Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Is je belichting niet goed? Gebruik dan je belichtingscompensatie om dit te corrigeren

donderdag 30 april 2020, 20:02 door | 5.591x gelezen | 2 reacties

Hoe weet je welke belichting je moet instellen wanneer je in de manual stand fotografeert? Gokken is een mogelijkheid, maar het is sneller en efficiŽnter om de belichtingsmeter in de camera te gebruiken. Aan de hand van wat de camera aangeeft kun je eenvoudig de juiste belichting instellen.

Dit is hetzelfde als wanneer je de camera op de A(v) of S (of T) stand gebruikt. De camera doet het dan automatisch voor je. Het resultaat het exact hetzelfde, omdat je met beide methoden de belichting gebruikt die de belichtingsmeter je adviseert.

Heb je veel tegenlicht, dan zal de belichting vaak op het lichtste deel gemeten worden. Het resultaat is een onderbelichte foto. Ten minste, als je afgaat op wat de belichtingsmeter aangeeft. Dit zal in dit geval niet altijd de juiste belichting zijn, omdat de voorgrond te donker zal worden.

Het instellen van de belichtingscompensatie is heel eenvoudig. Heb je live-view, of een mirrorless camera? Dan kun je het effect duidelijk op je histogram zien

Het instellen van de belichtingscompensatie is heel eenvoudig. Heb je live-view, of een mirrorless camera? Dan kun je het effect duidelijk op je histogram zien.

Om dit te corrigeren moet de fout van de belichting, die de belichtingsmeter in de camera meet, gecompenseerd worden. Dit kan via de belichtingscompensatieknop. Het wordt ook plussen en minnen genoemd. Deze knop werkt alleen in de automatische standen van de camera, zoals de A, de S/T en de P stand.

Door deze belichtingscompensatieknop naar de plus te draaien, vertel je de camera de waarde van de belichtingsmeter te nemen, en die met de hoeveelheid te corrigeren, die je met de belichtingscorrectieknop ingesteld hebt.

Deze foto, gemaakt met diafragma voorkeuze, is duidelijk te donker. De belichtingsmeter geeft dus geen goede waarde aan. Dit kun je corrigeren door de belichtingscompensatie op +2EV te zetten. De hele foto wordt dan 2 stops lichter.

Deze foto, gemaakt met diafragma voorkeuze, is duidelijk te donker. De belichtingsmeter geeft dus geen goede waarde aan. Dit kun je corrigeren door de belichtingscompensatie op +2EV te zetten. De hele foto wordt dan 2 stops lichter.

In het bovenstaande voorbeeld is de foto te donker. Door de belichtingscompensatieknop op +1 of zelfs +2 zetten, wordt de foto respectievelijk 1 of 2 stops lichter. Draai je de belichtingscompensatieknop naar -1 of -2, dan wordt de foto natuurlijk 1 of 2 stops donkerder.

Fotografeer je in de manual stand, dan gebruik je de belichtingscorrectieknop natuurlijk niet. Je compenseert je de belichting in dat geval door de sluitertijd te veranderen. Dit levert hetzelfde effect op als de belichtingscompensatieknop in een van de automatische standen.

De cursus Starten met fotografie


Wil je meer weten over het gebruik van je camera, en de instellingen die mogelijk zijn voor het maken van goede foto's, kijk dan bij Photofacts Academy voor mijn cursus Starten met Fotografie. Daarin behandel ik stap voor stap het optimaal gebruik van je camera.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

2 reacties

 1. R. Peterse
  R. Peterse schreef op dinsdag 5 mei 2020 om 20:16  | reageer

  Tja, ik heb een Sony camera en de zoeker is dus elektronisch. Dan zie je gelijk wat je met je instellingen doet in de zoeker. Ik kan dus kiezen voor onder of overbelichting omdat ik dat er beter vind uitzien door mijn zoeker. Daarmee er voor kiezen om de belichtingsmeter te overrulen.

 2. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 6 mei 2020 om 11:01  | reageer

  De elektronische zoeker van een mirrorless camera laat inderdaad de belichting zien die ingesteld is, net als de live-view op een spiegelreflex camera. In dat opzicht werkt dit hetzelfde.
  Maar pas op met het beoordelen van de belichting aan de hand van wat je door je zoeker ziet. Dit is heel erg afhankelijk van de instellingen van je zoeker, en eventuele creatieve instellingen die je in je camera gedaan hebt. Zorg dat voor een optimale belichting het histogram altijd in het oog gehouden wordt, dan weet je zeker dat het goed is.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord