Elja Trum

Paul Hansen wint World Press Photo 2012

vrijdag 15 februari 2013, 22:56 door | 5.193x gelezen | 14 reacties

De World Press Photo Award is gewonnen door de Zweedse fotograaf Paul Hansen. Hij wint de prijs met de foto Gaza Burial. Zijn foto werd gemaakt in november vorig jaar in Gaza-stad en gepubliceerd in de Zweedse krant Dagens Nyheter.

Op de foto zie je een menigte die op weg zijn om twee overleden kinderen (twee en drie jaar oud) en hun vader te begraven. Zij kwamen om bij een IsraŽlische bomaanval. De moeder lag toen nog in het ziekenhuis.

Wpp 2012 paul hansen
Foto © Paul Hansen, Dagens Nyheter
World Press Photo of the year 2012

Ook dichter bij huis zijn een aantal prijzen uitgereikt; de Nederlandse Anada van der Pluijm krijgt de derde prijs in de categorie Observed Portraits en de Belg Stephan Vanfleteren wint de eerste prijs in de categorie Staged Portraits.

Kijk voor meer informatie op de site van World Press Photo. Vanaf 26 april zijn de winnende foto's te zien in een tentoonstelling in de Oude Kerk te Amsterdam. Daarna zal de tentoonstelling nog honderd steden aandoen in 45 verschillende landen.

Ik ben niet altijd even enthousiast over de uitslag van de World Press Photo, maar de winnende foto van dit jaar is toch wel erg goed geslaagd en laat zeker een indruk achter..


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

14 reacties

 1. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zondag 17 februari 2013 om 14:20

  Het is een erg krachtig beeld, zowel journalistiek als fotografisch. Op mijn Facebook-page ontstaat een kleine discussie over het licht: dat is wel erg mooi, bijna HDR-achtig. De vraag is hoever je als fotojournalist daarin kunt gaan natuurlijk.

 2. Evert
  Evert schreef op maandag 18 februari 2013 om 14:45

  dat het een hdr-foto is lijkt me gezien het type beeld (niet-statisch) vrij onmogelijk. Eerder denk ik dat de fotograaf in kwestie a) wat geluk had met het licht en dat b) bij de bewerking van het beeld optimaal heeft gebruikt. Naar mijn mening niets mis mee.

 3. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op maandag 18 februari 2013 om 15:01

  Ik zeg ook 'bijna HDR-achtig' natuurlijk knipoog Het zou natuurlijk kunnen dat er meerdere RAWs verschillend zijn ontwikkeld en daarna over elkaar zijn gelegd. Ik zeg niet dat het zo is en ik zeg zelfs niet dat ik het fout vind. Maar als het zo is kan ik me de discussie wel voorstellen, waar trek je dan de grens voor journalistieke fotografie? Nogmaals, ik vind het zelf een heel sterk beeld.

 4. monique
  monique schreef op dinsdag 19 februari 2013 om 10:58

  ik vind dit de indrukwekkendste world press foto die er bij mijn weten ooit is gemaakt. dit beeld zegt voor mij alles over hoe verrot de wereld is geworden. zal deze foto niet meer vergeten.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Wedstrijden

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.323 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord