Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Warren Richardson wint World Press Photo 2015

donderdag 18 februari 2016, 20:40 door | 4.426x gelezen | 11 reacties

De Australische fotograaf Warren Richardson is de winnaar van World Press Photo 2015. Op de winnende foto zien we een vluchteling die een ongeveer twee jarig kind onder het prikkeldraad door overhandigt aan een vrouw.

Warren Richardson - World Press Photo 2015

Warren Richardson, Australia, 2015, Hope for a New Life

De winnaar werd vanochtend bekend gemaakt bovenin de Mondriaantoren in Amsterdam. Ook Warren Richardson was hierbij aanwezig en vertelde over zijn winnende foto.

Warren was in Boedapest en besloot op eigen initiatief foto's te gaan nemen bij de grens tussen Hongarije en Servië, nadat hij in de stad veel vluchtelingen op het station zag. Hij bracht enkele dagen door bij de grens en maakte deze foto rond drie uur 's nachts.

Zoals je ziet bevat de foto flink wat ruis. Dat kwam doordat Warren de foto's gemaakt heeft met alleen het licht van de volle maan. Als hij zijn flitser gebruikt had zou hij de aandacht trekken van de patrouillerende politie en zo de locatie van de vluchtelingen verraden.

Hij hield bij het maken van deze foto zijn Canon 5D mark II tegen zijn borst aan gedrukt om de camera zo stabiel mogelijk te houden. Pas toen hij weer thuis was zag hij dat de foto erg goed gelukt was.

Warren Richardson (midden)


Grappig detail is dat Warren de foto aangeboden heeft aan twee fotodiensten, maar dat zij geen interesse hadden om de foto op te nemen.

World Press Photo beoordeelde ruim 80.000 foto's van bijna 6000 fotografen uit 128 landen. Alle prijswinnende foto's vind je op de website van World Press Photo. Ze zijn vanaf medio april ook te bewonderen in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

In de video hieronder vertellen de juryleden wat zij vonden van de winnende foto.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

11 reacties

 1. Arthur Wittendorp
  Profiel Arthur Wittendorp schreef op vrijdag 19 februari 2016 om 13:55  | reageer

  Als ik heel eerlijk vind ik het helemaal geen goede foto! Puur technisch kijkend naar de foto is deze onscherp en bewogen. Dat de foto niet is opgepakt door fotodiensten kan ik dan ook heel goed snappen. Bij mij zou deze foto waarschijnlijk in de digitale prullenbak verdwijnen. Zelfs de Canon 5DII kan met volle maan en voldoende ISO onder deze omstandigheden een scherpe en niet bewogen foto maken.

  Het valt mij de laatste tijd wel veel vaker op dat jury's bij foto beoordelingen technische aspecten helemaal niet meer belangrijk vinden maar alleen geïnteresseerd zijn in het achterliggende verhaal.

 2. gast schreef op vrijdag 19 februari 2016 om 18:01  | reageer

  Prachtige foto, bijzondere sfeer en het juiste moment. Wat doet de techniek er dan nog toe? Als je je realiseert hoeveel pixels verprutst worden in de bewerking van een digitaal beeld kun je concluderen dat zo'n dikke FF bij dit soort fotografie niets toevoegt.

 3. gast2
  gast2 schreef op vrijdag 19 februari 2016 om 20:15  | reageer

  @Arthur: het is geen gewone fotowedstrijd, het gaat om fotojournalistiek: het verhaal dat de foto vertelt. Natuurlijk is de foto niet perfect, maar hij brengt het verhaal krachtig - dat vindt de jury in ieder geval. In die zin is het misschien juist mooi dat de foto discussie oproept. Er zit inderdaad veel onscherpte in de foto, maar de randjes van het scheermesdraad zijn tamelijk scherp, en dat geeft contrast met de zachte contouren van het kind en de bezorgde blik van de vader. Maar over smaak kun je altijd twisten natuurlijk...

 4. gast schreef op zondag 21 februari 2016 om 00:12  | reageer

  Een goede journalistieke foto is technisch perfect en vertelt direct het héle verhaal...

  Dus ik ga volkomen mee met Arthur.

  Ruis vind ik niet zo erg, maar de foto is gewoon onscherp. Wat voor verhaal er dan ook achter mag zitten, dan hoort hij niet door de jurering te komen.

 5. 100
  Profiel 100 schreef op zondag 21 februari 2016 om 01:35  | reageer

  De foto is uit de hand geschoten met een 24mm lens op f/1.4 en ISO 6400 bij een sluitertijd van 1/5 seconde om 3 uur ’s nacht onder moeilijke omstandigheden.
  Met een 5D Mark II zonder flits uit de hand een scherpe foto maken van een bewegend onderwerp gaat niet lukken op 1/5 seconde sluitertijd. De lens staat vol open en de ISO heeft al de maximale waarde (oké, de camera heeft nog een H1 en H2 stand waarbij de ISO softwarematig wordt gepushed naar 25600 max, maar die standen zijn bij low light echt onbruikbaar bij een 5D Mark II).

  Zelf zou ik de foto waarschijnlijk niet direct kiezen als beste van de 83.000 inzendingen, maar de foto is wel krachtig omdat in het beeld samenkomt wat er allemaal speelt in deze vluchtelingencrisis. Als de foto haarscherp en perfect belicht zou zijn, zou hij voor mij minder authentiek overkomen. De onscherpte en ruis versterken de rauwheid van de situatie.

 6. R K
  R K schreef op maandag 22 februari 2016 om 14:27  | reageer

  Interessante analyse op een Spaanse website van de EXIF-data van alle winnende foto's: http://www.quesabesde.com/noticias/world-press-photo-2016-camaras-usadas_14149

  Niet alleen Richardson schoot met een EOS 5D Mark III, een groot deel van de winnaars gebruikte hetzelfde model. Sowieso veel Canon (sponsor van WPP, maar dat zal toeval zijn, mogen we hopen). Slechts één mirrorless (Fuji X-Pro1) en één compact (Sony RX 100).
  Ook opmerkelijk dat geen enkele winnende foto is gemaakt met een mobiel. Bij de Zilveren Camera won nog een iPhone/Hipstamatic serie van de aanslagen in Parijs. Maar de hype van iPhone fotojournalistiek lijkt een beetje voorbij.

 7. 100
  Profiel 100 schreef op dinsdag 23 februari 2016 om 00:32  | reageer

  @R K

  Op de website van World Press Photo zelf wordt aangegeven dat het een 5D Mark II is en geen Mark III
  http://www.worldpressphoto.org/collection/photo/2016/spot-news/warren-richardson

  En in een interview met Canon zegt de fotograaf zelf ook dat de foto is gemaakt met een 5D Mark II
  http://cpn.canon-europe.com/content/news/world_press_photo_2015_winners_revealed.do

 8. R K
  R K schreef op dinsdag 23 februari 2016 om 11:56  | reageer

  @100: je hebt gelijk. Bij het tikken van mijn reactie keek ik naar het bijschrift bij de winnende foto op de Spaanse site, en daar wordt abusievelijk de III genoemd (het artikel zelf meldt wel de II als Richardson's camera).
  Doet verder niks af aan de analyse dat de III veruit de meest gebruikte camera onder de winnaars is. En dat - ondanks de spiegelloze revolutie van de laatste jaren - fotojournalisten blijkbaar nog traditioneel kiezen voor een (Canon) dSLR.

 9. 100
  Profiel 100 schreef op dinsdag 23 februari 2016 om 23:38  | reageer

  Met die “spiegelloze revolutie” valt het wel mee, het is hooguit evolutie want van alle camera’s met verwisselbare lenzen die worden verkocht is ook nu nog maar 25% spiegelloos en onder fotojournalisten zal het percentage DSLR’s nog hoger zijn omdat lenzen langer meegaan dan camera’s. Als je Canon of Nikon glas hebt, stap je niet snel over naar Sony dat met de A7 serie eigenlijk het enige serieuze alternatief is voor een FF DSLR en dan zijn er nog beperkingen (matige batterijduur, beperkt lensaanbod in vergelijk met Canon en Nikon, minder goede autofocus prestaties…knipoog.

 10. gast schreef op woensdag 24 februari 2016 om 11:01  | reageer

  @100: Je kunt Canon glas gewoon gebruiken op de Sony A7 serie

 11. 100
  Profiel 100 schreef op woensdag 24 februari 2016 om 23:09  | reageer

  Nou “gewoon”…
  Je moet er dan wel even iets als een Metabones op schroeven, maar daar wordt de autofocus niet beter van, zeker niet bij de oude modellen die geen fasedetectie AF ondersteunen op Canon glas. De A7R II maakt het gebruik van fasedetectie wel mogelijk en is daardoor een stuk sneller dan zijn voorlopers die tergend traag focussen met Canon glas, maar het blijft een gekunstelde constructie die verre van optimaal is.
  Los daarvan verlies je het voordeel van compactheid en gewicht met een dergelijke constructie en moet je 450 euro extra voor zo’n adapter neertellen.
  Enfin, het is mogelijk, maar in de praktijk zullen maar heel weinig journalisten voor zo’n optie kiezen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Wedstrijden

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord