Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Juliette Gribnau

Recensie: Cursus Herfstfotografie bij Photofacts Academy

donderdag 12 november 2020, 22:22 door | 2.675x gelezen | 0 reacties

De herfst leent zich erg goed voor macrofotografie. Ik denk hierbij aan paddenstoelen en of slijmzwammen.

Voor de beginner (en ook wel voor de geoefende) macro-fotograaf kan ik de Photofacts Academy online cursus Macrofotografie voor beginners door Johannes Klapwijk van harte aanraden.

De online cursus macrofotografie bij Photofacts Academy bestaat uit zeven video's met een totale duurtijd van drie en een half uur.


Over: de Apparatuur


Het eerste stuk vooral gaat over de apparatuur, met zinvolle en duidelijke uitleg over het soort materiaal waar je het beste mee kunt beginnen. Waar ik zelf al heel wat jaren mezelf vooral richt op macrofotografie, dacht ik dit deel van de cursus even vlug door te kunnen vliegen.

Maar nee: de uitleg was zo helder en zo duidelijk, dat ik geboeid bleef luisteren, naar een rustige aangename stem.

Over: De Techniek


De techniek van het werken met een statief voor macro wordt uitgebreid behandeld. Dit onderdeel dacht ik wel te kunnen overslaan, daar ik eigenlijk nooit met statief werk (behalve binnenshuis).

Toch gebeurde me hier hetzelfde: Ik raakte geboeid door nieuwe mogelijkheden, en ook door soms heel slimme, eenvoudige oplossingen, zoals: een koekenpan in het zand als een laagstaand 'statief'. Geniaal !!

Ook de rijstzak komt aan de orde, een voor mij vertrouwde manier van werken.

Onderstaande foto's zijn gemaakt met gebruik van zo'n rijstzak, terwijl ik liggend op de grond (takjes prikten in mijn buik) probeerde slijmzwammetjes te fotograferen die aan de onderkant van een liggende boomstam groeiden.

Ook heb ik hierbij in-camera focusstacking gebruikt (hier kom ik later in dit artikel op terug).

Slijmzwam Badhamia <br>utricularis


De volgende foto is twee dagen later genomen op ongeveer dezelfde positie, maar laat het verloop in kleur van dit slijmzwammetje goed zien

Slijmzwam Badhamia utricularis - Twee dagen later


Bij de techniek gaat Johannes ook in op het gebruik van live-view, iets wat ik eigenlijk nooit gebruik. Zijn uitleg over het voordeel hiervan heeft me een stevige aanzet gegeven om hiermee eens goed aan het oefenen te gaan.

De techniek van Focus stacking... het stapelen van foto's met iedere keer een klein verschil in het scherpte-punt. Ik ga hier verder niet te veel uitleg aan geven. Johannes Klapwijk doet dat zo helder en duidelijk, dat ik alleen maar kan zeggen: ga die cursus volgen!

Er wordt in de cursus een compleet uitgewerkt voorbeeld gegeven en ook wordt de software voor het samenvoegen van de serie foto's die je gemaakt hebt goed uitgelegd.

Wat ik in dit hoofdstukje mis, is de mogelijkheid zoals die in mijn Olympus systeemcamera te vinden is. Dat je kunt kiezen uit een veelheid (tot 999 aan toe) van foto's die je samenvoegt in aparte software, of de optie 'maximaal 8 foto's'.

Die acht worden dan meteen in de camera samengevoegd. Het nadeel bij deze tweede optie is, dat de camera er meteen een Jpeg-bestand van maakt. RAW-gegevens gaan daarbij verloren.

Daar heb ik overigens mijn eigen oplossing voor gevonden: ik laat de camera opslaan in Jpeg en ook in RAW. Wanneer ik nu de door de camera samengevoegde Jpeg niet goed genoeg vind, dan kan ik alsnog de 8 RAW-bestanden gaan samenvoegen in de aparte software.

Onderstaande foto geeft mooi te zien wat en groot voordeel is van focusstacking. Doordat je het diafragma heel groot laat zijn (klein diafragmagetal) blijft de achtergrond mooi zacht.

Oorzwammetjes


Over: Compositie


In dit deel van de cursus gaat Johannes gedetailleerd in op de gulden snede en lijnenspel. Een en ander wordt uitgelegd met gebruik van de software Lightroom, die ik niet heb. Ik werk nog simpel met Corel's Paintshop Pro, maar daarmee valt precies hetzelfde te bereiken.

Het maken van een mooie uitsnede met inachtneming van de gulden snede en het berekenen ervan is belangrijk, maar soms moet je er vanaf durven wijken!

Over: Creativiteit in de macrofotografie


Bij compositie is vaak je standpunt belangrijk. Een stukje meer naar links of rechts kan een wereld van verschil malen. Helaas is dit vanwege mijn beperkingen erg lastig. Daar heb ik meer aan na- bewerking, aan bijsnijden.

In de cursus wordt veel aandacht gegeven aan licht. Aan lichtval en aan schaduw. Kijkend naar die video begon het bij mij erg te kriebelen: ik wilde naar buiten.. gaan kijken naar licht, naar schaduw, naar silhouetten. Overbelichten als middel om een een bepaalde sfeer op te roepen.

P5170134


Een boeiend deel in dit hoofdstuk is ook: het gebruik van onscherpte als verhoging van sfeer... heel inspirerend!

Zo ook het letten op lijnen die je naar je onderwerp toe leiden. Zoals een gebogen takje waar op de punt een waterjuffer zit.

Als Laatste: de macro- kalender. Een goed aantal tips om je onderwerpen te zoeken. Ieder jaargetijde heeft zijn eigen boeiende onderwerpen, maar ook de stand van de zon.

Conclusie


Zoals je kunt zien ben ik erg enthousiast over de cursus. Ik heb er meer uitgehaald dan ik vooraf verwacht had.

Het is dus zeker de moeite waard om ook als gevorderde fotograaf eens een beginnerscursus te volgen. Ik kan het je aanraden, en ben benieuwd naar jouw ervaringen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Juliette Gribnau

Over de auteur

Juliette fotografeert nu meer dan 15 jaar. Haar specialisme ligt bij natuurfotografie. Zij fotografeert vooral vogels en insecten vanuit haar scootmobiel tijdens de vele lange ritten door de natuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Workshop en opleiding

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord