Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marco Mooijekind

Drew Gardner Lighting Location Shoots workshop

dinsdag 7 september 2010, 19:32 door | 8.939x gelezen | 5 reacties

Recentelijk werd ik op de blog van LIME, een initiatief van de Belgische fotografen Bert Stephanie en Pieter van Impe, geattendeerd op een op handen zijnde workshop met Drew Gardner. Drew is een vooraanstaande Engelse fotograaf gespecialiseerd in commerciële fotografie. Daarnaast heeft Drew een reeks epische eigen producties op zijn naam staan.

Deze producties kenmerken zich door bijzondere locaties en verfijnd gebruik van flitslicht. Dit laatste maakt Drew ook een bekende in de Strobist gemeenschap, en wordt hij geroemd door onder meer David Hobby en Joe McNally. Meer info over Drew is te vinden op Drew.it en Thedarkart.com.

De tweedaagse workshop werd door Bert en Pieter georganiseerd, en werd afgelopen zaterdag en zondag gegeven in Berts studio 'The Barn' in Steenokkerzeel in België. Het centrale onderwerp van de workshop was het doen van fotoshoots op locatie. Naast het technische aspect van dergelijke shoots werd veel aandacht besteed aan ondermeer het uitwerken van een concept en het organiseren en omgaan met de betrokkenen tijdens de shoot. Deze blogpost geeft een korte samenvatting van deze twee enerverende dagen.

Drew Gardner legt uit
Drew begeleidt een van de deelnemers met het positioneren en instellen van de flitsers

Zorg voor je eigen stijl en concepten
Vrijwel direct bij de aanvang van het theoriegedeelte op de eerste dag van de workshop wordt de vraag de groep in geworpen 'Wat is je droomopdracht?'. Een rondje langs de aanwezigen geeft een breed scala aan thema's, gewenste personen voor de lens, en beoogde locaties. Al snel wordt de insteek van de vraag duidelijk: deze droomopdracht gaat er nooit voor je komen. Tenminste niet vanzelf.

Als voorbeeld hanteert Drew de foto's uit zijn bekende Forest-serie: prachtige beelden met modellen en dieren in een mysterieuze bosachtige omgeving. Het zal nooit gebeuren dat iemand aan de deur staat met een zak met geld en de vraag 'Kunt u voor mij een jonge dame op een waterbuffel in het bos fotograferen?'.

Integendeel, de enige manier om dit soort producties van de grond te krijgen is het zelf bedenken van het concept, en vervolgens zelf een beperkt budget, de middelen, en benodigde samenwerking met ondermeer assistenten en modellen arrangeren. Pas als de beelden later onderdeel uitmaken van je portfolio komen mensen met de vraag naar soortgelijke producties. Dit is als het ware de spinoff die je krijgt, maar dus niet eerder dan dat je zelf de eerste stappen zet!

Wees selectief ten aanzien van je portfolio
Een advies in het verlengde hiervan luidt: datgene wat je in je portfolio opneemt bepaald het soort werk dat je als fotograaf krijgt. Het komt daarop neer dat mensen je portfolio bekijken, zich aangesproken voelen tot bepaalde beelden, en vervolgens soortgelijke foto's wensen.

Je kunt het advies hiermee ook omdraaien: stop nooit datgene in je portfolio wat mogelijk leidt tot werk wat je juist niet wilt doen. Wil je bijvoorbeeld liever geen Foodfotografie doen, neem dan nooit en te nimmer dit type foto's op in je portfolio.

Belichtingstechnieken
Aan de hand van eigen werk reikt Drew enkele technieken aan welke onderdeel zijn van zijn eigen werkwijze. Een belangrijk element is het 'one-light-at-a-time' principe. Een goede fotoshoot op locatie kenmerkt zich door een goede balans tussen beschikbaar (ambient) en kunstlicht (flitslicht).

Begin altijd met een opname van alleen het beschikbaar licht. Gebruik deze als eerste referentie om een beeld te vormen van het aanwezig licht, en bepaal aan de hand hiervan je belichting (lichtgevoeligheid, sluitersnelheid en diafragma) om de gewenste hoeveelheid beschikbaar licht in de opname te krijgen.

Dit hoeft uiteraard niet hetgeen te zijn wat de lichtmeter in je camera aangeeft. Je kunt bijvoorbeeld gerust een of meerdere stops onderbelichten. De mooiste resultaten ontstaan veelal als een natuurlijke mix tussen aanwezig en flitsers ontstaat, waarbij aanwezigheid en positie van de flitsers haast niet te bespeuren zijn.

Een volgende stap is je eerste flitser in de setup op te nemen. Veelal is dit je hoofdlicht (key-light). Voor dit licht bepaal je de juiste richting en intensiteit. Hierbij is het fotograferen met behulp van de laptop een belangrijk hulpmiddel. Pas als deze in combinatie met het beschikbare licht in orde is ga je verder met het toevoegen van opvolgende lichten. Bijvoorbeeld een flitser om de zijkant of achterzijde van je onderwerp of model te belichten om te zorgen voor extra separatie (rimlights of backlights). Een tip hierbij is het, soms extreem, van opzij belichten van je model.

Een tweede belangrijk element bij het toevoegen van flitsers is dat je probeert te werken in verschillende lagen (lighting in layers). Dit stelt je in staat om bijvoorbeeld gecontroleerd het voorste, midden en achterste gedeelte van je scene separaat te belichten. Hiermee creëer je een aanzienlijk groter gevoel van diepte in de foto.

Praktijk; gebruik één flitser
In de middag van de eerste dag is een praktijkgedeelte ingeruimd. De deelnemers werken in kleine groepen met één flitser (een Elinchrom Ranger met Chimera Medium softbox) aan een aantal beelden. Deze beelden worden vervolgens gezamenlijk besproken. Het is interessant te zien hoe elke deelnemer toch een eigen stijl heeft en hiermee op zijn of haar eigen wijze bijvoorbeeld de balans tussen aanwezig en flitslicht uitkiest.

Locatie fotoshoot in het bos
Voor de tweede dag staat het zelf doen van een complexe fotoshoot op locatie centraal. De ochtend wordt vroeg gestart met het formeren van twee groepen en het bedenken en uitwerken van een concept. Elke groep krijgt de beschikking over een model, een riante hoeveelheid flitsers en accessoires. Daarna vertrekken we naar het lokale bos.

In het bos worden in groepsverband onder begeleiding van Drew de locaties uitgezocht, belichting uitgewerkt en opgesteld en de foto's geschoten. Dit is een leuke en leerzame exercitie, maar het slepen en opzetten van flitsers, standaarden en softboxen door het bos is ook een topsport!

Halverwege de middag heeft een ieder zijn foto's gemaakt en gaan we terug naar de fotostudio. Als afronding van deze dag worden gezamenlijk de foto's van de tweede dag besproken en is er nog gelegenheid voor vragen.

Locatieshoot met drie flitsers

Mijn eigen invulling van de locatieshoot op de tweede dag. In deze foto zijn drie Elinchrom Rangers gebruikt. Eén met een Medium Chimera Softbox als key-light links van de camera. Een andere rechts achter het model met een kleine Chimera softbox als rimlight en een derde links ver achter, gericht op de bomenpartij in het achterste gedeelte van het beeld.

Hiermee worden twee inspannende maar bovenal leuke en leerzame dagen vol van fotografie in de breedste zin van het woord afgesloten.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Marco Mooijekind

Over de auteur

Dit is een gastblog van Marco Mooijekind. Marco is enerzijds beroepsmatig werkzaam als IT consultant. Daarnaast werkt hij onder zijn bedrijfsnaam Imagewise als lifestyle-, portret-, en fashion fotograaf.
Marco is te volgen op Twitter onder @marcomooijekind.

5 reacties

  1. gast schreef op dinsdag 7 september 2010 om 20:03  | reageer

    Ik ben wel benieuwd hoe de locatie eruit zag voordat je alle flitsers ging gebruiken, heb je daar ook een foto van?

  2. aradilon
    Profiel  aradilon schreef op dinsdag 7 september 2010 om 20:25  | reageer

    Leuke post, was benieuwd naar de workshop maar kon er zelf niet bij zijn.

  3. dvfotografie
    Profiel dvfotografie schreef op dinsdag 7 september 2010 om 20:55  | reageer

    Mooi werk van Drew Gardner altijd. Ik heb ook zijn dvd over een paar locatieshoots, hele surrealistische beelden en tot in de puntjes verzorgd. Mooi om de man ook aan 't werk te zien.

  4. jurgendoom
    Profiel jurgendoom schreef op woensdag 8 september 2010 om 21:23  | reageer

    Hey Marco, interessante blog. Wat ik me afvroeg, zie ik links achter in de foto een stuk van de softbox? Er staat daar precies een soort zwart "tentje", of zie ik dat verkeerd?

  5. marcomooijekind
    Profiel  marcomooijekind schreef op woensdag 8 september 2010 om 22:39  | reageer

    @gast: heb de foto zonder flitslicht helaas hier meer bij de hand (geschoten aan laptop mede-deelnemer). Je moet je voorstellen dat de scene zo'n twee stops onderbelicht is. Alleen in het gedeelte waar de zon doorbreekt heb je dan nog highlights. Overige elementen als bomen en model zijn silhouetten.

    @jurgendoom: nee hoor daar staat geen softbox. Maar heb net nog even in groter formaat gecheckt vrolijk . Was trouwens best mogelijk hoor: we sleepten die dag zo'n 9-tal Elinchrom Rangers en accessoires door het bos!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Workshop en opleiding

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.813 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord