Elja Trum

Warren Richardson wint World Press Photo 2015

donderdag 18 februari 2016, 20:40 door | 3.500x gelezen | 11 reacties

De Australische fotograaf Warren Richardson is de winnaar van World Press Photo 2015. Op de winnende foto zien we een vluchteling die een ongeveer twee jarig kind onder het prikkeldraad door overhandigt aan een vrouw.

Warren Richardson - World Press Photo 2015

Warren Richardson, Australia, 2015, Hope for a New Life

De winnaar werd vanochtend bekend gemaakt bovenin de Mondriaantoren in Amsterdam. Ook Warren Richardson was hierbij aanwezig en vertelde over zijn winnende foto.

Warren was in Boedapest en besloot op eigen initiatief foto's te gaan nemen bij de grens tussen Hongarije en ServiŽ, nadat hij in de stad veel vluchtelingen op het station zag. Hij bracht enkele dagen door bij de grens en maakte deze foto rond drie uur 's nachts.

Zoals je ziet bevat de foto flink wat ruis. Dat kwam doordat Warren de foto's gemaakt heeft met alleen het licht van de volle maan. Als hij zijn flitser gebruikt had zou hij de aandacht trekken van de patrouillerende politie en zo de locatie van de vluchtelingen verraden.

Hij hield bij het maken van deze foto zijn Canon 5D mark II tegen zijn borst aan gedrukt om de camera zo stabiel mogelijk te houden. Pas toen hij weer thuis was zag hij dat de foto erg goed gelukt was.

Warren Richardson (midden)


Grappig detail is dat Warren de foto aangeboden heeft aan twee fotodiensten, maar dat zij geen interesse hadden om de foto op te nemen.

World Press Photo beoordeelde ruim 80.000 foto's van bijna 6000 fotografen uit 128 landen. Alle prijswinnende foto's vind je op de website van World Press Photo. Ze zijn vanaf medio april ook te bewonderen in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

In de video hieronder vertellen de juryleden wat zij vonden van de winnende foto.101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

11 reacties

 1. Arthur Wittendorp
  Profiel Arthur Wittendorp schreef op vrijdag 19 februari 2016 om 13:55

  Als ik heel eerlijk vind ik het helemaal geen goede foto! Puur technisch kijkend naar de foto is deze onscherp en bewogen. Dat de foto niet is opgepakt door fotodiensten kan ik dan ook heel goed snappen. Bij mij zou deze foto waarschijnlijk in de digitale prullenbak verdwijnen. Zelfs de Canon 5DII kan met volle maan en voldoende ISO onder deze omstandigheden een scherpe en niet bewogen foto maken.

  Het valt mij de laatste tijd wel veel vaker op dat jury's bij foto beoordelingen technische aspecten helemaal niet meer belangrijk vinden maar alleen geïnteresseerd zijn in het achterliggende verhaal.

 2. gast schreef op vrijdag 19 februari 2016 om 18:01

  Prachtige foto, bijzondere sfeer en het juiste moment. Wat doet de techniek er dan nog toe? Als je je realiseert hoeveel pixels verprutst worden in de bewerking van een digitaal beeld kun je concluderen dat zo'n dikke FF bij dit soort fotografie niets toevoegt.

 3. gast2
  gast2 schreef op vrijdag 19 februari 2016 om 20:15

  @Arthur: het is geen gewone fotowedstrijd, het gaat om fotojournalistiek: het verhaal dat de foto vertelt. Natuurlijk is de foto niet perfect, maar hij brengt het verhaal krachtig - dat vindt de jury in ieder geval. In die zin is het misschien juist mooi dat de foto discussie oproept. Er zit inderdaad veel onscherpte in de foto, maar de randjes van het scheermesdraad zijn tamelijk scherp, en dat geeft contrast met de zachte contouren van het kind en de bezorgde blik van de vader. Maar over smaak kun je altijd twisten natuurlijk...

 4. gast schreef op zondag 21 februari 2016 om 00:12

  Een goede journalistieke foto is technisch perfect en vertelt direct het héle verhaal...

  Dus ik ga volkomen mee met Arthur.

  Ruis vind ik niet zo erg, maar de foto is gewoon onscherp. Wat voor verhaal er dan ook achter mag zitten, dan hoort hij niet door de jurering te komen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Wedstrijden

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.323 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord