Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Review: online cursus Starten met flitsen

vrijdag 13 maart 2020, 21:12 door | 3.513x gelezen | 0 reacties

Lelijke harde schaduwen, donkere achtergronden, overbelichte gezichten en dus mislukte foto's. Dat waren Elja's eerste flitsresultaten.

Inmiddels heeft hij een berg ervaring opgedaan over dit onderwerp, die hij deelt in de cursus Starten met Flitsen op Photofacts Academy. In dit artikel mijn bevindingen.


Je wil niet afhankelijk zijn van het natuurlijke licht. Met een flitser kun je het licht naar je hand zetten. Het lijkt misschien moeilijk, maar dat valt reuze mee, zoals Elja laat zien in deze cursus.

Waar je naar moet zien te streven is dat je een foto maakt met flitser, zonder dat je kunt zien dat er geflitst is.

Flitsen licht onder zelfde hoek weer terug

De hoek waarmee je het licht inkaatst op het plafond is hetzelfde als waarmee het licht eruit gaat

Inhoudsopgave


1. Starten met flitsen
2. Wat ga je leren?
3. Vergeet de ingebouwde flitser
4. Welke opzetflitser heb je nodig?
5. Hoe stuur je de flitsers aan?
6. Welke batterijen heb je nodig?
7. Hoe krijg je zacht licht?
8. Indirect flitsen. Hoe doe je dat?
9. Hoe vergroot je de lichtbron?
10. In de praktijk: softbox
11. Zet je licht zo dichtbij mogelijk
12. Verander de richting van je licht
13. Vergeet de omgekeerde kwadraten
14. Regel het omgevingslicht met je sluiter
15. Regel de flitskracht met je diafragma
16. Creëer diepte met een haarlicht
17. Combineer haarlicht en achtergrond
18. Speel met lensflare
19. Hoe bevries je beweging
20. Voorkom zwarte balken
21. Spaar je batterijen
22. Stel je flitser handmatig in
23. Fotografeer in Manueel

TTL Through The Lens


Alleen invullicht met ingebouwde flitser


Elja laat je zien waarom je eigenlijk beter geen gebruik kunt maken van van de ingebouwde flitser. Een opzetflitser is volgens hem de beter keuze voor flitslicht in je foto en hij laat je aan de hand van een paar praktijkvoorbeelden ook direct zien waarom dit is.

Flitsers van je eigen cameramerk zijn vaak best prijzig, waardoor flitsfotografie een dure hobby kan worden. Gelukkig bespreekt Elja ook budgetoplossingen waarbij je voor een fractie van het bedrag vergelijkbare oplossingen krijgt. Zelf gebruikt hij bijvoorbeeld flitsers van Yongnuo.

Omgevingslicht regelen met sluitertijd

Omgevingslicht regel je met je sluitertijd

Draadloos (radiografisch) aansturen


Het aansturen hoeft niet meer via een kabel, maar kan ook draadloos (radiografisch). Je hebt dan wel een trigger (ontsteker) nodig. De trigger zet je op je camera. Als het niet werkt met je flitser heb je een extra apparaatje nodig waar je je flitser opzet (een ontvangertje).

Op de zender kun je ook verschillende groepen instellen waar je je verschillende flitsers in onderbrengt. Ook kun je de flitskracht per flitser ermee instellen.

Elja adviseert om oplaadbare batterijen te gebruiken omdat deze langer hun lading vasthouden.

Omgevingslicht met sluitertijd

Omgevingslicht regel je met je sluitertijd

Hoe krijg je zacht licht?


Elja legt uit hoe je nou dat mooie zachte licht krijgt zodat de huid mooi wordt weergegeven. Daarvoor laat hij meerdere methoden zien, zodat je zelf ook ontdek hoe je afhankelijk van de situatie en je apparatuur mooi licht kunt creëren.

Ook geeft hij praktische tips die je helpen om beginnersfouten te voorkomen. Bijvoorbeeld door bij indirect flitsen ook goed te letten op de kleur van het voorwerp waarop je reflecteert. Een rode muur gebruiken om je licht op te reflecteren geeft bijvoorbeeld rood licht op je onderwerp. Niet ideaal.

Elja demonstreert ook het effect van verschillende lichtrichtingen op zeer duidelijke wijze. Juist die praktische tips maken de cursus heel bruikbaar voor fotografen die zelf nog niet veel ervaring met flitsers hebben.

Omgekeerde kwadratenwet

De omgekeerde kwadratenwet

Haarlicht, diepte en TTL


Ook wordt de omgekeerde kwadratenwet gedemonstreerd. De formule zelf is niet zo heel erg belangrijk, maar wel dat je begrijpt wat het effect is van het snelle afvallende licht.

Elja laat je ook zien hoe je haarlicht kunt gebruiken om diepte te creeren. Hoe je extra contrast in je foto kunt krijgen door de achtergrond te belichten en hoe je beweging kunt bevriezen. Ook ontdek je hoe je zwarte balken in je foto kunt voorkomen. Een probleem dat kan optreden wanneer je een te snelle sluitertijd gebruikt.

Uiteraard benoemt Elja ook de mogelijkheden van TTL flitsfotografie en hij laat zien hoe dat werkt, maar hij moedigt je aan om juist eerst te leren hoe je alles handmatig kunt gebruiken.

Snelle beweging bevriezen met 1 160

Snelle beweging bevriezen met flits

Wat vond ik ervan?


Het is een erg leuke cursus waar ik toch weer wat van heb opgestoken. De cursus heet 'Starten met Flitsen', dus er wordt vanuit gegaan dat je nog niet veel ervaring met flitsen hebt. Dus wat dat betreft is het gunstig dat er ook eenvoudig begonnen wordt met de opzetflitser op de camera, gebruik makend van TTL.

Zwarte balk flitssynchronisatiesnelheid

Zet je sluitertijd niet sneller dan de flitssynchronisatietijd van je camera

Ik zou het erg leuk vinden als in de vervolgcursus of in de filmpjes die nog worden toegevoegd wat meer aandacht wordt besteed aan het maken van een zogenaamde 'dubbelbelichting: een tweede belichting bovenop je bestaande (hoofd-)licht. Zodra je de flitser van de camera haalt komt het hier echt op aan.

Als je dit geheel onder de knie hebt (en dat is echt geen sinecure), dan ben je een heel eind als fotograaf. Zo kun je dan de moeilijkste lichtsituaties aan en kun je iedere gewenste sfeer in je foto's aanbrengen.

Deze cursus wordt nog uitgebreid in de toekomst. Dat is niet bij alle Photofacts Academy cursussen zo, maar wel bij deze (net zoals bij de Portretfotografie Tips-cursus van Elja.

Waar te volgen?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, kun je de Starten met Flitsen cursus bekijken. Je kunt deze en ook onze andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Workshop en opleiding

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.165 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord