgen.
Beeld lijkt nu wel weer wat belangrijker te worden. Foto's waren overigens al heel belangrijk in marketingstrategieën op Facebook: een status update met beeld wordt veel vaker geliket en becommentarieerd (en dus gezien) dan wanneer je alleen tekst of links plaatst.
Nut en noodzaak
Wat moeten wij daar als fotograaf nu mee? Het is even afwachten. Beeld wordt belangrijker, maar wij zijn natuurlijk een groep bij uitstek die met foto's werkt - als het goed is. Het zou erg fijn zijn als de kwaliteit van foto's op Facebook ook daadwerkelijk verbetert (al betwijfel ik dat, ondanks de marketingkreet 'helder en prachtig'). Wat een moeilijk verhaal blijft, is om vanaf een bedrijfspagina ook daadwerkelijk je volgers te bereiken, dankzij of ondanks EdgeRank.
Meer weten?
De nieuwe format wordt in de komende weken en maanden wereldwijd uitgerold. Wil je er meer van zien, kijk dan op de About-pagina's van Facebook. Daar kun je je ook aanmelden om 'met voorrang' de nieuwe homepage te krijgen.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!
7 reacties
-
Sander schreef op vrijdag 8 maart 2013 om 23:25 | reageer
Qua uiterlijk en functionaliteit kopieeren ze één op één Google+ na. Weet niet wat ik ervan moet denken. Ergens voelen ze vast de populariteit van Google+ (vooral in Amerika) akelig dichtbij komen, waardoor ze misschien dachten beter te kopieeren dan innoveren.
Of het is een hoop om de (licht) dalende aantal gebruikers een halt toe te roepen en oud-gebruikers misschien weer aan te trekken gezien de meeste vrienden en familie er toch te vinden zijn waar dit bij Google+ nogal eens lastig kan worden.
We zullen zien. Deze layout zal trouwens voorlopig nog niet in Nederland te vinden zijn dus we moeten maar afgaan op de meningen van andere nieuwsfeeds. -
martinphili schreef op zaterdag 9 maart 2013 om 09:28 | reageer
We gaan het zien
Facebook verandert regelmatig iets en bij iedere verandering lees je klacht op klacht, zoals bijvoorbeeld met de Timeline. Na een poosje is ieder er aan gewend en vindt men het een prima ding. Dat zal met deze verandering niet anders worden denk ik. -
ErikvanRosmalen schreef op maandag 11 maart 2013 om 08:10 | reageer
@Sander: Ja, de vergelijking met G+ (en in zekere zin ook met Pheed kwam bij mij ook al op. Het hangt samen natuurlijk met de gang naar een visueler internet.
Het zal me benieuwen hoe het gaat lopen. Vooral de sub-feed 'Friends Only', waarin alleen maar updates van vrienden komen (en dus geen bedrijfspagina's). Ik ben benieuwd hoe lang Facebook dat zelf houdbaar vindt, want ik verwacht dat iedereen dan daar gaat kijken in plaats van in de algemene Newsfeed. Wordt vervolgd. En inderdaad martinphili, verandering is moeilijk voor veel mensen. We zullen zien! -
Robert schreef op maandag 11 maart 2013 om 23:08 | reageer
Tja, Facebook. Liever niet.
-
ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 12 maart 2013 om 08:08 | reageer
Oh, privacy en Facebook, dat is weer een heel andere discussie inderdaad.
Heel vernieuwd is het artikel dat je daarin noemt overigens niet, Facebook publiceert dat soort onderzoeken zelf ook wel eens. Ik vind het ook niet verbazend. Maar then again, ook als je geen Facebook-profiel hebt, is er veel af te leiden uit de kleding die je draagt, de uitspraken die je doet en de foto's die je post. In feite is het hetzelfde. Van jouw Tumblr kan ik bijvoorbeeld afleiden dat je fotografeert, veel in de Randstad komt, houdt van analoge (straat)fotografie en van 'lomo'. Daar zijn al best wel wat marketingleads aan te koppelen
Nogmaals, je hebt zeker een punt en privacy zal in het digitale tijdperk nog heel lang een moeilijk punt blijven, denk ik. Maar we hebben het zelf in de hand. Ik bepaal wat ik wel en niet 'like'. En daarbij, het is toch niet fundamenteel anders dan voorheen lijkt me: 100 jaar geleden werd er schande gesproken van het feit dat er foto's in kranten verschenen. -
Robert schreef op dinsdag 12 maart 2013 om 10:57 | reageer
Erik, een vergelijking tussen Facebook en - bijvoorbeeld - Tumblr gaat in mijn ogen niet op.
- Tumblr is heel transparant. Wat je plaatst, is openbaar. En je kunt er voor kiezen dat anoniem te doen (jij kunt mij nu koppelen aan het alias ErreJi, omdat ik op Photofacts naar Tumblr link - mijn bewuste keuze, maar zou ik dat niet doen, dan is mijn Tumblr nergens zichtbaar gekoppeld aan mijn persoon; en Tumblr zelf kent alleen mijn speciaal voor Tumblr gecreëerde mailadres). Facebook heeft een oerwoud vol account- en privacy-instellingen gecreëerd, waardoor de gemiddelde gebruiker echt geen idee heeft welke informatie hij/zij wel of niet deelt.
- Tumblr verdient op een of andere manier geld via mijn foto's, want zonder content geen platform. Heb ik geen problemen mee, zij bieden mij een gratis webplek. Facebook's core business is echter het doelbewust verzamelen en doorverkopen van persoonlijke data, informatie die mensen (in de meeste gevallen) onbewust prijsgeven. Momenteel werk ik als vrijwilliger mee aan de communicatie van een nieuwe organisatie, en het is best schokkend om te zien dat mensen (in dit geval bijna allemaal jong en dus opgegroeid met internet) eigenlijk geen idee hebben hoe Facebook werkt. En Facebook maakt daar misbruik van.
Daarom vind ik het ook relevant voor jouw blogpost. Want wil je als fotograaf wel op Facebook actief zijn? Familie, kennissen of (potentiële) klanten "liken" jouw pagina en updates, en je biedt zo Facebook informatie waar ze commercieel mee aan de slag kunnen. Zonder dat jouw relaties dat in de gaten hebben. Dat is natuurlijk jouw keuze. Ik zou er niet voor kiezen. -
ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 12 maart 2013 om 11:40 | reageer
Je hebt gelijk Robert, ik zit ook niet Facebook te verdedigen hoor. Maar feit blijft dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor het al dan niet aanmaken van een profiel en wat ze daarmee doen en daarop plaatsen.
Als ik ervoor kies om op Facebook actief te zijn, is het natuurlijk aan mijn potentiele klanten of ze daar ook willen zijn. Dat niemand die voorwaarden leest en niet nadenkt bij wat hij liket en post, dat is een ander verhaal. Maar die beslissing ga ik niet maken voor anderen. Wil iemand niet naar mijn Facebook-pagina? Prima, ik heb ook een website. Ik deel op Facebook naar eer en geweten wat ik interessant vind of te zelf te bieden heb. Vooralsnog is het gewoon een kanaal waar mensen me weten te vinden, niet meer en niet minder.
Wat jouw Tumblr betreft heb je wel een punt. Maar dat is een kwestie van tijd, het ontbeert Tumblr nu nog aan een goed business model. De oprichter wil het zo graag advertentievrij houden, maar ook daar willen investeerders geld zien. Het is denk ik een kwestie van tijd dat ook Tumblr daaraan moet geloven. Want daar is het cliche weer: "If you're not paying for it, you must be the product", zoals de oneliner luidt. Geld moet ergens verdiend worden.
En vergeet overigens niet, dat 'het internet' je echte naam niet eens hoeft te kennen. Dankzij cookies, IP-adressen, bots et cetera ben je evengoed een 'doelwit' voor gerichte advertenties, om maar wat te noemen.
Kortom, al staan we er anders in: ik vind je opmerking zeker terecht. Wellicht is 'privacy' een keer een goed onderwerp voor een volgend artikel. Ik ga er eens over nadenken
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Meta's AI haalt foto's rechtstreeks uit je hoofd
door Elja Trum
-
Waarom gaan bepaalde foto's viraal en anderen niet?
door Rob IJsselstein
-
Foto's jatten van andere fotografen, waarom doe je dat?
door Elja Trum
-
Tip: Hoe laat je Social Media foto’s meer opvallen?
door Huub Keulers
-
Terugkijken op 20+ jaar fotografie
door Yljas Roeper
-
Bril met ingebouwde camera van Facebook en Ray-Ban
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.816 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.