Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marcel Wiegerinck

Fotovakschool basisopleiding; de derde les

maandag 5 mei 2008, 19:26 door | 15.470x gelezen | 5 reacties

Graag wil ik met jullie mijn ervaringen delen die ik elke twee weken op de Fotovakschool zal beleven op de basisopleiding en later op de vakopleiding. Mijn ervaringen tijdens de eerste les en de tweede les kun je nog teruglezen.

De afgelopen twee weken waren voor mij erg druk, op mijn werk had ik de nodige verplichtingen en na mijn eerdere niet zo geslaagde probeersels voor de opdrachten heb ik vorige week woensdag tot middernacht nog foto’s gemaakt om de gewenste resultaten te krijgen. Eenmaal thuis nog foto’s uitzoeken en nog diezelfde nacht online versturen naar Profotonet zodat ik de opdrachten afgedrukt mee kon nemen naar de derde les van afgelopen zaterdag.

Bespreking fotografen
Vandaag wordt er helaas maar een fotograaf besproken omdat er wat zieken onder de studenten zijn. Ansel Adams wordt uitgebreid besproken. Ansel Adams is bekend van zijn indrukwekkende landschapsfoto's in zwart-wit, geïnspireerd door een trip naar Yosimite in 1916. Hij is een van de meest invloedrijke fotografen van de twintigste eeuw. Hij was een meester in het juist belichten van foto’s en heeft hierover een aantal boeken geschreven. Zelf was ik niet zo onder de indruk van Ansel Adams maar de student die de presentatie deed was er lyrisch over. Ik zal nog meer werk van hem gaan bekijken zodat ik wellicht nog van mening verander.

Contrastomvang, licht meten en Photoshop
We beginnen met wat uitleg over contrastomvang en het meten van licht. We bespreken twee manieren namelijk opvallend licht en/of reflecterend licht meten. Als je met je camera meet is dat reflecterend licht. Dit is over het algemeen minder nauwkeurig als het meten van opvallend licht. Opvallend licht meet je met een speciale lichtmeter. De volgende les gaan we het meten van licht oefen in de studio.

We gaan verder met de uitleg over het zwart-wit maken van een foto in Photoshop. Hierbij zijn ook Levels, Curves, Kleurtoon en verzadiging aan bod gekomen. Er zijn een aantal verschillende manieren om een foto zwart-wit te maken. De makkelijkste manier is alleen te vinden in Photoshop CS3. Onder image -> adjustments -> black and white kun je de foto op een eenvoudige manier zwart-wit maken. In het menu wat dan verschijnt kun je de tinten nog aanpassen.

Om te ontdekken wat een aantal kleine aanpassingen doet met je foto hebben we een oefening gedaan. We maken een portret van een mede student en passen de bestandsgrootte aan in 6x9 cm en 300 dpi. We slaan de foto op als normaal.psd en vanuit dit bestand gaan we verschillende aanpassingen doen met niveaus en curven. Deze tools kun je vinden onder layer -> new adjustment layer -> levels of curves. De resultaten zetten we naast elkaar in een bestand zodat je in een oogopslag kan zien wat de veranderingen doen.

Oefening grijsomzetting
Resultaat verschillende zwart-wit omzettingen


Na de nodige boterhammetjes en koffie gingen we de foto’s bespreken die we voor deze les gemaakt hebben. De opdrachten worden gezamenlijk besproken. De eerste opdracht die we bespreken is beweging. Er zijn vele varianten in de groep te zien zoals het meetrekken van de camera met de trein, auto en andere voertuigen maar ook kinderen en huisdieren in beweging. Zelf heb ik gekozen voor mens in beweging.

Bewogen foto


De tweede opdracht die we vandaag bespreken is schrijven met licht. Ik had het letterlijk schrijven met licht al eens gedaan en heb me daarom laten inspireren door dit artikel om het nu eens anders aan te pakken. Samen met een goede vriend een avondje met camera, statief en zaklamp op pad en je krijgt leuke resultaten voor beide opdrachten. De docent was erg positief over mijn resultaten. Als verbeterpunt zou ik de persoon bij de schrijven met licht foto in kunnen flitsen zodat deze minder donker in beeld komt.

Schrijven met licht
Schrijven met licht


Na het bespreken van de foto’s zijn we nog een halfuurtje de studio in geweest om een aantal manieren van belichten te laten zien zodat we hier hopelijk de volgende keer mee aan de slag kunnen. Voor de volgende les hebben we weer twee nieuwe opdrachten gekregen namelijk:

Opdracht 1: Portret van een geliefde; maak verschillende portretten van een geliefd persoon. De foto’s moeten bij daglicht worden gemaakt. Let op de uitstraling van je model.

Opdracht 2: Tegenlicht; Dit is een redelijke vrije opdracht je mag alles fotograferen als het maar met tegenlicht wordt gemaakt. Denk eraan hoe je het licht gaat meten van je onderwerp. Achtergrond, schaduw, etcetera..

De volgende les is pas over drie weken in verband met de vakantie. Extra tijd dus om mijn opdrachten te maken.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Marcel Wiegerinck

Over de auteur

Marcel is oprichter van FotoClub.nu en Marketing voor Fotografen, hij deelt graag zijn kennis en ervaring over fotografie en marketing. Verder verzorgt hij met veel enthousiasme fotografie en marketingtrainingen, workshops en cursussen om mensen verder te helpen. Je kan Marcel volgen op Twitter, Facebook en Google+.

5 reacties

 1. David
  Profiel David schreef op maandag 5 mei 2008 om 23:25  | reageer

  je kunt ook eerst schrijven dan ergens gaan staan en jezelf flitsen, zodat je zelf ook in beeld komt.

 2. miranda1710
  Profiel miranda1710 schreef op dinsdag 6 mei 2008 om 09:14  | reageer

  Ik vind het erg leuk om je ervaringen te lezen! Ik kijk dan ook iedere keer weer uit naar je volgende verhaal!
  Groetjes
  Miranda

 3. zonnevogeltje.
  zonnevogeltje. schreef op woensdag 7 mei 2008 om 07:53  | reageer

  Was weer leuk om te lezen. Ik kijk al uit naar het volgende verslag.

 4. Derk
  Profiel Derk schreef op woensdag 7 mei 2008 om 17:32  | reageer

  Leuk om te lezen inderdaad!

 5. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op woensdag 7 mei 2008 om 21:16  | reageer

  Bedankt voor jullie reacties en het inflitsen ga ik toch nog uitproberen ben nu wel erg nieuwschierig.

  Groeten Marcel.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Workshop en opleiding

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord