Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Liesbeth van Asselt

Hoe kies je het juiste statief?

maandag 1 februari 2021, 20:02 door | 6.413x gelezen | 15 reacties

Ooit kocht ik van mijn eerste verdiende geld een tweede hands camera en een Gitzo statief. Dat dure statief was echt een rib uit m'n lijf, maar wat was het degelijk!

Uiteindelijk moest ik vorig jaar, na zo'n 35 jaar (!), toch toegeven dat het statief versleten was. Een van de poten was 'lam' en zakte steeds weg. Helaas was dit door de reparatiedienst ook niet meer te repareren.

En dan begint het. De zoektocht naar een nieuw statief. Gitzo ken ik natuurlijk, ik ben vooral benieuwd naar wat er momenteel buiten Gitzo te koop is.

Eisen die ik aan een nieuw statief stel zijn: redelijk licht maar toch robuust en trillingsvrij (carbon dus), voldoende hoogte om comfortabel staand door de zoeker van de camera te kunnen kijken, en omklapbare poten in verband met macrofotografie.

Licht en robuust omdat ik mijn statief mee wil nemen op trektochten in niet altijd even makkelijke omstandigheden. Dan wil je geen zwaar statief moeten torsen, maar wel een stevig statief bij je hebben.

Sneeuwschoenwandelen in Lapland bij -40, midden in een riviertje staan om watervallen fotograferen, 's nachts in wind en stuivend zand bivakkeren om sterrenstrepen vast te leggen, lightpainten op urbanlocaties, wat de omstandigheden ook zijn, het statief gaat altijd mee.

Liesbeth


Licht en robuust gaan natuurlijk eigenlijk niet samen, maar met mijn Gitzo ben ik ondanks zijn relatief lage gewicht geen problemen tegen gekomen, ook geen trillingsonscherpte. Deze Gitzo weegt inclusief statiefkop Novoflex Magic Ball of met het Really Right Stuff balhoofd er op rond de 2,5 kilogram.

Dat vind ik goed te doen, dus het nieuwe statief mag inclusief balhoofd ook tot rond de 2,5 kilo wegen. Minder is natuurlijk fijn, maar het geheel moet wel stevig blijven. Dat betekent misschien concessies doen, een tussenweg vinden tussen stabiliteit en gewicht.

Verder wil ik graag dat de statiefpoten met rubber ringen uitschuifbaar zijn. Ringen vergrendelen gewoon beter dan klemmen. Daarnaast hebben klemmen schroeven, veren en scharnieren die stuk kunnen gaan, en mezelf kennende krijg ik er steeds m'n vingers tussen.

Andere nadelen van klemmen is dat ze overal achter blijven hangen en dat je voor het schoonmaken de poten wel uit elkaar kunt halen, maar dat het lastig is om de poten daarna weer te monteren. Bij ringen is dat geen enkel probleem, in elkaar schuiven, aandraaien en klaar.

Uiteindelijk kom ik via positieve ervaringen van mijn cursisten terecht bij Leofoto. Een merk met een heel breed assortiment aan statieven. Ik kies voor de Urban LX-324CT met het XB-38 balhoofd. Dit carbon statief voelt degelijk aan en weegt inclusief het balhoofd 2 kilo.

Het heeft statiefpoten die 32 millimeter dik zijn, lekker stabiel dus als je in de wind staat. Het draagvermogen is 15 kilogram, daar kom ik met mijn systeemcamera echt niet meer aan.

Zelfs niet als ik dit door twee deel (vuistregel voor optimale stabiliteit is om het maximale gewicht van camera en objectief de helft van het draagvermogen van het statief te laten zijn).

Natuurlijk had ik zelf al een balhoofd, maar omdat je de poten van dit statief omvouwt als je het opruimt/aan je rugzak hangt om er een compact geheel van te maken (48 centimeter), moet er een slanker balhoofd op wat tussen de ingeklapte statiefpoten past.

Het Leofoto statief wordt standaard met een passend balhoofd geleverd, dus dat is geen probleem. Mits het balhoofd goed en gebruiksvriendelijk is natuurlijk.

Leofoto statief


Dat kunnen omvouwen van de poten was sowieso een van mijn eisen aan een nieuw statief. Sinds ik mijn zware Nikon D4s met evenzo zware objectieven ingeruild heb voor de veel lichtere Sony apparatuur, heb ik ook een klapschermpje achterop de camera.

Hoe heb ik ooit zonder gekund? Nu kan ik de camera dus op de kop aan de middenzuil van een statief hangen terwijl ik op het schermpje kan zien wat ik in beeld heb. Geweldig! Op deze manier is ook onderstaande foto gemaakt.

Lightpainting en flitsen met paddestoelen



Macrofotografie


Het statief heeft ook voldoende hoogte: 1.71 meter inclusief het balhoofd als je de middenzuil omhoog zet.

Nu zal ik de middenzuil buiten niet zo snel omhoog zetten in verband met het verlies van stabiliteit, maar zonder de middenzuil omhoog te zetten meet het statief met balhoofd 1.44 meter waar nog circa 10 centimeter bij komt van de camera.

Mijn ogen zullen op circa 1.55 meter zitten, waarmee het statief dus voor mij hoog genoeg is.

De middenzuil is overigens uitneembaar en eventueel te vervangen door een macro adapter (een korte middenzuil) zodat je heel dicht bij de grond kunt werken. De statiefpoten zijn dan bijna plat neer te leggen.

Je begrijpt uit het voorgaande dat ik dat niet zo snel zal gebruiken omdat mijn huidige camera op de kop aan de middenzuil te hangen is.

Tot zover de theorie. Hoe werkt het statief in de praktijk? Ik besluit het mee te nemen tijdens twee locatiescouting tochten door Friesland voor mijn workshop 'Lightpainting in nature'. Naar ruig gebied vol modder en keien.

Lightpainting nature


Wat tijdens de praktijktest gelijk opvalt is hoe makkelijk en soepel de vier segmenten van de poten uit te schuiven zijn.

De rubber ringen zijn lekker breed en geven goed grip. Eén slag draaien en de onderste poot glijdt makkelijk uit de bovenste, zonder er in één klap uit te vallen. En vast is vast, één slag draaien is genoeg om de poten weer vast te zetten, super gebruiksvriendelijk!

Ik merk dat ik de poten van dit statief ongemerkt steeds snel even inschuif als we ons verplaatsen. Waar ik dat voorheen al gauw teveel moeite vond, gaat het bij dit statief zo soepel dat de drempel om dit te doen weg is. Wel zo fijn!

Minder fijn vind ik de werkwijze met de kleine ontgendelknopjes aan de bovenkant om de statiefpoten verder uit elkaar te zetten. Je moet dan eerst de poten een stukje inklappen, om vervolgens het knopje naar beneden te duwen en ingedrukt te houden (!) terwijl je de poot uitklapt.

Laat je het knopje los, dan stopt het uitklappen weer bij de volgende vaste hoek waarin de statiefpoten vast klikken (85, 55 en 23 graden). Ik voel me een ware acrobaat om dit allemaal tegelijk voor elkaar te krijgen, zeker als de camera op het statief zit. Misschien een kwestie van wennen?

Welk statief


De poten hebben lekker brede rubber voetjes waarmee ze stabiel op de ondergrond staan. Mocht je er behoefte aan hebben: er worden ook metalen spikes meegeleverd om zo op bepaalde ondergronden nog meer grip te krijgen. Dat is handig op een bevroren meer of op een schuine helling bijvoorbeeld.

Naast de spikes worden overigens ook een draagtas, een setje inbussleutels, een multitool en de al eerder genoemde macro adapter meegeleverd.

Tot zover heb ik nog geen spijt van mijn keuze voor dit statief van Leofoto. Maar even belangrijk om te testen is natuurlijk of de statiefkop goed functioneert.

De vraag of ik een balhoofd of een drieweg statiefkop wil, is snel beantwoord. Een balhoofd! Want wat heb ik in het verleden staan prutsen met die hendels aan de driewegkop.

Zo op het eerste oog lijkt het balhoofd van Leofoto op een smalle uitvoering van mijn Really Right Stuff balhoofd. Een merk wat ik ooit koos omdat het het enige merk was wat na het instellen netjes zijn positie vast hield. Wel zo prettig als je net heel precies gekaderd hebt!

Bij alle andere merken zakte de bal met mijn zware Nikon daarop steeds een paar millimeter naar beneden, 'creep' noemen we dat. Iets waar je dus bij het kaderen al rekening mee moest houden.

En wat compleet onwerkbaar was als het 'creepen' niet stopte na een paar millimeter. Ik ben dus heel benieuwd hoe dit met het balhoofd van Leofoto gaat.

Eerst zet ik m'n Sony A9 er op met een 70-200mm objectief. Het balhoofd geeft geen krimp en blijft netjes in positie. Dan de proef op de som: een oude zware Nikon D3 met een 70-200.

Ik ben echt oprecht verbaasd, het balhoofd zakt werkelijk geen millimeter! Dat vind ik een sublieme prestatie voor dit balhoofd, en nog meer voor een balhoofd in deze prijsklasse.

Het Really Right Stuff balhoofd kost momenteel 879 euro, het Leofoto statief MET dit Leofoto balhoofd 479 euro. Voor iets meer dan de helft van het geld van alleen het RRS balhoofd, heb je dus een degelijk statief EN een goed balhoofd!

Balhoofd


Waarom vind ik dit balhoofd goed? Ten eerste omdat het dus je camera op de ingestelde positie houdt, ten tweede omdat het balhoofd zo makkelijk te bedienen is.

Met de grote knop stel je de positie van de bal in. Zo kun je je camera ook verticaal zetten via een van de inkepingen. In de grote knop zit nog een subknop waarmee je de weerstand van de bal instelt.

Met de onderste knop draai je de camera vervolgens op het plateau, zodat je de camera ook in verticale positie in iedere richting kunt zetten zonder het statief te hoeven verplaatsen.

Statief natuurfotografie


Het bevestigen van de camera op het balhoofd gaat via een snelkoppelingsplaat die je in een wig schuift en met een knop vast draait, net zoals dat bij mijn Really Right Stuff het geval is (Arca-Swiss systeem).

Dat werkt minder makkelijk en snel dan de snelkoppeling van de Magic Ball die de camera met één klik rotsvast bevestigt. Maar het Arca-Swiss systeem wordt niet voor niets universeel gebruikt en heeft z'n sporen dus wel verdiend.

Enig minpunt wat ik tegen gekomen ben is dat, als ik de snelkoppelingsplaat onder de zware Nikon D5 van een cursist schroef en de camera verticaal (in portretstand dus) op het balhoofd positioneer, de camera en snelkoppelingsplaat ten opzichte van elkaar verdraaien.

De camera zakt dus naar beneden. Ook als je de snelkoppelingsplaat voor je gevoel muurvast draait. Daarmee loop je dus tegen hetzelfde aan als het hiervoor beschreven probleem van een balhoofd wat z'n positie niet vast kan houden.

Een en ander is in dit geval natuurlijk wel op te lossen door een L-bracket te gebruiken. Let op: als je een L-bracket aanschaft, zorg er dan voor dat je de batterij en het geheugenkaartje kunt vervangen zonder de L-bracket eerst te moeten verwijderen!

Als ik de Nikon D5 loskoppel en m'n veel lichtere Sony A9 met dezelfde snelkoppelingsplaat op het balhoofd zet, gaat het allemaal prima. De camera blijft mooi op de ingestelde positie staan.

Conclusie


Het statief voldoet aan de vooraf door mij gestelde eisen. Het is licht en toch stevig. Het biedt voldoende hoogte. Het balhoofd zakt niet en is makkelijk te bedienen.

Ik kan voor mijn macrofotografie de camera onderaan de middenzuil hangen. Zonder daarvoor eerst de middenzuil te hoeven verwijderen om die om te kunnen keren, wat voor mij vaak een drempel was om aan macrofotografie te beginnen tijdens een tocht in de natuur.

Op naar de lange termijn test met betrekking tot duurzaamheid, ik ben heel benieuwd of dit statief het ook weer 35 jaar volhoudt!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.

15 reacties

  1. Hans
    Hans schreef op dinsdag 2 februari 2021 om 11:17  | reageer

    Beste Liesbeth, Het is waar, Leofoto maakt fantastische statieven.
    Zelf heb ik een aluminium statief van Manfrotto 40 jaar oud, niet kapot te krijgen, een groot carbon van Manfrotto, ook een voor het leven.
    Een paar jaar geleden heb ik een tussenoplossing van Leofoto erbij genomen voor onderweg: licht, compact en zeer stabiel en betaalbaar, hoewel losse kopjes best prijzig zijn. Leofoto heeft nog een mooi compact tafelstatiefje, halve meter hoog, ideaal voor macro in bossen en zo.
    Leofoto is de missing link van de statieven, ben er zeer tevreden mee.

  2. Arend Jan Bolhuis
    Arend Jan Bolhuis schreef op dinsdag 2 februari 2021 om 11:47  | reageer

    Beste Liesbeth,

    Hartelijk dank voor je artikel. Het is heel informatief. Ik ben op zoek naar een nieuw statief en de Urban LX-324CT met XB-38 balhoofd van Lefoto zou ook voor mij een goed keuze zijn, ware het niet dat er iets aan ontbreekt wat voor mij erg belangrijk is: een hendel waarmee je de middenzuil naar boven en beneden kunt bewegen. Dat moet ik nu doen door de klem waarmee je de middenzuil vast zet los te draaien, maar dat is een nogal vervelend en moeizaam karweitje. Het gekke is alleen dat ik zo'n statief met een hendel voor de middenzuil nergens kan vinden.Ben jij er toevallig een tegengekomen?

    Met vriendelijke groet,

    Arend Jan Bolhuis

  3. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 2 februari 2021 om 14:59  | reageer

    Ik heb maar een kleine beurs en heb een jaar of 15 geleden een statief gekocht van Nederlandse makelij inclusief statiefkop (balhoofd) van het merk Redged. Ik ben echter niet gelukkig met het balhoofd. Als de camera gemonteerd is en ik zet de camera in de juiste stand voor de foto, dan zakt de camera altijd nog iets door na het vastzetten van het balhoofd. Dus daar gaat je compositie.
    Het is een alu statief waarbij de middenzuil gehalveerd kan worden en ook omgekeerd in het statief geplaatst kan worden. Je kan dus zeer laag boven de grond komen en dat is wel prettig. Verder is 'm compact en niet te zwaar. Hij verliest wel enorm aan stabiliteit als de middenzuil in de hoogste stand staat.
    Probleem is dus vooral de statiefkop. Ben op zoek naar een ander, maar wat gaat me dat kosten. Adviezen zijn welkom.

  4. Jeannette
    Jeannette schreef op dinsdag 2 februari 2021 om 15:02  | reageer

    Hoi Liesbeth, wat een mooi verslag. Als ik weer een statief moet aanschaffen, kan ik jouw advies zeker gebruiken! En wat een goed idee; je statief andersom gebruiken! Zou er zelf nooit opgekomen zijn.

  5. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 2 februari 2021 om 15:36  | reageer

    @Arend Jan, ik weet dat Velbon dit soort videostatieven heeft. Velbon blinkt helaas niet uit in stabiliteit....

  6. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 2 februari 2021 om 15:40  | reageer

    @Donald, dat is voor veel balhoofden een probleem. Misschien is een driewegkop voor jou een optie? Even proberen in een winkel als ze weer open zijn!

  7. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 2 februari 2021 om 15:46  | reageer

    Hallo Jeannette, thx! Is inderdaad ontzettend handig om je camera onderaan het statief te kunnen hangen! Voorheen liep ik altijd te hannesen met het verwijderen van de middenzuil om het statief laag bij de grond te kunnen krijgen, dat hoeft gelukkig niet meer!

  8. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 2 februari 2021 om 16:17  | reageer

    @Liesbeth, dankjewel voor het advies. Hier in België zijn de winkels open vrolijk

  9. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 2 februari 2021 om 16:31  | reageer

    @Hans, voor heel dicht bij de grond op bijvoorbeeld het strand bij lightpainting, gebruik ik nu de Leofoto Summit LM-362C. Super stabiel en robuust klein ding. Zie https://www.degreef-partner.nl/nl/leofoto-summit-lm-362c-carbon-statief.html.

  10. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 2 februari 2021 om 16:35  | reageer

    Oh echt? Ik hoor van cursisten steeds hoe streng Belgie is mbt de maatregelen, maar op dit vlak dus niet... Succes!

  11. M.R. van Rijthoven
    M.R. van Rijthoven schreef op dinsdag 2 februari 2021 om 16:45  | reageer

    Mooi artikel! Over de kwaliteit van dit statief valt niet te twisten, evenals de prijs van bijna 500eu. Toch wil ik een zeer betaalbaar alternatief noemen: Rollei C5i Carbon Statief voor 129eu waar ik inmiddels best goede ervaring mee heb: verbazingwekkend mooi dingetje! (Ik heb hiervoor Redget en Benro gehad, stuk zwaarder en groter) Nu fotografeer ik met panasonic lumix G9 waarvan de lenzen gemiddeld een stuk lichter zijn, maar de Rollei doet het in deze combi voor mij erg goed (Zeker gezien de prijs).

  12. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 2 februari 2021 om 22:57  | reageer

    @Liesbeth België niet streng? Dan vergis je toch. We mogen nu het land niet verlaten op straffe van een boete van €250. Ik kan dus niet op bezoek gaan bij mijn familie. Een strenge lockdown met gesloten winkels hebben we al 2 keer gehad. Kom je uit het buitenland dan moet je je verplicht laten testen en een verplichte quarantaine van 7 dagen. Het aantal nieuwe besmettingen in Nederland is dubbel zo hoog dan in België. In Nederland is te laat ingegrepen en komen de maatregelen dan ook dubbel zo hard aan. Hier geldt al maanden een avondklok.

  13. Mac
    Mac schreef op woensdag 3 februari 2021 om 08:37  | reageer

    @Donald,
    Als je niet wilt dat je statiefkop nog even zakt, moet je een geared head nemen. Is wat duurder, maar zeker de moeite waard.
    https://www.kamera-express.nl/#twn|?tn_q=geared
    Ik heb de Benro, en ben er zeer tevreden over. het werk wel langzaam natuurlijk, maar je bent wel heel nauwkeurig bezig.

    Zelf heb ik meerder statieven, zoals met tassen lenzen etc, is er gewoon niet 1 die voor alles geschikt is.
    heb 2 zware aluminium 1 kleine aluminium, 1 carbon en 2 table top statieven (en 2 monopods).

  14. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op woensdag 3 februari 2021 om 11:32  | reageer

    @Donald, dat weet ik hoor, dat de maatregelen bij jullie streng zijn, juist daarom was ik verbaasd dat de winkels open zijn. Geeft je in ieder geval de kans om uit te proberen wat voor jou werkt!

  15. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op woensdag 3 februari 2021 om 11:41  | reageer

    Beste M.R, welke statief bij je past is echt afhankelijk van wat je er mee gaat doen. Zo geef ik bijvoorbeeld privéles aan iemand die handgemaakte producten voor haar website fotografeert, dat kan prima op het aller lichtste en goedkoopste statief wat er te koop is (mits met afstandsbediening/zelfontspanner om beweging van het statief te voorkomen bij het indrukken van de ontspanknop). Als je in ruige omstandigheden werkt, heb je een heel stabiel (en dus duurder) statief nodig. En alles wat er tussen in zit.... Gelukkig is er voor elk wat wils te krijgen!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord